Prečo sú teenageri často kritizovaní?
Na vsetkych socialnych sietach vidim, ako sa vsetci stazuju na teenagerov. Napr niekto sa stazuje na predskolaka, batola a pod, tak vsade je odpoved ze pockaj na teenage roky…kedze mam este len 2r., tak ma naozaj zaujima, ze vo je s nimi take tazke. Co mame v rodine nastrocnych, tak su uplne súer a ja s nimi vychadzam v pohode, vela veci mi povedia a zdoveria sa a tesim sa, kedy aj ja uz budem mat tak stare deti.
...každé obdobie má niečo do seba. Ja mám doma aj skolkara aj školáčku v mladšom veku ale aj takmer 15 ročného teenagera 🙂 Dá sa s ním už porozprávať o čomkoľvek, nie so všetkými jeho názormi súhlasím a niekedy radšej aj ukončím rozhovor 🙂 Zato obdobie vzdoru môjho skolkara je niekedy skúškou trpezlivosti pre mňa. Ale pracujem v školstve kde som triedna učiteľka 20 tim teenagerom a mám ich všetkých veľmi rada. Mám rada tie rozhovory s nimi, ich humor, názory, odvahu,... 🙂 Sú to skvelí mladí ľudia, dajú si povedať a aj naopak vedia podať správnu kritiku. Čas strávený s nimi je pre mňa prínosom. Ale tak nie všetci teenagari sú rovnakí. Treba však k nim pristupovať s rešpektom a pochopením.
Ja som s pubertackou v pohode, užívam si toto obdobie. Tisíckrát lepšie ako ked mala rok a samovražedné sklony typu všade vyliezť a padnúť odtiaľ alebo ked mala 3 a dostávala hodinové hysterické záchvaty vresku lebo sme si sadli k stolu na ine miesta ako obvykle 🤷🏿♀️
Puberťák ma svoje muchy, sprava sa ako sa sprava a treba s tým rátať.
S pubertakmi majú najväčšie problémy hlavne rodičia ktorý vychovávajú deti direktívne v style “povedal som! Môj dom moje pravidla! Budeš robit to co ja príkazem !”
A potom taký ktorý svoje deti príliš rozmaznávali, neurčili im ziadne hranice vo výchove/spravani alebo ich emočne zanedbali, neposkytli im dostatočný pocit istoty/zázemia, vystavili ich nejakej traume typu rozvod (samotný rozvod nevadí, ale niektorí rodičia sa správajú ako idioti )
Takéto deti sú potom ako neriadene strely v puberte. Na výchovu mas čas len do 10 rokov. Potom môžeš uz len usmerňovať a dúfať ze to dobre dopadne

@autorka aktuálne riešim školu u oboch, jeden prijímačky na strednú, druhý maturity o rok, ale on bol v škole tento školský rok asi tri týždne dokopy, je športovec. Nevidela som ho už mesiac, je na sústredeniach 😭.
Raz sa vyspíš a potom nebudeš zas spať, lebo nebude dieťa doma a budeš ho čakať plus starosti. Aj keď to bude dobré, poslušné dieťa, aj tak budú vždy nejaké obavy, starosti, minimálne škola tu vždy bude.