icon

Pomoc s kontrolou odpovedí na otázky z biológie

dqqq
1. mar 2025

Našla by sa tu prosím nejaká dobrá duša, ktorá by mi skontrolovala odpovede na otázky? Keďže z nich budeme mat písomku tak by som potrebovala ich mať dobre. Všetkými odpoveďami si niesom istá.

dqqq
autor
1. mar 2025
mirka17
1. mar 2025

@dqqq to je geológia nie biologia

valikasikulova
1. mar 2025

Vyzerá ze to máš správne 🙂 ale ved učebnica to istí alebo google 🙂....držím palce na písomke

mirka17
1. mar 2025

@dqqq otázka 5. vrása - neviem to prečítať či je tam slovo pretrhnutie? lebo vrása určite nie je pretrhnutie, to už by bol zlom, je to prehnutie vrstiev.

mirka17
1. mar 2025

otázka 4. ako vyzerajú hlbinné vyvreté horniny - to sú také ktoré utuhli vo vnutri sopky, teda nevyliali sa na zemský povrch a teda neovplyvnovali ich vonkajšie činitele ako voda, dažd, teplo. teda kryštalizácia prebieha pomaly a vytvárajú sa spravidla rovnako veľké pekné kryštály. majú rovnomernú zrnitosť. magme ktorá sa vyliala na zemský povrch hovoríme láva, a tá tuhne rýchlejšie ako hlbinné horniny, lebo ju ovplyvnujú vonkajšie činitele, a teda ma málo času na kryštalizáciu a teda výlevné horniny tuhnu vačšinou vo forme skla. (vulkanické sklo - to je ked láva steká do mora). Tvoja odpoved všesmerne zrnitá nepoznám čo to je.

dqqq
autor
1. mar 2025

@mirka17 my to mame na ZŠ v 9 ročníku biologiu téma kamene, horniny a s tým veci súvisiace

dqqq
autor
1. mar 2025

@valikasikulova ďakujem

dqqq
autor
1. mar 2025

@mirka17 áno mala som pretrhnute

dqqq
autor
1. mar 2025

@mirka17 aha ďakujem

mirka17
Autor odpoveď zmazal
mirka17
1. mar 2025

10. vonjkajšie geologické činitele - dopln si organizmy

mirka17
1. mar 2025

14. otázka - ako sa prejavuje rušivá činnost vody - odpoved nie je hodná deviatačky. 🙂 správnu odpoved máš v otázke č. 12. Rušivá činnost vody sa prejavuje že sa vytvárajú údolia v tvare V, vodná erozia a vymieľanie bokov. Naopak v dolnej časti rieky kde sa materiál usadzuje a tvorí sa riečna delta - je už tvorivá činnosť vody

mirka17
1. mar 2025

otázka 15. usadené horniny - vypustila by som slovo unášaním. a nahradila slovom premiestením. teda sú to horniny , ktoré vznikli premiestnením (napr. vodou, vzduchom - ako píšeš geol. činitelmi), uložením a následným spevnením zvetralých častí.

mirka17
1. mar 2025

18. otázka - najznámejší podzemný krasový útvar je jaskyňa. tím čo skúmajú jaskyne sa hovorí speleologovia. a teda odpoved aj na nasledujúcu otázku č. 19. čo je speleologia alebo jaskyniarsko je nauka o vzniku a vyskyte , teda prieskume jaskýn.
otázka 20. Demenovská sa píše Demänovská. Ale ináč máš to dobre vypracované.