icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

Strana
sorciera24
18. jan 2025

@bleelka áno je, schválený nový zákon aj nove termíny prijímacie su

raffaella
18. jan 2025

Čože? 👀

luliu
18. jan 2025

@bleelka áno a za mňa je to riadna sprostosť a nevýhoda. Výhodné je to len pre skoly

roxana280
18. jan 2025

J e to cele zle, 8.4 da vysledky riaditel talentoviek a do 11.4. musite dat vediet ak ste boli prijati ze nastupuje, ak nie je prijaty moze ist na obyc stredne skoly, aj mna to nasralo, skomplikovalo nam to zivot. Mozu si dat na 4, ale ak ho vezmu a prijme miesto na talentovej u nas technicke lyceum, nemoze ist na obyc.priemyslovku.

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 ďakujem čiže je to definitívne a dieťa buď riskne, že talentovu nevezme.ak chce ísť viac ja klasickú strednú. A tam ak sa nedostane, tak na talentovu, kde ho prijali už potom nemá spätne šancu. Toto síce odbremení riaditeľov stredných škôl, ale je to veľmi zle pre rodičov a detí. Teraz sú silné ročníky, deti sa nedostávajú na vysnené školy a treba mať positku. No takto je to nanič teda.

roxana280
18. jan 2025

@bleelka presne aj my sme tak chceli, zial dok..to cele ako vsetko tato vlada.Moj syn chce ist na Halovu elektrotechniku, kde sa hlasi na odbor co chce obrovske mnozstvo deti, preto sme chceli este technicke lyxea ako poistku. No dokaslali to riadne.

luliu
18. jan 2025

@bleelka presne, už žiadna poistka. A buď dieťa nastupi na školu, ktorú veľmi ani nechce alebo riskuje, že sa nedostane nikam. Dieťa prijaté na biling alebo športové gymnázium a odmietne, môže nakoniec skončiť na učňovké 🤢🤢🤢

roxana280
18. jan 2025

@luliu presne.

bleelka
autor
18. jan 2025

@roxana280 my sme z toho úplne hotovi. Dcéra chcela netalenovu ako poistku, lebo tam nie sú prijímačky z M a SJ. Viac chce ísť na 4-rocnu, ale bojíme sa, že sa nedostane z kapacitných dôvodov. Chceli sme mať väčší kľud. Toto je celé zle. Strašne sme z toho rozčarovaní a máme mesiac na to, aby sme si to premysleli, a teda to vyzerá, že meníme talentovú za inú, kde aj reálne chce ísť a nie ako positku. Ale tam sa hlási veľa, čiže asi to bude vyhodená prihláška. Naštvaná som strašne.

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka mne to nehovor, treba sa obratiť na ministestvo, oni to navrhli anas parlament schvalil.....13.12. sme sa to ako školy dozvedeli...to je este vacsia hnusota

roxana280
18. jan 2025

@sorciera24 ja som im pisala,vychovna poradkyna pisala, ani neodpisali

sorciera24
18. jan 2025

tu máte k tomu veci: https://www.minedu.sk/talentove-prijimacie-skus...
https://www.minedu.sk/sprievodca-skolskym-rokom...
https://drive.google.com/file/d/1WB5kC0TT8zRTas...
+ Paragraf 66, odsek 10 šk. zákona vraví práve o tom, že ak sa potvrdí nástup, tak nejde na dalšie netalentové prijímačky

roxana280
18. jan 2025

@bleelka my zial ak ho vezmu nahodou na technicke lyceum bilingvalne nahodou tak to musi vziat aj ked chec ist na priemyslovku elektrotechnicku, ma same jednotky a anglicky je super, bbudem mat nervy uz mam teraz a tak dobre som to mala vymyslene.

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 nám výchovná poradkyňa povedala, že ešte sa uvidí či to takto aj reálne bude, že je to ešte v riešení, definitívne stanovisko nemajú, ale že to vyzerá tak, že tohtoroční deviataci si to zlíznu ako skúšobný ročník, lebo sa to už asi nestihne zmeniť. A že áno, je to hlúposť a zle vymyslené. Že si treba poriadne premyslieť kam dať prihlášku. No to človek nevie úplne odhadnúť. Tak jedine ak chce štvorročné tak jednu vysnenu a druhú poistku. Nedomyslené.

sorciera24
18. jan 2025

@roxana280 som výchovná, nám odpísal reg. urad preposlané z ministerstva....

len nas učitelov má ministerstvo viete kde.....vy rodičia musíte tlačiť, že toto sa nerobí.....

roxana280
18. jan 2025

@sorciera24 viete ako ma cela vlada svojich volicov, ani mi neodpisali.

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka nám vyjadrenie už poslali, je to tak v zákone, ten narýchlo nezmenia..... neviem, ešte máme tento týžden stretnutie s riaditelmi SŠ, ale tých, co som stretla, vraveli to iste

sorciera24
18. jan 2025

@roxana280 školstvo je to posledné, čo ich zaujíma....podla mna mnohí ani nevdia, čo odhlasovali....

ibrunova
18. jan 2025

Kedysi tak bolo, že ak uspelo na talentovkách, už nemuselonísť na ďalšie skúšky, teraz už nemôže ísť, sk by ešte váhalo?

luliu
18. jan 2025

@bleelka tento rok je istý, vzhľadom k času neexistuje, že by to zmenili

luliu
18. jan 2025

@ibrunova ak potvrdí nástup nemôže ísť na ďalšie prijímačky, ak odmietne, cesta späť už nie je ak ho na ďalších neprijmu

bleelka
autor
18. jan 2025

Všetko v tichosti zmeniť a schváliť. Človek nemá iné starosti len sledovať čo za hlúposti vymýšľajú, fakt. Čiže už je to definitívne schválené? Toto treba zmeniť. Je to riadne v neprospech študentov.

bleelka
autor
18. jan 2025

@luliu dokelu!

bleelka
autor
18. jan 2025

@ibrunova áno tak, ja som bola v tom, že touto zmenou je to tak, že NEMUSI ísť na ďalšie prijímačky a nie že NESMIE! zle, zle, zle!

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka ano, ved zákon už platí, od 1.1.2025

bleelka
autor
18. jan 2025

Ďakujem za všetky cenné info. Žiaľ, toto je zas len v prospech riaditeľov stredných škôl, ktorých to odbremení. A v neprospech žiakov, ktorí sa dostanú, kde ich vezmú a nie, kam by najviac chceli.

roxana280
18. jan 2025

@ibrunova presne ak prijme skolu, uz na dalsiu nesmie

ibrunova
18. jan 2025

Ide to z extrému do extrému.. Vlani zase museli ísť na všetky skúšky, potom čakať a potom začala chaos potvrdzovania a posúvania. Treba sa ešte ozývať, asi oni sami nevedia, čo to vlastne schválili.

tulipanik12
18. jan 2025

@bleelka ale ľudia ľudia, škola je jedna vec a uplatnenie v praxi úplne iná. Hlavne dnes by som povedala, že stačí, keď má človek maturitu a známych na dobrých miestach, tak potom sa vie zamestnať napríklad aj murár v banke ako napríklad u mojej dcéry v robote 🫣

roxana280
18. jan 2025

@ibrunova to ako s tymi receptami papierovymi, ale kedze zatlacila Penta, ktorej patri dovera a ktora zaplatila elektronicke recepty, lebo nasa vlada nebola schopna vymysliet a zaplatit niekomu, kto by to spravil, tak sa to zmenilo, ale my obycajni danovi poplatnici a ich deti ich nezaujimaju, debilom sa vladne lahsie, nezalezi im na vzdelani deti.

Strana