Mam 14 rokov a 162 cm. Môžem ešte narásť?
Ahoj. Mam 14 rokov a 162cm. Už viac ako 4 mesiace som nepodrastla ani centimeter. Chcem sa iba opýtať, či je ešte možnosť, že narastiem nejaký ten centimetrík.
@lucmat065 vyska sa vypocitava sice podla pboch rodicov,a le enetika je len podla jedneho, no pokial nie je velky vysokvy rozdiel medzi rodicmi, tak to pasuje. pre vsetky dcery vasich rodicov je predpokladana vyska 166cm, co sa ale presne nei vzdy da dosiahnut a tak sa urcuje pasmo +/-6cm. cize medzi 160-172cm. to vsetky splnate.
no ak by sme chceli urcit, podla ktoreho rodica mate vysku, tak najstarsia dcera zrejme podla mamy a ty a dalsia sestra podla otca. malokto vie, ze vysku otca nesmieme prirovnavat k zenskym vyskam, najskor s amusi premenit na zensku vysku. muzi maju vdaka svojmu pohlaviu a tomu ze rastu dlhsie, casto aj intenzivnejsie, vysku posadenu v grafe vyssie. to co je muza priemer, u zeny je nadpriemer.
priemerny rozdiel medzi pohlaviami je 13cm, cize tvoj otec ma sice muzsku vysku 176cm,a le ak ju premenime na zensku, robi to 163cm.
@majamat tak ale nie vždy sa ide podľa rodičov, hoci je to pravdepodobné. Poznám také že otec a mama okolo 160-165 cm, mali 3 deti, najmladšia dcéra a mladší syn majú 160cm dcéra a syn nejakých 163 cm a najstarší syn mal 185cm, vysoký po dedovi...
@benit tak potom moze byt ta vynimka. a nemala som na mysli zle meranie. ludske telo sa jednoduhco uplne presne odmerat ani neda. nie je to fyzicky mozne.
pisala osm to preto, ze ja by som musela v 35r narast 2cm. jednoducho sa to stava. ale ko som pisala, mozno je vynimka.
@marsmykkok to je pravda,a le aj sa rast hodnoti, bohuzial nei je moznekontrolovat vysky vsetkych predkov. preto sa v provom rade beru do uvahy vysky rodicov. ak ma dieta napr, problem s rastom a nepride sa na dovod a nakoniec dorastie do vysky, ktora je menej bezna,a le vyskytuje sa v populacii ( napr, dievca nad 150cm ), tak potom sa da predpokladat, ze rastie podla ineho predka, ak takeho ma.
je tu este aj moznost, hlavne pri tom prerasteni, ze strava ovplyvnuje vysku. hovorisa o hormonoch v mase, ale teda moja dcera jedava uracinu a je nizka. no ale aj clekovo vyziva je teraz ina, ako kedysi. obzvlast ked porovnavame so starymi rodicmi.
moja mam zazracne narastla 168cm, jej sestry 165cm a asi 160cm, aj ked ta jedna je uz "zakrpatena". ved ma svoj vek, prekonala rakovinu. babka bola tiez nizka, mala neico cez 150cm, no v obdobi, ked som si uvedomila,a ky ma nizky vzrast, mala uz 90r. to je vek, kedy sa vyska hodnotit neda, lebo telesne starnutie sposobuje niekedy aj clekom vyrazny pokles na vyske. navyse babka zila tazky zivot. fyzicky vela robila a jedla naozaj malo. aj mam to zazila, ze jedli 1x denne. to rastu moc nepomaha. preto potomkovia takehoto côloveka mozu mat kludne rovnaku geneticku vybavu,a le vdaka lepsim podmienkam ovela vyssiu vysku. toto bol trosku taky extrem, ale uz ja som jedla inak ako dieta v porovnani s detmi teraz.
a teda ja vysoka nie som,a le napr, ta mamina sestra 160cm mala muza okolo 185cm, a vsetky ich deti su vysoke. baby 172-175cm, chalani 185-190cm.
dalsia maina sestra 165cm a muz 170cm a deti - dcera s DS je nizka ( to je pri jej stave bezne ), druha dcera ma do 175cm, syn do 175cm a dalsi syn do 190cm.
a mamin brat tak 170cm ( neviem, tiez som ro riesila, ked uz mal 70r. ) no deti ma vsetky nizsie, synovia okolo 170-175cm a dcera okolo 162cm. jeho zena tiez nizsia.
je to u nas clekom pestre.
Ja mám 34 rokov a 153cm 🤣🤣🤣,môj manžel má 192 CM a 12 ročná dcéra 167 CM takže podľa mňa ešte narasties
@majamat veru nebýva to pravidlom, že deti majú výšku po rodičoch, moja mama 160cm otec 170cm a ja mám 172cm a od 11 rokov až do mojich 25r. som bola vegetariánka. Prerástla som aj mojich bratov, čiže pochybujem, že mäso ovplyvňuje rast.
Ja mám 177cm, muž 176cm...dcéra bude mať za 2 mesiace 14 rokov...zatiaľ čo sa týka výšky rastie..teraz má 167 cm.
@littlefiona pravidlom to byva. ovela castejsie maju vysku po rodicoch,a ko po inych predkoch, no nei ej vylucene mat vysku aj po inych predkoch, to ze je rozdiel vo vyske par cm, to neznamena,ze vyska nie ej po rodicovi. vyska sa nededi na cm presne. su tam odchylky. rast ovlyvnuje mnoho faktorov, preto to tak nei je. ja mam 164cm a sestra 170cm a obe mame vysku po mame, ktora ma 168cm. pripadne aj po otcovi, ktory ma 181cm, ale ked to premenim an zensku vysku, tak je to uplne rovnako 168cm.
no bracho neviem, ma 194cm. ani nemame takeho rpedka,a le tu zrejme nastalo to co som pisala, nasi predkovia v skutocnosti mali byt vyssi, ale vdaka nevhodnym podmienkam do takej vysky nedokazali dosrat, moj brat mal podmienk ovela lepsie, tak narastol vysku, ktora mu je geneticky dana.
@littlefiona a teda si an tom rovnako ako moj brat. ale napr, tvoji bratia zrejme maju vysku rodicov, cize ono to, ez dita narastie podla ineho predka je skor vynimkou.,
napr, kamoska ma 2 dcera. ta mladsia uz dostala ms, uz rastie velmi pomaly a ma 153cm. da to maximalne na 155-7cm. ta starsia ma 172cm.
kamoska ma okolo 170cm, cize starsia je na nu. mladsia mala nedostatok Rastoveho hormonu ( RH ), co jej mohlo z vysky trosku ubrat, tak maximlane 1-2cm. ich otec ma okolo 172cm maximalne, co je 159cm zenska vyska. takze mladsia moze byt na neho.
mm aj jeho brat maju vysku po rodicoch. spominala som dalsich nasich pribuznych, tam, kde su 2 vysoki a 2 nizki, tam neviem po kom,a le teda fakt ich rodicia mali tzaky zivot a v skutocnosti ohli byt mozno vyssi, keby mali na to podmienky. u dalsich amminych surodencov vyska sedi po rodicoch a to komplet, rovnako qaj u detiotcovej sestry.
vacsinou to sedi.

@lucmat065 ak si intenzivne trenovala, tak tazska fyzicka aktivita nie je iedealna pre zdravy rast. mohlo to rast ovlyvnit v tych 12r. tiez sa vskytuje predpubertalne spomalenie rastu.
@benit su vynimky, ale moze to byt aj zle meranie. ludske telo sa sklada prevazne z makkych tkaniv, ktore sa mozu pri merani " ulozit " rozne. cize raz mozeme byt vyssi, raz nizsi. a hoci je to divne, ale ani metre nei su vsetky rovnake.
ja s dcerou chodim roky na endokrinologiu a teda meraju nas vynimocne u pediatricky, pravidelne na gastre a na endokrinologii. a teda tie rozdiely ake su tam, su neikedy zarazajuce.
dokonca viem aj o par perlickach z merania. kamoska bola s dcerou na endokrino, tam ju odmeralia tam si dr. dava naozaj zalezat. prirastky an yske pekne zodpovedaju tomu obdobiu, za ktore meraju. proste to sedi. bola na enetike a tam malej dali na hlavu prvitko, ktore moc tuho zaprelia to sa ohlo. dokonca bolo sikmo. cize podla tychto 2 merani yb jej dcera musela narast za tyzden asi 3-5cm ( uz si presne nepamatam ), co je teda fakt nerealne.
ja som bola s dcerou v nemocnici a tam ju merali tak, ze jej prilozili krajcirsky meter na telo, ktory kopiroval kazdy zahyb tela. logicky to pridalo nejake cm. a sestricka polemizovala, ze vsak to nie je take najhorsie.