Môžem pustiť 13-ročného syna do Prahy so 16-ročným kamarátom?
Moj 13 rocny syn chce z jeho 16 rocnym kamaratom ist do Prahy na 2/3 dni. Mozem ho pustit vlakom? Ak ano ake dokumenty musi zo sebou zobrat? A moze sa z jeho 16 rocnym kamaratom ubytovat v hotely, aj ked nema sprievdot dospeleho? dakujem za odpoved
@martinkraj toto sa pýta ten 13 ročný syn? Ci kto?
@cucoryedka 11 ročný na bicykli k Baltskému moru
https://www.youtube.com/watch?v=QXoxnURo9KU@dagas Vtedy ked sme ich nechali ist do Tatier tak ich ubytovali vo vernejnom campe. Tiez som si myslela ze by ich bez dospeleho neubytovali. Preto som si myslela ze by bolo mozne aby sa ubytovali aj niekde v prahe. Keby sa im nedajboze nieco stalo tak tam mam moju sestru ktora by im mohla pomoct. Ale tiez si niesom ista ci je to dobry napad. Jedina vec preco som s tym bola vporiadku bolo lebo tam mam aspon moju sestru.
@cucoryedka Dakujem za radu 🙂
@martinkraj ja by som určite nepustila. Keby sa im niečo stane, máš tam sestru... A co keď sa im stane niečo naozaj vážne a už bude neskoro volať sestre?
@martinkraj Za mňa by mali takýmto rodičom detí rovno odoberať. Lebo človek od rodiča očakáva, že bude mať aspoň trochu rozumu a zodpovednosti, čo v tvojom prípade úplne absentuje
Chore toto ak si ozaj mama. Tvoja sestra tam nebude pri nom ked skoci pod elektroniku tvoja sestra nebude pri nom ked sa bude v noci tulat mestom tvoja sestra mu prd pomoze to uz rovno sa spolahni ze ked sa mu nieco stane tak policia ti da vediet: A tvoja sestra nepojde do basy za zanedbanu starostlivost ale ty!
@maranco 👍 ale mlady tam mal nejakeho dospelaka, predpokladam tatka, moj chcel ist sam :D ale taky trip by som brala aj ja, nech to mam pod kontrolou 🙈
Nie, nepustila by som ani dvoch 16 ročných, nejde mi do hlavy, ako ich mohli ubytovať hoc aj v tom kempe.
@martinkraj vazne porovnavas cestu do skoly a vylet do druheho statu? Ono ked by sa mu nieco stalo cestou do skoly tak na teba policia nebude pozerat ci si normalna ze si ho tam pustila … ako ked by ceska policia riesila preco bol 13r v zahranici bez rodicov bez dospeleho co by bol zanho zodpovedny. .
Preco nemoze ist k tete? Stym ze kamos nech si zariadi ubytko ake mu rodicia dovolia Ved ten nie je tvoja starost. A stretnut sa mozu tam v Prahe s tym ze teta snimi pojde nemusi byt non stop za patami ale bude vediet presne kde su.
Môj starší cestuje od 16 r. sám po Európe, ale vždy tak, že išiel za niekým. Nebolo to vždy ľahké, lebo mal nadrozmernu batozinu, musel ísť vždy na špeciálny skener na letisku, potom bus, dva vlaky a až na stanicu pre neho niekto prišiel... ako 17rocny bol v Kórei, letel sám a na mieste na letisku sa stretol so zvyškom tímu, čakal tam na nich 4 hodiny. Bol v pohode, samostatný, zodpovedný a teda musel riešiť aj problémy, poradil si.
Ale 16 ročného s 13 ročným by som nepustila samých túlať sa po veľkomeste. Keby išli za sestrou, v pohode, ale túlať sa tam sami, to je pre mňa príliš.
@tilly presne ako pises.Aj moj brat isiel za mnou do Nemecka sam, ked mal 13 rokov. Ale celu cestu bol pod dohladom dospelej osoby (vodic autobusu) a v DE som ho uz vyzdvyhla ja. Ak znamej dcera minule leto letela ako 16 rocna sama do USA ale tam ju na letisku uz vyzdvyhli z agentury. A tak ako moj brat ani ona sa netulali/ju cez pobyt v zahranici sami, popr. s inou neplnoletou osobou. Inak po pravnej stranke je to, co ma v plane autorka, nie az tak košer.
@yanni tak môj bol veľa sám cez deň, keď boli oni v práci, ale nebol vo veľkomeste, bol na bezpečnom mieste a trénoval, takže bol max na tréningu, v obchode a s ich psom na pláži, bola to severská krajina, takže kúpať sa nedalo ani v auguste... ale keby sa mal túlať niekde po hlavnom meste a ešte s 13 ročným, to by som nedovolila. Aj keď už minulý rok bol pozrieť aj vo väčších mestách, ale to už mal 18.
@tilly Tiez si myslim ze by nebolo mudre ho pustit sameho s jeho kamaratom, ale tiez nechcem velmi obtazovat moju sestru. Najlepsie rozhodnutie je asi pockat este par rokov kym jeho kamarat bude mat aspon 18..
V žiadnom prípade.Moj 14rocny syn musí byť Max do pol9 cez víkend doma,cez týždeň vonku nejde.A do Prahy??????Ani by neskúšal sa pýtať,odpoveď pozná 🤣

zrovna vcera mal moj 11 rocny syn otazku, ci moze ist s kamaratom v lete do Talianska na bicykle 😀 tvarila som sa vazne, ale v duchu smiala ... vysvetlila som mu pravidla (nie je pravne zodpovedny / zodpovedni su rodicia, nik ich v hoteli neubytuje, v pripade, ze sa nieco stane, co potom, ...) potom uvazoval, ze aspon Cesko 😀 skusal ma ... dostal akurat na frak, ze mu musi stacit Devinska, resp. Stupava, kde byva jeho kamos (aj to relat. blozko okolia domu), a nech sa pekne radsej uci, riesi olympiady, a spravi prijimacky na gympel :D ... snivat moze, a v snoch ho aj s muzom podporujeme, ale este na taku "samostatnost a hlavne zodpovednost" ma vela casu 🙂