icon

Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?

gir
29. jún 2016

"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.

yollanda
10. júl 2016

ucitelky su vecne nasrate jak zumpy a vacsinou stare panny. aspon z mojej skusenosti.

zuzana76
10. júl 2016

Inak ja navrhujem všetkým, ktorým toto oslovenie stredoškolského učiteľa prekáža napísať do SAV aby zrušili tento sekundárny význam slova profesor

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
doly7
10. júl 2016

@matkamirko Asi tak,dve bojovnicky za ludske prava.Nema to cenu,strateny cas,kazdy mame tu svoju pravdu.Aj tak budu po prazdninach opat pani profesorky.Tu sa to nevyriesi akurat si zdvihame adrenalin pri nasich slovnych vymenach.@zuzana76 ozvi sa ak treba nieco s tou elektrikou.Z ceny sa Ti zakruti hlava.

zuzana76
10. júl 2016

@doly7 mam šikovného manžela, ďakujem, ty sa ozvi až by si potreboval nejaký preklad

novana
10. júl 2016

Ako už tu bolo viackrát napísané - je toto oslovenie u nás i v ČR zaužívané, ako aj oslovenie žiaka strednej školy študent. Táto anomália nemá vo svete obdobu, tak, ako ju nemá npr. ani udeľovanie tkz malého doktorátu po absolvovaní rigoróznej skúšky a ďalšie "absurdnosti" v našom školstve. Som však presvedčená, že 99,99% stredoškolských učiteľov si na oslovení profesor/ka nepotrpí.

novana
10. júl 2016

@yollanda Klišé. 😀

gir
autor
10. júl 2016

@sardinka32 Až tak veľmi ma to netrápi, len mi to príde "nefér", voči profesorom s akademickým titulom.

sardinka32
10. júl 2016

@gir Ako som spominala, oni to ako krivdu urcite nevnimaju. Ak to oslovenie vadi Tebe a myslis si, ze im neprinalezi, tak kludne oslovuj stredoskolských ucitelov len pani ucitelka/pan ucitel a som si ista, ze nikto Ta neopravi v style ze "ved ale ja som pani profesorka/pan profesor." 🙂 Nam nikdy ziadna z uciteliek na strednej skole nekazala, aby sme ju volali profesorka a aj tak to bolo automaticke, tak ako nas ucitelia zacali nazyvat studentmi a nie ziakmi, aj ked sa da polemizovat, ci studenti nie su az na VS a na ZS a SS stale len ziaci.

alby2014
10. júl 2016

@gir tvoj nejaky pribuzny je profesor, lebo fakt nechapem, preco ta to tak stve...

louvre
10. júl 2016

Keď nastúpi mladá učiteľka po ukončení školy do zamestnania, učiť na gymnázium alebo strednú školu, môžu ju žiaci/študenti volať pani profesorka. Lebo práve toto slovo sa používa na oslovenie učiteľa na SŠ. Viď linky vyššie, ktoré vysvetľujú oba významy slova profesor. Komu sa nepáči, prosím. Samozrejme máte na to plné právo. Ale adresujte svoje sťažnosti na SAV . A prestaňte dokola neprávom obviňovať učiteľov na SŠ že používajú titul, ktorý im nepatrí. Lebo oni oslovenie profesor nepoužívajú ako titul ! Je to iba obyčajné oslovenie. A na to podľa slovníka majú nárok aj keď sa to niekomu môže zdať nesprávne. Komu sa zdá nesprávne, že slovo, ktorým pomenúvame tak dôležitý a ťažko získateľný titul znamená v naše reči aj niečo iné, nech sa láskavo obráti na kompetentných.
@gir
@matkamirko
@doly7

mojkamojka
11. júl 2016

@gir tak ja som sa schvalne spytala profesora v nasej rodine, kedze sme cez vikend mali jednu rodinnu oslavu a pozeral na mna ako puk, ze preco by mu to akoze malo vadit ked je to aj oslovenie stredoskolskych profesorov? V ziadnom pripade to on neciti ako krivdu a je mu to uuuplne, ze jedno 😀

sorciera24
11. júl 2016

@gir este ti uvediem podobny pripad.....napr. slovo "prezident"......hned si ako prvy vyznam predstavis prezidenta republiky (napr. Kisku 😀 )...ale mame aj prezidenta akciovej spolocnosti napr. .....a viem o jednom, kt. sa vyslovene nechava oslovovat "pan prezident";)......takze ked mu znamy vola, tak do telefonu ho oslovjue: "ano, pan prezident" a vsetci naokolo kukaju ako puk 😀 ....a tiez si myslim, ze prezident republiky je vyssie ako rpezident spolocnosti......(nie je to sice o tituloch, ale paralela ta ista) a co sa teraz roztrhneme, ze im oslovenie neprinalezi, lebo...?....
asi sa treba uz skutocne povzniest nad svoje komplexy a neriesit zbytocne kravoviny......
prijemny slnecny den prajem 😵

gir
autor
11. júl 2016

Prečo si myslíš, že mám komplexy? K zrelosti človeka patrí aj to, že dokáže akceptovať iný názor. Čudujem sa ti, že na takéto "kraviny" vôbec reaguješ a strácaš svoj drahocenný čas. Pekný deň a nerozčuľuj sa ... 😀

sorciera24
11. júl 2016

@gir ja sa nerozculujem...len je to oproti ozajstnym problemom, kravovina......bud nemas zaidne problemy a moc sa nudis alebo ams tie komplexy...ine mi z toho nevychadza.......a je mi to uplne jedno......🙂.....respektujem ci uz tvoju nudu, ci komplex, ci hocico, aj anzor...len ho nechpaem.....na to mam pravo, nie?;)....ale tak ja toho viac nechapem....je tu kopu podobnych tem, kt. aspon pre mna nie su v zivote smerodajne......

gir
autor
11. júl 2016

Preto by si si mala vyberať, do ktorej diskusie prispeješ. Ja neprispievam tam, kde ma to nezaujíma. Ale keď reaguješ na mňa, tak je slušné odpísať. Ak odpisuješ, tak strácaš môj aj svoj čas. 😉

sorciera24
11. júl 2016

@gir tak diskusia ma zaujala, kedze sa ma povolanie tyka...len preto......a ano, uz nejdem stracat cas, bud si vyznamy zo slovnika pochopila,alebo...tak idem.....nemam tolko casu

gir
autor
11. júl 2016

@sorciera24 Skvelé rozhodnutie 😀

doly7
11. júl 2016

@sorciera24 Dalsi priklad:veterinarny lekar a zootechnik ,obaja liecia zvierata kazdy ma ine vzdelanie a tiez sa necha zootechnik oslovovat pan doktor?Proste sama tvrdis ,ze sa tu riesi kravina a napriek tomu pokracujes v dokazovani ako ma pravo stredoskolsky ucitel na oslovenie profesor.Ze by profesionalna deformacia,alebo stale len ta ucitelska jesitnost aby sme si dokazali aky sme dolezity a malo plateny?Myslim si ,ze ci si profesor ,alebo ucitel vela ludi Vas ma v zuboch od toho Vasho genialneho strajku ktoreho sa pochybujem ,ze zucastnili profesori s akademickym titulom.

sorciera24
11. júl 2016

@doly7 nezucastnila som sa, bola som na RD....a za to ja tiez nemozem, ze mas preto ucitelov v zuboch, chod aj ty do ulic....mas na to pravo...
do zootechnikov sa nevyznam...za to viem, ake 2 vyznamy ma slovo profesor....oba su legalne ....ci sa ti to paci, ci nie...ak nie, vystuduj, zamestnaj sa v SAV a zmen slovnik....mne to vadit nebude! aspon konecne budete mat podaktori zavistlivci dusu na mieste 😀
jo a gramatika by ti tiez neuskodila.....asi si nemal najlepsiu "profku", takze beriem, ze ta to stve, naucila by ta aj co je homonymia a bolo by po probleme.....bohuzial, aj taki su...ako v kazdom zamestnani....ale zo to ti tiez nemozem.....ani za to, ze ta stve strajk, oslovenie, nas plat......inak toto citat je lepsie nez komedia.... 😀 tusim tu ostanem... 😎

tigrislu
11. júl 2016

Neviem asi som navstevovala nespravnu skolu, pretoze tam si ucitelia nepotrpeli na osloveni profesor. :D A ak niekto toto oslovenie pouzil, bolo mu povedane, ze on nie je profesor, ale ucitel. :D ja sa strasne cudujem, ze to vobec niekoho stale bavi zapodievat sa takymito banalitami. Existuje x povolani, ktore nikto neriesi a vsetci spokojni. :D Moj nazor je taky, ze pokial by nebolo ucitela, nie su ani taki smetiari :D. Asi som vadna, ale ked sa nad tym clovek zamysli dava to zmysel.

doly7
11. júl 2016

@sorciera24 Dalsia arogantna pani mudra.Kludne sa bav, podstatne je,ze si obhajila to na co mas ako pises narok s odobrenim SAV.Nie nam na tom zalezi,ale Vy sa tu stale obhajujete aky historicky narok na to oslovenie mate.Dakujem za upozornenie o stave a urovni mojej gramatiky na zaklade ktorej si ma asi zaradila medzi menej vzdelanych.Si uzasna a doporucujem aby Ta aj v rodine oslovovali titulom profesor zasluzis si to.Kazdy je hrdy na svoje vzdelanie,kvalifikaciu,odbornost a ver ,ze keby si svoj diplom ukazala len par kilometrov za hranicami brali by ho ako potvrdenie,ze si ukoncila nejaku skolu a neopravnuje Ta uplne na nic.Nikto Vam neberie Vase vzdelanie ,ludi tu serie ta Vasa povyseneckost a neopravnena hrdost na oslovenie ktore Vam nepatri.Tymto som skoncil uz ma to fakt nebavi.Ver,ze aj ja som oslovoval ucitelky tymto titulo,ale po citani tejto diskusie budem tvrdo bojovat vo svojom okoli aby to nerobilo.

sorciera24
11. júl 2016

@doly7 budem ta podporovat, hlavne kvoli ludom ako si ty......mna budu od sept. oslovovat tiez pani ucitelka...a co?....ja som pisala, ze mne to nevadi....ci mam zacat chodit kanalmi? 😀 cha, ano a na takychto reciach sa len bavim, elbo im nedavam vaznost, tak ako tomu "titulu profesor"...lebo ho mam v pazi...takze kludne spis peticiu, nemam problem ti ju podpisat, budem len rada......problem tu ma niekto iny, nie ja;)

doly7
11. júl 2016

@sorciera24 Naco sa stale obhajujes?Potom si protirecis.

sorciera24
12. júl 2016

@doly7 ak si to stale nepochopil, nepotrebujem sa obhajovat......nemam dovod, vysvetlila som len vyznamy slov zo slovnika (pre tych, kt. si to zjavne nevedia sami.....)...tot vsetko.....

doly7
12. júl 2016

@sorciera24 To co robis je nevedome obhajovanie a alibizmus prostrednictvom nejakeho slovnika,keby Ti tak na tom nezalezalo nedopisujes si tu pani profesorka.Je to cista hrdost spojena s jesitnostou lebo Ti to oslovenie lichoti a rastie vam ego.Radi to pocuvate a este radsej davate najavo svoju nekonecnu dolezitost voci ZS.Tot vsjo.Uz sa s tym zmier ze je to snobizmus a vyvysovanie.Ine dosiahnute tituly mi nevadia tie si zasluzite.

jajka257
12. júl 2016

@alby2014 ja len za seba, tiez nemam pedagogicku fakultu, mam prirodovedecku a matfyz. Osobne ma uraza, ak sa ucitel SS takto pohrdavo vyjadruje o uciteloch ZS. Ucim na ZS, a mozem ti povedat, ze to chce vela vedomosti aj ucitelskeho kumstu, aby ste vy na SS dostali uz doslova hotovy material, tych mladych ludi totiz musime my naucit od piky uplne vsetko. A nehovor, ze ucenie na ZS je lahsie ako na SS. My mame v triede mix a musime ich kazdeho jedneho usmernit a pripravit na rozne smery. Vy uz mate takmer dospelakov, ktori bud chcu alebo nechcu.

sorciera24
12. júl 2016

@doly7 prepac, ale egu sa ja nenecham podriadovat......ako ty napr. .....neviem, kde davam najavo dolezitost voci ZS, ekdze sama idem od septembra dobrovolne ucit na ZS (hoci som mohla ostat na SS)...;).....ale to ty nepochopis, ze mne sa nejake ego prieci........ale uz viem, co ma napr. mala naucit tato nezmyselna diskusia......teda uz mi konecne dala zmysel vdaka tebe!......
doteraz som si nepisala svoje tituly niked, kym to nebolo nevyhnutne, prave preto, ze ak som ich niekde (na urade napr.) uz musela napisat a pani ma nimi oslovila, tak okamzite desiatky zavistlivych oci sa na teba upru......a ja s hanbou...preco?...preco sa mam hanbit za svoj tituly?...za odmakane roky, len pre zavistivych ludi, kt. maju take site moznosti a nejaky problem?....nie!
ty si ma naucil, ze odteraz si budem koencne vazit samu seba a tie tituly si idem pisat vsade......! ved su moje! a ano, som na ne hrda, elbo sa mam rada.....dakujem ti doly, ze si mi v tjeto diskuii ukazal, ze si mam zacat vazit seba, elbo mam svoju hodnotu......a ze ak niekto zavidi, je to jeho problem, nie moj!
tak nech ma teda solovuju pani doktorka! (ked ti tie tituly nevadia).......este raz, uz neucim na SS....a je mi uplne ukradnuty clovek, kt. ma problem sam so sebou...
takze este raz vdaka doly, ze si mi otvoril oci a vlastne diskusia aspon rpe mna nabrala zmysel a naucila ma, ze si mam viac cenit sama seba.......
tymto ju mozem ukoncit.....pekny den a prajem ti tolko pochopenia, kolko ho do zivota treba 🙂

zuzana76
12. júl 2016

@jajka257 ja ti to napisem takto, ja ucim aj aj, niektori ma volaju tak, druhi zase tak, nikto sa nevyjadruje pohrdavo, ale fakt je ten, ze kym deti Zs su viac upistanejsie, narocnejsie na nervy ucitela, praca je ina, mozno niekedy viac hrava, tvorivejsia, kreativnejsia, na vyssom stupni je to narocnejsie na poznatky, ziaci sa viac ytaju, vedia inak rozmyslat a neucicikas ich hocijakou alebo len vagnou odpovedou, proste ti uz idu na koren veci casto a je to narocnejsie stat zoci voci takejto konfrontacii, nikto neponizuje Zs ucitelov, pre pana krala, sama ucim zakladakov, takze brrrr

zuzana76
12. júl 2016

@sorciera24 ja rozmyslam podobne o ZS, je to podla mna pohodlnejsie, ziadne maturity, opravovanie velkych slohových prac atd...