Moje handikepované 17 ročné dieťa často rozmýšľa nad tým ako by chcelo zomrieť
Dobrý deň mam 17 ročne dieťa (dievča), ktoré je hendikepované od malinká nevie chodiť a teraz to začína vnímať viac ako ked bola menšia hovorí že by bolo lepšie zomrieť lebo by tam vládala chodiť ako jej pomôcť,vysvetlit že je proste chorá a nie je to dôvod zomrieť? Ďakujem
Návšteva pychológa sa dá brat normálne... Väčšina ľudí, čo poznám u nejakého terapeuta bola, lebo to dosť pomáha v osobnom rozvoji. pochopiť svoje problémy, prípadne doriešiť nejaké veci, vyliať si negatívne emócie a ísť ďalej...v tomto prípade by som neváhala vôbec
všetky čo tu píšete prečo nechodí do školy
tak máte dosť skreselné predstavy o prístupe k takymto detom
viete kolko šikovných a nadaných aspergrov sa učí doma lebo kolektiv ho neprijme, lebo nema asitenta, lebo uč s nim nevedia pracovat, školy nechcu takéto deti brat jedno aká dg
čo sa týka psychickej šikany to by ste žasli čo dokážu, len velmi málo kolektivov skutočne prijme dieta, alebo prijme ale asistentka sa nepohne od neho , tak naoko ale prijme,velakrat je problém aj v asistentke doslova jej prístupa a začlenení
špeciálna škola nie je riešenie pokial má normo intelekt , to by tieto pocity ešte zhoršilo
a čo sa tyka postihnutia tak na slovensku ako diagnostika je čistá šialenost, v jednom ccpš vyhodnotia že patri do triedy s mentalnym postihnutim o tri mesiace iné ccpš vyhodnoti že má normo intelekt miestami nad pretože mu daju nespravne testy
a tiež dieta ma expresivnu dysfaziu a mudr mu šlahne dg retardáciu reči čo je totálne ale totálne niečo iné
to by ste si museli tým prežit
a ešte jedna vec viete kolko rodičov vozi dieta do školy, potom sedi v aute celé doobedie, zima, spek atd..čo myslíte kolko rokov reálne to dáte bez toho aby sa vás to dotklo
@ukulela nie je škola ako škola
chod robit asitentku a uvidíš ked ta tam budú brat ako priehladnu , že tam len sedíš a nik si ta nevšimne
to tiež to dieta dlhodobo nedá , nehovoriac že dnešné deti vedia byt mimoriadne krute , fyzicka šikana je už v prvom ročníku ale psychická ta ide do takých rozmerov že to prestava byt sranda,empatia nič proste kopnut , zhodit ,zosmiešnit atd
Prečo nemá priateľov? Okrem telesného postihnutia je aj mentálne postihnutá? Lebo si fakt inak neviem predstaviť prečo by 17 ročne dievča nemalo kamarátov....hoc aj chodiť nemôže.
Ja vidim problem v tom, ze je velmi izolovana. Vy nemate ani rodinu ani rodinnych priatelov s detmi v podobnom veku. Ja viem, ze je tazke zaradit sa do nejakej skupiny ale aspon tu zakladnu siet by ste uz mali mat. Byt clenmi nejakej asociacie - ti obycajne organizuju stretnutia, akcie, tabory. Pripadne ak mate nnejaku faru blizko tak sa zapojte do zivota na fare ked str veriaci - vsak ti tiez organizuju podujatia a denne tabory aby mohla tvoja dcera spoznat novych ludi - hovorim o fare lebo obycajne tam by mali byt vedeni ti ludia vedeni k tolerancii. Myslim si ze tam by si mala zapajat aktivne ty lebo ona je v tomto limitovana. Viem ze teraz je tazka doba a komplikovana na stretnutia ale myslim si ze poobzerat sa po ludoch co maju spolocny osud a zaujmy ako vy
@jankapepe mentálne je úplne v poriadku veľmi inteligentná a bystrá...len to telesné postihnutie je problémom začleniť sa...
Proste mala by si vyvinut vacsiu aktivitu ty v tomto smere - asi si viac introvert ale budes sa musiet premoct koli dcere
A to odjakživa nemá kamarátov??
Do školy chodí 1x kvôli tomu že je v meste ďalej od nás dochádzame taxíkom jedna cesta tam a späť 20€ čiže je to dosť finančnej náročné do mesiaca to vychádza 80€ viac dovoliť nemôžem a asistentku nám nedajú povedali že nemáme nárok...
Telesné postihnutie nie je vaším problémom pri zaclenovani sa. Príčinu hľadaj inde. Telesné postihnutie je áno obmedzenie čo sa pohybu týka, ale ak je mentálne ok, tak jednoducho musí mať kamarátov.
@jankapepe mala jednu kamarátku chodili spolu von aj všetko ale akosi si to dievča našlo inú kamarátku a na moju dcéru zabudla...
Ak je psychicky v poriadku tak preco nechodi do skoly? Teda ak to nie je len koli covid krize. Vsak by mala chodit normlane do skoly - ja neviem ale ja poznam pripady ked chodi dievca na vozicku aj na vysku a vidavala som ju aj po baroch a diskotekach chodit s kamaratmi. A profesorku na vyske som mala bez ruk a chodievala na kavu do kantiny a pouzivala nohy na to aby sichytila salku kavy a ludia ju brali medzi seba mala aktivny zivot
@jankapepe ach jo viete kolko ja poznám deti adhd , pas lahky, len poškodena miecha a tie deti nemaju kamaratov, lebo s k..m sa nik nebude kamaratit ?
a celý školsky systém je tak nastavený že cez prestavky to sa nezrovna deti nemaju asistentky čiže vylety, akcie, škola prirody su vyčelnené kedy sa maju stmelit alebo poznat ? alebo zbližit ?
družina pre tieto deti tiež nie je , asi tak
ja tomu že nemá kamaratky plne chápem
Čo tak zmeniť školu? Keďže nemá mentálne postihnutie, tak môže chodiť do bežnej školy denne a byť integrovaná. Spádová škola (najbližšia škola v mieste bydliska) vás musí vziať. Bola by v kolektíve rovesníkov + pridala by som návštevu psychológa.
@prasiatko30 psychologická odporučila špeciálnu školu...
@kataleya spadová škola ju nemusí zobrat na denné vyučovanie vôbec a môže mat aj 100 potvrdeni a doporučení na asitenta , nebude ho mat , len 40% deti čo potrebuju maju reálne asistentku aj to sa delia , to také že dietatu je pridelná len jeho to je tažšie dmo alebo po známosti
a spádová škola ti musí zo zákona poskytnut len dve hodiny na vyučovanie v tyždni takže väčšinou aj tak to vyzera
A to s nikým iným doteraz za tých 17 rokov nestretavala?
A to ste neuvazovali nad kupou adaptovaneho auta aby si ju mohla vozit, pripadne sa poobzerat po bydlisku kde by ste mali lepsie spojenie s okolitym svetom?
na základe čoho ? tak skús inu a ak ti povie to isté tak to pochopím,
ano tieto deti je najlepšie šupnut do špecky nech je pokoj
@sara07 ide to ľahko.....len zamyslieť sa nad tým a chcieť to napraviť po 17 rokoch to už tak ľahko nepôjde. Na socializacii človeka treba pracovať od narodenia. Je jedno či je zdravý či nemá nohy, dokonca aj pri deťoch s mentálnym postihnutím treba na tom pracovať. Aj to sú spoločenské bytosti.
@prasiatko30 ja to tiez nechapem, ale my zijeme na inej planete, v Spain ma spolocnost velku empatiu voci ludom s hocijakym postihnutim, a prva vec, co sa robi je, ze sa deti integruju uz do skolky (ak tam teda nie je vazne postihnutie, ktore to nedovoluje), ale inteligentne dievca na vozicku, ktore je izolovane doma a chod raz za tyzdeñ do skoly kvoli doprave? Plakat sa mi chce
@prasiatko30 toto sa mi odoloslalo blbo - tam som isla napisat ze aj normalne dieta by sa zblblo z toho ze sa nestretava s rovesnikmi