icon

Mám povedať mame, že sestra rozmýšľa nad útekom z domu?

3. nov 2021

Ahojte idem k vám o radu. Spravila som čo som nechcela no prečítala som si denník mojej sestry. Zdá sa mi smutná a nie ako ju poznam. Bojím sa že to dojde k depresii. No a tam som sa dočítala vec ktorú som nechcela, napísala že rozmýšľa že utečie z domu a že asi to aj správy. Veľmi mi to zlomilo srdce. Ja tiež v jej veku (12) som niekedy mala také nápady. Nie žeby doma má týrali alebo niečo. Vždy som mala čo som potrebovala. Bojím sa že keď to poviem tak len to zhoršim ale naopak bojím sa že keď budem ticho a vážne k niečomu dôjde tak nebudem si vedieť odpustiť.

ankare
3. nov 2021

Nepriznaj sa sestre, že si čítala denník. Ale rozprávaj sa s ňou veľa. Nech cíti,že má v Tebe oporu a dôveru. Držím palce!

matus7030
3. nov 2021

Skús napísať na ipcko.sk . Je to psychologická poradna online pre mladych do 30 rokov. Zveríš sa cez chat so svojim problemom a skusený psycholog ti odpovie ako ďalej. Má to overené, sú tam milí, určitie pomôžu. Hodinu s nimi môžeš chatovať. DrŽÍM palce!

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
autor
3. nov 2021

@ankare nie jej o tom nechcem povedať. Len mamke som chcela nejak naznačiť ale neviem ako na to. Ďakujem 🙂

autor
3. nov 2021

@cocolino234 ja mám 23. Doma už nebývam ale tak snažím sa udržiavat vzťah ako sa dá. Máme ešte jednu sestru najmladšiu a oni dve sa teraz dosť často hádajú, ja som vyrastala ako jedináčik do 10 tak neviem či je to bežné u súrodencov ale mam sesternice a keď boli v takom veku tak tiež sa hádali atď.

tatisna
3. nov 2021

Nehovor to mame! Ešte sa nazlosti a povie to sestre...nehovorila by som to nikomu,ale využila výhodu a pomohla segre nejako. Ona nevie že Ty vieš...skús niečo vymyslieť aby si jej pomohla. Možno sa len nešťastne zaľúbila alebo čo. To je taký vek,čo už...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
ankare
3. nov 2021

Ak si myslíš,že Ťa mamka nebonzne a postaví sa k tomu chápavo, povedz jej to, nech ju má viac na očiach. Tobôž,keď Ty už doma nebyvas. Ale ak tú istotu nemáš, nevrav jej to.

zuzki1
3. nov 2021

rozprávať sa so segrou veľa , zavolať , napísať jej na telefón ak ma vlastný ,a medzi rečou by som jej niekedy navrhla či nechce prísť k Tebe (k Vám) aj prespať na babskú jazdu🤷‍♀️Možno ju to nasmeruje keby chcela naozaj utiecť bude vedieť kam
Ak je mama taka že jej neodhalí že to vie a odkiaľ tak by som jej povedala

beata_k
Odpoveď bola odstránená
luccija
3. nov 2021

A aky má vzťah s mamou?ale aj tak by som to asi nepovedala, ale snažila sa jej viac venovať.

jana_eyre_2
3. nov 2021

A aká je vaša mama? Pochopila by že nesmie vyzradit ze si si to prečítala? Snažila by sa s ňou nadviazať rozhovor? Nebrala by som to na ľahkú váhu, ale pred tým ako by som to tlmočila tak by som sa rozhodla podla toho ako poznám mamu.. ak by náhodou vybuchla alebo reagovala akokoľvek unáhlené - určite jej to nevrav..

Čo môžeš robiť ty je venovať sa sestre.. zober ju na výlet, rozprávajte sa, venuj sa jej.. ja mam.sama starších troch súrodencov.. v tom veku ako má tvoja sestra ma moja o 9rokov staršia sestra často bravala na výlety, prespavacky, stanovacky, venčenie psa a tak.. nehovorím že som sa jej nejako zverovala, ona bola a je iný typ ako ja, ale určite mi to moc pomáhalo a vazila som si to.. tiež som bola depresivnejsi a melancholicky človek, doma to nebolo ideálne.. aj ja som pomyslala nad samovraždou, ale až v neskoršom veku a jediné čo mi v tom vždy bránilo bolo vedomie že by som tým hrozne moc ublížila mame.. nezverovala som sa nikomu, ale veľkú cenu premna malo, že som vždy mala niekoho o kom som vedela že má ľúbi..

Držím palce..

autor
3. nov 2021

Áno dávnejšie som ju volala k nám no nechcela. Ale skúsim to opäť, viem že ma rada horory aj ja v jej veku som na Tom ficala tak by som chcela filmový večer. Nič ju veľmi nebaví nič nechce ale má rada hudbu aj kreslenie tak možno niečo v Tom zmysle vymyslím.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
autor
3. nov 2021

@luccija je dosť uzatvorená, veľa času trávi v izbe aj keď ju mamka často volá k sebe do obývačky. Ja tiež som bola dosť taká uzatvorená a dosť často sme sa aj a mamkou hádali. Teraz je to úplne iné ako som vyrástla. Mamka aj robila v zahraničí teraz už je na Slovensku hlavne kvôli sestrám lebo vidí že ako rýchlo rastú a chce s nimi byť viac.

deti95060810
3. nov 2021

áno dievčatá sa zvyknú v puberte hádať... máme 3 slečny a veru sa neraz aj pobijú - a úplne pre blbosť... je to všetko o povahách

kiwi3
3. nov 2021

mozno to tak realne ani nemyslela, ak to pisala v hneve. ale samozrejme, ked sa s nou porozpravas, spravis len dobre.

ja_mama
3. nov 2021

Neviem, ale ja by som sa asi sestre priznala. Spravte si tu babsku jazdu a porozpravaj sa s nou. Ze ti prisiel ten dennik pod ruku a neodolala si ho necitat. spytaj sa ci to mysli vazne, zdover sa jej ze aj ty si mala rovnake pocity v jej veku, ze nie je sama a ze ju mas rada.vysvetli ake nasledky by mal ten utek, ze by ste sa o nu velmi bali a chybala by vam a ze ak ju bude nieco trapit si tu pre nu. Mamine by som to povedala asi len vtedy ak by som z toho rozhovoru citila, ze to mysela vazne aby to naozaj nevyzeralo ze poza jej chrbat nieco riesis.

autor
3. nov 2021

@ja_mama myslím že keď jej to poviem ešte viac sa zľakne. Alebo možno prekvapí a sa viac otvorí. Možno keby som jej to nejako naznačila napríklad že sa mi snívalo že utiekla a ďalej rozvíjať debatu že keby mala takýto pocit tak stále môže k mne prísť atď..

majusikk
3. nov 2021

Určite ano

ja_mama
3. nov 2021

Mne takto mamina precitala dennik kde som mala kadeco popisane...tiez sa toho zlakla tak sa mi priznala a spytala sa na to narovinu, asi by mi doslo ze ho citala aj keby mi nieco z toho zacala "nenapadne" naznacovat len uz by to pre mna nebolo take uprimne. A pravdupovediac aj ked ma to zaskocilo, prekvapilo, zahanbilo a bola som aj trochu nahnevana ze si to dovolila citat, ten rozhovor mi pomohol minimalne v tom, ze som prestala rozmyslat nad podobnymi somarinami a zamyslela som sa aj nad tym ako by dane veci ublizili ostatnym, proste ziskala iny pohlad na veci...mozno sa zlakne, ale proste jej vysvetlis ze to je normalne v jej veku take pocity a nema sa ani za co hanbit a ked ju nieco trapi nech vie kde sa moze vyrozpravat aj take veci co by mamine nepovedala 🙂

autor
3. nov 2021

Pozvala som ju ku mne o týždeň keď budem sama, priateľ bude v robote. Iste bude uvoľnenejšia keď budeme sami. A ma dosť prekvapilo keď súhlasila, spomenula som jej že si zapneme nejaký horor keďže ich máme radi tak sa potešila 🙂

macekovam
3. nov 2021

Podľa mňa to treba povedať mame

lintu
3. nov 2021

Na fb funguje taká stránka, že haka. Posledné mesiace tam hľadajú pomerne dosť mladistvých..... Ja by som tému úteku vytiahla nejak nepriamo aj pred mamou aj pred sestrou. Ak to dobre zahráš, ani jedna nemusí vedieť, o čo sa jedná. Jednu tým však upozorníš, načo si dať pozor, keďže jej dcéra sa ti zdá nejaká smutná a druhú varuješ, že takto riešiť problémy je naozaj blbý nápad.

marca12
3. nov 2021

Najlepsie by bolo vela sa s nou rozpravat o tvojom detstve a tvojich pocitoch vtedy. Vyrozpravat jej,ake strelene napady si mala,aka si bola stratena v sebe a vo vsetkom a nejako s nou o tom rozviest debatu. Ja by som sa ale nakontaktovala na detskeho psychologa alebo nejaku organizacia. V tomto covid obdobi ma vela mladych psychicke problemy a nedavno som pocula podcast,kde hovorili o tom ako si mlady ublizuju rezu sa a podobne,mnohi sa pokusili otravit liekmi...nie je to sranda,potrebuje pozornost

ankare
3. nov 2021

Super, super, daj vedieť, co ste poriesili. 😊 Drzime palce!

minutka
3. nov 2021

Ja len ze , si dobra sestra

autor
3. nov 2021

Ešte sa vás takto spýtam,.tie čo ste mladšie sestry a máte staršiu sestru najlepší o 7+ rokov. Ako ste vnímali staršieho súrodenca? Nechcem aby ma vnímala ako matku ale skôr ako kamošku s ktorou sa môže porozprávat o hoci čom. Ako by ste chceli aby k vám sa chovala sestra keď ste mali cca 12/v puberte. Ja som stále chcela mať staršiu sestru s ktorou sa môžem porozprávat keď ma niečo trápi tak snažím sa byť taká sestra akú som chcela

autor
3. nov 2021

@minutka jej ďakujem. To ma veľmi potešilo

ja_mama
3. nov 2021

Ja mam sice mensi vekovy rozdiel, ale v puberte mi vyhovovalo to ze sa ku mne spravala ako kamoska - vypocula, nesudila, poradila ked som potrebovala...nemyslim si, ze vacsi vekovy rozdiel bude o inom, ked sa s nou budes rozpravat ako s rovnocennou 🙂