Môže dcéra študovať na VŠ za pilotku, ak je teraz na obchodnej akadémii?
Zdravim. Moja dcera odmalička sníva o tom ze sa stane pilotkou. Dufali sme ze ju to prejde, no ani s nastupom na strednu školu sa tak nestalo. Chcela by som sa pre to teda opytat, ci je mozne aby mohla nastupit na vysoku školu letecku, aj napriek tomu ze sme ju dali na obchodnu akademiu. Dakujem
@natalia259 ahoj zaujímalo by ma ako si sa rozhodla ?😊
@janne318 zdravím 😇 chcela som sa opýtať alebo skôr poradit. Mám 20 a akurát pred dvoma mesiacmi som začala pracovať. Vždy som tak snívala o kariere pilota ale nebrala som to vážne lebo ja som typ človeka ktoreho vždy niečo prejde a nájde si niečo nové. No toto ma drží už od malička. Mám strednú veterinárnu takže to je pomimo toho ale skôr preto lebo som nevedela kam ísť a aj k tomu som mala určitý vzťah. Vzťah ku lietadlám mi občas oslabne no potom sa znova vráti. A samozrejme musím v živote skúšať všetko pretože žijem iba raz. No vďaka mojej povahe si nikdy niesom s ničím na 100% istá a veľa váham. Preto aktualne rozmýšlam len o súkromnom pilotovx. Myslíte si že sa mám tohto snu držať aj keď si málo verím a neviem či sa to v budúcnosti zmení? Mám sice kopu času na uvažovanie lebo pokial si na ten kurz našetrím tak prejde kopu času. Alebo sa mám najprv zamerať na súkromneho pilota a potom uvidím ako mi to pôjde a čo dalej? No ja netuším či to vôbec zvládnem lebo študovanie je pre mna trošku problém ale vášeň ma drží. Len viem že je to dlhá a náročná cesta😅 chvílku som rozmýšlala dokonca o štúdiu na vysokej technickej v košiciach na odbor pilota ale ako som povedala nie som si istá s ničím😭😅 ďakujem za odpoveď
@sophiem8 Pilot VS nepotrebuje, potrebuje vediet lietat, teda absolvovat letecky vycvik a vsetky potrebne skusky. Su to desiatky/stovky hodin sedenia nad knihami a obetovania vsetkeho ostatneho, takze ak nemas fakt silnu motivaciu alebo ti neskacu komplikovane technicke informacie same do hlavy, pilot z teba pravdepodobne nebude. Zaroven toto studium nikdy nekonci, takze pre nestudijne typy to nie je uplne vhodne povolanie. Nehovoriac o tom, ze financovanie si musis zabezpecit sama, pokial sa nedostanes do nejakeho kadetskeho programu
Ahoj @sophiem8 , v prvom rade sa ospravedlňujem za neskoršiu reakciu - dlhšiu dobu som tu nebola prihlásená. Ďakujem Ti za dôveru. 🌹 K Tvojej otázke Ti jednoznačnú odpoveď nedá asi nikto. Najlepšie sa poznáš Ty sama. Ja Ti môžem povedať len moje názory a postrehy vychádzajúce zo skúseností.
Totiž nie je lietať ako lietať. Lietať na malých lietadlách s PPL licenciou pre radosť, je zďaleka niečo iné, než lietať ako profesionálny pilot na veľkých lietadlách a mať to ako zamestnanie. Myslím že každý pilot Ti povie, že ten úžasný pocit slobody, radosť, pocit súhry stroja s človekom a vedomie, že ten stroj skutočne ovládaš, Ti dá jedine malé lietanie. Na malých lietadlách si môžeš vychutnávať výhľad na krajinu zhora, hrať sa s prúdmi vzduchu, robiť si manévre, letieť kam chceš, kedy chceš a ako chceš (v rámci daných limitov samozrejme). Zvládnuť PPL nie je v zásade o nič náročnejšie, než zvládnuť vodičák. Pričom lietanie samotné je z toho všetkého asi tá najjednoduchšia časť celého výcviku. Obsiahlejšia a náročnejšia je teória a veci s lietaním súvisiace, než pilotáž samotná - no nie je to nič horybilné.
Veľké lietanie je ale úplne iná kategória. To je presne tak, ako píše @azzflo . Stovky, možno tisíce hodín strávených nad knihami. A to nie len počas výcviku (i keď ten je samozrejme najnáročnejší), ale počas celej Tvojej kariéry. XY kvalifikácií, pretože na každú zručnosť máš sólo kvalifikáciu - na lietanie v noci, na lietanie vo viacčlennej posádke, na lietanie podľa prístrojov, typovú kvalifikáciu, atď. atď. Inými slovami - dostať sa do kokpitu dopravného lietadla je naozaj strastiplná, dlhá a finančne náročná cesta. No keď už v ňom si, čakajú Ťa neustále preškolenia, preskúšania, recurenty, zdravotné prehliadky, a mnoho ďalšieho. No a lietanie samotné? Tak to už nie je lietanie pre radosť. Je to kvantum povinností vykonávaných pod stresom. Pilot veľkého lietadla je viac IT-čkár, než pilot. Každopádne - nie je to povolenie pre každého. Stať sa pilotom, znamená "narodiť sa ním". Ak to tak necítiš, ak nie si stopercentne presvedčená o tom, že budeš pilot a nič iné v živote robiť nechceš, ostaň radšej pri malom lietaní. Vyskúšaj si "pilotovanie na skúšku" - robia to takmer všetky letecké školy - a keď Ťa to chytí, sprav si PPL-ko. Získaš nové vedomosti, zručnosti, znalosti, vyskúšaš niečo nové. Nuž a či sa pustíš aj ďalej, a či až do ATPL - to už potom uvidíš sama.
Držím Ti palce a želám, aby sa Ti splnilo všetko, čo si praješ. 🍀🍀🍀🌹😘
uz dlho som sa tak nezacital do nejakej debaty a uz toboz nie na konikovi tusim to je mozno snad moj uplne prvy komentar :D :D janne mas velmi zaujimave odpovede uplne som to hltal 🙂 sam lietam na malickych lietadlach nemam ani PPL iba nasu europsku LAPL 🙂 casto som premyslal o pokracovani ale ako pises...robit to len pre zabavu nedava dalej zmysel ak to clovek nechce robit ako povolanie :D kedysi som chcel byt pilotom pre Emirates (pacili sa mi tam uniformy letusiek xDDDD) ale potom prislo jedno dieta druhe dieta... 🙂 kazdopadne normlane som sa kvoli tebe prihlasil aby som ti povedal ze tak krasne a zmysluplne odpovede som v internetovej diskusii snad este nevidel 🙂
@daniel_ke jeeej, ďakujem Ti, si veľmi milý! 😃🌹🤗 Tvoje uznanie si naozaj úprimne vážim. 🍀 Zároveň sa Ti ospravedlňujem za oneskorenú reakciu - dlhšiu dobu som tu na MK nebola prihlásená. Keď budeš mať niekedy čas, chuť, náladu - kľudne mi napíš správu do IP. 🙂 Rada si s Tebou pokecám o lietaní. 😉😊🤗

@natalia259 ved anglictina dnes nie je problem. Stacia kurzy, doucovatelku a moze sa aj sama este ucit dovzdelavat sa.