icon

Prestup z bilingválu na 8-ročné

erik2512
24. sep 2023

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na váš názor. Vyskytla sa tu taká vec, že som aktuálne druhák na strednej škole bilingválna sekcia, keď som nastupoval, všetko vyzeralo super, kolektív trochu rozdelený ale inak všetko super, potom som si začínal všímať na jednej učiteľke že sa začína inak správať (nikdy som nemal problém s učiteľmi, miloval som kvôli nim chodiť do školy). Bolo to veľmi divné lebo bola vždy super a milá ale teraz začínala byť občas bez nálady a naštvaná, podotýkam mi ako trieda sme nič nespravili ani na hodinách, jednoducho len tak. No a potom už aj vybehla na nás viackrát, neskôr už niekedy v apríli mi povedala aj hnusné veci úplne bezdôvodne (napr. chodieval som odmalička k logopédovi a horšie sa mi keď som unavený artikuluje, no a ona mi pred celou triedou na začiatku hodiny po tom čo prepučula nejakú moju vetu povie ,,nauč sa rozprávať, nikto ti nič nerozumie ty kokso,,) neskôr to bolo aj neochota spolupracovať keď som niečo potreboval vybaviť a pod (viem že mala toho veľa ale to jej podla mna nedáva právo nám znepríjemnovať dni). A tu prichádza problém, odvtedy sa jej neskutočne bojím, ako čert kríža. Nikdy som nemal problém so stresom, ale teraz sa na jej hodináh trasiem, neviem rozmýšlať a jednoducho sa jej neskutočne bojím a nepomohli mi žiadne radi psychologičky. Taktiež nemám dobré vzťahy v triede kedže si so spolužiakmi nerozumiem, vekový rozdiel a stali sa nám tam také hádky a pod. Takže mám takúto pani učiteľku triednu a takýto kolektív, kamarátka mi poradila že mám prestúpiť k nim na osemročné že by sa to mohlo dať, tu sa chcem spýtať na váš názor alebo skúsenosti. Chcem povedať, že nie som jediný ktorému sa toto stalo, minulí rok musela tak isto žiačka prestúpiť. (problém je, že psychicky cítim že to nevydržím do konca roku, a najradšej by som prestúpil už dňa na deň ešte tento mesiac)

janamt
24. sep 2023

Teoreticky je prestup možný, rozhodnutie stojí na riaditeľovi novej školy. Môže aj nemusí toto povoliť. Počas prebiehajúceho školské roka skôr nie ako áno. Ak je ale správanie učiteľky a vzťahy v kolektíve hlavným dôvodom na prestup, možno by bolo namieste popracovať skôr na svojom prístupe k danej situácii a popracovať na zvládacích stratégiách. Nie je totiž vylúčené, že nespracované veci a nefunkčné vzorce správania sa na novej škole nezopakujú. To, že sa kamoške na osemročnom páči, neznamená, že sa bude každému. Asi aj na terajšom bilingválnom gymnáziu sa viacerým spolužiakom páči. Obe školy patria k náročným s veľkým tlakom na žiakov aj pedagógov. Držím palce, nech sa situácia čím skôr vyrieši 🙂

deedol
24. sep 2023

skus to prebrat s rodicmi, ziadost musia zrejme aj tak podat oni (predpokladam, ze este nemas 18). to osemrocne je to iste, kde je aj ta bilingvalna sekcia, ci uplne ine? (pytam sa preto, ze ci je tam ten isty riaditel/ka alebo ide o dve separatne skoly). v kazdom pripade rozhoduje riaditel, prip. pedagogicka rada (ja som ucila na gymnaziu, kde bolo stvorrocne, osemrocne aj bilingval. prestupy sme to vzdy riesili na poradach, ale hlavne slovo malo vedenie skoly).
a este si mozno premysli, ci to nie je trocha skoda, odist kvoli jednej "blbej" ucitelke z bilignvalu, na ktory si sa dostal (co nie je lahke, klobuk dolu) na osemrocne. ja som absolvetnka osemrocneho a spatne by som asi isla radsej na bilingval, bavili by ma predmety v cudzom jazyku, mala by som statnicu, maturitu zo slovenciny o rok skor ako ostatne veci (minimalne u nas na bilingvalnom to tak mali a mali potom so slovencinou "pokoj").
tie vztahy v triede su na urovni hadky, ktora sa este moze urovnat, alebo je tam skor nejaky nabeh k sikane?
mozno by pomohlo, keby si sa o tom pobavil s niekym, komu doverujes - ak nie s rodicmi, tak mozno s inou ucitelkou/ucitelom?
v kazdom pripade drzim palce.

kacena4
24. sep 2023

s myslis si ze na novej skole to bude super bomba uzasne? ak sa nenaucit vysporiadat sa s problémami ale hned utecies, budes to mat v zivote tazke, za mna pohovor s triednou, rodicom, tebou a danou učiteľkou ako sa citis a snáď ta pochopi... mozno sa dozvies, ze sa jej nieco tazke deje v zivote a je vycerpana a preto sa tak sorava (smrt, choroba v rodine...) a nezabudli budes tam uz len 2 roky a odchádzaš drzim palceky nech sa vies soravne rozhodnut

deedol
24. sep 2023

@kacena4 takmer styri roky, ak je teraz druhak. bilingvalne je 5-rocne a je september.

erik2512
autor
24. sep 2023

@janamt to je na našej škole, iba by som prešiel do druhej triedy na škole

erik2512
autor
24. sep 2023

@deedol veľký nábeh k šikane, celkovo chcem aj tak odísť ku koncu roku do zahraničia na školu takže iba vydržať jeden rok, na bilingváli si neviem predstaviť dalej študovať, to normálne by ma bavilo viac a je tam celkovo inakšia nálada medzi ľudmi. Tých problémov je na bilingváli veľmi veľa ktoré tu ani nemôžem povedať kvôli citlivosti.

erik2512
autor
24. sep 2023

@kacena4 no ono to je tak že podla starších žiakov je taká odjakživa a nie som vraj prvý prípad kedy by niekto chcel prestúpiť, odísť som nechcel ale to čo sa deje posledné týždne je už fakt veľa, trpel som to už minimálne pol roku a tak ale keď viem že by bola možnosť byť na škole len v inej triede tak by mi to vyhovolalo oveľa viac

simsalabim
24. sep 2023

Prestup je mozny aj pocas skolskeho toka, zalezi od riaditela, ake urci podmienky. Rozhoduje aj o tom, do akeho rocnika prestup povoli. Najprv je vhodne dohodnut s rodicmi stretnutie s riaditelom a dalej sa uvidi.

evkamotka
24. sep 2023

No lenze by si prisiel k ludom, co su spolu uz par rokov kolektiv, vytvorene priatelstva, skupinky. Nemusel by si velmi pomoct.
Stredna je par rokov, príde a odíde. Mysli na seba, bie na spoluziakov a ucitelov. Ako som odisla zo ss, som v kontakte s jednou jedinou kamaratkou. Ostatni netusim co robia. Ak ti ma co dat samotne studium, tak studuj bilingvvalne. Lebo po skole si za take kvantum jazykového vzdelávania budes platit strasne peniaze
Co sa tyka blbej ucitelky, po prve trocha sa bran a povec to rodicom, triednej pripadne sa aj voci ucitelke slusne ohrad. po druhe blbych ucitelov je ako maku, mozno bude aj v zahraničí aj na vysokej a nakoniec neprijemni ludia su aj v praci, kolegovia, sefovia. Obrn sa a neber tu trubku tak vážne

deedol
24. sep 2023

inak podla mna ta ucitelka je jeho triedna, ak spravne citam uvodny prispevok:
"Takže mám takúto pani učiteľku triednu a takýto kolektív"