Maturita a medzinárodné vzťahy

atydbrave
2. máj 2024

Dobrý deň, je tu niekto, kto študoval medzinárodné vzťahy?
Momentálne sa rozhodujem, aké semináre a maturitné predmety si mám na tento odbor zvoliť. Pôvodne som chcela ísť na EUBA, ale ako pozerám, tak ma viac oslovila Masarykova univerzita v Brne. Lenže tam nie je potrebný cudzí jazyk, z ktorého som plánovala maturovať. Pôvodne som chcela- Dejepis a Nemecký jazyk. Ale teraz neviem, čo si mám okrem dejepisu zvoliť. Rozmýšlam nad geografiou alebo prípadne občianskou náukou, aj keď filozofiu neobľubujem a maturita je zložená primárne z nej. Takže, čo je viac potrebné na medzinárodné vzťahy? A po prípade, treba do Brna aj seminár z matematiky?
Ďakujem veľmi za každú pomoc, lebo už naozaj neviem, ako to spraviť.

dydaaa
3. máj 2024

Ahoj, ja som študovala medzinárodné vzťahy v Prahe a maturovala som z dejepisu a z druhého cudzieho jazyka. Dejepis určite odporúčam a rovnako aj občiansku náuku. Určite aj jazyky. Neviem, ako je to v Brne, ale my sme museli mať dva cudzie jazyky na odbornej úrovni. Aj geografia sa ti určite zíde, problém je v tom, že na strednej škole sa neučí politická geografia a na univerzite ide predovšetkým o politickú geografiu, takže tá stredoškolská ti až tak nepomôže. Viac ti pomôže, ak sa zameriaš na moderné dejiny a to, ako sa formovali jednotlivé štáty aj z geografického hľadiska. Takže za mňa určite dejepis, občianska, jazyky. A možno aj ekonómia by sa ti zišla.

kofa77
3. máj 2024

@dydaaa ake je uplatnenie, prosim ta? mali ste problem najst si pracu, ty a spoluziaci? dakujem

dydaaa
3. máj 2024

S hľadaním si práce nebol absolútne žiaden problém. Len tiež si daj pozor, kam na medzinárodné vzťahy pôjdeš. Určite budeš mať výrazne vyššie šance na uplatnenie po získaní diplomu z Brna ako zo Slovenska. Ale rovno ti poviem, že tých absolventov medzinárodných vzťahov je tak strašne veľa, že je malá šanca, že budeš robiť presne v danej oblasti. Od nás zo školy veľa ľudí skončilo v štátnej správe na ministerstvách, ale potom aj v médiách, v PR, korporátoch. Ja tiež nerobím v tej oblasti, čo som vyštudovala, hoci sčasti sa to prelína. Tá škola ma veľmi bavila a veľmi veľa mi dala do života, ale keby si mám vybrať zase, už by som si vybrala niečo iné 🙂.

atydbrave
autor
6. máj 2024

@dydaaa ďakujem veľmi pekne za odpoveď. a ak sa môžem opýtať, v Prahe ste mali aj jazyky ako predmet? alebo na čo ste ich využívali? a odporučili by ste štúdium v Prahe? lebo aj o tom uvažujem.

dydaaa
7. máj 2024

Áno, jazyky sme mali aj ako samostatné predmety - dva na odbornej úrovni a tretí sme začali študovať tam. A potom sme mali aj veľa predmetov v angličtine - na magisterskom stupni skoro všetky. A Prahu odporúčam všetkými desiatimi, určite do toho choď 🙂. Je to skvelé mesto a aj Karlovka je perfektná univerzita so špičkovými profesormi.