Problém 13 ročnej slečny. Ako sa zachovať?
Moja 13r.krstna dcéra s kt.mám velmi pekný vzťah má šokovala svojim netradicnym správaním....neviem,ako vhodne komunikovať v ťažkých časoch puberty,aby to mnebolo ešte horsi.....chce nejakú pocitacovu hru a konzolu v hodnote 300€ a rodičia a ani ja si teda nemyslime,že je to dobry nápad,resp.ta cena je otrasna a dievčina to akosi nevie pochopiť, plače kvôli tomu,nekomunikuje s rodičmi,resp.len veľmi stručne a nevyhnutne,inak milá,zlatá baba s ambíciami s kt.nikdy nebol žiaden problem,v skole samé jednotky....čo s tym?mrzí má to velmi,takto ju totiz nepoznám,celkom šok pre nas dospelých
@anita6666 v 13? Sa divim😂moj syn ovela skor zobronil. Ako sme to riesili my? Ok. Ak chces kupime ale musis mat nasetrene aspon polku a polovicou prispejeme my. 😂nieco uz v sporkaske mal a setril kazdy cent. Nasetril 200 euro. Babka dedko teta krsna oboznameny ziadne darceky ziadne blbosti radsej hotovost. Obcas len tak dostal 2 ci 5 euro vsetko odkladal. Xbox sme kupili. Peniazky som od syna zobrala ale nekupila zan Xbox. Tak isto sme s manzelom setrili. Xbox sme kupili my a peniazky syna sme mu vlozili na sporiaci ucet. Aj ale mu to povedali. Od vtedy kazdy rok vklada na ucet peniazky ktore podostava. A my samozrejme prispievame tiez.
dnes je taká doba mobily, tablety, notebooky a herné konzoly... nič iné ani nepočujem čo si deti prajú na vianoce. keď som bola decko aj teda mladšia ako 13r. tak som chápala že rodičia určite nemajú peniaze na tak drahé hračky, tak ma ani nenapadlo si niečo extra drahé pýtať, bolo mi jasné že je to zbytočné. Aj keď som túžila po veľa drahých hračkách. čo si pamatám tak pred 15-20 rokmi nám rodičia mohli kúpiť darček maximálne tak za 500 korún (aj to 200 korún išlo na teplé nohavice či novú mikinu). Mne príde divné že 13 ročná hepa si ešte nevie uvedomiť finančnú situáciu rodiny. Keď som mala 13 túžila som po digitálnom kompakte, držalo ma to dva roky a o dva roky som išla na brigádu a zarobila som si naň sama, to čo som urobila som svojimi peniažkami bola moja starosť, pokiaľ teda samozrejme som si za to nekúpila cigarety, drogy alebo alkohol :D tak som si za svoje zarobené peniaze mohla kúpiť to po čom mi srdce piští a na čo rodičia jednoducho nemajú.
@anita6666 inak, píšeš, že slečna nekomunikuje " s rodičmi" a potom zrazu, že matka je samoživiteľka ... tak teraz neviem, dievča má 2 rodičov a nielen mamu. A teda, mal by sa k tomu vyjadriť aj otec, prípadne na to prispieť.
A ešte, učiteľky stále plačú kvôli platu ... ale ten plat nie je až taký nízky, sú aj predavačky samoživiteľky a prežijú zo 400€. Učka má okolo 700€ plat + výživné + si môže privyrbiť popoludní krúžkami, doučovaním, prácou na projektoch ... ja mam len plat zo školy, ale ked nebolo peňazí ( a tomu ver, že minimálne 50% sa minie čisto na deti), tak som mala aj dalšie aktivity a plat aj cez 1000€. To akože neuživí 1 decko?
Okrem toho, píšeš, že chodí na drahé exkurzie ... to aká je ZŠ, že chodia na drahé zahraničné exkurzie. Ja už mam dceru na strednej, syna na ZŠ, ale zo ZŠ nechodili ani jeden na drahé exkurzie, len tak po Slovensku, náklady tak do 20€. Dcéra bola až na strednej v Londýne, to bola zatial prvá a posledná drahá exkurzia. Lyžiarsky im platí štát (am treba síce niečo doplatiť, ale nie sú to stovky eur) a ešte by mali mať jednu drahšiu, ale to je za celé štúdium teda 2x niečo drahšie.
@alby2014, no, mozno u autorky aj skusali, nehovori o tom. Ale mala som na mysli tie odporucania typu: “nekupim a hotovo“, “musi si uvedomit...“, “ja v jej veku...“ a podobne. To nie je sposob komunikacie v rodine, to su natlakove metody z pozicie sily. Isteze pubertalne zduvanie sa nastane aj ked by si hlasom nebeskym argumentovala ako sam Einstein. Ale to odznie. Generalske sposoby dieta alebo zlomia alebo narusia vztahy na roky rokuce. Neodzneju. Zostanu nadlho v hlave ako nepochopene krivdy. A to je fakt zbytocne kvoli totalnej blbine ako konzola.
@anita6666 mam jednu takmer dospelu dceru a jednu 8 rocnu, ale aj ta 8-rocna vie, ze ak nieco chce, tak si to nesmie zacat vynucovat ani placom, ani zduvanim, lebo tak u nas dosiahnu pravy opak toho, co chcu. Teda nedostanu to, co chcu ani omylom a to bez dalsej debaty. A toto by si aj ta Tvoja krstna dcera mala uvedomit, ze uz nema dva roky a podla toho sa ma aj chovat.
V tomto veku by uz aj nejake priority mala chapat, teda aj to, ze ak v rodine je penazi menej, tak sa treba uskromnit, pripadne sa o tu konzolu aj sama moze pricinit.
Druha vec je, ze je to obycajny pozierac casu, ale na toto moze byt v kazdej rodine iny nazor, takze to si uz musi vykomunikovat matka s dcerou-za predpokladu, ze dcera zmeni chovanie, tam treba zacat.
@beky1813 a kolko má dcera? podla terminoviek mi to vychádza že asi 4roky? to je dosť malá ešte, počkaj si keď bude mať tych 10+
Bohužiaľ mám doma 11,5 a ine ako telefon, tablet, počitač, ntb, televizor, xbox, longboard, bmx-a, segway, playko ani nepočúvam.
A to niesme milionári a nikdy nemal všetko čo si zapýtal. Žiaľ táto doba je taká, že deti chcú všetko čo vidia u druhých.
@anita6666 vitaj v klube ,aj moji pubiši mi tiez povedali ,ze chcu x box one a dostali stopku ,jednoducho nie a basta ,tecu mi nervy z mobilov a nieto riesit este aj konzolu s hrami ,tam maju karty ,spolocenske hry a akcnu mamu a otca do partie ...ked budu mat svoje a sami sa zivit ,nech sa paci...a mozu sa aj rozlozit ,aj mi revat ...tam im dam zahradu rylovat ,nech nemyslia na hovadiny.
@miriam2908 ja poviem mojim ,ked vyskakuju ,nech sa paci smer tesco za pokladnu ...tie decka subuplne zmagorene z internetu a preto im sekam aj mobily.
No ja neviem či som taká že chcem deťom dať všetko čo som nemala ja ale.mam dvoch 13 a 11 rokov majú a my máme xboxy dve 360 a one ale veď dnes je to normálne a dá sa to vziať aj na splátky napr. Z t comu veď keď sa učí počúva tak treba odmenit aj to dieťa a povedať že potom dlhšie nič nedostane lebo to bolo drahé ja by som kúpila lebo sa môže tak pohnevať že sa prestane učiť do it natruc
@bibaryba tak to je trosku zvlastne uvazovanie, ze ak jej nekupi, tak sa mlada moze nahnevat a prestat sa ucit😝
@anita6666 ak má odložené nejaké vreckové v prasiatku, nech si kúpi za svoje. Ak má v prasiatku 20€ nech si nazbiera a nech si kúpi za svoje. Ak sa jej nechce čakať, pokiaľ toľko nazbiera, nech ide pracovať - veľmi rýchlo pochopí, že prácu jej ako 13r. nik nedá. Ak jej dáte možnosť - ak chceš, veď si kúp, za svoje - milion krát si to slečna rozmyslí a zároveň bude v kútiku duše rada, že jej to dovolíte.
@0silvia0 som sa zasmiala keď som si predstavila ako dcéra by šla požičiavať tá by bola schopná ísť si zobrať a nikoho sa ani neopyta koľko krát mi malý stonal mama nemám 1€ alebo 2€ čo mal v peňaženke ona sa neprizná keď mu slohla dobre som ju spucovala ,malému som kúpila pokladničku takú ako majú na peniaze pouličný keď predávajú zeleninu len je to malé zamkne a kľúčik mám ja jeden ak by stratil preistotu a jeden malý a tam sa mu nedostane kľúče mám stále pri sebe a malý tiež
Co tak jej navrhnut odpracovat si cast sumy. Vymysliet jej brigadu bud v domacnosti alebo u nejakeho znameho ak sa da (lebo 15 rokov este nema a ani obciansky preukaz). Aby vedela ze na veci treba pracovat.
...zboznujem vyjadrenia typu, nech si zarobi a uplne ze najviac sa mi paci, ked si dieta kupi nieco za svoje😀
13rocna vie, ze na veci treba pracovat. Predpokladam, ze vie kolko zhruba clenovia domacnosti zarobia. Nie je to pre nu dolezite, ona tuzi po xboxe. Vy ste neboli nikdy v puberte?
@moni73 ja v tom nevidim problem. Chodila som brigadovat do obchodu k susede od 13rokov. Nacenovala som tovar, za tie peniaze som si kupovala hudobne kazety ktore by mi rodicia nekupili (v tej dobe boli velmi drahe). Keby som si chcela kupit blbosti tak ci tak by mi to zakazali. Ak je problem iba v cene tej hry a obsah hry im nevadi, tak by mohli dievca ,,zamestnat" nech si odpracuje kus z ceny.
@anita6666 ja predavam xbox a k tomu hry cena 170€ ako novy ak mate zaujem ozvite sa cez IP
@moni73 ale podľa mňa čo dostane sú jeho a každý chápavý dospelý človek si domysli a vie že dieťa dostáva peniažky ak neake ma ci oslava oblievačka a atď je toho veľa ja tiež zarábam , nekradnem a nepríde mi to čudesné že si kúpi za svoje veď sú jeho keď si to vyoblieval alebo oslava dostal atď sposobov a šetril potroche odkladal aby si kúpil po čom túži . Ako ta to môže rozhádzať nechápem .
@moni73 🙂 a plyšáka čo dostane od babky tiež volá - ten čo som dostal? či môj? 🙂
Pani krstna mama. Co na tom akoze nespoznavate. Ma 13, chce xbox. Velmi ho chce. Je to normalne. A co je na tom inak nevhodne? Sme v 2017 roku. Nic v zlom.
@moni73 uplne chaoem co tym chces povedat .D ja tiez doprajem dietatu, nech maju, ked je to mozne, ale tiez "za svoje" ma irituje... :D aj ked "vyoblieval" povedzme alebo dostal na anrodky od tety uja... tak rodicia dumaju ze potom ujovym detom treba tiez dat - vratit, na ich sviatok. Takze furt to je o rodicoch. Jake svoje :D z brigady to je ine.
Dste by som poradila, ak sa nechcete zamyslat nad spravanim 13 rocnej pubertacky ale proste jej dusi urobit radost a vianocne prekvapko a nezamyslat sa nad vhodnostou a neanalyzovat kazdu somarinu, ci je to ok, ale proste len urobit dieta stastne, pozriet v bazare nejake hrane, je ich tam tona, aj s hrami. 🙂

Ja len zasnem kolko je tu zrazu uvedomelych spotrebitelov, kt nakupuju len veci potrebne ako toto forum. Uplny suhla s @vroni ohladom tej drezury. Ako kocky citajte s porozumenim, to dieta seka dobrotu a zrazu po niecom tuzi. A reakcia jej okolia je, ze vyhodnoti ci je to potrebne alebo nie. A ucia ju, ze nie je dolezite mat sny... namiesto toho, aby si vsetco sadli a snazili sa pomoct jej sen uskutocnit... zacala by som knihou Bohaty otec, chudobny otec od kiyosakiho. Mimochodom, to ze matka je samozivitelka, nie je vina tej dcery... mne ta konzola tiez pride ako hovadina, ale ja mam ine sny...