icon

Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?

gir
29. jún 2016

"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.

sissmiss
8. júl 2016

@gir ale nezamotala 🙂 Oslovuju ho pan doktor aj ked nema doktorandske studium. Neuraza sa tym to studium? 😅 Mne to pripada taka ista logika ako to tvoje. Slovo profesor ma dva vyznamy. Titul a oslovenie stredoskolskeho ucitela. Bodka. Ze ty si myslis ze niekto si mysli...Ze ty predpokladas ze ten stredoskolsky ucitel sa citi tak a tak a nechava sa oslovovat profesor a citi pri tom to a to... 😅

zuzana76
8. júl 2016

@gir na SS učí aj MUDr niekedy, aj PhDr, občas aj JUDr a áno aj ich potom oslovujú profesor, inak ja neviem prečo ti to tak trhá žily, viem ze si učiteľka v škôlke, vieš koľkokrát som si povedala ako je učiteľka v škôlke dobre? Aspoň im tie deti tak neodvravaju ako stredoškoláci ktorí si myslia že pojedli všetku múdrosť sveta, niektorí, mnohí sú fajn a rozumieme si a sú radi, že ich učím a ja som rada ze ich učím, veď to poznáš ako učiteľka, takže ja by som niekedy s tebou milerada vymenila a kľudne ta môžu oslovovať profesorka

gir
autor
8. júl 2016

@sissmiss Prečítaj si predošlé príspevky, odhliadnúc od histórie a viacvýznamovosti slova. Sredoškolský učiteľ nemá "profesúru", preto by sa tak nemal oslovovať. A ešte raz k tomu doktorovi on NEPOTREBUJE doktorandské štúdium, pretože Dr. už má v titule. Väčšinou stále myslím za seba, nie za iných ... 😉

gir
autor
8. júl 2016

@zuzana76 Ale ja nemám pocit, že som niekde napísala aby všetkých učiteľov oslovovali profesor. Len som chcela poukázať, že na "profesúru" sa študuje nemalo by sa to používať len tak. Aj ja som si veľakrát povedala, že na ZŠ alebo SŠ by bolo lepšie. Je pravda, že dobre tam, kde sme nerobili. Stredoškoláci - drzí. Ale ani mať 25 deti v skupinke 2 - 3 roky nie je "raj na zemi". Deti sú zlaté ale bohužiaľ niekedy su rodičia "mimo". A naozaj ti nezávidím, že ťa oslovujú profesorka, len som napísala svoj pohľad. 😉

sissmiss
8. júl 2016

@gir precitaj si co pises...zjavne nemas prehlad. Ty si pisala o tom ze ako sa mlada ucitelka nadrapovala ze ju mate oslovovat profesorka. A ako sa vsetci ti stredoskolski ucitelia hrdia oslovenim na ktore nemaju pravo.

mirage
8. júl 2016

@gir Chces byt velmi pedagog na strednej skole a nechce sa ti studovat alebo si nevies najst miesto.Alebo ta nejaky stredoskolsky pedagog velmi nastval. Alebo nam zavidis tu dovolenku co nam dnes zacala.
/mmch som ucitelka na strednej, a volaju ma ako kto chce, bud ucitelka alebo profesorka/

gir
autor
8. júl 2016

Prepáč ale nenapísala som všetci. A je to pravda, že na oslovenie profesor nemajú právo, keby sme sa striktne držali dosiahnutého vzdelania. Tá mladá učiteľka sa predstavila titulom profesor dosť arogantne, to ma zamrzelo.

gir
autor
8. júl 2016

@mirage Nezávidím, aj ja mám 45 dní dovolenky ako každý učiteľ. A pedagogické vzdelanie mám, nemusím po ňom túžiť. Ako som písala, zamrzelo ma, keď mladá učiteľka, ktorej ani atrament na diplome nezaschol sa arogantne predstavila ako profesorka XY, to jej bol titul Mgr. málo?

mirage
8. júl 2016

@gir aha tak je to o jednej ucitelke ktora sa takto predstavila?? Ha ha takychto situacii je denne milion, hlavne klud a nohy v bazene!

doly7
8. júl 2016

@zuzana76 Samozrejme suhlasim,ked si na akademickej pode patri Ti aj titul ktory Ti prinalezi.Ak si profesorka urcite by Ta tak mali oslovovat,ale ak si mgr. s vystudovanym pedagogickym vzdelanim urcite nie.To len dovetok k Tvojej poznamke o akademickej pode.Tych profesorov s original titulom je na slovensku asi po menej a tych co ucia na strednych skolach minimum tak preco by sme im to nedopriali,maju na to pravo.

zuzana76
8. júl 2016

@doly7 tu sa však bavíme o tom, že slovo profesor sa nepoužíva na Vyjadrenie titulu ale vyjadrenie povolania, proste synonymický výraz pre učiteľa strednej školy, nie titul

alby2014
8. júl 2016

@gir jaaaaaaaaaaaaaaj o tom to je...teba stve, ze ucis v skolke a niekto, kto uci na SS je "profesor". No, tak si mala vystudovat filozoficku fakultu, alebo pedagogiku pre druhy stupen a SS a ist na ucit tam...

mauzi
8. júl 2016

Nám jedna pani profesorka (na SŠ, ale inteligentná a obdivuhodná ženská, zaslúži si to oslovenie) povedala, že áno, nie sú profesori, môžeme ich volať učitelia, ale potom ani my nemusíme byť pre nich študenti, ale stačí len žiaci... 🙂 a samozrejme, každý z nás sa cítil akosi dospelejšie, keď nás volali študenti, než žiaci 😉

zuzana76
8. júl 2016

@mauzi presne takto som to vnímala aj ja, zrazu som sa cítila akosi dôležitejšie, alebo dospelejsie ako na zakladke

marinablue
8. júl 2016

@gir Milá gir, vidím že ťa to ešte aj po toľkých dňoch baví, to tu dokola riešiť. Citujem z tvojej dnešnej správy pre @zuzana76. "Len som chcela poukázať, že na "profesúru" sa študuje nemalo by sa to používať len tak. " Koniec citátu a teraz ešte raz a naposledy a už asi vypnem sledovanie tejto témy. Ty ešte stále odmietaš uznať aj druhý význam tohto slova. 😀 Odmietaš akceptovať fakt, že nato aby si sa stala profesorom v tom druhom význame, tak ti úplne stačí, aby si sa zamestnala na SŠ kde je toto slovo bežným oslovením učiteľa. Je to len obyčajné pracovné oslovenie. A že je to zhodou okolností aj titul? No a čo? Všetci normálni ľudia to chápu. Inak ak máš vážne námietky a dokážeš nájsť aj závažné argumenty, môžeš poslať svoje návrhy na uskutočnenie zmeny na SAV. Zbytočne tu budeš strácať čas a hľadať niekoho kto ťa v tvojom názore podporí, lebo zmena významu slov sa nedá uskutočniť rečičkami na koníku ale iba cez odborníkov z jazykovedného ústavu.

doly7
8. júl 2016

@zuzana76 Profesor je povolanie?Tak potom prepac asi som zle cital a nepochopil.Uz viem,ze profesor je nazov povolania ucitela na strednej skole.

gir
autor
9. júl 2016

@alby2014 Neštve ma to , ja som si vybrala predškolskú lebo ma to baví. Nebudem tu opakovať to isté, najprv si prečítaj, prečo som tu tému napísala a až potom sprav záver. Tvoj názor ... 🙂

gir
autor
9. júl 2016

@marinablue Ja už neriešim a pokiaľ si prečítaš, že už pred pár dňami som napísala, že to ukončujem ale keď niekto na to priamo reaguje, tak je slušne odpísať,je to diskusia. Ja sa len čudujem, koľké tu píšu aké je to o ničom a pritom stále reagujú. Pozriem diskusiu - nepáči sa mi - neriešim.

alby2014
9. júl 2016

Ale ved sme ti skoro kazda napisali, ze pravda je taka, ze profesor je aj titul akademicky aj oznacenie ucitela na SS, navyse to ma historicke korene, je to podla pravidiel slov.jazyka, tak neviem o com chces diskutovat, proste je to fakt, pravda, dokaz v tomto pripade rozhodne nie je pravda vo hviezdach...ucitelia na SS sa nepysnia titulom, ale je to oslovenie a vsetci to vedia, ak je niekto z nich debil a honi si na tom ego, tak by si ho honil aj na niecom inom aj keby bolo to oslovenie ucitel...

doly7
9. júl 2016

Spytam sa inak,vadilo by Vam stredoskolske ucitelky keby Vas ziaci oslovovali pani ucitelka?Preco mate pocit,ze ucenie na strednej skole je dolezitejsie ako na zakladnej a preto by mala byt ucitelka oslovovana ako profesorka?A ako by ste sa citili v pritomnosti profesora s akademickym titulom keby Vas oslovili rovnako "pani profesorka"A nakoniec ,treba na vyuku na strednej skole vyssie vzdelanie ako na zakladnej,to len pre zaujimavost aby ste to oslovenie profesor mali opravnene?Uz tri dni sa tu hadate a myslim,ze je Vas tu dost tych samozvanych profesorov ktory z jesitnosti potrebuju obhajit svoju dolezitost a zaroven dat najavo "ze stredoskolsky ucitel je ina kapacita ako prvy a druhy stupen"Ani jedna z Vas nanapisala,ze to oslovenie je nepodstatne a az tak Vam na nom nezalezi,ale podstata je praca ucitela ktoru ste si vybrali ako celozivotne poslanie.Myslim,ze polemik bolo nadmieru a usla podstata.Nikoho som sa nechcel dotknut svojim nazorom a raz tuzim mat tolko volna a pracovny cas ako Vy pani "profesorky"treba strajkovat aj za oslovenie my rodicia poberieme volno ked zasa zavru skoly.Porozmyslajte po prazdninach ci by sa to oslovenie profesor na strednej skole nemalo uzakonit.Pekny vikend vsetkym.Uz to ukoncite.

zuzana76
9. júl 2016

@doly7 ja som písala, že oslovenie mi zo začiatku znelo zvláštne hlavne keď som bola mladá 23 ročná baba, čítaj celú diskusiu, keď už chceš chytať za slovíčka a tak isto zvláštne som sa cítila keď ma tak oslovila skutočná profesorka na VS v mailovej komunikácii má oslovila ako - vážená pani profesorka, od nej to vyznelo naozaj zvláštne ale neohradila som sa, úplne zbytočne by som jej vypisovať, že veď ja vlastne skutočná profesorka nie som a nech ma tak nevolá atď. A aoobpisem učila som na oboch typov škôl, učiteľ strednej školy by mal byť určite erudovanejsi, väčšina má aj rigoroznu skúšku a titul doktor či PhD, takže si myslím, že kým práva pedagóga na základnej je skôr viac vychovávať a sprostredkovať len základné vedomosti na strednej sa ide do hĺbky a práca je náročnejšia na vedomosti pedagóga, malo by to byť diferencovane aj finančne si myslím ja osobne a nemyslím to ako vyvysovanie sa, súčasný plat učiteľov by sa dal akceptovať na ZS keď učiteľ dajme tomu skončí skôr, neupravuje školské úlohy, nepripravuje žiakov na maturitu, mnoho mojich kolegov sa vrátilo učiť na základnú a vravia ze je to jednoduchšie, nie je to také stresujúce, oslovenie profesor im určite nechýba a nechýbalo by ani mne, mne je zase smiešne ako to doziera ľudí

zuzana76
9. júl 2016

@doly7 a mňa tak žiaci gymnázia aj volajú niektorí profesor a niektorí učiteľ a nikoho z nich neopravujem

doly7
9. júl 2016

@zuzana76 Nedoziera len irituje.Ale ako som tu cital,kazdemu co patri.Ak ma dotycny pocit,ze mu to treba k vnutornemu pocitu uspokojenia a hlavne kvoli tomu aby dal najavo,ze nie je len obycajny ucitel zakladnej skoly suhlasim s Tebou.Kazdy si zakladame na inom.Tato diskusia bude aj tak nekonecna a ratam,ze budu padat hromy,blesky na moju hlavu za svoj nazor.

zuzana76
9. júl 2016

@doly7 a ďalšia vec myslím že keď štrajkujú učitelia stredných škôl tak rodičia si voľno neberú také deti 15 a viac ročne sú myslím si doma bez dozoru

zuzana76
9. júl 2016

@doly7 predstav si mne sa zase zdá čudné že ľudí irituje niečo na čom ny vôbec nemalo záležať, my učitelia by sme sa mohli tiež obuvat a kritizovať profesie napr elektrikárov, ktorý príde niečo pozrie a vypýta si 50 eur za maličkosť alebo predavačky, lekárov atď, ale ja to nerobím, zbytočne budem mrhat energiou na zbytočne prepieranie nejakej profesie na verejnosti, robia to ľudia, ktorí závidia ale nepozerajú sa na to, aké iné benefity majú oni v zamestnaní napr

alby2014
9. júl 2016

@doly7
1/ nevadilo
2/uz sami stalo, ked som si robila doktorat a pozvala svojho realneho profesora na nasu strednu skolu na predsnasku, ze som ho predstavila ako profesora a deti aj mna oslovovali profesorka a nikto sa nad tym z nas dvoch nepozastavil ani nic podobne, lebo to bolo len oslovenie, kym u neho titul a ludia isty si svojim postavenim a vedomostami nebaziruju na hovadinach... ( tipu Bc. do podpisu do mailu)
3/ Ano, na ucenie na strednej skole treba mat trochu ine vzdelanie a hlavne odborne si vyzaduje vacsiu erudiciu ( specialne napr. na dobrom gymku), preto je aj asi normalne, ze sa historicky vyvinulo, ze ucitela na strednej oslovuju inak ako ucitela na ZS. Ved aj deckam tam hovorime studenti a nie ziaci, aby sa dostavil ten pocit dospelosti a vedomie, ze uz som niekde inde, nie na ZS.
4/ Praca ucitela je job ako kazdy iny, o poslani a dobrom pocite hovoria hlavne politici, ked maju pocit, ze by mi to poslanie a dobry pocit mal zaplatit hypoteku.

O postaveni ucitela, o volne a podobne tu nejdem pisat, lebo proste nevysvetlis, len na margo toho, plati, ze ak je to bomba job s mnozstvom volna a skvelym platom, chodte ho robit tiez, alebo este lepsie podporte svoje deti, aby boli ucitelmi... ( koniec ironickeho okienka)

Problem je v nazve diskusie, pretoze odpoved na svoju toazku, ze PRECO sa ucitelia nechavaju volat profesor uz autorka dostala 100X (tradicia, vysvetlenie z vykladoveho slovnika etc), mozno, keby bol nazov, STVE MA, ze sa ucitelia na strednej oslovuju profesor...tak by si tu mohla ponadavat s ostatnymi a nebyt frustrovana, ze 95% populacie v skolstve fakt tieto veci nestvu, lebo ich stvu veci pre vzdelanie podstatnejsie.

doly7
9. júl 2016

@zuzana76 Jednoducho najdi si elektrikara za 5 eur,ktory pride k Tebe do bytu cez pol mesta,svojim autom ,vtedy ked si doma a urobi Ti opravu ktora je mozno dolezita pre Tvoju bezpecnost a zodpoveda za nasledne fungovanie veci.To ze zi rodicia 15 rocnych nemusia brat volno je jasne ,ale manu aj mensie deti ,alebo ze by stredoskosky profesori strajkovali zvlast len za zeba?Zrazu ste mimo inak ste stale celok.Fakt nekonecny pribeh.Proste som pochopil,ze zte vzdelanejsi a pracujete uplne inak ako obycajny ucitel,ste elita skolstva a aj ten titul mgr. by ste mali mat nejako odliseny aby narod vedel kto je kto.Asi sa uz radsej nezapojim nema to cenu.Jesitnost vyhrala na plnej ciare.Na slovensku su len dve dolezite povolania lekari a ucitelia.Byt tym elektrikarom tak sa nedoplatis.

ella2015
9. júl 2016

@marinablue Nie je to historicky dané, je to len ich výmysel aby sa lepšie citili. Za komunizmu boli sudruhovia a sudruzky ucitelia a prezili to

alby2014
9. júl 2016

@zuzana76 kasli na to, nevysvetlis, kazdy ma pocit, ze moze ucit, ze je to lahke, ze vela zarabame, ze mame volno, ze nie sme za nic zodpovedny, ze je to prosto job snov.... preto ho chce kazdy robit a decka sa trhaju o studium tohto smeru a naslednu rpax.

gir
autor
9. júl 2016

@alby2014 Aké kvalitnejšie vzdelanie máš, že učíš na SŠ? A učiteľ na ZŠ má menej kvalitné vzdelanie? Sa spamätaj! Ak by učiteľ na ZŠ nedal dieťaťu dobrý vedomostný základ, tak sa na strednej škole prepáč "poserete". 😀