icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

sorciera24
18. jan 2025

@baskustek pokial viem, tak o poctoch rozhoduju VUC (čiže zriadovatel) a vobec nie podla počtu deviatakov.....co vidim za posledne roky, ci sme mali v okrese 700deviatakov , ci 900....tak počet prijimanych ostava rovnaky.......(takže pojem silne a slabe rocniky zohrava rolu)

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 ďalšia vec je, že v tom čase ešte nebudú vedieť ani výsledky monitoru. A ak akceptujú talentovú, ktorú mali ako záložnú a potom by ich prijali na klasickú, ktorú chceli, bez prijímačiek, tak to tie deti bude dosť mrzieť. No, je to nedotiahnuté. Mali dať možnosť výberu či pokračovať v ďalšom kole prijímačiek alebo nie a nie to rovno znemožniť.

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka presne tak

roxana280
18. jan 2025

@baskustek ano niekam, to je riadna blbost, ministerstvo by nemalo tlacit niekam, ale aby ziaci mali uplatnenie, teda nedostatkove profesie,. napr. technikov mame malo, ale technickych skol velmi malo a velky zaujem. Takze strcit technika hocikde, pretoze sa nedostal pre malo miesta niekam, len aby bol je cela myslienka chora ako nas cely stat.

baskustek
18. jan 2025

@sorciera24 áno, pracujem na odbore školstva na VÚC, takže proces dôverne poznám. My rozdeľujeme počty žiakov na jednotlivé odbory podľa počtu žiakov na celý kraj, ktoré nám určí ministerstvo. To číslo je vždy menšie, pretože sa ráta s tým, že niektorí žiaci pôjdu študovať aj do iných krajov. Následne robí ministerstvo ešte úpravy a na konci januára zverejní upravený počet žiakov. Akurát včera sme mali rokovanie s MŠVVaM, kde nám ešte pridali žiakov

bleelka
autor
18. jan 2025

@baskustek jej, tak to môžete do toho hovoriť a kompetentným povedať, že to takto vymysleli veľmi zle pre študentov a nech to zmenia tak, aby mali žiaci na výber. Nech si môžu vybrať z tých škôl, kde ich prijali. Pokojne aj zo štyroch. Nie riskovať a potom nebudú spokojní. 🙏🍀✊

baskustek
18. jan 2025

@bleelka ja som v tomto malý pán 🙂 Je nám to úplne jasné. Bude v tom chaos aj čo sa týka odvolaní. Ale zas naši riaditelia SŠ si pochvaľujú túto zmenu, uvidíme, čo ukáže prax a budúci rok to zas môže byť všetko inak

bleelka
autor
18. jan 2025

@baskustek ďakujem. Áno, toto je výhodné len pre riaditeľov stredných škôl. Tomu rozumiem a úplne chápem čím všetkým si museli každoročne prechádzať keď sa utriasali tie zoznamy ešte aj v lete. Najmä pri takom veľkom počte žiakov aké sú posledné roky. Len treba sa na to pozerať aj a najmä z pohľadu tých detí, nech idú študovať čo chcú, aby sme potom neriešili nespokojnosť, problémy a prestupy. No nič no, snáď to ďalší rok zmenia a upravia. A tento rok to musíme už asi len nejak premyslieť a dobre sa rozhodnúť. A hlavne si želať veľa šťastia a pevné nervy. Ale mám 100 chutí napísať kompetentným ak to ešte nie je uzavreté a dá sa to zvrátiť.

sorciera24
18. jan 2025

@baskustek dakujem za objasnenie aj mne, aj tu pre vsetkych.....a nemali by byť počty jasne do nejakeho novembra?.....u nas v okrese sa už počty po nevembri nikdy nemenia....

roxana280
18. jan 2025

@baskustek bolo by dobre, aby ste rozmyslali inak, lebo vysledok je jedna katastrofa, deti zo strednych skol nemaju uplatnenie aj VS, je potrebne ist smerom ako to robi Halova elektrotechnicka, deti uz maju vopred miesta po strednej skole, alebo dualka, nie chrlit obrovske mnozstvo niekde dosadenych deti na skoly, o ktore zaujem nie je, navysit kapacitu nedostatkovych profesii, sledovat trh prace. Navysit kapacity pre skoly o ktore je zaujem a ktore maju buducnost. Chapem, ze Slovensko je montazna linka, ale dnesne deti nechcu byt len montaznikmi na linke.

baskustek
18. jan 2025

@sorciera24 ano, v novembri zverejňujeme plány výkonov, ale ministerstvo robí ešte úpravy na základe podnetov riaditeľov a iných zriaďovateľov v danom kraji, pripadne keď sa rieši nejaký experimentálny odbor ako u nás teraz a na konci januára zverejní upravený počet žiakov. Ale to už sú minimálne zmeny. U nás to bude len plus 26 žiakov na 3 školách

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 ešte mi napadla takáto situacia. Dieťa ide na prijímačky na talentový odbor, kde berú výsledky z Monitoru a je možnosť prijatia bez prijímacích skúšok ak ho napíše nad 80%. V čase prijímačiek nie sú ešte výsledky z Monitoru. Na prijímačky dieťa pôjde, ale ich neurobí alebo z kapacitných dôvodov ho nevezmú. Potom prídu výsledky z Monitoru, ktorý má teda úspešný a malo by byť na danú školu pridajte bez prijímačiek. Ako sa potom postupuje?

baskustek
18. jan 2025

@bleelka otázka síce nie je na mňa, ale odpoviem ti, teraz mi hromadne riaditelia posielajú upravené kritéria PS, kde túto podmienku upravili, teda nebudú brat do úvahy výsledky monitoru pri talentových odboroch

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka ja nepoznám talentovú školu, kde by prijimali len na základe monitoru (preto je talentova, že robia talentové prijímačky)....ale ano, riaditelia upravuju kriteria teraz......(co je tiez protizakonne vlastne, lebo kriteria msuia byt zo zakona zverejnene 2 roky dopredu!2! a vlastne teraz su nutení porušovať zákon, že menia kriteriá chvilu pred podávaním prihlášok, lebo musia....je to v poriadku, či na hlavu?
@baskustek

luliu
18. jan 2025

@bleelka na talentové monitor nezohľadňujú, keďže tam sa hlásia aj osmiaci

baskustek
18. jan 2025

@sorciera24 áno, na talentové len na základe talentoviek, monitor sa bral do úvahy len do počtu bodov napr. Môžu sa formou dodatku kritéria upraviť, ako to bolo aj počas covidu, keď sa na poslednú chvíľu menili pravidlá

baskustek
18. jan 2025

@luliu nie na všetky odbory, to sa týka len bilingvalnych odborov. Napr na ŠUP sa môžu hlásiť len deviataci

roxana280
18. jan 2025

@baskustek ten experimentalny odbor- dualka ma technicke lyceum a nema zverejnenu a ani mi nedali dotaciu predmetov, ucebne osnovy, tak sme o nej prestali uvazovat aj je to zaujimavy odbor, ale ked neviem ake predmety a kolko sa budu ucit deti ako ho na taku skolu dat, toto je akoze ok na ministerstve?

baskustek
18. jan 2025

@roxana280 ak nie je ten odbor v pláne výkonov pre bud. školský rok, tak ho škola nebude otvárať. Nerozumiem celkom otázke…

bleelka
autor
18. jan 2025

@baskustek ďakujem za odpoveď, chcela som aj Vás označiť. Ok, takže zmena. Celé zle, keď to takto menia počas roka. Všetko má byť jasné a stanovené k septembru podľa mňa.

roxana280
18. jan 2025

@baskustek je v plane, dokonca otvaraju o triedu viac, neviem ako inak by som sa mala opytat.

baskustek
18. jan 2025

@roxana280 tak tie experimentálne odbory sa robia za pochodu, niekedy úplne na poslednú chvíľu si niekto zmyslí, že chce experiment a rýchlo rýchlo sa to zaraďuje do siete. Ale to by všetko malo byt v podmienkach toho experimentálneho odboru. Ty si výchovná poradkyňa?

roxana280
18. jan 2025

@baskustek nie som, ale som mamou deviata, mam skoncenu pedagogiku UMB, ale neucim dlho uz a nestacim sa cudovat ako to v skolstve ide od 9 k 5.

macekovam
18. jan 2025

no nasim deviatakom teda rodicom to vysvetlila uciteka tak ze si maju rodicia zavolat na danu skolu ze ich dieta sa chce zucastnit aj prijimaciek na ostatnych skolach a potom sa rozhodnut.. vraj to tak mozu urobit.

bleelka
autor
18. jan 2025

@macekovam to fakt? A to so budú každé dieťa takto značiť? To sa míňa účinku potom. Ale pomohlo by to takto veru. Ako potom dajú vyjadrenie ostatným, že sú prijatí keď budú mať takto nedoriešené prijatia....

baskustek
18. jan 2025

@macekovam tak to pochybujem, lebo systém nepustí. Keď do 11.4. nepotvrdia nástup, automaticky sa posúva čiara a berú toho, kto je pod ním

macekovam
18. jan 2025

@baskustek takto nam to povedali. pisem ako povedali.ze ty pochybujes je ok.ale tak autorka to tak moze skusit.

luliu
18. jan 2025

@macekovam žiadna škola toto nespraví, išli by sami proti sebe a vytvárali chaos. Takže ano môžete skúsiť ale bez sance

luxus10
18. jan 2025

@baskustek ja si tiez myslim, ze to ma sluzit na odbremenenie celeho systemu, a skola tak prijme deti, ktore uspeli a prioritne si vybrali tu konkretnu skolu...vlastne tak posunu rozhodnutie deti v case...

luxus10
18. jan 2025

@luliu ja si myslim, ze bude nejako poriesene, ze prijate dieta bude mat zablokovany pristup ku dalsim prijimackam...