Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?
Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.
@ninan2 Na Hrobakovu na bilingval ak spravi testy, tak ma velku sancu sa dostat. Tam je plny pocet bodov az do 1,3 priemeru. Syn tam robil minuly rok, mal tu skolu ako poistku, zobrali ho, bol myslim ze niekde v polovici prijatych a to mal v 8.rocniku na konci 4 dvojky. Nastupil ale nakoniec na inu skolu. Tento rok to ale zrejme bude tak, ze deviataci asi neodmietnu nastup, kedze je to tak nastavene ako to je a vacsina asi nebude riskovat. A teda asi na odvolania nebude az taka moznost sa dostat. Ale ak spravi dobre testy,tak sa dostane. Dcera tam chodi, tiez isla z osmicky, teraz je druhacka a je spokojna. Dudova,to je strasny natresk, tam je tazsie sa dostat ako na niektore gymple. Znamej dcera tam robila pred 2 rokmi, najprv ju nevzali, ale zistili, ze jej nepriratali tych 20 ci kolko to je bodov za prospech, kedze mala ciste jednotky. No a to ju vystrelilo asi o 30 miest hore,takze ju nakoniec vzali. Neviem,ci aj tento rok davaju tie extra body za ciste jednotky, ale toto myslim dost ovplyvnuje poradie.Drzim dcerke palce, nech sa dostane na skolu, ktoru chce, su to hrozne stresy toto..
@sorciera24 ešte raz a pomaly...kontroluješ v edupage a zasielaš na SŠ načo? To predsa, dúfam, vidí SŠ tu prihlasku, ktorú nahodil rodič...už so mnou nesranduj 😂😂😂
@simoli myslim tak, že ona sice je nahrata, aj ju SŠ vidí,a le kym ju nepotvrdím, že je v poriadku a neodkliknem "odoslať" za ZŠ, tak ju neberie do uvahy.....takže tak.....ale stale su školy, ktore toto vsetko poiselaju papierovo, lebo nemaju edupage, dokonca niektore SŠ nemaju eduapge, takže tiež sa musi vypisovat cez ten uzasny program papierova prihlaska
@sorciera24 V akom zmysle "v poriadku"? Pýtam sa preto lebo my keď sme pred dvomi rokmi vyplnili v edupage, škola sa nič nepýtala, čo sme, kde sme..po prijímačkach akurát chceli poslať rozhodnutie o prijatí kam nastupuje...
@sorciera24 @simoli SŠ vidí prihlášku v edupage až potom, keď tieto prihlášky odošle základná škola.
@lenka_da nie, vidia ju ešte pred potvrdenim, je to overene,keďže my sme aj SS.
@simoli musíme kontrolovať, či nieco nechyba,prílohy,podpisy, aj teraz polovičke rodičov vypisujem, lebo im niečo chýba...
@sorciera24 chápem. Aj my sme dávali naviac prílohy z cpppap a žiadosť o úpravu prijimaciek...neviem si predstaviť ako by toto riešila SŠ keď im príde 400 žiadostí a niekde by chýbali podpisy inde prílohy atď...a vlastne teraz si spomínam ze Halova nás vyzvala na zaslanie vysvedčenia lebo do edupage škola nenahrala známky za správanie a keď tak rozmýšľam žiadnej inej skole to nechýbalo 😊
@bleelka Hmm z ich školy hlavne na tú Dudovu, keďže preferujú angličtinu, ktorú sa učili už od prváku... Neviem si predstaviť zvládnuť to štúdium v NJ, ale dcérka to v prípade prijatia chce vyskúšať, tak uvidíme... Skúšobné testy má cca nad 80%, takže šancu by mala. Na Pankúchovú nechce, možno na budúci rok (gymnázium v AJ je predsa len náročnejšie ako OA v AJ).
Školy pozerám tu, je tam aj zoznam prihlásených už vidieť:
https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx
@alama Ďakujem pekne za informácie, našťastie má ešte veľa pokusov aj na budúci rok, ak by to náhodou nevyšlo... Čo zatiaľ skúšala zopár tých testov, tak máva okolo 80 % (všeobecný viac a jazykový menej) a za prospech má u nich plný počet tých 100 bodov. Na rozdiel od Dudovej, kde má len 30 a čistí jednotkári tuším až 70 (50+20). Mala totiž minulý rok 2 z 3 dvojok akurát tie profilové predmety. Takže tam to vyzerá veľmi biedne aj keby napísala prijímačky extra dobre, nemá jednoducho šancu.
Na Hrobákovej je teda dcérka spokojná? Ja sa dosť obávam tej náročnosti hlavne predmetu Podniková ekonomika v NJ a maturity z toho potom. Dcérka sa učila NJ iba 1,5 roka odteraz. Zatiaľ z nej aj z AJ má čisté jednotky, jedna z najlepších v triede, takže nejaký talent na jazyky asi má.
@sorciera24 Ako sa pls mohli nahlasovať prihlášky už 13.1., keď sa dalo prihlásiť až teraz od februára? Či počítal sa ten predbežný záujem, čo sa dal vyplniť v Edupage? Podľa tých údajov sa napr. na Hrobákovu hlási o dosť menej detí ako minulý rok, čo by nám vyhovovalo :D Na Dudovu je nátresk ako vždy. Normálne rozmýšľam, či neprehodiť prihlášku na hocijaký iný biling. gympel, že tam asi fakt bude mať dcérka väčšiu šancu. Keďže na Dudovej stráca už teraz 40 bodov oproti čistým jednotkárom a to sa podľa mna už dobehnúť v prijímačkach nedá. A nie všade berú do úvahy aj vysvedčenie (na Vazovovej napr nie).
@simoli Áno, videla som ten podrobný zoznam z minulých rokov. Dcérka má žiaľ z tých profilových predmetov za minulý rok 2 z 3 dvojok na vysvedčení, tento rok už len 1, ale aj tak to nestačí na lepší priemer, a za prospech teda dostane dokonca len 30 bodov. Normálne rozmýšľam, či neprehodiť prihlášku na hocijaký iný biling. gympel, že tam asi fakt bude mať dcérka väčšiu šancu. Keďže na Dudovej stráca už teraz 40 bodov oproti čistým jednotkárom a to sa podľa mna už dobehnúť v prijímačkach nedá. A nie všade berú do úvahy aj vysvedčenie (na Vazovovej napr nie).
@ninan2 áno, to sa hlási predbežný záujem....čiže to sa pokojne môže menit
@simoli A náhodou konkrétne z Vazky ten podrobný zoznam nemáte? Lebo u nich na stránke som ho nenašla. Chystá sa tam aj dcérkina spolužiačka, čistá jednotkárka, čo chodí aj na doučovanie, tak aspoň ona sa hádam dostane. Ona má 2. možnosť má C.S.Lewisa, tam je pomer celkom OK, keďže je to súkromné.
@ninan2 dcera sa tiez ucila nemcinu len 1,5 roka predtym. Oni tam idu uplne od zaciatku, to co sa naucila na ZS za 1,5 roka, z toho "zila" prvy mesiac, potom uz sa ucili vsetko nove. Isli dost rychlo, ale ak sa uci pravidelne tak to v pohode stiha. V polroku a na konci 1.rocnika robili aj testy na zistenie urovne, na konci mali A2, teraz uz idu pomalsie, maju 8hodin do tyzdna nemcinu. Podnikova ekonomika v nemcine je OK, nic extra tazke, zatial v 2.rocniku maju Slovenku,tak ak nechapu,vie im aj po slovensky vysvetlit. Ale vela rovnakych veci sa ucia aj na predmete Ekonomia, ten je v slovencine. Buduci rok uz budu mat rakuskych lektorov,ale to uz by mali ist z B1 na B2 uroven pomaly, tak to by nemal byt problem. Iny predmet v nemcine tento rok nemaju. Buduci rok spominala ze este nejaky bude, len si nepamatam co.
Maju ale v triede deti, co prechadzaju so 4kami,ale to dcera hovori, ze sa neucia vobec.
Dcera ma teraz aj sukromne konverzaciu hodinu do tyzdna,lebo v skole sa az tak moc k rozpravaniu nedostane. A dokaze uz na bezne temy konverzovat. Oni dost casto pisu aj slohy z nemciny, teraz uz tak na 1-1,5 strany, vzdy temu maju do hlbky prebranu, materialu je vela,co im poposiela ucitelka,z toho sa pripravuje. Ja myslim, ze sa netreba toho bat, aj ked aj ja som minuly rok rozmyslala, ci to da. Ak je dobra v jazykoch a bude sa ucit,tak to bude v pohode.
@alama Ďakujem za obšírne info, podľa popisu to vyzerá celkom v pohode... Dcérka je zvyknutá sa pravidelne učiť a hlavne jazyky ju dosť bavia. Aj preto by sa chcela naučiť lepšie nemčinu. Neviete ešte náhodou, že koľko detí odišlo z prvého ročníka a kam? Myslím tým, či do bežnej triedy na OA alebo na úplne inú školu. Lebo vraj sú možné takéto prestupy. Rozmýšľam nad alternatívou, že ak by si to dcérka náhodou počas prvého ročníka nejak rozmyslela, aké sú ďalšie možnosti. Lebo na prijímačky s deťmi z 9ky zo ZŠ sa vraj hlásiť nemôže (keďže by už bola na SŠ).
Prosím vás a ako to je s 1.a 2. termínom na prijímačky...kamoška mi teraz povedala, že im v škole hovorili, že na prvý termín si treba dať školu, kde sa chce dieťa prioritne dostať. Lebo nato môžu prihliadať v prípade, ak bude potrebné riešiť odvolanie. Ja som si myslela, že je to jedno, nám výchovná poradkyňa nič také nehovorila.
@makica je to jedno, poradie škol nezaváži...aj tak vysledky su pre vsetkych aj pre 1.aj pre 2.termín v jeden den a nasledne 5 dni je na odvolanie pre vsetkych

@sorciera24 chore je, ze syn prestupil do deviatky na inu skolu a teda neslo preklopit znamky, teda som musela skenovat vsetky vysvedcenia od 6.tej triedy, ako u debilkov na dvorceku.