icon

Na akú strednú školu chodia vaše deti?

vendi77
21. okt 2023

Dobrý deň, na akú školu chodia vaše deti a ste spokojní? Hľadám strednú školu pre syna, ktorý je od prvého ročníka čistý jednotkár, chodí do nadanej triedy. Ako samozrejmosť som brala to, že pôjde na gympeľ a potom VŠ. Ale...môj pubertiak nechce o gympli ani počuť....rád by sa už na strednej pripravoval v niečom, čo bude potom študovať na vysokej. Celkom by ho zaujímali financie, marketing, manažment PR, IT pod... hľadám teda strednú školu s takýmto zameraním....ALE takú, ktorá je naozaj na úrovni. My sme z malého mestečka na juhu Slovenska a nemám prehľad a prestížnych stredných školách, myslím tým takých ,ktoré si vyberajú svojich študentov, dostanú sa tam naozaj len jednotkári max dvojkári a neberú tam takých, ktorých už nikde inde nevzali. Verím, že ma chápete, nechcem sa nikoho dotknúť. Ak o takej strednej viete poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne.

ibrunova
22. okt 2023

@vendi77 ak vyslovene nechce gympel, treba riadne zvážiť odbornú školu, kamoška na jednej učí, úroveň riadne klesla, je málo detí, berú úplne všetkých a stáva sa, že žiak výborný príde zo ZŠ a popri spolužiakoch skĺzne do nižšej hladiny, čo je škoda. Väčšina jednotkárov ide na gymple, áno je zopár vyslovene výberových stredných škôl, ktorých je na Slovensku zopár, ktoré si držia svoju úroveň. Takže aj toto nie je zanedbateľné.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@nelca84 malo byt, ze na umeleckej matika je slabsia-uz to nemozem opravit.

ibrunova
22. okt 2023

@julia_a_romeo asi Fakulta BI v Žiline

nelca84
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl beriem tvoje skusnosti, ale zas porovnavat stavebnu priemyslovku s umeleckou... na stavebke maju dost dobru matiku aj fyziku. Ale je pravda, ze moj syn je v tomto dobry a studuje si aj individualne a ma aj slabsich spoluziakov...

koniarova
22. okt 2023

@sella38 ďakujem za názor. Beriem ho.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@nelca84 Neporovnavam stavebnu s umeleckou-umelecku som spomenula v suvislosti s talentovkami.

popocathepetl
22. okt 2023

@vendi77 všetky zamerania, ktoré si vybral, chcú na VŠ silnú matematiku, takže jedine gymnázium. Je mi ľúto, nech si to mladý ešte raz premysli.

luccija
22. okt 2023

@simsalabim áno, tá je výborná, ale berú 25 deti myslím do 3 tried.
@vendi77 dcéra chodí na bilingválne gymnázium je spokojná.Skus pozrieť stránku strednapremna.sk mali by tam byť všetky školy

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@nelca84 A ked sa pozriem na tu architektoru, tak stale mi gymnazium (ale tiez su medzi gymnaziami rozdiely, takze by som tam doplnila privlastok - dobre) vychadza ako najlepsia priprava a samozrejme ta ZUS k tomu. Na gymnaziu je aj deskriptiva, a matematika, fyzika su tam zvycajne kvalitnejsie ako na odbornych skolach, zdoraznujem, ze zvycajne, teda nie nutne vzdy-treba si vybrat dobre gymnazium. Umelecka ma samozrejme vyhodu, ze netreba chodit este do ZUS, ale matematika o nicom. Stredna stavebna zvycajne ma horsiu matematiku a fyziku a co sa tyka pripravy na talentovky, tak tam ho asi tiez nepripravia, takze tiez by tam bola ta ZUS potrebna, pripadne nejaky ekvivalent k tomu. Ale, niekedy moze byt stredna stavebna lepsia ako gymnazium, cize toto sa neda pisat tak, ze je to vzdy tak, lebo univerzalna pravda nie je.

simsalabim
22. okt 2023

@luccija pokial viem, 3 triedy a iba jedna odbor Multimedia. Tam sa dostanu naozaj iba najsikovnejsi.

luccija
22. okt 2023

@kofa77 a vie čo chce ďalej?moja dcéra vôbec a je druhacka na 5 r. viem, že má ešte čas, ale nejako ma to stresuje🙂polovica triedy už vie čo ďalej.Myslim, že v 4 r budú mať zase testy so psychologičkou ohľadne výberu VS
@ibrunova tak pôjde nič sa nedeje.Vela deti zistí na SS, že chcú pokračovať inde na VS

simsalabim
22. okt 2023

@ibrunova toto uz nie je uplne pravda a hlavne v BA zacina byt problem. Predpoklada sa, ze coskoro u nas nastane situacia ako v CR, kde sa ani jednotkar s dvomi 2 nedostane nieto na gympel, ale ani na SOS.

simsalabim
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl na architekture sa vela rysuje a kresli, napr tuto stranku gympel nerozvija vobec…

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@simsalabim akoze nie? Ja som mala na gymnaziu deskriptivu a 2 roky som kazdy tyzden odovzdavala rysy, takze som sa narysovala viac ako potom na konstrukcnej geometrii na VS.

simsalabim
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl fiha. No ja aj manzel mame gympel - sice v minulom storoci - a aj 2 z mojich deti maju za sebou gympel (osemrocny a obycajny) a teda rysovali minimalne… skor nie ako ano (2 rozne gymple). Najmladsia bola rok a 3 mesiace na bilingvale a nerysovali vobec za ten cas. Asi velmi zavisi od skoly?

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@simsalabim Ja mam 52 rokov, takze sme studovali zaroven. Ty si mala na gymnaziu deskriptivu? Lebo ak si nemala, tak si potom nemala kde rysovat. Tvoje deti mali deskriptivu? Moja dcera mala latincinu namiesto deskriptivy, takze ta nerysovala. Ale ak ide niekto na architekturu, tak si vyberie deskriptivu.

nelca84
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl ale ja hovorim o stavebnej priemyslovke, nie odbornej skole stavebnej... to je sakramentsky rozdiel. Stavebna priemyslovka, odbor Stavitelstvo. Uz v druhaku vedia spravit stavebny projekt na rodinny dom a su pripraveni aj na talentovky, maju odborne kreslenie iba rukou, deskriptivu, rysovanie - projekty, rucne aj v autocad-e... atd. atd.

ibrunova
22. okt 2023

@simsalabim u nás na odbornej škole sú v triede piati, desiati.. Tak ako píšeš, by to malo byť, aby bola väčšia konkurencia.

kofa77
22. okt 2023

@luccija jej, ahoj🙂. Nevie, je prvak, tak trochu ma cas, ale hovorim mu, nech aspon priblizne o smere rozmysla. Zatial hovori, ze nie biologia ani chemia, takze asi prirodny smer odpada. Bavia ho jazyky, uci sa okrem 2 v skole este 2 doma, bavi ho dejepis- ten ale nemaju zatial, ale jeho bavi 20. storocie, je expert na Balkan. Aj ekonomia ho bavi a matika tiez, tiez kreativne pisanie… ale vobec neviem si hi predstavit co a kde. Ale asi by chcel IB alebo A level potom, v zahranici… uvidime podla financnych moznosti. A tvoju akym smerom taha?

simsalabim
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl ja netusim 🙈 Obycajny 4rocny gympel to bol. Som rocnik 70. Matne si spominam na drevene kruzidlo a trojuholnik, ako matikar daco kreslil… manzel mal ako vyberovku (mohli sme si vybrat 2 odbory) Strojnictvo - tam tusim daco kreslili. Ja nie. A co mali decka ako seminare, uff neviem, ale latincinu ci deskriptivu urcite nie….
Iba maturitne seminare - to myslis?

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@nelca84 mala som na mysli stavebnu priemyslovku, vyjadrila som sa nepresne. Neberiem Ti to, ze syn chodi na lepsiu stavebnu, ale bohuzial, nie vzdy to tak musi byt, nie su vsetky priemyslovky rovnake. Chapes, ze ja nepisem o konkretnej skole, na ktoru chodi Tvoj syn? Ja pisem tak, ako to vo vseobecnosti funguje. Aj gymnazia niektore su o nicom, ale ked to zoberiem statisticky, tak zvycajne na matematiku a fyziku su lepsie pripraveni studenti z gymnazii. Reagovala som na to, ze si napisala, ze su odbory, kde je lepsie ist z priemyslovky-a toto vo vseobecnosti nie je pravda, lebo to neplati pre kazdu priemyslovku (hoci rovnako zameranu).

kittykat22
22. okt 2023

@vendi77 mozno by bolo idealne nech si syn spravi skusku predpokladov - neviem presne ako sa to vola. Pretoze financie, marketing a IT su velmi rozdielne kategorie prace a ocakava sa v nich kompletne iny pristup a vystup. Pises, ze tvoj syn chce IT - a programoval uz niekedy? Ako si prisla na to IT?
Financie su o presnosti, marketing o otvorenosti a IT je o trpezlivosti. Vsetko ine obory co si napisala.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@simsalabim Na gymnaziu aj v tych casoch (maturovala som v 1990) sa v tretom rocniku dalo vybrat medzi povinne volitelnym predmetom deskriptivna geometria a latincina. Ak ste to nemali, tak potom je to zvlastne. Neucila nas to nasa matikarka, lebo nie kazdy matikar ma aprobaciu M-DG, mali sme inu vyucujucu. Rovnako aj teraz dcera si mohla vybrat medzi latinou a deskriptivou.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@simsalabim Dcera to nemala ako maturitny seminar, oni mali tusim latinu povinnu cela trieda (toto presne neviem, lebo ona o deskriptive nikdy ani neuvazovala, tak neviem, ci si tu latinu vybrala dobrovolne, alebo to mali cela trieda-to by som klamala), lebo to bolo prirodovedne zamerane gymnazium, ale jej spoluziacka si potom ako maturitny seminar vybrala deskriptivu, lebo isla na architekturu.

simsalabim
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl hm u nas nie. My sme si od 3.rocnika museli zvolit “specializaciu”. V ponuke bolo strojnictvo a polnohospodarstvo. A z tych sme potom mali 2 alebo 3 “odborne predmety” a k maturitnemu vysvedceniu aj tuto specializaciu. Aj sa z toho maturovali a rovnalo sa to vystudovaniu patricnej SS. Zrejme kazdy gympel musel vtedy daco ponukat a vas mal tu deskriptivu?
A mojich starsich musim vyspovedat ohladom volitelnych predmetov. Mladsia spominala, ze chce ako volitelnu v 4r psychologiu. Ale potom zmenila skolu.

ibrunova
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl teraz je to už asi na každom gympli inak. Ja som maturovala v roku 1994 a od 3.ročníka sme mali po tri semináre podľa maturitných predmetov, na výber ich bolo asi 10,nie len tie dva, ako píšeš. Na tom istom gympli mi teraz maturuje syn, má slovinu, anglinu, druhý jazyk a telesnú. Ostatné predmety má už len tie, z ktorých maturuje, napr. On má rozširujúcu občiansku a geografiu, iní majú matiku, chémiu atď.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2023

@ibrunova ano, ale ja som chodila na gympel v takom case ako @simsalabim a vtedy to bolo asi (aspon si myslim) vsade jednotne, preto som to napisala tak, ako sme to mali my. Ale aj ked to teraz maju rozne gymnazia rozne, tak ak chcem ist na architekturu, tak si nevyberiem ako seminar geografiu, ale budem to smerovat k tomu, co potrebujem na prijimacky.

kofa77
22. okt 2023

Stavebna a strojnicka je napr. v nasom-krajskom meste na katastrofalnej urovni, to len na margo tych odbornyh skol. Elektrot.je tu viac, z toho jedna je uplne topka skola, ktora berie najlepsich z najlepsich, jednotkari na zs su tu hned trojkari, ale uroven je velmi vysoka. Takze treba dobre vyberat.

ibrunova
22. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl to je jasné, ja som to myslela tak, že ak u vás je buď deskriptíva alebo latinčina, neznamená to, že je to tak na každom gympli.

kofa77
22. okt 2023

Ja som maturovala v 95, ale nepamatam nic, teda matne tie seminare, tiez nepovinnu latinu, inac nic, tma😄