icon

Môže dcéra študovať na VŠ za pilotku, ak je teraz na obchodnej akadémii?

natalia259
23. sep 2019

Zdravim. Moja dcera odmalička sníva o tom ze sa stane pilotkou. Dufali sme ze ju to prejde, no ani s nastupom na strednu školu sa tak nestalo. Chcela by som sa pre to teda opytat, ci je mozne aby mohla nastupit na vysoku školu letecku, aj napriek tomu ze sme ju dali na obchodnu akademiu. Dakujem

janne318
24. sep 2019

@montemotherone Ďakujem krááásne aj Tebe, za uznanie aj podporu. 😘🌹☺ Ste skvelé dievčatá! ❤😀 Ale na jojke nieee!!! 😂😂😂 Všeobecne akosi nemám potrebu pútať na seba pozornosť. Rada pomôžem, poradím, zodpoviem otázky, podebatujem k téme,... no zviditeľňovať sa ozaj nemusím. 😎 Ale aj tak ďakujem za tip. 😉😁😘

janne318
24. sep 2019

@evkano1402 no.., to je dobrá otázka - a dosť ťažko jednoznačne zodpovedateľná. Najväčšou položkou je práve vyššie spomínaný nálet. Pokiaľ študent nemá kamoša alebo príbuzného, ktorý by bol majiteľom lietadla a zároveň inštruktorom, jedna letová hodina ho výjde v závislosti od typu lietadla od cca 120 - 350 € (v sume je zahrnutý prenájom vrátane paliva a sadzba inštruktora). Na webe je možné nájsť uverejnenú zmluvu Žilinskej univerzity uzatváranú so študentmi, ktorej predmetom je poskytnutie špecializovanej prípravy počas Bc. štúdia - jej aktuálna cena je 40.043,-€. Zdôrazňujem, bavíme sa o 3-ročnom štúdiu, výsledkom ktorého je CPL licencia (+ ATPL len teória). Cena ATPL výcviku v súkromnej leteckej škole, končiacieho ATPL licenciou, sa na Slovensku pohybuje v rozmedzí niekde okolo cca 60.000,-€ - 70.000,-€. Veľa ľudí si robí výcvik radšej v Čechách, pretože tam je to jednak o dosť lacnejšie, a jednak je tam možné záverečnú skúšku absolvovať v českom jazyku (kdežto na Slovensku je možné robiť ju len v angličtine). Ako som už spomínala vyššie, 90% ceny je suma potrebná na odlietanie minimálneho počtu hodín - čiže tá je zároveň aj do značnej miery variabilná. Niekomu stačí odlietať pár hodín - a je natoľko zručný, že po prvej tretine náletu dá v pohode first solo flight (čiže sólo let bez inštruktora, resp. s inštruktorom na zemi, s ktorým je len v rádiovom spojení). Nuž a zvyšné dve tretiny náletu si už potom v tom prípade môže naozaj odlietať aj s kamošom, pričom inštruktor mu bude robiť už len čosi ako "garanta" - a letová hodina ho bude v tom prípade stáť 17l benzínu a dve pivá. Potom sú ale aj takí študenti, ktorým nestačí ani full time povinného náletu. Tí si reálne musia doplatiť ešte aj ďalšie hodiny naviac. A skutočne nie raz sa stalo, že keď došlo k tomu, aby takýto menej zručný alebo menej sebavedomý študent absolvoval svoj prvý sólový let, jednoducho to nedal - došiel s lietadlom po prah runwaye, tam vystúpil, zabuchol dvere, a bolo po výcviku. 😳 Takže jednoznačne a v globále zodpovedať otázku, koľko taký výcvik stojí, je ozaj ťažké. Niekoho výjde 20.000,-€, a niekomu bude aj 120.000,-€ málo. 😕 Lacný špás to ale rozhodne nie je.

janne318
24. sep 2019

@natalia259 jej, tak vitaj v klube! 😁😅 V prvom rade je chvályhodné - a od Teba skutočne seriózne a statočné - že si priznala farbu. 😉 Aj keď - ja osobne by som určite nemala problém s tým, že sa pýta priamo 15-ročná slečna, a takisto by som si nemyslela, že je to len rozmar. Presne totiž viem, o čom hovoríš - ja som začala lietať v 16-tich a naši si tiež mysleli, že puberta mi dobre dáva... 😜😎😅 že do aeroklubu chodím len chalanov obháňať, a že sa tam naučím akurát tak slopať a nadávať. 😂🙏😋 No späť k tej Tvojej nešťastnej strednej... Ono jedna vec je perspektivita, a druhá vec je záujem, resp. nezáujem o tento druh štúdia. Nemaj ale vôbec mindráky z toho, že kvôli OA nebudeš môcť pokračovať na štúdium/výcvik dopravného pilota. Čo sa angličtiny týka - tak tá by Ti nepomohla v rozsahu žiadneho stredoškolského učiva, ani keby si mala gympel. Na žiadnej všeobecnej strednej škole nemáš technickú angličtinu, len bežnú, komunikačnú. V letectve (resp. v každom profesnom odvetví) tvoria ale gro cudzieho jazyka odborné výrazy, ktoré by si sa jednoducho musela naučiť tak či tak. Navyše, angličtinu sa môžeš kľudne učiť aj popri škole - a byť na Tvojom mieste, zamerala by som sa práve na tú leteckú angličtinu. Taktiež sa vykašli na stredoškolskú úroveň fyziky. Ja Ti napríklad môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že na gymnáziu je fyzika dosť náročná - a aj tak mi bola vo finále na prd. Zbytočne mi bolo bifliť lom svetla alebo jednosmerný a striedavý elektrický prúd, keď na výške k tomu boli v skriptách dve vety a zvyšných 300 strán bolo o aerodynamike, hydrodynamike, Newtonových pohybových zákonoch, trení častíc, a pod. - čomu sa na gympli venovala pozornosť tak možno v prvých piatich kapitolách. Takže to máš za jedno, to si skrátka nevyberieš. Ale ak by si mala záujem, kľudne mi napíš do IP Tvoju mailovú adresu, a ja Ti pošlem v pdf-ku nejaké študijné materiály, ktoré budeš isto potrebovať. 😉☺ Hlavu hore dievča! 😉😀 Ty to dáš aj s OA! 💪👊✈👍

natalia259
autor
25. sep 2019

@janne318 wooow tak to by si bila fakt mega zlata!! Email: nataliaselecka122@gmail.com
Dikes moc. Toto si vazim💓💓💓

janne318
25. sep 2019

@natalia259 poslané. 😉😀👍 Vzhľadom na veľkosť súborov som Ti to poslala ako dokumenty na zdieľanie, tak snáď to otvoríš bez problémov. Sú to len nejaké tie základy síce, ale pre začiatok určite postačí (myslím, že až moc! 😂😅 ). A ešte ak Ti môžem odporučiť - úplne parádne by sa Ti hodila a poslúžila kniha "Učebnice pilota" (česká verzia). Pogoogli a omrkni posledné vydanie. ☺😉 Taaakže.., kolegynka moja budúca, hurá do toho! 😁💪 Držím palce! 😉🍀😘
P.S.: daj vedieť, či Ti prišli tie zdieľané dokumenty a či sa Ti ich aj podarilo otvoriť.

janne318
25. sep 2019

@natalia259 toto je najnovšie vydanie, ale aj to z r. 2016 Ti postačí. Zas až tak veľa sa toho za tie 3 roky nezmenilo (fakt len nejaké drobnosti z leteckého práva a postupov ATC). Taká meteorológia napríklad alebo aerodynamika (základy letu) platí furt rovnako - a kým si naša planéta bude hovieť na svojej obežnej dráhe v našej slnečnej sústave, tak aj platiť bude. 😂😜🌍

janne318
25. sep 2019

@natalia259 ...a len na doplnenie a povzbudenie - keď prelúskaš túto knihu + materiály, ktoré som Ti poslala, po nástupe na výcvik PPL budeš môcť zaskakovať lektora. 😉😂 A keď ešte k tomu pridáš knihu UNIZA - príprava na prijímacie pohovory, strčíš do vrecka hocakého gymnazistu. 👍💪😉😀 Drž sa Nataly.., 🍀 stretneme sa vo vzduchu (1000ft nad sebou alebo 5nm vedľa seba 😉✈😁 ). A nieže to vzdáš!! To by si ma teda pekne naštvala! 😛😉

janne318
28. sep 2019

Na margo tejto našej diskusie mi jedna mamička poslala otázku cez IP. Nakoľko sa domnievam, že by mohla zaujímať aj viacerých, s jej milým dovolením zverejňujem:
Maminka 15-ročného chlapca (ktorý taktiež uvažuje o kariére pilota), sa ma v správe pýtala, aký je rozdiel medzi licenciou komerčného pilota (CPL) a licenciou dopravného pilota (ATPL), nakoľko sa na základe informácií z web-stránky UNIZA obaja domnievali, že po skončení študijného programu "profesionálny pilot" bude môcť syn normálne lietať s dopravným Boeingom.
Takže moja odpoveď:
Zmýšľanie a výklad vyššie spomenutej mamičky (i jej syna) je pochopiteľne logické - a dovolím si tvrdiť, že označenie študijného odboru názvom "profesionálny pilot" je v danom prípade zo strany univerzity skutočne zavádzajúce. Totiž nič ako "licencia profesionálneho pilota" neexistuje. Existuje buď licencia komerčného pilota (CPL - Commercial Pilot Licence), alebo potom licencia dopravného pilota (ATPL - Airline Transport Pilot Licence).
CPL: držiteľ lejto licencie môže vykonávať letecké služby za odplatu - čiže môže napríklad prevádzkovať vyhliadkové lety, monitorovacie lety, môže lietať s práškovacím lietadlom, a pod. NEMÔŽE však lietať ako dopravný pilot s dopravným lietadlom! Zároveň upozorňujem, že súčasťou CPL výcviku NIE JE kvalifikácia MEPL (Multi-engine Pilot Licence), len kvalifikácia SEPL (Single-engine Pilot Licence) - čo v praxi znamená, že držiteľ CPL licencie môže bez ďalšieho lietať len na jednomotorových lietadlách. Pričom ale - ako určite všetci dobre vieme - VŠETKY dopravné lietadlá sú viacmotorové.
ATPL je licencia oprávňujú jej držiteľa vykonávať profesiu dopravného pilota. Po získaní TR (Type Rating - typovej kvalifikácie) na konkrétny typ lietadla (napr. Airbus A320, Boeing B-737, a pod.), môže pracovať pre aerolínie ako dopravný pilot a lietať na danom type lietadla, na ktoré má spomínanú typovku.
Skutočne musím uznať, že sa jedná o problematiku, ktorej laik jednoducho nemá šancu rozumieť - a lákať študentov na názov odboru "Profesionálny pilot" je prinajmenšom neseriózne. Kým neexistovalo v Žiline bakalárske štúdium, len inžinierske, bol tento odbor označený ako "Dopravný pilot" - čo aj zodpovedalo úrovni inžinierskeho štúdia. Avšak nazvať komerčného pilota "profesionálnym"....? No neviem... Nepoznám veru zrovna masu pilotov, ktorých by živilo hnojenie polí. 😕

katulienkax
28. sep 2019

Aj ja som snívala ale ked na to rodičia raz nemali vzdy to ostalo v rovine snivania..
Da sa vobec dostať k takému povolaniu - zaujímajú ma realne skusenosti u ludi ktorých nemôžu dotovať rodičia?

janne318
28. sep 2019

@katulienkax pravdaže dá. ☺ Samozrejme uznávam, že to pýta dosť peňazí, no pokiaľ sa človek rozhodne absolvovať výcvik cestou leteckej školy, môže popri tom normálne pracovať na plný úväzok a výcvik si financovať z výplaty (pokiaľ má teda flek s akou-takou mzdou). Tak ako si drvivá väčšina ľudí spláca mesačne úver na dom či byt, tak si niektorí odhodlaní budúci piloti radšej túto sumu investujú do výcviku. U každého je to myslím otázka osobných priorít. ☺

acer11
28. sep 2019

@katulienkax nie...

janne318
28. sep 2019

@acer11 nie..? Ale fáro za 30-40 litrov na leasing áno? Zvláštne priority... Nuž každého osobná vec.

acer11
28. sep 2019

@janne318 nič proti😉 otázka bola o dotovaní rodičmi...ty si celú školu a výcvik financovala sama?

janne318
28. sep 2019

@acer11 v čase keď som chodila do školy ja, to fungovalo ináč. Nálet si zabezpečoval každý študent sám cestou aeroklubov. Ja som mala šťastie v podobe priateľov, ktorí boli ochotní prenajať lietadlo za náklady na PHM a za "ďakujem" - za čo si ich nesmierne vážim a doteraz som s nimi v kontakte (a veru nejednému som recipročne pomohla, keď bol neskôr v núdzi a ja "za vodou"). A typovku mi platil prvý zamestnávateľ, za čo sa zaviazala odpracovať u neho minimálne 5 rokov. Som matkou jednej dcéry a keby sa rozhodla ísť v mojich šľapajách, podorila by som ju, aj keby som mala ostať na suchých rožkoch - pretože viem, že dať dieťaťu vzdelanie je to najlepšie, čo preň môžem urobiť. A dať mu navyše vzdelanie, ktoré mu zabezpečí plat 5.000 - 7.000 € mesačne? Bez váhania! No keď sa rozhliadnem okolo seba a vidím, v akej konzumnej dobe žijeme, a že pre množstvo ľudí je dôležitejší nový Mercedes a dvakrát ročne dovolenka za niekoľko tisíc...? Smutné.

edith34
28. sep 2019

@janne318 ...po prvykrat, a to sa nechcem nikoho dotknut zmysluplna diskusia, a inteligentne rady.....ja som teda z lietania uplne mimo, este som neletela a to mam uz dost rokov,ale tento koment som hltala....pekny vecer a este vela stastnych nebeskych kilometrov!!!!!

janne318
28. sep 2019

@edith34 Ďakujem Ti veľmi, veľmi pekne! 🌹😘❤ Naozaj nesmierne a úprimne si to vážim. 😀

sticker
ibrunova
Autor odpoveď zmazal
janne318
29. sep 2019

Rada by som dodala k tejto téme ešte niečo, na čo sa tak trochu asi pozabudlo. Profesia dopravného pilota nie je o prestíži - i keď mnohí sa mylne domnievajú, že áno. Reálne je to o zvládaní stresových situácií (preto tie každoročné 9-hodinové náročné psychotesty), o nevyhnutnosti udržiavať sa vo forme a dbať o svoj top zdravotný stav, a úplne najviac - o schopnosti prevziať na seba niekoľkokrát denne zodpovednosť za 180 ľudských životov a stroj v hodnote 60-80 miliónov eur. Toto by si mal s plnou vážnosťou uvedomiť každý, kto uvažuje o kariére dopravného pilota.

natalia259
autor
29. sep 2019

@janne318 pokial nepotrebujem VS, ale staci kurz, ako vravis, kam na ten kurz? lebo tych co to ponukaju je viacej...do Kosic? alebo to nie je dobre??

ela_79
Autor odpoveď zmazal
janne318
29. sep 2019

@natalia259 no.., otázka voľby leteckej školy FTO (čiže takej, ktorá poskytuje aj výcvik ATPL) je myslím v tomto období ešte pomerne predčasná. Na Tvojom mieste by som sa zamerala najskôr na získanie PPL licencie (Privat Pilot Licence - licencia súkromného pilota) - čo je v podstate základné osvedčenie oprávňujúce jej držiteľa lietať rekreačne na lietadlách do maximálnej vzletovej hmotnosti 5700kg. Do výcviku môžeš byť zaradená už teraz (od 15 r.), prvý sólový let môžeš absolvovať ako 16-ročná a držiteľkou licencie môžeš byť od 17. rokov. V rámci výcviku PPL získaš tie najlepšie základy teórie i praxe, a najmä takpovediac "na vlastnej koži" zistíš, o čom je lietanie. Totiž... úprimne povedané - samotná pilotáž je z toho celého to najjednoduchšie. Pilotovať lietadlo je jednoduchšie, ako šoférovať auto (a to myslím úplne vážne). Keby som Ťa teraz posadila do Cessny, za ideálnych poveternostných podmienok do desiatich minút zvládaš horizontálny let a do pol hodiny s tým lietadlom sama sadneš. Náročné je to ostatné - všetko okolo toho (meteorológia, navigácia, výpočty konfigurácii na vzlet, stúpanie, priblíženie a pristatie, plánovanie letu, atď.). No a toto všetko sa učí v rámci PPL výcviku. Taktiež budeš v rámci PPL výcviku reálne vo vzduchu konfrontovaná s vysadením motora (jednoducho inštruktor Ti bez varovania vypne motor - a ideš... sadneš v kukurici 😂😛 ). Ako držiteľka PPL bude pre Teba získanie ATPL licencie jednak ďaleko jednoduchšie (pretože značnú časť teórie budeš mať už zmáknutú) , a jednak sa budeš môcť rozhodnúť, či si ATPL dorobíš formou modulárneho výcviku, alebo formou integrovaného výcviku. Takže ak Ti môžem poradiť a odporučiť - nepredbiehaj zbytočne udalosti a zameraj sa radšej na možnosti, ktoré sa Ti núkajú už teraz, v tomto veku, a ktoré Ťa skutočne posunú vpred. PPL výcvik robí veľa leteckých škôl, v zásade na zhruba rovnakej úrovni, takže orientuj sa podľa miesta Tvojho bydliska a podľa toho, čo máš najbližšie. A aby som teda aj k veci zodpovedala Tvoju otázku (i keď je to piesňou budúcnosti) - čo sa týka ATPL, osobne by som sa orientovala radšej smerom k našim českým susedom. 😉

natalia259
autor
1. okt 2019

@janne318 teraz realne rozmyslam o gymply a zda sa aj ze idem vazne prestupovat na GASko tak neviem teraz co je pre mna najvhodnejsie. Je dakde v okoli Banskej Bystrici nejaky dobry kurz kde si teraz mozem zacat robit PPL? Ostat na OS alebo ist na GAS?

janne318
2. okt 2019

@natalia259 nuž čo sa SŠ týka, môj názor - čo do perspektívy budovať kariéru dopravného pilota - som Ti vo všeobecnosti napísala. Rozhodnúť sa ale musíš sama. Pokiaľ sa máš 4 roky len trápiť a chodiť do školy s nechuťou, a ak sa máš učiť na jednotlivé predmety len kvôli skúšaniu či písomkám a hneď to aj tak vypustiť z hlavy - naozaj v tom nevidím nič pozitívne (psychicky už dupľom). Gymnázium nie je zlá škola a osobne si myslím, že ak by si aj nešla po skončení SŠ na VŠ, v globále máš takmer rovnaké možnosti uplatniť sa na trhu práce s gymplom, ako aj s OA. Obe tieto školy majú viac-menej charakter všeobecného zamerania. Pokiaľ nechceš robiť účtovníčku, rozhodni sa tak, ako to cítiš a ako to Ty považuješ za správne. 😉 Letecké školy v okolí BB žiaľ konkrétne nepoznám (keď som na Slovensku, bývam v BA), ale môžem sa skúsiť popýtať kamošov, prípadne pozisťovať nejaké referencie. ☺

mamcotka
2. okt 2019

@janne318 Obdivujem Vas a Vasu pracu ako aj za vyčerpávajúce odpovede tuto mladej dievcine co chce byt pilotkou.. zaujalo ma to čítanie a to vacsinou hladam temy o materstve.. dík

janne318
2. okt 2019

@mamcotka Ďakujem veľmi pekne 😀😘🌹😍

natalia259
autor
3. dec 2019

@janne318 chcela by som sa len pochvalit ze som uspesne prestupila na gymnazium😊😂 je mi tu fajn, lebo.sa neucim len to co ma vobec nezaujima, a mam tu aj fyziku a chemiu, co na OA nebolo....lenze moja prvotna priorita - maturovat z fyziky sa rozplynula, kedze som v tom absolutne mimo...co je uplne blbe, kedze fyziku pravdepodobne budem musiet mat v malicku....

janne318
3. dec 2019

@natalia259 Waaau! 😃 Paráda! 👍😃 Gratulujeeem! 🎉 Si naozaj skvelá a ambiciózna - a ja Ti budem veľmi držať palce, aby sa Ti naplnil sen. 😉 Ak by si kedykoľvek aj v budúcnosti potrebovala niečo prekonzultovať, pokojne sa na mňa môžeš obrátiť (posielam mailovú adresu do IP). Veľa šťastia, Nataly..! 🍀🍀🍀

janne318
3. dec 2019

@natalia259 ...vlastne veď ju máš - posielala som Ti študijné materiály 😂🙈

vulka
3. dec 2019

@natalia259 Nehádž flintu do žita. Maturita je ďaleko, fyzika je super. To sa dá doučiť. Nájdi si nejakého vysokoškoláka, ktorý tomu rozumie.

lucik194
17. dec 2019

fyzika sa stale da dostudovat..... ja som vzdy mavala na strednej z fyziky 2....
ale konecne som ju pochopila az na vyske.... proste typek ktory ked vysvetloval na meteorologii "fyzika prizemnej vrstvy atmosfery" som pochopila mnohe suvislosti...... 🙂 @natalia259