Marihuana - ako ďalej?
Zdravim vsetkych, som tu sice nova, ale stranku poznam..viem, ze diskusie sa vacsinou tocia okolo malych deti, ja mam vsak problem so 17 rocnym synom. Pred casom sa nam priznal k tomu, ze si parkrat pofajcil marihuanu. Bola som sokovana hlavne preto, lebo sa pred tym vzdy otvorene angazoval v protidrogovej tematike..No hlavne som nevedela, ako sa k tomuto problemu postavit. Vyhladala som detskeho psychologa a nasledne aj detskeho psychiatra, lenze nedozvedela som sa takmer nic..len to, ze marihuana oficialne ani nie je droga a preto oficialne nesposobuje zavislost a preto oficialne ani nie je co liecit. A ze syn ma mimoriadny intelekt, co je v tomto pripade len na skodu..To, ze je mimoriadne inteligentny, sme vedeli aj pred tym, preto navstevuje vyberovu skolu, no znamky v poslednom case isli z kopca..Samozrejme sme mu dali skontrolovat moc, ktory po mesiaci abstincie uz znamky uzivania nenesie..samozrejme bol cisty, ale po kontrole si opat pofajcil, aj ked zdoraznil, ze naozaj uz len vynimocne..Neviem ako dalej..mate niekto skusenost s niecim podobnym? Viem, ze sa o tom tazko hovori, vacsina z nas si totiz mysli, ved nam sa to stat nemoze, my sme predsa slusna rodina..podotykam, ze to je obrovsky omyl..preto Vas prosim maminy o Vase skusenosti, ja si totiz vobec neviem predstavit, ako dalej, blizia sa aj prazdniny, more casu, vobec neviem, ako ho ustriehnem..
Neviete si ani predstavit, ako priserne sa o neho bojim..ten strach ma normalne paralyzuje..Citali ste knihu Odsudene od Vladky Hoffmanovej? Ja ano, lenze vtedy som o tomto este nevedela a cely cas mi tiekli slzy pri citani pocitov tej matky..doporucujem ju..je to naozaj velmi realne..
@domcek17 drzim ti palce nech sa dockas prespatych noci a krajsích dní. neboj sa toho tak mozno je to naozaj iba faza jeho zivota a prejde si nou bez nasledkov. ale to je tazko povedat ked ho clovek nepozna a nevie.
ja ti rozumiem z tej druhej strany. prezit si to na vlastnej kozi je ta najlepsia skola aj zivotna. je to asi nemozne ale skus sa tolko netrapit. hlavou ti beha vela ciernych myslienok a vizii. Deti si to neuvedomuju kolko vrasok a bolesti tym sposobia rodicom. tí ludia su schopny trapenim zostarnut za kratku chvilu snad o desat rokov.
treba ale mysliet na to ze drogy su silnejsie ako clovek a hlavne taký mladý clovek. daj mu vela svojej lasky a miluj ho a chran ho.
@domcek17 a rozprávala si sa s ním ako to vlastne začalo a prečo, ked sa predtým tak angažoval proti drogám ?
Vieš , ked píšeš, že on už chcel aby ste nato prišli, napadlo ma, či za tým nieje nejaký iný problém a takto sa to snáži riešiť.... či ho napriklad niekto nešikanuje , nevydiera.... alebo je to len zlý vplyv kamáratov ?
Myslím si, že to chce úprimný rozhor na úrovni dospelých ľudí. Vieš, ja som tiež dosť kontrolovala svojho syna a ked išiel vonku vždy bolo "Nepí, nefajč nedroguj a nehraj automaty. a príd skoro domov ..... a ked som sa niekedy nazlostila hovoril mi " mami Ty ani neviš aké máš dobré deti a čo robia tie deti ktoré tak veľmi vychváľuješ, len keby si ich videla..... myslel tým tých ktorých som poznala a zdalo sa mi, že sú veľmi slušní, no časom všeličo vyplávalo na povrch..... trebars aj to ako klamú rodičov, že idú do školy / VŠ / no v skutočnosti už boli dávno preč zo školy....
noooo, zaujimave citanie je tu....ja vam poviem takto - ja som osobne nikdy marisku neskusala, lebo sa mi to zda zbytocne...ale to som ja. Moj priatel marihuanu fajcieva (po vikendoch) len ked je nejaka zurka, ked bol mladsi tak fajcil kazdy den, ale aj on zistil ze to k nicomu nevedie a som rada, postupne mu to (nechcem povedat) zakazujem, ale coraz menej tolerujem, lebo uz by som chcela mat rodinku 🙂 no a sestrin byvaly to fajcil kazdy den a u neho si tvrdim povedat ze to je zavislost. Blbe je na tom to, ze marisku si zozeniete veeeeeeeeeeeeeeelmi lahko a pomaly kazdy druhy si ju pestuje doma sam 😖
a @domcek17 - fakt mozes byt len rada ze ti to povedal, mozno chcel len vidiet tvoju reakciu a nic z toho nebude...ako ja osobne by som to psychologom neriesila, ale uvidim ako budem reagovat ja ako matka 😕
Osobne som nieco take este s chalanmi nemusela riešiť,no jasne že ju skusili 😠 maju spolužiakov co ju fajcia pravidelne iny nepravidelne 😠 .Dnes sa nieje problem k nej dostat takže zmenou skoly nic nepomoze je uz na kazdom type skol...Je len dobre že o tom vieš a možes kontrolovať či sa s nou zahrava alebo nie.
Inak mna nestve mariška ale tie energi drinky-nastatsie chalani ich moc nemusia,no stalo sa mi že ked Michal chodieval fandit teraz na hokej vo fun zone im ich rozdavali potom dosiel domov ,,jak zhuleny,, 😠 plný hyperaktivity tak sa do druhej rano prechadzal so psom po dedine 😉 až ked som mu vysvetlila ake je to nebezpecne na srdce a podobne tak už ich nechcel ani zadarmo.Som mu merala tlak mal 160/120co je dost vysoky...!!!!!
@titkovamiriam suhlasim, tie energy drinky nie su bohvieco a su nezdrave, ale deti sa lahko dostanu aj k cigaretam ci alkoholu, je velmi velmi malo predavacov co nepredaju a pohostinstiev este menej, tam predaju hockomu, je to vsak vsetko na uvazeni dietata, ak raz vie, ze mu to skodi, a chce len vyskusat tak na tom nevidim nic zle, ale pokial by sa jednalo o alkohol bola by som vystrasena viac 😒
@ela2710 my hovor o tych krcmach u nas naleju aj 10 ročným a to nehovorím že ak chcu možu aj stavkovať!!!!Tiež by som sa bala viac alkoholu ale to maju moje deti strasne ponaučenie ked boli stanovať a Michal bol tiež -bol rybar tak sa mu pred ocami udusil kamarat zvratkami ☹ ,zaspal v stane a ked ho nasli bolo neskoro ☹ ....
@silvia07 ..ved prave to som si aj ja myslela, lenze ako som uz pisala, oni sa vzdy poskladali viaceri, takze viac ako dve eura na hlavu ho to nevyslo, mozno keby si isli posediet kdesi do kaviarne, vyslo by to viac, preto som vobec nespozornela..navyse som bola spokojna, ze vobec nechodi na diskoteky a vzdy prisiel v dohodnuty cas domov a triezvy..alkohol vobec nekonzumuval, volny cas travil na basketbalovom ihrisku,,preto som bola v o to vacsom soku..
@helena56800 ..na tom je velmi vela pravdy, co si napisala..naozaj vela z nas rodicov zije v iluzii a mozno niektore drobnosti je naozaj lepsie nevediet, lebo niektore prehrmia ja same..aj ja som zila v iluzii a na svojho syna som bola hrda, teraz uz nie som, ale lubim ho rovnako..
Ked som sa ho pytala na to, preco to vlastne vyskusal, povedal mi, ze sa tak stalo po tom, ako verejne prehlasoval, ze travu nikdy, lebo je to svinstvo..na co mu vraj jeden kamarat povedal, ze tak rozprava len preto, lebo to nikdy neskusal, nech vyskusa, a potom nech to tvrdi..a on vyskusal..a zapacilo sa..navyse sa vraj velmi rad pocuval, ked pod vplyvom marihuany rozpraval, on bol vzdy tak trosku bohem, k umeniu mal blizko, mozno to trosku suvisi aj s tym..jeho kamaratov poznam, vsetko su to sportovci, basketbalisti, ako aj on..reprezentanti na celoslovenskej urovni..nikdy by ma preto nenanapdlo, ako si spestruju volne chvile..
ahojte, ja som tu nahodou zabludila, len som si spomenula na svojho spoluziaka zo zakladnej, uz vtedy chodil poza skolu, otca mal v base a mama na neho nestačila, a v lete budu dva roky čo zomrel, neviem v čom vsetkom lietal ale z počutia viem, ze boli v tom aj drogy :( a tiez to bol inac fajn chalan, s ktorym sa dalo dobre pokeca, ale po zakladnej uz neviem čo s nim bolo, len viem, ze zla partia urobila svoje. Tak vam drzim prsty aby ste to zvladli s vasimi detmi.
@ela2710 marihuana navykova je...ja som hulila kedysi davno...obcas, par krat do roka, asi 2 roky...prestala som koli bratovi, lebo s nim to bolo horsie, chcela som mu ist ako starsia sestra prikladom...ale aj dnes po tych rokoch ked si na to spomeniem dostanem chut zahulit si...ono to nahradza nieco co cloveku chyba, teraz viem, ze by mi to nic nedalo, tak hned tu myslienku zazeniem prec...uz zijem iny zivot ako pred tym
mala som vselijake problemy a ked som si zahulila na nic som nemyslela, bola som stastna...vies, ked to nie je navykove, preco s tym ludia hned neprestanu a nevracaju sa k tomu a miesto toho si nenavykovost marihuany ospravedlnuju tym, ze si daju len obcas?
@domcek17
ked on porusil prvy dohodu dovery, preco by si sa mala nadalej spravat, akoby sa tak nestalo?...ine by to bolo, keby neslo o drogy...tu nie je dovod spravat sa k nemu, akoby nic, lebo to bude vyuzivat a bude rad, ze ma od teba pokoj
my sme zili v dome, tak mamina vacsinou bratovi oznamila ked isiel vecer s kamosmi, ze na druhy den sa ide hned rano okolo domu nieco robit...proste mu to nijak neulahcovala
tiez sa potreboval vyspat...stavalo sa, ze bezne prespal aj 24 hodin
okrem toho mal potom velky hlad...ze je nahuleny zbadas aj podla toho, ze ma sklenene oci, da sa to rozoznat aj z potu
drzim vam palce a prajem vela trpezlivosti
@janka79 marihuana nie je fyzicky navykova, napr. fajcenie je, lebo obsahuje nikotin a telo si nan zvykne a naozaj ho potrebuje, ale samozrejme da sa odolat, ty si mala zavislost skor psychicku - je to kvazi sila zvyku, ze som psychicky na dne, nieco ma trapi, tak si dam marisku, ved ta ma predsa ukludni, zazenie problemy, budem vesela - nemyslela si si presne toto??? ale to je klamstvo, marihuana problemy ani zlu naladu nezazenie, vesela budes, ked budes chciet a budes sa o to snazit aj bez drog, ja som marihuane neholdovala nikdy, ale skusila som no vobec nie obcas ale len raz...islo skor o to, to vyskusat, vsetci o tom vraveli a ked som skusila nic mi to nespravilo, ,,ziadnych smolkov" som nevidela 😀 ale rovnaku zavislost - psychicku som si zial vytvorila k cigaretam k obycajnym sprostym Golden Gate, neslo o to, ze by som si potrebovala zapalit, ale o to, ze to bola sila zvyku, nastastie moje telo ani po rokoch fajcenia nikotin nepotrebovalo, skor naozaj ten zyvk, ze rano vstanem zapalim si, naobedujem sa - zapalim si, som v strese - zapalim si, idem s kamosmi von - zapalim si - uz chapes? to si clovek len nahovara, ze musim si zapalit, aleo musim si dat marihuanu - ale nie je to tak, to robi len tvoja psychika, ked som si nezapalila den,vobec mi to nechybalo, ale ked som mala dlhu chvilku, nemala som co na praci a spomenula som si na cigy, ze ved pred tym by som si z nudy len tak zapalila a zas a znovu som teda neodolala, ale videla som, ze vydrzat sa to da, len tam naozaj hra velku ulohu to, co si vravis v mysli, teda psychika 😉
@domcek17 ja mam 16 rocneho brata a nasa mamka je tazko chora, otec stale prec.. starala som sa o neho od malicka..bravala som ho na vylety a tak...teraz je deviatak..je to hrozny vek..neda sa snim normalne debatovat, co myslim aj ty poznas...odstahovala som sa od nasich, takze ho teraz vobec nemam pod kontrolou a strasne sa bojim ci neskusal tiez travu , co je dost mozne a bezne...ja len viem, ze kontrolami a nedoverou sa urcite nic nevyriesi...len si spomen ako sme boli my mladi...tiez sme mali radi zakazane veci...tiez by sme niekedy najradsej usli z domu a boli slobodni...ale z takychto hluposti sme vyrastli a to iste caka aj ich...tiez chcu vyskusat nieco nove ale ako pises ste dobra rodina, verim ze si ho vychovala podla najlepsieho svedomia a vstepovala si mu hodnoty ake si ma clovek vazit. A neboj sa, ono to v nom je, len je teraz v takom zvalstnom obdobi, kedy mu preskakuje ako vsetkym ostatnym...ja by som ti radila aby si ho nekontrolovala a uz vobec nie mu zakazovala kamaratov, lebo sa nakoniec postavi proti tebe a srdce ti pukne...ukaz mu ze mu veris, a nechaj tomu volny priebeh...neomielaj to pred nim dookola, ze to skodi a podobne, to ho donuti na to casto mysliet...a velke plus je podla mna ze sa ti priznal, klobuk dole...to svedci ze ta ma rad a ze ti veri tak ho nesklam...on z toho vyrastie....neries to...len sa mu viac venuj ale tento problem pred nim stokrat neomielaj...na to ze je to zle, pride aj sam...ver mi...
Len tak pre zaujimavost...moja kamoska mala prilis starostlivu mamu, chodili do kostola a snazila sa svoje dcery vychovat co najlepsie...az prilis sa snazila...na diskoteku ju pustila len po dvojhodinovom prehovarani a aj to len na dve hodinky...musela byt presne na minutu doma, zakazovala jej kamaratit sa tym a s hentym...a nakoniec to dopadlo tak, ze ta kamaratka bola tak z toho na nervy ze pekne krasne otehotnela a vydavala sa ked mala 17..to len tak na okraj
@domcek17 a on sa ako vyjadruje? chce s tým prestať? alebo chce chodiť na tie sedenia, alebo tam chodí iba preto že to chceš ty? robí to z frajeriny, alebo si priznáva že už je závislý? a známky si určite nezhoršil kvoli tráve. mala som spolužiaka, ktorý si dal ráno o piatej marišku, za hodinku - dve sa všetko naučil, lebo po tráve vraj ľuďom neuveriteľne páli a mal perfektné známky. skôr by som povedala že si našiel nevhodnú partiu kamarátov. a ty vôbec nehľadaj chybu v sebe, kde si urobila chybu. no nikde... mám 27 rokov a tiež sme toho povystrájali, keby moja mama vedela porazilo by ju a výchovu som mala ukážkovú 😉
@anavila ..velmi rozumny nazor..presne v tychto dnoch som nad tym uvazovala, ze mozno robim chybu, ked som tomu podriadila vlastne kazdodenny rodinny zivot,ako mu kontrolujem zrenicky, ako to rozoberam zakazdym, ked pride dnu z desatminutovej prechadzky so psom., volam ho pozerat spravy , ked davaju nejaku reportaz....viem, ze mu s tym priserne leziem na nervy a je mozne, ze to ma opacny ucinok..A tak som si predsavzala, ze skusim zit ako predtym, ked som o tom este nevedela, lenze nejde to, to je ako pchat hlavu do piesku..navyse Janka tu pisala napr. o tom, ze fajcenie je sprevadzane navalmi hladu, tak to mam doma na kazdodennom poriadku, lenze ktory 17 rocny chalan nevyjeda chladnicku..tak ja uz neviem..Tolko clankov som precitala o tom, ako dokazu tito ludia klamat, aki sú vynaliezavi..
@gabriellka..no mam pocit, ze hlavne koli mne, ale aj to je pozitivnejsie, ako by nechodil vobec, lebo keby nechcel, tak ho nedonutim, predsa len, nie je to uz male dieta..zrovna v utorok ide na dalsie..na figu je napr.aj to, ze na prvom sedeni dostal termin az o mesiac, to je strasne dlha doba, ja by som si predstavovala intenzivnejsiu terapiu.. A s tymi znamkami mas tiez pravdu, zhorsili sa hlavne preto, lebo sa vobec neuci, hoci sa neucil ani predtym..lenze ked bolo ucivo menej narocne, stacilo pocuvat na hodine a mal ciste jednotky, no postupne sa to logicky zhorsovalo..
Vsetci sme povystrajali veci za mladi a priznam sa, ze za niektore nerozvaznosti sa teraz aj hambim..no patrilo to k dopsievaniu a mladosti..no predsa len bola ina doba a nehrozilo tolko nastrah..ja mam taky strach..neskutocne velky...
@domcek17 nechcem posobit necitlivo, ale ved prepana nevykradol banku ... 😉 to, ze si par krat zahuli predsa neni take hrozne ... okrem toho tie zvasty, ze trava je vstupna brana a podobne sraky .. ano je to vstupna brana pre labilnych jedincov, ktory sa nevedia ovladat a existovat bez svojho "sveta" v ktorom su, ked su sfajceni 😉 co zjavne nevyzera na pripad tvojho syna ... A kazdy pubertak nieco skusa, ked nepije tak skusa hulit, alebo fajci ... presiel si tym hadam kazdy... Skus prejavit pochopenie, spytaj sa ho , ze aky ma potom pocit, zvedavo, co mu to prinasa, co ho k tomu vedie , vysvetli mu svoje obavy, co citis... otvoreny rozhovor bez toho, aby si sa spravala ako zandar (kontrola zreniciek, mocu a podobne .... )prinesie ovela vecsi uspech ... vidim to sama na svojom 16r. brachovi 😉
@domcek17 nemusis pchat hlavu do piesku...bud ostrazita..ale nie tak ze si to on vsimne...bud nenapadna...ale nieries napriklad ze vyjeda chladnicku...ved rastie a je zdravy...keby nejedol vela, tak sa zas budes strachovat ci mu nieco nie je..bud rada, ze mu chutí. Ale nerieš to a necitaj o tom clanky...vieš čo je teória a aká je nakoniec prax...len ti z toho začne prepínať...normálne mu povedz, že už ho nebudeš kontrolovať, že si o tom premýšľala a že si sa rozhodla veriť mu, tak sa ho opýtaj či s tým súhasí a uvidíš, čo ti povie...a nechaj ho apson taký mesiac nech je "slobodný", t. j žiadne kontroly ani nepríjemné otázky...ale nenápadne situáciu sleduj...viem že je to ťažké ale viem podľa mojho brata...ked mu chcem nieco povedat co by nemal robit a ked sa snažím moralizovat, tak to skonci stale hadkou. Ale nechala som to tak, uz sa s nim nehadam...a predstav si, minule som volala s jeho ucitelkou a povedala ze je z neho lajdak a tak...ja som sa ho na to potom spytala a nevies si predstavit ako mu bolo luto, ze ma sklamal..dokonca plakal predomnou, vies si to predstavit.? držím ti palce...aby si to zvladla ty aj tvoj syn
@wieruss ..vobec neposobis necitlivo a sama viem, ze nie vsetko, co robim, je spravne..navyse som rada, ze to az tak kategoricky neodsudzujes a nedavas takychto mladych ludi na okraj spolocnosti..presne tak sa na to pozeraju aj moje kamaratky, ked taketo veci v teoretickej rovine rozoberame, no fakt je, ze vacsina z nich ma male deti, ktore potrebuju uplne iny servis a starostlivost..a pravdou je, ze nie je tazke dieta naucit chodit ci odnaucit od plienok, ale tazke je vychovat z dietata kvalitnu osobnost..a skutocny strach nezazije rodic vtedy, ked sa obava, aby sa dietatko neudrelo, ked sa uci chodit, ale vtedy, ked ma podozrenie, ze jeho dieta experimentuje s niecim takymto..no vidim, ze cakas babatko, tak musim napisat aj to, ze nic a nikto na svete Ti nesposobi tolko radosti a neda tolko lasky, ako to male stvorenie, ktore je este zatial len v tvojom brusku..tak si to uzivaj 🙂
@domcek17 nemam preco odsudzovat 😉 problem by bol keby to nebola trava ale napr. pervitin alebo heroin alebo podobne uz fakt drogy... vtedy treba jednoznacne konat bez vynimky! A neboj, nemyslim, ze preto, ze si si syn zahulil by nebol dobra osoba, ale dobre vychovany ... proste ho to laka, je to nieco ine a navyse ty to zakazujes, takze to chuti este viac, zial .. Urcite to syna casom prejde, proste z toho vyrastie 😉 A dakujem Ti za mile slova 🙂
@anavila ..velmi sa mi paci, co pises..mas 3 deti plus brata, za ktoreho citis zodpovednost, tak uz si isto musela vselico riesit..aj ja mam 3 deti, syn je z dvojiciek, takze ma sestru - dvojca a este mam 10 rocnu dcerku, a aj ked s dievcatami nie su problemy a ani v minulosti neboli, pre neho som mala vzdy slabost a dievcatam som ho davala za priklad pre jeho dobre znamky, spravanie, moralne hodnoty,atd..vzdy som bola na neho velmi pysna a verila som vsetkemu, co povedal,nikdy predtym by som o nom nebola pochybovala..Pred casom, ked prisli prve negativne reakcie zo skoly prve problemy so spravanim a doma sme sa o tom rozpravali, tiez ho to mrzelo a obcas do toho dal aj slzy, dnes zial musim povedat, ze neboli uprimne, co neskor aj on sam priznal..no co ho uprimne mrzi, je to, ze az teraz si uvedomil, ako mu bolo dobre, ked sme toto okolo jeho osoby nemuseli riesit, ako malo musel dat a ako vela za to dostal..doveru, volnost..
Tak drzim palce, aby si nemala horsi telefonat, ako taky, ze je lajdak 🙂..kto v 9. triede vlastne lajdak nie je?
@domcek17
len mu zavolaj. Ma tisickrat viac skusenosti ako mnohe prispievatelky, ktore vidia celu situaciu len v teoretickej rovine a bagatelizuju popr. s niecim experimentovali a nastastie zhodou okolnosti to nechali tak. Otazka je, ci ich deti budu mat take stastie ako ony, popr. budu take "silne", aby to boli schopne samy od seba zanechat.

@vlcicaa ..preboha..ako to vladzes, ako to vies vydrzat? Ja o tom viem zatial len dva mesiace a som uz na smrt unavena..v noci neviem spat, a ak aj ano, budim sa na priserne sny..mozes mi prosim o sebe napisat viac?