Pomoc s kontrolou odpovedí na otázky z biológie
Našla by sa tu prosím nejaká dobrá duša, ktorá by mi skontrolovala odpovede na otázky? Keďže z nich budeme mat písomku tak by som potrebovala ich mať dobre. Všetkými odpoveďami si niesom istá.

Vyzerá ze to máš správne 🙂 ale ved učebnica to istí alebo google 🙂....držím palce na písomke
otázka 4. ako vyzerajú hlbinné vyvreté horniny - to sú také ktoré utuhli vo vnutri sopky, teda nevyliali sa na zemský povrch a teda neovplyvnovali ich vonkajšie činitele ako voda, dažd, teplo. teda kryštalizácia prebieha pomaly a vytvárajú sa spravidla rovnako veľké pekné kryštály. majú rovnomernú zrnitosť. magme ktorá sa vyliala na zemský povrch hovoríme láva, a tá tuhne rýchlejšie ako hlbinné horniny, lebo ju ovplyvnujú vonkajšie činitele, a teda ma málo času na kryštalizáciu a teda výlevné horniny tuhnu vačšinou vo forme skla. (vulkanické sklo - to je ked láva steká do mora). Tvoja odpoved všesmerne zrnitá nepoznám čo to je.
@valikasikulova ďakujem
10. vonjkajšie geologické činitele - dopln si organizmy
14. otázka - ako sa prejavuje rušivá činnost vody - odpoved nie je hodná deviatačky. 🙂 správnu odpoved máš v otázke č. 12. Rušivá činnost vody sa prejavuje že sa vytvárajú údolia v tvare V, vodná erozia a vymieľanie bokov. Naopak v dolnej časti rieky kde sa materiál usadzuje a tvorí sa riečna delta - je už tvorivá činnosť vody
otázka 15. usadené horniny - vypustila by som slovo unášaním. a nahradila slovom premiestením. teda sú to horniny , ktoré vznikli premiestnením (napr. vodou, vzduchom - ako píšeš geol. činitelmi), uložením a následným spevnením zvetralých častí.
18. otázka - najznámejší podzemný krasový útvar je jaskyňa. tím čo skúmajú jaskyne sa hovorí speleologovia. a teda odpoved aj na nasledujúcu otázku č. 19. čo je speleologia alebo jaskyniarsko je nauka o vzniku a vyskyte , teda prieskume jaskýn.
otázka 20. Demenovská sa píše Demänovská. Ale ináč máš to dobre vypracované.