Otrava alkoholom v prípade neplnoletého
Neviete koľko sa platí za hospitalizáciu? Nebol tam dohromady ani 12sť hodín? Mal infúziu asi nič viac? Máme ísť so správou k detskej doktorke, to bude hanba!
Som z toho strašne nešťastná, nikdy s ním neboli problémy, je športovec, miluje prírodu, proste v piatok schytal zlú partiu, a asi chcel sekať frajera a prehnal to! Vedela som, že ide osláviť koniec školského roku, ale že to takto dopadne. Prišlo mu zle, sadol si na lavičku ani nevie ako boli tam policajti, zavolali RZP, vraj tam už prišiel k sebe trocha. Stratil mobil, tenisky. Proste je nešťastný, že sa "kamaráti" na neho vykašlali. A ja tiež som z toho mimo, lebo z nevinnej zábavy spravia z neho alkoholika.
Síce z 2019 článok, ale hádam pomôže https://www.rodinka.sk/vychovavame/puberta-a-do...
@sissy27 no v to pevne verím, že to bude vtipná historka, určite sa už bude báť piť. Každý skúšal, ale jeho nevinná zábavka dopadla takto.
@janage no bože... tak to bude ešte zábava
Pozri stále lepšie aj keď ho brala RZP a sa to celé prevalilo, akoby sa ti už nevrátil lebo by vbehol pod auto, niekto ho zbil a nastalo by poranenie hlavy. Toto sa stáva hlavne tým, čo to nečakajú, myslím ten účinok alkoholu, že je silný. Ak je normálny a inak zodpovedný, tak ho to bude veľmi mrzieť. Má ponaučenie.
Ak lekár napísal do zdravotky že koľko mal v krvi a nahlásil ho tak budete platiť. Niektorí dr to neriešia vôbec. Kamarát bol na JIS 12 hodín, potom deň na oddelení a platil zdravotke 5000 €, ale mal úraz hlavy. A mal okolo 2 promile
Ja len zo skusenosti z okolia.dievca, 12 rocne, tiez zla partia, tazka otrava alkoholomplus podchladenie, lebo ju nechali v novembri na zemi lezat. Takmer umrela. Rodicia si hovorili ze hadam je poucena dost, kajala sa, a pod. Ziadny riadny trest nedostala. Vysledok? O rok uz hulila travu, o dalsi rok uz sexovala kade tade. Absolutne sa nepoucila. Stale balansuje na hranici alkoholizmu a to ma uz 35 rokov.
Druhy pripad z okolia - prva tazka opica ako 14 rocny, rodicia si hovorili ze je pouceny, ze chape. Ziadne tresty neprisli, len dohovory. Vysledok? Chalan sa stal alkoholikom.
Takze urcite sa k tomu netreba postavit stylom, ze vsak sa poucil, netreba dalej riesit.
@soldi toto co pises je tazko kazdy ma inu povahu...ja som napr nikdy nepila nechutilo mi to detto ked moja partia hulila travu ani vyskusat nie ze by som sa bala rodicov ale proste moje vlastne prwsvescenie bolo ze nechcem....partia to plne akceptovala v tejto nasej parrtii (boli sme na ss) bola baba (moja naj kamoska) a tej mama nalievala doma nech sa radsej opije doma kde vie co pije ako niekde na diskoteke (nalievala celej partii) a z tejto mojej naj kamosky je normalna zena nepije riadne zamestnana ziadne excesy nic.
Na druhej strane bola v partii baba kt. Rodicia mega kontrolovali po prichode domov davali fukat nuchali oblecenie prehrabavali kabelku aby nasli cigarety a ta je vydata na prvy pohlad ok ale je alkoholicka...kazdy je iny...autorka si urcite pozna decko a vie co moze cakat..
Cauko, no mne sa zda, ze niekto z tej partie chcel, aby sa Tvoj syn opil do nemoty, lebo sa mu pacili jeho tenisky a mobil. Podla mna ich nestratil.... Skor mu ich niekto ukradol.
flasu do ruky vzal syn a napil sa tiez sam, urcite trest na ktory nezabudne
Môj syn to isté v 16-tich. Ale jeho sa snažili dať spolužiaci dokopy, bolo to okolo obeda cestou zo školy. Nevedeli si dať rady, tak nám volali z jeho mobilu, aby sme preňho prišli. Muž ho doviezol, bol totálne mimo a stále vracal, nevedeli sme ho dať do kopy, decko dehydrované, tak sme volali sami RZP. Išiel s ním aj muž, všetko prebehlo v poriadku, personál super, dostal infúzie a Išiel domov. Nič sme neplatili, už je to 2 roky. Syn nepije a nestal sa z neho alkoholik, tiež to je dobrý, slušný chalanisko. Všetko bude určite fajn. My sme sa s ním viackrát vážne pozhvovárali a mal chvíľu zaracha. A teda boli sme dohodnutí, že prípadný účet za RZP si platí zo svojho. Inak nič, myslím, že sa dosť hanbil. Držím päste.
@marlent ano, je to urcite individualne. Len som napisala moju skusenost na margo opakujucich sa hlasok, ze netreba ziadny trest, ze pouceny je uz dost a viac riesit netreba. Nepodcenovala by som to. Minimalne poriadnu prednasku mu treba dat o ucinkoch alkoholu a inych drog na organizmus. Moj syn ma 11 rokov a uz som sa s nim na tuto temu bavila par krat.
@soldi zo skúseností -okolie, vlastné a aj vlastné dieťa - všetci sme ako puberťáci mali svoje “tenkrát poprvé” s alkoholom, ktoré sa vymklo kontrole. A o Xx rokov neskôr nikto z nás nemá extra blízky vzťah k alkoholu. A to píšem o desiatkach ľudí, ktorých osobne poznám, nie o “môjho syna koňa otca bratrancovej susedy mačka z piateho kolena som počula”. Ten neprimerane kladný vzťah k alkiholu má príčinu niekde úplne inde ako v jednej nevydarenej akcii.
@soldi na jeho obranu, je zodpovedný, písala som športovec, celkom sa mu darí, miluje prírodu turistiku, ja mám dojem či nechcel zapôsobiť na nejaké dievča, netuším?? Nechcem to zahrať na vedľajšiu kolaj, určite sa s ním budem o tom rozprávať. Aj my sme sa na túto a iné témy s ním bavili, ale prišiel čas kedy zlyhal, čo doteraz nechápem???
@atasina mobil celkom možné, aj keď to nemusí byť pravda že ho okradli, tenisky podla jeho slov mal na nohách, keď bol v sanitke, že si na to pamätá.
@cackaa prakticky môj sa tam zdržal len na noc, ale išiel tam sám, nám to len telefonicky oznámili, takým tónom, že ho nemame hľadať je tam a tam a je v poriadku, a nemáme chodiť. Ráno som sa ozvala, že môžeme si po neho prísť.
Čo sa dialo keď ho prijmali neviem, viem v akom stave bol keď som po neho prišla.
Som rada za tento príspevok, vidím v ňom nádej.
@sissy27 😀 ja som ziadne svoje tenkrat poprve nemala doteraz a to uz mam celkom slusny vek 😀 vzdy som vedela pit s mierou. To 12 rocne dievca bola moja sestra. Cize ziadny otca konov brat. Len som napisala svoju skusenost, ze by som to proste neodbíla tym, ze pouceny je dost, netreba viac riesit.
Netrap sa,nie je to hanba. Keby to spravil 40rocny chlap,to je hanba,ze vo svojom veku nevie pit. Ale pubertak nepozna alkohol,nevie,co to s nim narobi. Snad sa pouci dobuducna a hlavne snad prehodnoti kamaratsva. Neexistuje,aby sa kamarat vykaslal na opiteho a neposkytol mu pomoc.
@sissy27 to urcite nie a to ani nikde netvrdim 😀 ale viem ze nasi to presne presli vtedy s tym, ze vsak sa pouci. A kdeze. Do roka uz okrem chlastu aj hulila. Problemy v skole, psycholog, atd. Som presvedcena, ze keby si s nou vtedy sadli a otvorene sa porozpravali, dostala by trest, zaracha, cokolvek, tak sa nemusela tak zopsut v takom utlom veku.
Na ten mlady mozog ma trava aj alkohol uplne ine ucinky nez na dospeleho cloveka.
Nasi to vsak uplne podcenili (alebo sa skor na to vykaslali) a mala dovolene este viac ako predtym, lebo vsak chudatko male, ona nevedela.
Tiez si mysleli, ze to bola jej prva skusenost s alkoholom, ona vsak uz predtym zvykla pivo pit.
Ale znova opakujem, je to len moja skusenost, urcite sa to neda zovseobecnovat 🙂
Na tvojom mieste som rada, že niekto tu RZP zavolal. Nie jeden mladík sa udusil zvratkami, človek niekedy nevie. A to že už bol pri sebe, keď sanitka došla, neznamená, že vytriezvel a že je všetko v poriadku. Rozhodovali správne.
A že ho miesto do nemocnice, zaviesť domov??? Akože prosím? Odkedy je sanitka a policajt taxík?
Uvidíme ako dopadneme, musí ísť však na pohovor k psychologovi, v prepúštacej správe nie je uvedené promile alkoholu Tak som zvedavá. Polícia neviem či sa ozve? Tak budeme v očakávaní.
Tenisky sa našli, boli v nemocnici, len sa na ne zabudlo
Ešte aj tie prídavky na dieťa ti budu chodiť cez obec, mesto.
@janage a práve je to že úplne na nič. 1x sa stretne s alkoholom a takto dopadne. Nikdy sa doteraz netúlal, hrá hokej dbá o seba, na koncoročnom vysvedčení na gymnáziu mal iba 2x3.
Polícia sa nám ešte neozvala, tak neviem?
Stalo sa, ak je zodpovedný, poučí sa. A viac sa mu to nestane. Ono všade máš lehoty na vybavenie, je dovolenkové obdobie, čiže uno momento to nebude zrejme.

Hlavne kľud, koľko z nás pilo až po 18? Ja som mala šťastie na kamarátov, že keď bolo zle tak ma dopravili domov. To jediné môže ľutovať, že partia ho nechala tak.
Ak doteraz nikdy nepil tak si s ním radšej sadni a vysvetli ako sa má piť aby sa mu to už nestalo-najesť sa predtým, piť vodu ak bude treba nech zavolá a poňho prídeš atď.
Dostatočný trest je už len to že to vie celá rodina a sám to ľutuje. Nepridávala by som mu žiadne tresty, možno tak splácanie z jeho vreckového. Stanú sa aj horšie veci, môžeš byť rada, že niekto zavolal záchranku a nemusela si ho hľadať ráno v parku.