icon

Problémové jedenie 14-ročnej puberťačky

23. feb 2023

Ahojte,
Chcem sa poradiť s rodičmi, ktorých dieťa moc nedá jedeniu. Teda aby som bola presná. Moja dcéra bude mať 14 rokov. Mala rôzne obdobia od takého, že jedla všetko, cez také, že sme jedenie podporovali rôznymi sirupmi na podporu chuti.
Teraz sa s ňou už asi rok neskutočne trápim. Všetko, čo uvarím, je fuj. Žiadne jedlo nedoje normálne, veľmi veľa vyhadzuje a mňa ide z toho potrhat. Vie, koľko stoja potraviny, vie, aké je všetko drahé, o všetkom som sa s ňou rozprávala aj keď reakcia bola iba pregulene oči.
V škole nechodí na obedy lebo jej nič nechutilo. Skončilo to tak ďaleko, že mi kradla peniaze a po skole si kupovala čipsy a kolu.
Raňajky sú fuj, rohlik, šunka, saláma, pomazánka.. všetko prehodnotí slovom fuj. Ešte parky sú ok.
Obed povybera niečo z taniera a zbytok fuk do koša.
Ale sladkosti a čipsy to by jedla stále, samozrejme. Jasne, ze jej nedám ale v tomto veku už je problém ju ustriehnut. Príde zo školy, pozrie do chladničky, a radšej si v toustovaci zapečie chlieb. To by jedla nonstop.
Ako by ste to riešili?

autor
23. feb 2023

@reanda tak to potom vari každý zle. V komore mame všetko to, čo aj ostatní. Ona si aj hole cestoviny obvari a to zje. ale to co som uvarila hodí do koša.

reanda
23. feb 2023

@jane1987 nie, len mi to rozum neberie.. ako moze niekto povazovat za ok, ked dietatu nechuti jedlo, mu zakazat si zobrat nieco ine a striehnut na neho, ze chuda sa musi potajomky ist najest, ked matka odide z domu.. ja by som zvazila navstevu psychologa, ako je vyssie spominane, ale nie pre dceru, ale pre matku

reanda
23. feb 2023

a co je zle na holych cestovinach? vsak ked by si ju nenutila jest, co varis, ked jej to nechuti, tak to nemusis hadzat do kosa..

autor
23. feb 2023

@reanda ako ju môžem nechať jest len to co chce ? To akože mam variť a hádzať do koša a jej dávať samé nezdravé veci ? Lebo ona to tak chce?

katka700
23. feb 2023

Mám podobný problém s pubertalnym synom. Sladkosti a čipsy by jedol od rána do večera, prestali sme kupovať alebo si muž schováva 🙈 Zje iba suché cestoviny, suchu ryžu, rezeň v trojobale, palacinky, lievance, parené buchty a zeleninový šalát bez dresingu. Neznáša dusenú zeleninu, dusené mäso, omáčky a skoro všetky polievky. Skúšala som všetko, inak dochucovat - nepomohlo, zapojiť ho do prípravy jedla - to len počúvam frflanie že prečo má variť keď to aj tak jesť nebude 😭
Minule prišiel s tým že chce byť vegan. Povedala som mu aby našiel recept čo sa mu páči a uvaríme, 3 hodiny som počúvala ako je všetko hnusné. Počúvať jeho komentáre pri sledovaní relácie o varení je tiež zážitok 😂 Kto také dieťa nemá nepochopí.

januska12323
23. feb 2023

Zaved pravidlá, ak jej nechutí navarene nech si spraví sama aj keby to boli zapečené toasty. Čo je na nich zlé? K večeri nakrajaj zeleninu, nedá si tak si nedá. Ak povie na jedlo fuj môže rovno opustiť kuchyňu.

reanda
23. feb 2023

tak var menej.. nezdrave veci? a si si ista, ze tvoj nazor na to, co je zdrave, je stopercentne spravny?

jane1987
23. feb 2023

@reanda slecna neje ale nic, co ma spolocne so zdravou stravou, ak to ty ako matka bezne doma akceptujes, tak super, to zas mne hlava neberie.... Ak je ti po chuti to, ze budes riesit obezitu, anemiu ci vysoky cholesterol, ok....ak suhlasis s vyhadzovanim jedla, ok, ale tiez mi to hlava neberie. 14 rocne dievca ma mat nejake hranice a nie hadzat jedlo do kosa a fujkat a pod.

januska12323
23. feb 2023

Ak by jedlo hodila do koša tak nedostane nič. Keď nevie či jej bude chutiť daj jej na tanier za lyžicu a keď nechce nech nechá tak. Zbytočne spolu bojujete. Horšie by bolo ak by nejedla nič alebo sa prepchavala.

autor
23. feb 2023

@reanda psychológa potrebuješ asi ty. Ja som si tu prišla normálne pre radu a teda nie som typ matky ktorá je s dieťaťom kamarátka a nechá si skákať po hlave. Ja tiež chodím aj do prace aj mam doma toho dosť a nie to ešte slečne variť to, čo si rozkaze. Nepoviem, že sa jej nespýtam a keď už neviem čo, tak uvarím to, čo si povedia deti. Ale keby mam variť podľa nej m, hovorím, že jeme dookola to iste. Teraz idú zo školy na lyžiarsky , už vidím ako je cely týždeň hladná, lebo je všetko fuj.

reanda
23. feb 2023

ok, tak pokracuj rovnakym stylom a ries vecne problemy.. ja problemy nemam 🙂

thoughtfulweirdo
23. feb 2023

Aj ja som bola v tom veku extrémne prieberčivá. Vieš, čo s tým robila moja mama? Nič. Vždy bolo doma nakúpené to, čo mi chutilo, aby som mala čo zjesť, v istom období to bola dokola len praženica a spomínané holé cestoviny posypané syrom. K spoločnému jedlu som vždy musela prísť, ale nikto mi nesledoval tanier, čo a koľko som zjedla a nikto to nijak nekomentoval. Myslím, že hlavne vďaka tomu som postupne sama od seba svoj jedálniček začala rozširovať. Už v 15-16 rokoch som ľúbila jesť takmer všetko až na pár jedál, sladkostiam a čipsom nijak špeciálne neholdovala a najviac ľúbila zeleninu 😁 tým, že sa jedlu nevenovala pozornosť a nebol na mňa v tej oblasti nijaký tlak, nemala som dôvod vytvárať protitlak.

panelacikova
23. feb 2023

autorka, tak ak teda si ju viedla k tomu, že sa takto nehovorí atď...., potom tu máš celkom fajn návod - či lepšie povedané skúsenosť od
@veronicka88 o 14:48.
nechaj ju teda, nech si dá čipsy, kolu, iné sprostosti... ba dokonca by som urobila to, že cez víkend každému naliala polievku do taniera, jej nasypala čipsy a pridala pohár coly, nech sa dievča naje. normálne, bez emócií, ešte jej popraj aj dobrú chuť. a keď začne pindať, že čo to skúšaš, s kamennou tvárou povedz, že jej chceš dopriať a želáš jej dobrú chuť... veď ona sa tých hovadín prežerie, neboj sa. a ak by predsa len náhodou nie, tak potom jej treba dať pocítiť, že nech sa neopováži ti jedného dňa vytknúť, že je tučná...
a v tomto zmysle by ma tiež zaujímalo, kde je otec? čo na to otec?

reanda
23. feb 2023

@jane1987 neriesim obezitu, anemiu, ani vysoky cholesterol, ani nevyhadzujem jedlo.. len obcas, ked neodhadnem mnozstvo, co sa zje 🙂
ani nechodim s detmi k psychologom a psychiatrom, aby som riesila problemy, sposobene svojim pristupom k vychove

jane1987
23. feb 2023

@reanda noooo, tak si dokonala matka a mas dokonale deti 🤦

danyelia
23. feb 2023

Ahoj, jednoduchá rada...ak je slečne všetko ,,fuj,, normálne by som ju nechala aj tri dni vyhladovať a potom by jej bol dobrý aj chlieb s maslom...A keď nie je nikdy spokojná s jedlom, nech sa páči, nech si varí kľudne sama. No neviem, ale fujkať a vyhadzovať jedlo do koša? Raz by mi povedala fuj, skryla by som jej aj tie čipsy a kolu 😁 A dala trest (napr. zhabala mobil) a možno by sa nabudúce kontrolovala viac...

reanda
23. feb 2023

@jane1987 ano.. vsetci sme dokonali.. ked si to neposerieme

autor
23. feb 2023

@banalu čas spolu trávime, chodíme do cukrárne ak do kina aj na nákupy.. o pozornosti to nie je, je proste fajnova.

martas77
23. feb 2023

@reanda strašne si nepríjemná, skús si prečítať túto diskusiu keď tvoje deti dosiahnu pubertálny vek...

autor
23. feb 2023

@danyelia jasne ze ju vykazem z kuchyne keď povie fuj a začne sa nad tanierom ksichtit aké je to nechutne... ale hovorím, že to neustrazim, proste si urobí druhé. Aj keď som jej dôrazne povedala, že nebude si jedlo nakladať a potom hádzať dokosa ani naň hovoriť fuj...

@reanda na teba už radšej ani nereagujem

banalu
23. feb 2023

Ak spolu kvalitne travite cas, tak sa porozpravajte v tej cukrarni kde je problem, preco chces aby jedla aj ine veci ako 4 jedla dookola a pochutiny. A nech sa aj ona vyjadri. A dohodnite sa, ze ona bude skusat nove veci a ty jej vyjdes v ustrety 2x do tyzdna s nejakym jedlom co ma rada. A tiez ze budete varit spolu, a nech si hovori, preco jej dana potravina nechuti, a co by sa dalo zmenit a co nie.
Podla komentarov by sim skor povedala, ze ti riadne brnka po nervoch a noc jej ustupovat v nicom nechces 🤷‍♀️

bluka2
23. feb 2023

Možno je len gurmet 🙂 ja mám takú kamošku, čo dosť dobre varí a jej syn nezje napríklad škôlke obedy, lebo mu to nechutí, čo aj chápem, keď viem, aký má vysoký štandard. Niektorí maju proste iné predstavy o jedle... Keby si sa jej spýtala, čo chce zajtra navariť, čo by povedala?

beronsche
23. feb 2023

Tak ty var menej a ona nech si vari sama, ved toto nemoze byt problem.. alebo pripravujte spolu jedalny listok...
Ale dohodnite si nejake pravidla, co je pre teba akceptovatelne a co uz nie. Cosi ustup ty, ale aj od nej ziadaj kompromis. Aby to, co bude jedavat, bolo aspon ako tak nutricne vyvazene.

Aj ked neviem, z tvojich prispevkov mam pocit, ze bud bude po tvojom, alebo... bude po tvojom...
Spravas sa k nej ako k decku, mozno ona preto rebeluje. Jedlo je tvoje citlive miesto, tak "udrela" tam.. Napr. fackovat pubertiacku je uplne cez ciaru, zarabas si na to, ze sa vam pokazi vztah, nastrbi dovera..

Takze moja rada - porozpravat sa s nou otvorene, ale bez hrotenia emocii o tom, ake su tvoje a ake jej predstavy. Spytaj sa jej na to, ako to ona chce riesit a dohodnite kompromis. A potom dohodu respektuj.

danyelia
23. feb 2023

Uf, tak to obdivujem Tvoju trpezlivosť, no to dohováranie zjavne zmysel nemá. Prepáč za úprimnosť, ale mne keby toto opakovane robila moja (12 r. ) dcéra, ustavičné fujkanie a vyhadzovanie môjho s láskou pripraveného jedla, stratila by som trpezlivosť, zarevala na ňu tak, že by ohluchla a dostala by aj ,,po zadku,, - veď ona Ťa má úplne na háku! Fajnová či rozmaznaná, bez hraníc v správaní 🙄 Nabudúce vyberaj za každé jedlo 3 €, či aj vtedy hodí do koša...

witchlucia
23. feb 2023

Podľa mňa normálna puberta, jedlo je jedna z vecí kde vie prejaviť svoj názor a získať tým pozornosť. Tak ako si začala vyberať oblečenie ktoré sa jej páči a o mesiac sa možno za svoj výber bude hanbiť. Ja som si tým prešla tiež ale nevyhadzovala som jedlo len pri tej zmene hormónov mi veľa veci skrátka nechutilo a všetko v čom som mohla byť "proti" bola frajerina. Patrí to k dospievaniu. Moja mama ma nechala zgrcat sa z čipsov a čokolády, urobila som si hanbu keď sa mi nahlas odgrglo z kofoly a samú má to prešlo. Podľa mňa strikntnosťou iba podporuješ klamanie a tajnosti. Má 14 môže sa rozhodovať sama čo zje a keď jej nevystanu peniaze z vreckového pochopí že z koly sa nenaje 🤷🏻‍♀️ nerozhoduje za ňu a nedávaj jej pokyny, oberáš ju o skúsenosti a nevybuduje si sebavedomie. Keď nechceš aby vyhadzovala daj jej najprv ochutnať, keď nechce nech si hľadá inú variantu.

autor
23. feb 2023

@thoughtfulweirdo ja to žiaľ riešiť musím aspoň tým štýlom, aby sa nevyhadzovalo.. nemôžem jej nakupovať extra. A je doba zla...

doriiis
23. feb 2023

Na tomto ma najviac irituje fakt,že vyhadzuje do koša.Naco si to naberá,keď to potom vyhadzuje? Nech si naberie iba rezne,bez ryže...proste nech si naberie iba to,čo zje

autor
23. feb 2023

@bluka2 rezne

ivangeline
23. feb 2023

Vzdy je v tom aj vztah. Ty a ona. Aj ja som na jedlo hovorila fuj. ;P Do 17tky som jedla dookola to iste. Zvycajne pecivo,prilohy,cestoviny,zo zeleniny len uhorku...a pod :D Potom som jedla dookola to iste ale zdravsie,najma ryzu a zeleninu a chude maso a veci na pare.. Schudla som. Kebyze nemam deti,nejem maso a kopec dalsich veci.. ale snazim sa premoct,uz nie som mala.. takze myslim,ze prehanas a mozno toho jedla je vsade az az..a staci,co zje. Na tanier jej nenakladaj a ked uz,tak male porcie. ;) Svojim malym detom davam rozpoleny zemiak,priloha a 3ks masa. :D Co im budem davat viac? Ked vypytaju,rada da..

beronsche
23. feb 2023

Co mas vzdy s tym vyhadzovanim... Ved navar menej, ona nech najprv ochutna, az tak si naberie a mas po vyhadzovani..