Pravopisné previerky a výzvy so známkovaním detí
Ahojte, je tu nejaka ucitelka, ktora by ma vedela v tomto usmernit?
Syn je jednotkar, dvojkar. Akurat, nevie pisat diktaty. Takze, jeho momentalny priemer znamok je teraz same jednotky, jedna 2ja a sjl 4,7. A to len preto, lebo tam má 6 znamok, z toho 5 za pravopisne previerky, z ktorych ma 5-ky. Je vobec možne, aby bol takyto sklad znamok zo sjl? S tymto mame problem kazdy skolsky rok. Lebo, jeho znamku na konci roka tvori 90% diktat a 10% ostatne veci. To ho caka kontrolny diktat s vahou 3. Takze to mu pribudne 3x5
Buduci tyzden mame zdruzenie a rada by som sa voci tomu ohradila, pretoze taketo motivovanie deti je fakt hroza. On to po 3-tej patke v 1/2 septembra proste so sjl vzdal.
(7.mak na ZS)
@anonym_autor Ahoj, som učiteľka SJL. Žiadne usmernenia ohľadom skladby známok z jednotlivých predmetov neexistujú. V 7. ročníku sú povinné 4 diktáty a 2 slohové práce za školský rok. Ostatné veci (písomky, čitateľské denníky, projekty, ....) sú v kompetencii buď konkrétneho učiteľa, prípadne skupiny učiteľov na danej škole (na začiatku šk. roka sa stanovia presné podmienky klasifikácie pre daný predmet). Diktáty a slohové práce sa musia písať presne podľa pokynov, ktoré máme "zhora". To znamená zameranie diktátov, presný počet slov, stupnica hodnotenia, tabuľka hodnotenia slohových prác, .... Ak sa dieťaťu nedarí v diktátoch, ale s ostatnými zložkami SJL nemá problém, na vysvedčení by mohlo mať v pohode známku 2. Ak má dieťa od odborníkov potvrdenú nejakú poruchu učenia (dys), v tom prípade píše len doplňovačku a píše sa mu len počet chýb, známku nedostáva.
@anonym_83a453 ďakujem pekne za odpoveď. Toto som potrebovala vedieť a nevedela som sa k tej informácii dopátrať. Budem dnes volať učiteľke..
proste ja vidím že u nej je -dys ako nejaká smrteľná choroba či čo, bojí sa toho ako čert kríža…
@biba_18 niektorý rodičia si myslia, že ak dieťa má nejakú poruchu učenia potvrdenú, tak bude do konca života "označené" a preto nepripustia možnosť integrácie a úľav. Mne je len ľúto toho chlapca, trpí a existuje tak jednoduché riešenie.
Všetci, čo píšete o integrácii, prosím uviesť v bodoch, v čom konkrétnom by mu integrácia pomohla?
@anonym_autor videla, sú tam aj otázky, ktorá z možností je správne napísaná.
@januska12323 z celého monitoru sú 3 otázky zamerané na pravopisnu správnosť. Podstatná časť je zameraná na čítanie s porozumením....
Ja nie som učiteľka slovenčiny, ale základnú školu som skončila iba pred pár rokmi a podľa mňa to nie je normálne. My sme mali vždy asi dva diktáty, niekedy viac, a asi 10 písomiek z teórie a literatúry.
@anonym_autor
@anonym_9acba5 takto si sj pamätám aj ja.
@januska12323 ty si videla ako vyzerá monitor? Ten nemá nič spoločné a mäkkým a tvrdým i. A nie, netrénujeme. Trénovali sme ale výsledok bol rovnaký tak som uznala za vhodné zbytočne ho nezaťažovať písaním diktátov. On pôjde technickým smerom, písanie icok sa naučí časom v praxi. Exceluje v iných oblastiach. A znova píšem, pýtam sa na skladbu známky zo sjl
@januska12323 z celého monitoru sú 3 otázky zamerané na pravopisnu správnosť. Podstatná časť je zameraná na čítanie s porozumením....
@anonym_autor napriklad by mu pomohla tak, ze ak by mal ulavy, tak diktaty by nepisal, ale len doplnoval. Diktaty by sa neznamkovalo, len by sa pisal pocet chyb, kvoli tej demotivacii zo zlych znamok. Na vypracovanie uloh v testoch by mal viac casu
@anonym_autor a este len podotknem, ak by ti syn aj ziaden diktat nepisal, naozaj si myslis, ze by mal 1? To by som chcela vidiet, ktory ucitel by sa podpisal pod 1 zo slj, keby napr slohove prace mal so samymi pravopisnymi chybami.. nik by sa pod 1ku takemu ziakovi nepodpisal
@anonym_autor
@viestta on písala som v úvode pravopisne previerky, čo sú u nás doplnovacky. Kontrolné diktáty má tuším 4. On viacej času nepotrebuje. Ja nevidim v jeho prípade s integrovaným unho žiaden prínos. Na monitor by mal napr. naviac 15 minút. On ten čas nepotrebuje. Možno, integrácia niekomu pomoze, ale jemu by nič nepriniesla. Mám všetko okolo toho zistené, zvažovala som túto možnosť velmi starostlivo.
@anonym_bc0437 ďakujem pekne ale toto nie je to, čo som potrebovala. Už mi na moju otázku odpovedala @anonym_83a453
@viestta on písala som v úvode pravopisne previerky, čo sú u nás doplnovacky. Kontrolné diktáty má tuším 4. On viacej času nepotrebuje. Ja nevidim v jeho prípade s integrovaným unho žiaden prínos. Na monitor by mal napr. naviac 15 minút. On ten čas nepotrebuje. Možno, integrácia niekomu pomoze, ale jemu by nič nepriniesla. Mám všetko okolo toho zistené, zvažovala som túto možnosť velmi starostlivo.
@anonym_bc0437 ďakujem pekne ale toto nie je to, čo som potrebovala. Už mi na moju otázku odpovedala @anonym_83a453
@anonym_autor ale ked nezvlada ani tie doplnovacky, tak ten pravopis neovlada a v tom pripade je znamka adekvatna. Pytala som sa ta, ci robi rovnake chyby aj v inom pisomnom prejave. Poznamky, slohy, referaty.
@anonym_83a453 ďakujem pekne za odpoveď. Toto som potrebovala vedieť a nevedela som sa k tej informácii dopátrať. Budem dnes volať učiteľke..
@anonym_autor zavolas ucitelke a budes ziadat aby detom nedavala diktaty?
No napis ako to dopadlo
Kedy časom v praxi sa naučí aké i/y má používať? ak sa to nenaučí v škole, nenaučí sa to nikde inde.
@anonym_autor ale ked nezvlada ani tie doplnovacky, tak ten pravopis neovlada a v tom pripade je znamka adekvatna. Pytala som sa ta, ci robi rovnake chyby aj v inom pisomnom prejave. Poznamky, slohy, referaty.
@viestta ale, ja od začiatku píšem, že diktaty písať nevie. Nie, neriesim kto si čo pomyslí. U unho v triede je integrovaných 5 deti. Tieto deti zažívajú neskutočný výsmech od spolužiakov, vyclenuju ich, su to tzv. sproste deti. Čiže, chranim predovsetkym jeho. Ak, by som ho aj dala integrovat, lepšiu známku ako 3 na vysvedčení mať zo sjl nebude, preze neznamkovanie pravopisu sa nedá. Takže, pre mňa, integrovať ho len kvôli tomu, aby nepísal diktáty nemá zmysel. Moja otázka bola ohľadom skladby známky.....pretože, ak niekto nevie uplatniť teóriu v praxi, neznamená že tu teóriu neovláda. Známka zo sjl by mala byť určená aj inak, nielen písaním diktátov a previerok
@anonym_50eff9 no, lenze on mal minuly rok napr. 12 znamok z previerok a diktatov iba za pol rok. K tomu 5 znamok ostatnych. Takze, jasne ze presiel ledva na 3. Dieta nemusi byt dys. len preto, ze nevie pisat diktaty. Celkovo, je chore nastavenie znamkovania. Aby za jednu chybu v diktate bola 2ja. Vie po slovensky, plynule hovori, pise, ovlada gramitiku, cita. Takze, by nemal mat 3klu zo sjl. Ked sa to porovna napr. z anj...tam prejde na 3jke dieta ked nevie pomaly z anglictiny nic.
@anonym_autor https://cloud-1.edupage.org/cloud/hodnotenie_2....
@anonym_autor kontrolne diktaty su urcene 4 pre 7. rocnik
Kedy časom v praxi sa naučí aké i/y má používať? ak sa to nenaučí v škole, nenaučí sa to nikde inde.
@earlgrey 😀 samozrejme, že sa naučí. Ešte mentálne dozreje, bude vedieť lepšie prepojiť teóriu s praxou, niektoré slová sa naučí písať automaticky. Nikto teraz nepíše ručne. Ja som nepísala možno aj 10 rokov. Všade, v Pc, v mobile máš autokorekt
@anonym_autor to ti povedal kto že by nemal lepšiu známku? a btw, ak by aj maľ úľavy kvôli dys-, nemusel by byť integrovaný…
@earlgrey 😀 samozrejme, že sa naučí. Ešte mentálne dozreje, bude vedieť lepšie prepojiť teóriu s praxou, niektoré slová sa naučí písať automaticky. Nikto teraz nepíše ručne. Ja som nepísala možno aj 10 rokov. Všade, v Pc, v mobile máš autokorekt
@anonym_autor https://www.zsradvan.info/text/?text=subjects/3...
https://www1.zsbethlena.sk/hodnotenie-predmetu-...
pocet kontrolnych diktatov je 4-5, kazda skola ma kriteria hodnotenia kazdeho predmetu, skus najst na stranke
@viestta ale, ja od začiatku píšem, že diktaty písať nevie. Nie, neriesim kto si čo pomyslí. U unho v triede je integrovaných 5 deti. Tieto deti zažívajú neskutočný výsmech od spolužiakov, vyclenuju ich, su to tzv. sproste deti. Čiže, chranim predovsetkym jeho. Ak, by som ho aj dala integrovat, lepšiu známku ako 3 na vysvedčení mať zo sjl nebude, preze neznamkovanie pravopisu sa nedá. Takže, pre mňa, integrovať ho len kvôli tomu, aby nepísal diktáty nemá zmysel. Moja otázka bola ohľadom skladby známky.....pretože, ak niekto nevie uplatniť teóriu v praxi, neznamená že tu teóriu neovláda. Známka zo sjl by mala byť určená aj inak, nielen písaním diktátov a previerok
@anonym_autor ale ty stale necchapes, ze diktaty (teda doplnovacky) bude pisat tak ci tak, ale nebude dostavat gule jednu za druhou? Ked neovlada gramatiku, lepsiu znamku mat nebude. Ked ju ovlada (ako trdis) aky problem? Vsak bude mat lepsie znamky
@anonym_autor ty si to nepochopila - integrácia nie je o pridanom čase, ale o nehodnotení gramatiky vo všetkych písaných prácach - sloh, písomná odpoveď, diktát....... Ale tak radšej nech to tvoj syn vzdá, trápi sa, cíti sa menejcenný, lepšiu sko 3na vysvedčení si nezaslúži.... ach toto sa tak zle číta.
A ináč - ak ty budeš učiteľke vysvetľovať ako má učiť, tvoje dieťa si to odnesie - možno nakoniec nebude mať ani tú 3.
No napis ako to dopadlo
@anonym_56ea53 tie diktaty su povinne
@anonym_autor https://www.zsradvan.info/text/?text=subjects/3...
https://www1.zsbethlena.sk/hodnotenie-predmetu-...
pocet kontrolnych diktatov je 4-5, kazda skola ma kriteria hodnotenia kazdeho predmetu, skus najst na stranke
@zuzana76 ale je v kompetencii ucitelky kolko diktatov bude znamkovat. Moze davat diktaty aj kazdy tyzden.
@anonym_autor nie, jediná podmienka pri klasifikacii je, aby z predmetu za polrok boli aspoň 2 známky. Je úplne jedno, z akého predmetu. A snáď napíše slovenčinár, ale za 1 chybu býva ešte 1.
No napis ako to dopadlo
@anonym_56ea53 ja som nikde nenapísala, že budem riešiť s učiteľkou nepisanie diktatov. Toto je presne to, čítanie s porozumením, ktoré chýba nielen deťom ale aj dospelým. A uz som volala.
@anonym_56ea53 ja som nikde nenapísala, že budem riešiť s učiteľkou nepisanie diktatov. Toto je presne to, čítanie s porozumením, ktoré chýba nielen deťom ale aj dospelým. A uz som volala.
@anonym_autor a voci comu sa teda ides ohradit?

Ja nie som učiteľka slovenčiny, ale základnú školu som skončila iba pred pár rokmi a podľa mňa to nie je normálne. My sme mali vždy asi dva diktáty, niekedy viac, a asi 10 písomiek z teórie a literatúry.
@anonym_autor