Pomoc s výberom strednej školy
Ahojte. Som deviatačka na základnej škole a už dlhší čas rozmýšľam akú strednú školu si mám vybrať. Problém je taký že nemám žiadne tušenie aký odbor by som mala robiť. Viem čo má baví ( jazyky, dejepis, chémia ) a rada pracujem z ľudmi. Teraz je to ešte horšie pretože som v karanténe a do školy nemôžem ísť takže radu od učiteľov teraz musím riešiť tak cez email. Ak by niekto vedel že akú strednú školu v Košiciach by som si mala vybrať tak mi prosím napíšte. Vo pred ďakujem za odpovede.
@dskjhfdlkdjhl a este ak sa mozem spytat (bez vyryvania) gymka nemaju rovnake osnovy a ucivo? Tie lepsie preberu viac rozsahovo ako je ramec toho, co maju prebrat? Ja som u tych nasich poctivo luskala spravy o vychovnovzdelavacej cinnosti, vysledky sutazi (aby som vedela, ci tam je ucitel, co sa oblasti venuje) zlozenie predmetov mi prislo velmi podobne s moznostou volitelnych predmetov od 3 rocnika.
Zistovala som jasne aj osobnu skusenost tych co tam studuju.
Na tych top sa silno tlaci na vykon, na znamky.
V zmysle "chyby sa neodpustaju", vyborny musis byt vo vsetkom.
v Novakoch je spojena skola chemicka, svagrovci tam dali syna a su spokojni.
@janage Nehnevaj sa ale bez gramatiky sa dievča nepohne, ako chce vypísať zdr záznam o pacientovi? Či si myslíš ,že tam sa jej budú venovať a preberať s ňou učivo z 3-4 ročníka ? Bude na to čas ? Pozri si školy s poruchami učenia na tieto školy neberú,okrem výborného správania sa. Takže tu gramatiku bude potrebovať. Aj na VŠ...
@janage Vedieť a mať vysokú mienku o sebe, je jedna a druhá vec. Tak ak chce lepšiu školu ,nech maka.
@lenja123 Rozmýšľala som nad Hotelovou akadémiou tu v Košiciach odbor marketing a nad Gymnazium Opatovská. Neviem že či som teraz urobila dobre po čítaní týchto správ.
@janage Zúčastnila som sa na súťažiach a olympiadach z angličtiny ale bolo to so spoluprácou niektorých žiakov s triedy. A tiež som bola na jednej olympiade myslím že minulý rok. Umiestnenie som sa nedozvedela ale počet bodov som mal 16 z 20.
@vikinak123321456 čo tak dopravná priemyslovka?
@janage Samozrejme, vzdy vela (ale nie som si uplne ista, ci najviac) zalezi na danom cloveku. Ale ak dieta na to ma (teda naozaj ma, nielen, ze rodicia chcu), tak je lepsie ist na narocnejsiu skolu, ako na menej narocnu a potom sa trapit na VS, alebo niekde v zamestnani. Co sa tyka osnov, tak jedna vec su osnovy a druha realita. Oducit nejaky tematicky celok sa vzdy da velmi rozne a potom aj tie vysledne vedmosti su rozne. Zalezi od ucitela, od zlozenia triedy a samozrejme aj kazdy jednotlivec k tomu moze pristupit inak, niekto vyklad ani nepocuva.
Pred 30-imi rokmi bola situacia uplne ina. To by som sem velmi netahala.
@0silvia0 Čo sa tam také robí? Ešte som nad tou školou nerozmýšľala.
@vikinak123321456 práca v doprave, špedičné firmy, telekomunikácie. Vysoká škola dopravná je potom v Žiline.
https://spsdke.edupage.org/about/
@0silvia0 ale tam treba matematiku a ta je vraj problem.
@vikinak123321456 Neber to ako urážku ,alebo čo. Skôr ako nakopnutie sa doucit základy ,pretože ak v inom vynikas ,škoda ťa. Ja mám maturitu s vyznamenaním a v zdravotníctve -studium sa cítim ako neandrtalec,ľahké to nie je.
@dskjhfdlkdjhl no jedine že pridá v matike alebo sa doučí. Poznám kopu absolventov tejto školy, a neboli to extra matematické typy, zvládli v pohode aj trojkári na zš. No ak autorka z matiky prepadá, tak asi nie, ale ak zvláda, tak by som sa tej matiky až tak nebála. To už je na nej.
@0silvia0 jasne, zalezi na nej, ale sama pise, ze matematika jej nejde, aspon teda som to niekde zahliadla, hladat sa mi to teraz nechce. Ja tiez poznam roznych absolventov zo ZA😉
@dskjhfdlkdjhl myslíš z výšky zo ZA? Ja poznám absolventov z dopravnej z Trnavy, ale to je stredná, na výške je matika určite na vyššom leveli ako na sš.
@0silvia0 ano, ja som mala na mysli tu VS v ZA.
@vikinak123321456 ahoj, ja som chodila na hotelovú. Je tam menej matiky a chémie a viac jazykov. Mňa to bavilo, naučíš sa všetko o stolovaní, potravinách, napojoch- mala som možnosť spraviť si someliersky kurz, baristicky a barmansky. Baristicky som využila, boli to 3 skvele dní 😊 budeš mať prax v kuchyni aj v obsluhe ( my sme mali) mali sme možnosť ísť na prax do zahraničia. Variť som vedela už predtým ale v kuchyni som sa veľa naučila myslím veci ktoré ťa babka ani mama nenaucia, mávali sme rôzne akcie na ktoré sme pripravovali jedlo bola to makacka ale zároveň kopa zážitkov 🙂 V skratke o hotelke, mozno ta to záujme 🙂
@xjakubikovak a zostala si pracovať v gastronómii?
@0silvia0 nie ale nemyslím že to má vplyv na konečný autorkin výber 🙂
@xjakubikovak len mi tá otázka napadla, jasné, že si autorka vyberie podľa seba😕
@0silvia0 mňa moc nebaví práca s ľuďmi, autorka pisala práve že ju to baví čiže v tomto by to mohlobyť niečo pre nu. Ja vlastne este kľudne môžem do tej gastronómie zabludit, po materskej má čaka ešte niekoľko desiatok rokov pracovného života 😬
@0silvia0 Z matiky neprepadám, matiku mám tak že niečo viem alebo niečo si musím dobre nacvičiť alebo doučiť takže som tak s priemerom 2.44
@vikinak123321456 tak to nie je až také zlé. To už je na tebe, čo ti je najbližšie.
@xjakubikovak Ahoj! Ďakujem za odpoveď. Nad hotelovkou som rozmýšľala od vtedy čo mi to povedala babka že by som to mala vyskúšať s mojimi vedomosťami z angličtiny. Ale problém mi robil že som nevedela aký odbor by som mala vyštudovať. A už vtedy som sa rozhodla sa prihlásiť na túto stránku hľadať pomoc.
@0silvia0 Ešte vyskúšam nad tým porozmýšľať a začať makať na tých mojich známkach. Ďakujem za pomoc!
@dskjhfdlkdjhl Hovoríte o Vysokej škole v Žiline?
@att123 Monitor to vôbec netušim ako teraz bude. Hovorili že sa vrátime do školy niekedy v januári takže možno ten monitor bude.

@dskjhfdlkdjhl ja som chodila svojho casu pred 30 rokmi☺ na top gymnazium. Ano bolo super, ze sme sa potiahli. Ale ani 1,2 sa nie vsetci dostali na vysoku, (mnohi si platili doucko pred prijimackami na VS)a nie vsetci tu VS skoncili.
A naopak poznam ludi, co z tych menej narocnych sa aj dostali dalej aj vystudovali aj su dokonca uspesnejsi v zivote celkovo.
Mas pravdu, mam skusenosti len osobne, nie globalne, ja som presvedcena, ze stale to bude o tom jednotlivcovi a jeho ochote na sebe pracovat.
A na znamky, ako take mam napr. svoj nazor.
Ak moja ma napr.jedina 1 z pisomky nemusi to znamenat, ze je taka dobra, ale ze zvysok triedy je taky slaby. Ak ale urobi nejaky celokrajsky ci celoslovensky test/sutaz a je medzi 10% najlepsimi, tak to uz pre mna vypovednu hodnotu ma.