icon

Pedagogická škola alebo gymnázium

lucinkaa123
22. dec 2025

Ahojte. Som deviatacka a o par mesiacov si uz budem musiet vybrat, na aku strednu chcem ist. Prihlasku si budem podavat na gymnazium a na pedagogicku - odbor pedagogicky asistent. Chcela by som sa vas spytat a poprosit o radu, co si myslite, ktora skola by bola pre mna lepsia? Zatial mam predstavu ze by som chcela byt ucitelka na druhom stupni (asi slovencina a biologia) alebo specialna/socialna pedagogicka. Myslim ze by sa mina pedagogickej hodila prax a predmety ako psychologia pedagogika atd. Mame sa viac pozdava gympel, len sa bojim, ci by som si to po gympli nerozmyslela a ci by sa mi este chcelo ist na vysku. A s gymplom by som sa bez vysky neuplatnila, zatial co s pedagogickou by som hned mohla robit asistentku. No niektori ma zasa odhovaraju, ze nech nejdem pracovat v skolstve, lebo budem mat nizky plat. Chcela by som sa vas spytat a poprosit o radu, co si myslite, ktora skola by bola pre mna lepsia?

koniarova
22. dec 2025

Gymnázium.

anonym_8ac672
22. dec 2025

@lucinkaa123 ja som mladá učiteľka, pracujem 2. rok v škole. S tým platom je to bieda, resp. nikdy nezarobíš, ale záleží aké máš priority a čo od toho čakáš. Ja svoju prácu milujem a v nedelu večer sa do nej teším a to mi je zatiaľ prednejšie.

ibrunova
22. dec 2025

Určite gymnázium

domkakvet
22. dec 2025

@lucinkaa123 ak chces ucit slovencinu, biologiu, tak gymnazium, pripadne si este potom vies rozmysliet na aku vs by si isla.

anonym_b4ccfb
22. dec 2025

@lucinkaa123 Teraz este nechapes rozdiel vo vyucbr SJ vs vychovy. Plat rovnaky, narobis sa ako slovencinarka, vychovy das aj s prsom v nose. Plat rovnaky.

anonym_f0077a
22. dec 2025

@lucinkaa123 ak by si bola moja dcéra, tak by som ťa veľmi odhovárala byť učiteľkou. Mizerný plat a veľa zodpovednosti. Pracovať s deťmi je náročné a slabo ohodnotené. Ak ti učenie ide, odporučila by som ti gymnázium. Ja neviem, koľko zarobí priemerná učiteľka. 1200 € v čistom?

anonym_53e730
23. dec 2025

@lucinkaa123 gymnazium
Chce sa ti pracovať za tabuľkový plat byť ohucana z deti, rodičov, vedenia?Na jednej strane píšeš, že chces byť učiteľka na 2 st, takže potrebuješ VS na druhej, že ako asistentka môžeš pracovať hneď to znamená, že už nad VS nerozmýšľas?Aj na špeciálneho pedagóga potrebuješ VS.Ako asistentka budeš stále len pravá ruka učiteľky aj, keď často majú rovnaké vzdelanie, ale veľa učiteľov sa pozerá na nich cez prsty musí to byť učiteľka, ktorá pochopí, že ťaháte za jeden povraz.Stanes sa 3v 1.Budes stat na chodbe ako dozor, asistentka, suplovať učiteľov, keď budú chýbať je to len taká pracovná sila, ktorá je tam, kde hor.iSi mladá nezahrab sa v školstve.Ked budeš chcieť byť asistentka spravíš si 2r pomaturitne.Ak bývaš tam, kde sú súkromné školy lepšie platy, viac možností chod na pedagogiku.Studovat SJ je veľmi náročné.Ak máš dobré známky ja by som zvolila gymnázium.Dcera je na obchodnej akadémii som rada, že ustúpila od pedagogiky.Predstava je to pekná deti,pomáhať realita je úplne iná.chod do skupiny na FB asistenti pedagóga tam si spravíš prehlad

kaktusik007
23. dec 2025

@lucinkaa123 gympel. Studujem specialnu pedagogiku, robim pedagogickeho asistenta --- avsak bez predchadzajucich 20tich rokoch v korporatoch, kedy som si zobrala hypoteku a spravila uspory - by som si pracovat v skolstve na tejto pozicii nemohla urcite dovolit.

Ak chces pracovat ako pedagogicky asistent, chod do toho - tuto pracu mozes robit aj s gymnaziom, a popri tom si robit pedagogiku. Da sa to sklbit uplne v pohode. So strednou pedagogickou toho moc neskor nenarobis ---- s gymplom mas lepsi zaklad. A uvidis, na aku vysku dalej pojdes.

anonym_088d3c
23. dec 2025
@kaktusik007

@lucinkaa123 gympel. Studujem specialnu pedagogiku, robim pedagogickeho asistenta --- avsak bez predchadzajucich 20tich rokoch v korporatoch, kedy som si zobrala hypoteku a spravila uspory - by som si pracovat v skolstve na tejto pozicii nemohla urcite dovolit.

Ak chces pracovat ako pedagogicky asistent, chod do toho - tuto pracu mozes robit aj s gymnaziom, a popri tom si robit pedagogiku. Da sa to sklbit uplne v pohode. So strednou pedagogickou toho moc neskor nenarobis ---- s gymplom mas lepsi zaklad. A uvidis, na aku vysku dalej pojdes.

@kaktusik007 prosím ťa a to vezmu za asistenta hocikoho so strednou školou? Že si potom dorobí napr tu pedagogickú pomaturitnu školu? A kde sú zverejnené pracovné ponuky na asistenta? Na profesii som nenašla...

letfenixa
23. dec 2025

@lucinkaa123 ak chceš ísť na VŠ, tak jednoznačne gymnázium.

elz1920
25. dec 2025

Ak sa tebe pozdáva stredná pedagogická, radšej by som si zvolila odbor učiteľstvo v MŠ a vychovávateľstvo, s týmto si uplatniteľná aj v MŠ aj v ZŠ a zároveň s tým môžeš robiť asistenta a budeš kvalifikovaná tiež.

Pred vyše 20 rokmi som študovala slovenčinu a filozofiu a ja a aj mnohí spolužiaci aj na iných kombináciách sme nemali gymnáziá a napriek tomu sme školu zvládali, nič nám nechýbalo. Kto chce študovať, musí byť vnútorne nastavený na to, že sa bude musieť učiť, čítať kvantá povinnej literatúry.

Mala som spolužiačku zo zdravotnej, ktorá bola vedomosťami z literatúry nadupaná viac ako gymnazisti.

Viaceré kolegyne nemali gymnáziá, niektoré boli krajčírky, colné deklarantky, jedna mala odbor cestovný ruch, v rámci brigády sprevádzala na hrade, doteraz vyrába šperky.

Stále máš kopu času rozmýšľať a prikloniť sa napr. k špeciálnej pedagogike, tí sú v súčasnosti dosť potrební a ak by ti nesadla práca s väčším počtom detí, toto vieš robiť s jedným, dvoma, v menších skupinách v pohodičke. Žiadaná je aj logopédia.

Gymnázium (okrem následného štúdia špecifických vedných odborov), ak sa tam máš trápiť, je škoda času.
Povolanie v ruke sa zíde viac.

Dnes nie je žiaden problém zmeniť povolanie viackrát za život aj bez ďalšieho štúdia.
Existujú všelijaké kurzy, možno sa nájdeš v nejakom cudzom jazyku, tvorivej činnosti ...
A je úplne jedno, skadiaľ je maturita.

lucinkaa123
autor
25. dec 2025
@elz1920

Ak sa tebe pozdáva stredná pedagogická, radšej by som si zvolila odbor učiteľstvo v MŠ a vychovávateľstvo, s týmto si uplatniteľná aj v MŠ aj v ZŠ a zároveň s tým môžeš robiť asistenta a budeš kvalifikovaná tiež.

Pred vyše 20 rokmi som študovala slovenčinu a filozofiu a ja a aj mnohí spolužiaci aj na iných kombináciách sme nemali gymnáziá a napriek tomu sme školu zvládali, nič nám nechýbalo. Kto chce študovať, musí byť vnútorne nastavený na to, že sa bude musieť učiť, čítať kvantá povinnej literatúry.

Mala som spolužiačku zo zdravotnej, ktorá bola vedomosťami z literatúry nadupaná viac ako gymnazisti.

Viaceré kolegyne nemali gymnáziá, niektoré boli krajčírky, colné deklarantky, jedna mala odbor cestovný ruch, v rámci brigády sprevádzala na hrade, doteraz vyrába šperky.

Stále máš kopu času rozmýšľať a prikloniť sa napr. k špeciálnej pedagogike, tí sú v súčasnosti dosť potrební a ak by ti nesadla práca s väčším počtom detí, toto vieš robiť s jedným, dvoma, v menších skupinách v pohodičke. Žiadaná je aj logopédia.

Gymnázium (okrem následného štúdia špecifických vedných odborov), ak sa tam máš trápiť, je škoda času.
Povolanie v ruke sa zíde viac.

Dnes nie je žiaden problém zmeniť povolanie viackrát za život aj bez ďalšieho štúdia.
Existujú všelijaké kurzy, možno sa nájdeš v nejakom cudzom jazyku, tvorivej činnosti ...
A je úplne jedno, skadiaľ je maturita.

Dakujem vsetkym za odpovede 🙂 Ja som skor naklonena pre tu pedagogicku. Aj ked sa ucim iba na jednotky, myslim, ze gympel by ma moc nebavil, dost sa tam ucia asi predmety fyzika a chemia a tie nemam moc rada a nechcem s nimi stracat cas
@elz1920 na odbor ucitelstvo pre ms a vychovavatelstvo nemozem ist, lebo tam sa robia talentovky a z telesnej by som nespravila :( som aj oslobodena. Ale v skolke by som aj tak nechcela pracovat. Dakujem za napad s tou logopediou, porozmyslam nad tym

maya_hi
Včera o 08:57

@lucinkaa123 ak chceš študovať pedagogiku určite strednú pedagogickú. Ak to zoberieš poctivo, minimálne v odborných predmetoch- didaktika, metodiky... už budeš doma. Ak si vyberieš dobrú školu, budeš mať aj prax, budeš vedieť do čoho ideš. Gymnáziá dnes už nie sú to čo bývali. Pre prax nezískaš nič. Nehovoriac o tom, že ak sa rozhodneš študovať diaľkovo, asistentku už môžeš robiť a budeš pre školu určite väčším prínosom ako niekto s gymnáziom. Hlavne si vyber kvalitnú strednú školu, zisti či vedia zabezpečiť prax (a to nielen zopár hodín vo 4 ročníku 😏). Ak chceš učiť biológiu, tiež si zisti, či ju majú zaradenú ako predmet celé 4 roky. Ak ťa to baví, vieš sa to na prijímačky doučiť, ale zišlo by sa.

9missiak7
Včera o 10:22

@lucinkaa123
Hocičo len nie gymnázium. Treba mať čím skôr remeslo v rukách. Teda jednoznačne pedagogická – odbor. Gymnázium je za mňa len predĺženie ZŠ. A ako vravíš nevieš, či sa niečo dovtedy v živote nezmení, či budeš vôbec ešte chcieť VŠ.. Čo sa týka platu tak neviem odkiaľ si ale za mňa je to taký bežný plat. A hlavne to ze školstvo je dosť vnútorne naplňujúca práca a to je častokrát viac. Aj keď je to aj náročné zamestatnanie ale to každé.
Kamarátka chodila na gymnázium a potom šla na Pg VŠ. Ľutovala, že nemá základy už zo strednej, radšej by si bola vybrala pedagogickú.
Mám 4-ročnú SŠ s maturitou v odbore učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo. Pracujem ako vychovávateľka a mám 23 rokov. VŠ zatiaľ nemám ale robím si VOŠ špeciálnej pedagogiky. Nemenila by som, znova by som sa rozhodla pre SOŠ pedagogickú.

A čo sa týka práce asistentky tak v praxi vidím že tu prácu môže robiť ktokoľvek, kto spravil akúkoľvek maturitu.. Hnevá ma to, lebo ani ja nemôžem robiť dajme tomu vodára len zato ze mam vôbec nejakú maturitu a je jedno akú. Dokonca aj s výučným listom robia asistentov pod podmienkou, že si maturitu dorobia. A potom sú aj ďalšie nejaké doplňujúce kurzy pre asistentov aby sa nepovedalo, že má len maturitu mimo odbor.
Kým doštuduješ môžu sa možno zákony zmeniť a pedagogické vzdelanie na asistenta bude podmienka. Ale každopádne s presne zameraným stredoškolským odborom pedagogický asistent budeš mať vyššiu šancu pred inými uchádzačmi.

Zvažovala by som aj odbor učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo. Je to širšie zameraný odbor, po ktorom môžeš robiť aj asistentku. Psychológiu a pedagogiku tam máš tiež. Naučíš sa ako pripravovať vzdelávacie aktivity, písať prípravy, budeš viac kreatívna. Slovenčinu a biológiu máš na SŠ tiež ako aj na gymnáziu.
Ak by si študovala na jednej nemenovanej pedagogickej SŠ v Košiciach kde som chodila ja, tak ver tomu že tam budeš mať biológiu na gymnaziálnej úrovni 😁 ak tam ešte pracuje tá učiteľka. Je prísna ale ozaj dobrá, poriadne naučí, pripravovala žiačky na prijímačky na SŠ.
A slovenčinu sa na PG dobre naučíš tiež. V tomto štúdiu budeš veľa veľa písať. Pre všetky pedagogičky je dôležité aby dobre ovládali slovenčinu.

9missiak7
Včera o 10:28

@lucinkaa123
Aha, prepáč, neskoro som si prečítala to s tou TV. No pokiaľ si oslobodená len v 2. stupni zo štyroch tak to nie je pre učiteľstvo a vychovávateľstvo o problém.