Návšteva gynekológa 15 ročnou dcérou
Dobrý deň, žienky...chcela by som sa poradiť... keď dcérka prvýkrát dostane menštruáciu, potom mesiac nemá, zase má, potom nemá dva mesiace, je to také nepravidelné či je to normálne, alebo to treba už riešiť? Má 15... zoberie mi ju normálne ženský gynekológ? Ďakujem za vaše skúsenosti a rady.
@gita17 úplne normálne som sa na to opýtala..a ako vidíš úplne bežné to nie je...a čo jej tie kamarátky poradia v takomto veku keď možno viaceré majú ten istý problém...
ak sa jej to neupraví, tak skús pohľadať detskú gynekologičku. Sú aj detskí gynekológovia, takže volila by som ich, už len z toho dôvodu, že predsa len by bol potrebný jemnejší prístup, ako pri rutinnej prehliadke dospelých žien.
A tiež by som hľadala ženu gynekologičku, nie muža. Aspoň ja keď si predstavím seba v 15-ich, na 100 % by som šla radšej do prostredia, kde čakám s mamou, kde lekárka je žena, sestrička žena.. Mala by som pocit, že ide o veci "medzi nami dievčatami" a mala by som menší problém s ostychom. Skrátka, je to predsa mladučký vek, väčšine dievčat sú takéto prehliadky nepríjemné, obzvlášť, keď menštruujú ešte len krátko.. Držím palce, nech sa to rýchlo a dobre porieši.
ja som prvy menzes dostala v 14 r. potom rok som nemala vobec a od 15 r. nepravidelne po 3 mesiacoch. Chodila som s tym ku detskej gynekologicke nebolo to strasne obcas inekcie do zadku a nejake hormony nie hak, a neskor mi narastla aj cysta takze preto som mavala problemy. Si myslim, ze je lespie ist aj ked to mozno prvy krat nebude pre nu bohvieco 😉
Ja neviem či je dobré to odkladat fakt. Mňa kým som bola panna vyšetrovali cez konečník ako bolo to nepríjemné ale ak som chcela vedieť čo mi je tak som musela vydržať a myslím že aj Vaša dcéra by to vydržala ;) aj keď ,lekár musí povedať či je to ok . Veľa šťastia 🙂
Žienky ja mám podobnú otázku gynekológa som ešte nezvazovala myslím že máme čas moja dcéra dostala menštruáciu v 10 zachvilu to bude rok od prvého dňa mala pravidelnú no len teraz už druhý mesiac neprišla ...tak sa chcem opýtať či aj keď má od začiatku 9 mesiacov menštruáciu pravidelnú a zrazu nič či je to bežné trošku sa bojím či nepodarila moje gény no genetiku jej budú robiť až keď bude mať 18
ja som dostala menstruaciu 1.x v 12 rokoch a do 17 rokoch 1 mesiac mala, 3 mesiace nic, zas mala polroka nic, zas mala, mesiac nic a takto si to skakalo niekolko rokov,mama ani so mnou nesla ku gynekologovi,a ked som sla sama ku gynekologovi kvoli mykoze tak mi povedla ze uplna pohoda, upravi si a ze ci chcem lieky ale ja som nechcela, terza mam 27 a uz menstruacia ok, len strajkovali hormony a ja by som este dceru kvoli tomuto gynekologom netrapila, gynekolog jej ak tak da tabletky na upravenie MS ktore su aj ako antikoncepcia takze ak ma priatela posluzi 🙂 alebo jej neda nic, ja by som to nechala tak, nepoviem keby rok nemala alebo ze by bola o dost starsia.
a este pridam moj gynekolog je normalny pre dospele zeny, mam 13 rocnu sestru dostala volaku kombinaciu mykozy s nejakou infekciou a normalne ju zobral moj lekar, neposlal ju na detsku gynekologiu
Ja som bola u gynekologa v 15.tich z vlastnej iniciativy pretoze mi tiez meskala menstruacia. Sice to nebolo prijemne no prezila som a aspon som sa utvrdila ze som ok 🙂 bola som u klasickeho dospelackeho nie u detskeho.
@zdenkanikolka ale ja som nepanikárila, len ak má nejaké problémy, mali by sa poradiť a nie odkladať, ani nikoho neposielam - že mladej sa treba niekde vŕtať. stačí pohovor, možno má aj iné príznaky, možno nie, a zasa má rok,dva pokoj,
a možno by aj potrebovala preventívku, aby niečo nezanedbali. v dnešnej dobe má potom veľmi veľa mladých žien problémy s otehotnením, vid 2 moje sesternice.
a nikoho tu v téme ani nenapadla otázka očkovania proti HPV ...
všade sa vraví o prevencii - je lepšie predchádzať, niečo a hocičo podchytiť v zárodku, a nie riešiť až ked horí... aj Kmotríková mohla byť na tom lepšie, keby sa tak nehnala za kariérou a obrazovka by bez nej asi praskla, keby svoje zdravotné problémy neodsúvala, a teraz ju tu u nás stretávam ...
pracujem na onkológii, tak viem tak trošku o čom hovorím, a nemyslím tým dcéru autorky témy.
(PS. svokra si nahmatala hrčku- hned riešila, do 2 mesiacov bola po operácii, ožarovaní, teraz chodí len an kontroly a je OK. jej sestra neriešila, dokonca skoro 2x, má obe prsia dole, následné problémy takmer 3 roky ...)
dobrý deň mám 15 s frajerom sme uz mali pohlavný styk aj bez meska mi menštruácia ale skúšala som tehotenský test a vyšiel negatívne ale stále je ten problém že už skoro pol rok mi meškajú čo mám robiť a k tomu ešte môžem ísť sama kg gynekológovi?
@xoxo234 ak berie gynekológ aj deti môžeš ísť sama aj v 15tke,moja sestra bola sama už v 15-tke.Ak aj tehotná nie si a nájdeš gynekológa popros ho nech pre istotu zoberie krv na progesterón či ho nemáš malo a preto toľko meškajú,moja sestra tak mala že 9 mesiacov nič tak brali krv a veľmi málo progesteronu.Berie teraz tabletky-nie antiku.Po ďalšie,dievča si mladučká ešte maj rozum aspoň ty a chráňte sa pri sexe keď to už tak chcete mať.Ak frajer nechce kondóm tak je hlupák a od takého preč ak nechceš byt mladá mamička.Alebo aj keď nie som nejak zato a budeš mať gynekológa predpísať tabletky.
@modraorchidea moja neter dostala tiež prvykrat okolo 15 rokov a mala ju tak 2-3 krát do roka,svagrina bola s ňou u dr a tam jej povedala,že je to normálne keď len začína! A ona je k tomu strašne vysoka a veľmi veľmi chuducka,dr jej povedala,že bude mať problemy! Teraz ma 18 a vôbec ju nemá pravidelnu
@lenka2710 mali by jej zobrať krv na progesterón,lebo ségra najprv chodila k detskému gynekologovi a ten že to normálne že on to riešiť nebude do 18.isla k druhej a ona že jej vyvolá MS zo zoberie krv a po 14 dňoch zas krv či nemá malo progesteru lebo tiež chudá a bim veľmi málo mala tka musí rok a pol užívať duphaston
@xoxo234 dievča zlaté radšej si sa mala venovať učeniu ako sexu bez ochrany. ešte máš veru čas na experimenty. a áno platí sa - záleží na veku a či je súkromný, alebo má zmluvy s poisťovňami, aj podla toho aké vyšetrenie treba urobiť, prípadne niektorí majú celoročný polatok, vstupný poplatok.
@ibrunova no ako kde, mne dcéru v 15-tich zobrala normálna gynekologička, nie detský gynekolog
@xoxo234 jáj moja zlatá, ty sa najskôr doma s mamou porozprávaj ohľadne gynekológa, možno ti pomôže nejaké vybrať a venuj sa škole. Lebo vidím, že informácií máš veľmi málo.
@kvetinka75 no aj moju sestru zobral normálny gynekológ ale mal u seba napísané čím sa zaoberá plus tma.mal detská gynekológia,moja lekárka segru nechcela zobrať po 17tku neberie žiadnu až od 18.aj iná lekárka čo tu je bežné má normálne dospelé ženy i poradne a podobne plus detská gynekológia