icon

Môžem ako 16-ročná brigádovať?

katrinkovacova
25. júl 2025

Dobrý chcem sa opýtať už mám 16 rokov ale ešte idem do 9ročnika chcela by som sa opýtať či by som už mohla dakde brigádovať

beata_k
26. júl 2025

@katrinkovacova Na Slovensku je brigáda možná od 15 rokov, ale za určitých podmienok:

🧒 Osoba mladšia ako 15 rokov:

Nemôže pracovať, okrem výnimočných prípadov (napr. umelecká činnosť – herectvo, modeling – a to len so súhlasom inšpektorátu práce).

👦 Osoba vo veku 15 až 18 rokov (tzv. mladistvý zamestnanec):

Môže pracovať, ale:

nesmie vykonávať nebezpečné práce,

nemôže robiť nočné smeny (medzi 22:00 a 6:00),

musí mať zabezpečený odpočinok aspoň 12 hodín denne,

týždenne môže odpracovať max. 30 hodín, ak ešte chodí do školy, alebo 37,5 hodiny ak nechodí.

📅 Kľúčový bod:

Pracovať môže až po ukončení povinnej školskej dochádzky, čo býva po skončení 9. ročníka ZŠ, zvyčajne v lete po dovŕšení 15 rokov.

denkabemommy
Autor odpoveď zmazal
anonym_a77673
26. júl 2025
@beata_k

@katrinkovacova Na Slovensku je brigáda možná od 15 rokov, ale za určitých podmienok:

🧒 Osoba mladšia ako 15 rokov:

Nemôže pracovať, okrem výnimočných prípadov (napr. umelecká činnosť – herectvo, modeling – a to len so súhlasom inšpektorátu práce).

👦 Osoba vo veku 15 až 18 rokov (tzv. mladistvý zamestnanec):

Môže pracovať, ale:

nesmie vykonávať nebezpečné práce,

nemôže robiť nočné smeny (medzi 22:00 a 6:00),

musí mať zabezpečený odpočinok aspoň 12 hodín denne,

týždenne môže odpracovať max. 30 hodín, ak ešte chodí do školy, alebo 37,5 hodiny ak nechodí.

📅 Kľúčový bod:

Pracovať môže až po ukončení povinnej školskej dochádzky, čo býva po skončení 9. ročníka ZŠ, zvyčajne v lete po dovŕšení 15 rokov.

@beata_k povinná sk. dochádzka je 10-rocna, čiže konci po 1. ročníku SŠ. Teda ak decko neprepadlo 😅

martina21
27. júl 2025

Ano moj syn zacal brigadovat v 16 ale bol uz v druhom rocniku, musi byt ukoncena ta povinna skolska dochadzka. Jedine ak niekde na cierno.