icon

Mám dovoliť 13 ročnej dcére farbenie vlasov?

kubkovci123
31. aug 2015

Moja 13 ročná dcéra si chce zafarbiť vlásky semi-permanentnou čiže vymyvatelnou farbou. dovolili by ste jej to??

pauliesivackova
31. aug 2015

NIE! Mne to mama povolila keď som mala 12, všetci v triede sa mi smiali + zničené vlasy z neustáleho farbenia a doteraz si ich musím farbiť, lebo kým by mi odrástli tak by som vyzerala ako idiot.

natalym
31. aug 2015

@pauliesivackova Nemusí to tak byť vždy, záleží od vlasov, ja si farbím pravidelne od svojich 15 tich a mám vlasov a vlasov.

pauliesivackova
31. aug 2015

@natalym Aj ja mám vlasov a vlasov. Husté, že ak si zapletiem 4 vrkoče tak ten najtenší z nich je hrubší ako vlasy hocktorého iného človeka, teraz už mám vlasy celkom ok, lebo sa viem o ne postarať, ale čo by som dala za svoju prirodzenú farbu vlasov...

jeennyv
31. aug 2015

@kubkovci123 ja si farbim vlasy roky, v 13 som uz davno mala melir, svoju kvalitu vlasov mam vyklopkat super, momentalne su uz pod zadok...ak farbis setrne, s normalnymi farbami a nejak agresivne neexperimentujes je to v pohode....nic v zlom, ale pre mna je zakazovanie takych hluposti zbytocne a je to to najmensie zlo a po dalsie ako mama by si mala vediet svoje dieta smerovat a myslim, ze toto je otazka na diskusiu medzi tebou a dcerou a zalezi aj od vaseho vztahu..........mala som kamosku, co sa nemohla farbit, malovat, zensky obliekat a zrazu sup ked mala kusa volnosti frajeri, za skolu a tehotna...keby si vtedy mohla jej mama vybrat asi by si vybrala, ze jej dovoli nafarbit si vlasy...

aliza
31. aug 2015

@natalym ved prave treba ucit dievcata v tomto veku, ze sa maju mat rady take, ake su...a je absolutne odveci porovnavat takmer este dieta s dospelou zenou. nechapem, ako zafarbene vlasy 'opekneju' tak mlade dievca? naco ucit dieta takej iluzii? ze musim sa namalovat, zafarbit, ak sa chcem pacit? potom tak tie 14-15tky aj vyzeraju, ako lacne devy...nepoviem, okolo tej 16-tky sa tomu uz neda velmi zabranit, ale rozhodne by som to nepodporovala u 13tky, strasne prazdny zivot, podla mna. Ze experimentovat....aj cigarety, alkohol, sex....to vsetko patri k experimentovaniu, ved aj ty sexujes, nie? tak nech aj mlada skusi...ci ako?

lilimoni
31. aug 2015

@aliza co ma zmyvatelna farba so sexom? 😨 Ja sa farbim od 14 trvalou farbou, fajcim od 15 a? Sestra si farbi od 15 a nefajci. Zalezi od kolektivu a povahy. Mna na to ukecali segru nie.
Co je na tom nepochopitelne, ze sa chce pacit?

fra
31. aug 2015

Prečo nie? nech si chvíľu užije svoj pocit, že je vílou 🙂 Aha aké pekné 🙂 https://www.modrykonik.sk/blog/briketa/album/ai...

maminka1986
31. aug 2015

mne mamaina dovoliala ked som mala 12 rokov!!celááá hlava durch na blond!!!bola som hnedovlasáá .)))))
a to bolo prosim pekne rok 1998 :D :D takže mali šok učitelia ale NEPOVEDALI ABSOLUTNE NIC a teraz ked si to daju baby v týchto časoch asi ej to už uplne normalne i ked ja neviem či by som to dovolila mojmu dieťaťu 🙂))

ivushka14
31. aug 2015

@kubkovci123 z vlastnej skusenosti nie... ja som mala dovolene tiez presne od 13 ak nie o rok prv a prefarbila som sa na blond a farbit som sa musela pomali kazdy mesiac kedze strasne bolo vidno vyrastene.... takto to slo somnou az do 23r. kedy si vlasy presli asi kazdou farbou podla zivotneho obdobia a nalad 🙂 az som prisla do stadia kedy som mala na hlave totalne seno a lutovala som den mojho pubertalneho rozhodnutia.. nastastie som sa zatala a uplne prestala farbit.. len som strihala a cakala... uz je to 4 roky zamnou a nastastie mam uz celkom svoje prirodzene vlasy a su konecne zdrave,.. ale mohla som si tuto skusenost usetrit... 😎

aliza
31. aug 2015

@natalym lebo si porovnala seba k 13 rocnemu dietatu, ze ked ty sa chces pacit, moze sa aj ona...ze ked ty sa farbis, moze sa aj ona a ze ak chce zmenu a experimentovat, tak to mame dcere dovolit. Sex, cigarety, alkohol a podobne patri tiez k experimentovaniu. ak podporujes dceru v takychto povrchnostiach uz teraz, zachvilu to bude cigaretka, neskor frajer bude u vas spavat uz od 15 tich, ved je lepsie mat ich pod kontrolou a podobne. Namiesto toho treba dievca viest k tomu, aby malo ine priority v zivote, ako od 13 tich stat pred zrkadlom. Poznam vela dievcat, ktore v tomto veku sportuju, venuju sa hudbe, maju vyssie ciele a nejake hlupe farbenie vlasov ich absolutne nezaujima. Ale to zalezi od rodicov, k comu ich vedu a v com deti podporuju.

viera27
31. aug 2015

@aliza no, podla mojich skusenosti najviac experimentuju decka z rodin, ktore su prisne. Potom akonahle zanuchaju trochu slobody ( skolsky vylet, intrak, diskoteka atd), nevedia co so sebou 😀

aliza
31. aug 2015

@natalym sorry, ten prispevok patril @lilimoni

aliza
31. aug 2015

@viera27 experimentuju asi vsetci mladi alebo teda vacsina, ale zalezi na tom, v akom veku. Ak je to pod 15rokov, tak tam nie je este vedomost o zivote, nechapu nasledkom, tam mame dieta viest a usmernovat my. Ak je dobry zaklad, tak aj ked dieta neskor vyskusa nieco 'zakazane', nezostane pri tom, kdezto ked je to podporovane od takeho skoreho veku, tak vacsinou sa z toho stava aj zivotny styl, najma ak tak zije mama a dceru v tom podporuje.

chantalka86
31. aug 2015

@kubkovci123 prvykrat som mala zafarbene vlasy samponom na 24 umyti v 14 🙂 teda v osmicke na zds.

viera27
31. aug 2015

@aliza neviem teda ake mas ty skusenosti s dnesnymi detmi v tomto veku, ale co ja poznam, tak su to uz skoro kompletne osobnosti s vlastnym nazorom a postojmi. Ale teda ja poznam vsetko z rodin, kde sa k nim pristupuje ako k rovnocennym partnerom a v 13tke sa uz nevychovava, ale cerpa z dovtedy pouzitej vychovy. Takze uz su v mnohych veciach zvyknute a hlavne schopne rozhodovat o sebe a nasledne aj niest zodpovednost.

bazulienka22
31. aug 2015

... možno som staromódna, ale nedovolila by som jej...

marselitka1
31. aug 2015

Ja by som určite dovolila. Mne mama dovolila nafarbiť si vlasy ako 12-očnej, bola som rozumná a vyspel a túžila som po hnedých vlasoch. Chytilo mi ich na ryšavo, týždeň som preplakala a potom som o tom napísala vtipný príbeh, ktorý som poslala do súťaže a vyhrala 1. miesto. Musela som tak chodiť, kým mi vlasy neodrástli, lebo vymyť sa to nevymilo. Dodnes na to rada spomínam. V škole sa to riaditeľovi tiež nepáčilo, ale bohužiaľ. Nijak ma to ale v škole nepoznačio, nedrogovala som, nepla, ani nefajčila, ani inak nerebelovala. Podľa mňa, ak je rozumná, určite áno. Ja som sa cítila škaredo s plavými vlasmi, tak som chcela na hnedo. Som rada, že ma mama podporila a dodnes si farbím už len na blond 🙂

bea_trix
31. aug 2015

ked chce mat svetlejsiu farbu ako ma teraz, to len tak nejakym samponom nedosiahne, na to treba peroxid, aby to zosvetlil.. a potom si to stale dokola zosvetlovat, ja by som nedovolila, este je skoro na mozne znicenie si vlasov

ivetoy
31. aug 2015

Ja by jej urcite nedovolila...co si ma tak male dievca farbit vlasy...

frozenelza
31. aug 2015

Nie

aliza
31. aug 2015

@viera27 ked myslis....ale ja rozhodne nesuhlasim s tym, aby 13 rocne deti o sebe rozhodovali. Ak by boli na to naozaj pripravene a vedeli zhodnotit nasledky, tak by nikdy ziadne vlasy v tomto veku nefarbili lebo by vedeli, ze im to nici vlasy!

katka.gzd
31. aug 2015

@aliza jasne ze sa chce pacit, ja som sa chcela uz skor... V 11tich prva pusa... Neviem kde zijes... A keby sa chcela pacit aj len sama sebe tak je to legitimne v jej veku... Povolovanie mensich veci jej uspokoji tuzbu po sebarealizacii a nebude mat potrebu rebelovat vyraznejsie... A podla mna je dolezitejsie co ma dievca v hlave a nie na hlave... Toto treba posudzovat silno individualne a kazdy si pozna najlepsie svoje dieta... Toto je fakt minimum co si mohla vymysliet a ak jej to zdvihne sebavedomie tak o to lahsie odola inym kravinam pod tlakom okolia....kto drzi svoje decka moc kratkom voditku si zaraba na problem...videla som to u vrstovnikov moc krat...pri prvej prikezitosti najviac vymyslali decka prisnych rodicov...ostatnym nam to nebolo vzacne ;)

waterka
31. aug 2015

@kubkovci123 nedovolila,urcite nie a mohla by ma lamat kolko by chcela 🙂

rebeka7501
31. aug 2015

@kubkovci123 asi záleží najmä na tebe, či jej to dovolíš. názor iných mamičiek ti môže byť ukradnutý.
mojej dcére som urobila asi v 4 rokoch 3 pramene červenou farbou (zostalo mi po farbení maminy) na blonďavé vlásky, cca od 12 rokov jej otcova priateľka robievala blonďavý melír, vyzeralo to prirodzene. Pred 3 mesiacmi prišla dcéra po liečbe chemoterapiou o vlasy. Upozornenie pre uštipačné matky : onkologické ochorenie nesúviselo s farbením vlasov tak si prij..... poznámky milé dokonalé matky nechajte pre seba.
Farbenie vlasov nie je tetovanie ani amputácia, ak sa jej to nebude páčiť tak to nezopakuje.

aliza
31. aug 2015

@katka.gzd v 11tich prva pusa? a tebe sa to zda v poriadku? zdvihovat si sebavedomie v tomto veku zafarbenymi vlasmi? tak to mas pravdu, zijem na uplne inej planete. Sebavedomie sa buduje odmalicka vychovou a tym, ako sa k detom spravame, ak je zdrave rodinne zazemie a spravna vychova, tak je dieta prirodzene sebavedome. Ak rodic sebavedomie svojho dietata ubil, tak je absolutne absurdne mu kupit farbu na vlasy, aby to napravil. A ja dcere vysvetlujem, takze aj ked ju nieco chyti, vieme si o tom otvorene pohovorit, zhodnotit plusy, minusy, vysvetlim jej nasledky a zatial v pohode, nema s tym problem.

katka.gzd
31. aug 2015

@aliza jasne, ty si v zivote v puberte nestala pred zrkadlom a neriesila ci sa sama sebe pacis alebo ci sa pacis okoliu... Neriesila si ci ta da mama ostrihat na jezka alebo ti necha dlhe vlasy....toto riesia decka uz ovela skor ako v 13tich... To neznamena ale ze je to vrchol priorit...vrchol priorit z toho spravis prisnymi zakazmi...az vtedy to zacne byt nieco specialne...
A pusa nieje petting ani sex ani nic nemravne... Ani vodenie sa za ruky nieje...
Kazdopadne nech si kazdy vychovava ako uzna za vhodne ;) ak sa nepoucis z chyb okolia, poucis sa z vlastnych 🙂 ja mozno tiez

asocial
31. aug 2015

@kubkovci123 nedovolila...13 rcona si nema co farbit vlasy..
predcasne dospele deti..

sardinka32
31. aug 2015

@kubkovci123 nie, ja by som to nepovolila. Ako Ti uz @pauliesivackova napisala a takisto z mojej vlastnej skusenosti viem, ze raz ked clovek zacne s farbenim, je to bludny kruh. A jasne, ze tie ktore si skoro zacali farbit vlasy Ti budu pisat, ze je to v pohode a vlasy maju krasne...ak nie lepsie ako pred farbenim, co je podla mna nonsens. V 13 si este neuvedomuje dosledky...chce len zafarbit vlasy, lebo... Ked uz nechces byt herdek mama, tak sa skuste dohodnut, ze trebars - ked budes mat 16, 17...vek si dopln sama a stale budes chciet si zafarbit vlasy, tak dobre. Ona sa uspokoji, nebude Ta s tym dalej otravovat a casom si to mozno aj rozmysli sama a nebude lutovat, ze sa uz tak skoro zafarbila/odfarbila.

ruzicka383
31. aug 2015

nie, je to priskoro, potom co bude nasledovat...?
ja by som nedovolila ani 18nast rocnej, ked si bude sama zarabat na zivobytie, tak nech si s nimi robi co chce.

lilimoni
1. sep 2015

@ruzicka383 jasne a po prvej vyplate pride so zelenou hlavou a 4 piersingami a opita.