icon

Prečo si dať rok pauzu po strednej?

chesseburger
19. sep 2024

Ahojte. Chcem sa opýtať na Váš názor na situáciu ktorá u mňa na stala. Cez týždeň som bol na zápise v jednej škole v Bratislave. V deň zápisu keď som počúval profesorov ktorý hovorili informácie a o veciach ako to tam bude prebiehať, fungovať na škole som si to prehodnotil a rozhodol som sa sa nezapísať a teda nenastúpiť na školu. Taktiež to bol úplne iný odbor ako som vyštudoval na SŠ a vybral som si ho len preto lebo som nemal inú možnosť keď že prihlášky na iné školy boli už uzavreté. Povedal som si že dám si rok pauzu od školy a zatiaľ budem pracovať v autoumyvarke tak ako som pracoval cez prázdniny. Práca ma tam celkom aj bavila keď že je tam docela dobrý kolektív. Oznámil som toto rodičom a všetci sú zo mňa sklamaní, hovoria že na VŠ už nikdy nepojdem čo všetko musím platiť atď. atď. že som len lenivý a hocijaký debil s titulom mi bude rozkazovať, že práca v autoumyvarke je podradná a pre ľudí ktorý nič nevedia. Tak začal som sa aj ja na seba trocha hnevať keď že som ich sklamal. Aký názor by ste mali na to vy ?

Strana
z2
i_vu_li_cek
19. sep 2024

@chesseburger Myslím, že je dobre, že si nešiel na odbor, ktorý by ťa nebavil. Teraz máš možnosť si trochu zarobiť - nezabudni si ale dobre pozrieť, kedy treba poslať prihlášky na VŠ, na ktorú chceš ísť.

margotka17
19. sep 2024

@chesseburger vieš, rodičov tak trocha chápem, ich predstava bola, že budeš hneď študovať, rátali tých 5 rokov dopredu a zrazu nič. Ty to vidíš inými očami ako oni. Mal by si ich presvedčiť, že budúci rok nastúpiť na VŠ. Máme tiež v rodine sesternice, čo si dali pauzu od školy, už sú vyštudovane a pracujú. Možno práve ten rok sa rozhodneš pre úplne iné štúdium, ako si plánoval.

mooonika1975
22. sep 2024

@jankafresova z umývačky toho veľa nenašetrí a ešte aj aby býval sám …

jankafresova
22. sep 2024

@mooonika1975 veru máš pravdu. ja len navrhujem možnosti. lacný privát s 5timi spolubývajúcimi snáď. šetriť vždy treba nejak skúsiť. nech si každý mesiac odkladá aspoň 50 euro? čo ja viem. proste
nech sa tou radou nejako inšpiruje a skúsi. je to ťažko, hneď po strednej sa osamostatniť, ale niekto to aj potrebuje.

filipjohns
24. sep 2024

Prehodnot to ja som išiel po strednej automaticky a neskončil som ju (EUBA). Pamätaj ale že hrozne veľa času stráviš učením keď v jednom týždni máš prednášku a ku koncu týždňa cvičenie. Väčšinou 1 semester je 6 predmetov. Tiež som si myslel že wau to nebude zložité no na každej prednáške máš zahrnutých 6-7 A4 plných učiv a to ide po celý polrok. Ešte musíš mať prezentáciu s niektorých predmetov v skupine, riešiť semniarnu v skupine, pripravovať sa na testy ktoré nesmieš pokaslat pretože to sú veľmi dôležité na skúškové obdobie. Je toho moc. Iba inteligentní ľudia majú VŠ ale v realite sú stratení väčšina a chodia len kvôli tomu aby zabili čas a predĺžili si študentský život. Čo z toho máš pokiaľ nechceš byť lekárom alebo právnikom? Nič. A na náhrobný kameň tiež nebudeš mať napísané tituly a nie ľudia ťa nebudú brať inak. Jediné čo musíš sa naučiť je vedieť komunikovať s ľuďmi a taktiež hovoriť NIE. A do budúcna môžeš mať pod sebou ľudí ktorí študovali VŠ a majú aj 5 titulov.

mantilka
24. sep 2024

Nemusí to byť zlé rozhodnutie v prípade, že sa pripravis svedomito na prijímačky a skutočne nastúpis na odbor ktorý chces.
Ten čas by si mal využiť na svoj osobnostný rast a prípravu na prijímačky.
Porozmýšľaj nad tým dobre a nezakop sa len v autoumyvárke.

Strana
z2