Môžem ako 16-ročná brigádovať?
Dobrý chcem sa opýtať už mám 16 rokov ale ešte idem do 9ročnika chcela by som sa opýtať či by som už mohla dakde brigádovať
@katrinkovacova Na Slovensku je brigáda možná od 15 rokov, ale za určitých podmienok:
🧒 Osoba mladšia ako 15 rokov:
Nemôže pracovať, okrem výnimočných prípadov (napr. umelecká činnosť – herectvo, modeling – a to len so súhlasom inšpektorátu práce).
👦 Osoba vo veku 15 až 18 rokov (tzv. mladistvý zamestnanec):
Môže pracovať, ale:
nesmie vykonávať nebezpečné práce,
nemôže robiť nočné smeny (medzi 22:00 a 6:00),
musí mať zabezpečený odpočinok aspoň 12 hodín denne,
týždenne môže odpracovať max. 30 hodín, ak ešte chodí do školy, alebo 37,5 hodiny ak nechodí.
📅 Kľúčový bod:
Pracovať môže až po ukončení povinnej školskej dochádzky, čo býva po skončení 9. ročníka ZŠ, zvyčajne v lete po dovŕšení 15 rokov.
@beata_k povinná sk. dochádzka je 10-rocna, čiže konci po 1. ročníku SŠ. Teda ak decko neprepadlo 😅
Ano moj syn zacal brigadovat v 16 ale bol uz v druhom rocniku, musi byt ukoncena ta povinna skolska dochadzka. Jedine ak niekde na cierno.

@katrinkovacova Na Slovensku je brigáda možná od 15 rokov, ale za určitých podmienok:
🧒 Osoba mladšia ako 15 rokov:
Nemôže pracovať, okrem výnimočných prípadov (napr. umelecká činnosť – herectvo, modeling – a to len so súhlasom inšpektorátu práce).
👦 Osoba vo veku 15 až 18 rokov (tzv. mladistvý zamestnanec):
Môže pracovať, ale:
nesmie vykonávať nebezpečné práce,
nemôže robiť nočné smeny (medzi 22:00 a 6:00),
musí mať zabezpečený odpočinok aspoň 12 hodín denne,
týždenne môže odpracovať max. 30 hodín, ak ešte chodí do školy, alebo 37,5 hodiny ak nechodí.
📅 Kľúčový bod:
Pracovať môže až po ukončení povinnej školskej dochádzky, čo býva po skončení 9. ročníka ZŠ, zvyčajne v lete po dovŕšení 15 rokov.