Otec žije mimo a súhlas na školu je potrebný
ahojte, potrebovala by som trosku nasmerovat.... Ked siel mladsi na strednu dva roky dozadu, akurat sa menila legislativa a davala som exovi podpisovat papier, kde suhlasi s vyberom strednej skoly a ze vsetko co sa tyka prihlasky, nastupu a podobne potom podpisujem uz len ja. Ale to tlacivo bolo vydane iba ako usmernenie ministerstva pre konkretny skolsky rok.... Teraz ide na strednu skolu starsi, medzitym sa vztahy brutalne zhorsili.... Detom naposledy poslal email v aprili ze o ne uz nema zaujem, to akoze pre predstavu, ze ake je teraz vzajomne obdobie vo vztahoch.... No a ja by som mu v dostatocnom casovom predstihu chcela mailom /aj ked nan asi na 90% nezareaguje/ poslat opat taketo nejake tlacivo - predtym, ako podpisem k prihlaske cestne prehlasenie ze suhlas otca dietata sa mi nepodarilo ziskat, nakolko zije na mne nezmanom mieste.... Predsa len budem aj ja chranena, ak dolozim ze aha, od otca dietata od decembra znaham podpis na prihlasku na strednu....
viete ma prosim nasmerovat na to tlacivo? mozno motyka vystreli a pojde na matriku a podpise suhlas... a nebudem musiet trpnut ako by sa stredna skola postavila k mojmu cestnemu prehlaseniu...... Dakujem za pomoc 🙂
Kamoška má dieťa po rozvode zverené, všetko podpisuje sama, nikto od nej nepýta podpis od exa.
@kaktusik007 ja všade píšem ako zákonného zástupcu seba a teda všetko podpisujem len ja.
@kaktusik007 tak ako píše @heleninamama, kontaktuj konkrétnu školu.
@ibrunova @jankabenji lenže zákonný zástupca je aj otec. To, že dieťa je zverejené do starostlivosti matky nemení nič na tom, že zákonný zástupca je aj otec a má rovnaké rodičovské práva ako matka. Čiže aj právo nesúhlasiť s výberom školy. Niektoré školy to požadujú a nič tým neporušujú, je v poriadku, že to požadujú. Pretože jednoducho otec má rovnaké právo vyjadriť sa ako matka.
@kaktusik007 ako píše @heleninamama nie si jediná, matka, ktorá toto rieši. Počkaj si na to, či táto SŠ súhlas otca vôbec vyžadovať bude. Ak áno, informuj školu o tom, že otec sa o deti nezaujíma, že on sám priamo deti informoval, že o ne nemá záujem a že nie je reálne od neho dostať súhlas.
@kaktusik007 https://cloud-0.edupage.org/cloud?z%3A%2B4bM%2F...
https://cloud-9.edupage.org/cloud?z%3AVmCVrMDVO...
Ak má dieťa jedného zákonneho zástupcu, alebo ak z objektívných príčin nemôžete dodať oba podpisy, vyberte možnosť “podpisujem ako jeden zákonný zástupca“ a priložte jeden z dokumentov:
čestné vyhlásenie: cestne_prehlasenie.pdf (Tento dokument vytlačím, ak nemáte doma možnosť si tlačivo vytlačiť.)
kópia rozhodnutia súdu
@kaktusik007 tak tie odkazy nejdu ale našla som to na https://zsmssladkovicovo.edupage.org/text/?eqa=... bod 9
Rodičia môžu vybrať strednú školu pre dieťa? Nezáleží na tom pre akú školu sa dieťa rozhodne?
@heleninamama tlačivo je identické pre všetky školy a prikladá sa už len jedno pre všetky školy v Edupage.
@letfenixa aha, to som nevedela. A ako sa dozvedia výsledky, musia čakať na poštu? Či e-mail ? Lebo výsledkové listiny na stránke škôl sú zverejnené neskôr...to čakanie je na prášky, taktiež čakanie na výsledky T9. Ach chvalabohu je to už za nami, od septembra už aj druhý na strednej.
Ak máš rozhodnutie zo súdu, že je dieťa zverené tebe, stačí to doložiť k prihláške. Môžeš dodatočne do čestného vyhlásenia napísať, že nevieš, kde sa otec nachádza a nekomunikuje. Problém by nemal byť. Zavolaj si do školy a informuj sa.
@salima66 jasne ze sa syn rozhodne sam.... len tu ide o ine ;) ale viem co si tym myslela, naozaj su rodicia ktori dieta neakceptuju a zapisu na inu skolu ako chce ist
@ibrunova
@jankabenji
@tanyag dievcata, vyber skoly je definovana ako podstatna zalezitost v zakone o rodine - to znamena, ze aj ked mam deti vo vyhradnej starostlivosti, potrebujem v tomto suhlas druheho rodica. Ja som opravnena konat v BEZNYCH zalezitostiach - co vyber skoly ale nie je! preto tato tema.
nasla som ze ak sa podava prihlaska cez edupage --- realne podpisy netreba...... zakladka na edupage tento rok presla, stredne su na nom obe kam chce ist, tak mozno stresujem zbytocne..... bodaj by
@kaktusik007 tak ja som sa s tým nestretla. Dcéra je už v treťom ročníku na strednej a žiadne jeho "schválenie, odobrenie " som neriešila.
@jankabenji ano, vtedy si este nemusela, tesne ta to minulo. v 2022 bola novela skolskeho zakona, platila od skolskeho roka 2022/23, a odvtedy skoly viacej trvaju na tom, aby pri zapise / zmene bol suhlas oboch rodicov. Uz to nie je take jednoduche... Na zakladnu skolu ked isli tiez odo mna nikto nic nechcel, stacilo povedat ze som sama a mam ich zverenych... lenze - nastala zmena legislativy.
@kaktusik007 to je také " pritiahnuté za vlasy " . Otec nemá záujem,nezaujíma ho na akú školu chce/ nechce ísť a pod.,nebývame ani v jednom meste. Neplní si povinnosti ako rodič,tak nemá mat ani právo o niečom rozhodovať. Iné je to v prípade ak partneri spolu dokážu fungovať ako rodičia
@kaktusik007 škola väčšinou vyžaduje vyplnenie svojho tlačiva,že všetky poštu,informácie,budeš riešiť a podpisovať ty,z dôvodu,že dieťa je zverené tebe a bude to chodiť na tvoju adresu a dolozis kópiu rozsudku o zverení.Odo mňa to chceli aj na základnej,potom keď prestupoval počas druhého stupňa na inú školu a rovnako na strednej.Bola som tam osobne,niečo sme si povedali ústne,niečo som podpísala a vybavené.Ex iba podpísal,že súhlasí s výberom školy.Realne nesúhlasil,ale mal smolu,keď sa rozhodol pred x rokmi,že si rozbije rodinu,prečo by dieťa iba kvôli jeho egu malo skákať ako si on zmyslí.Lebo úprimne,chlapi nesúhlasia,lebo chcú robiť napriek,nie preto,že výber školy im naozaj vadí.Konieckoncov,strednú školu si vyberá dieťa,aspoň u nás sa rozhodoval syn a keď to dieťa niečo chce,aj druhý rodič by bol debil,keby mu to kazil
@kubkovamama budu dni otvorenych dveri, spytam sa priamo tam... dakujem, toto ma ani nenapadlo, az teraz ako citam tvoj post ;)

@kaktusik007 Takéto veci sa riešia s konkrétnou školou, kde sa podáva prihláška. Tlačivá majú zvyčajne na stránke alebo na sekretariáte. Prípadne vedia poradiť a usmerniť, čo treba k prihláške doložiť. Často stačí čestné prehlásenie od matky a rozsudok
-zverenie dieťaťa. Tvoje dieťa určite nebude ojedinelý prípad tohoto typu.