icon

Problémové jedenie 14-ročnej puberťačky

23. feb 2023

Ahojte,
Chcem sa poradiť s rodičmi, ktorých dieťa moc nedá jedeniu. Teda aby som bola presná. Moja dcéra bude mať 14 rokov. Mala rôzne obdobia od takého, že jedla všetko, cez také, že sme jedenie podporovali rôznymi sirupmi na podporu chuti.
Teraz sa s ňou už asi rok neskutočne trápim. Všetko, čo uvarím, je fuj. Žiadne jedlo nedoje normálne, veľmi veľa vyhadzuje a mňa ide z toho potrhat. Vie, koľko stoja potraviny, vie, aké je všetko drahé, o všetkom som sa s ňou rozprávala aj keď reakcia bola iba pregulene oči.
V škole nechodí na obedy lebo jej nič nechutilo. Skončilo to tak ďaleko, že mi kradla peniaze a po skole si kupovala čipsy a kolu.
Raňajky sú fuj, rohlik, šunka, saláma, pomazánka.. všetko prehodnotí slovom fuj. Ešte parky sú ok.
Obed povybera niečo z taniera a zbytok fuk do koša.
Ale sladkosti a čipsy to by jedla stále, samozrejme. Jasne, ze jej nedám ale v tomto veku už je problém ju ustriehnut. Príde zo školy, pozrie do chladničky, a radšej si v toustovaci zapečie chlieb. To by jedla nonstop.
Ako by ste to riešili?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
23. feb 2023

@elizabet173 Mozne je ze sa boji ze uz nebude mat tolko pozornosti ked sa narodi dieta ale skor by som odhadovala ze jej chyba ta autonomia. Autorka spomenula ze ma viac deti, takze dcera uz si presla tym obdobim noveho surodenca a nebude to pre nu nove.

andreatytler
23. feb 2023

Autorka vsetky tie boje so si tu spomenula co mate okolo jedla maju jednoduche riesena:
Vyvar zje ale bez zeleniny a rezancov – zelenina a rezance budu skladovane zvast a kazdy si prida do taniera na stole.
Sote so zeleninou – nechaj ju povyberat z hrnca iba maso ak zeleninu nechce.
Zemiaky namocene do omacky – nedam si omacku alebo tie taniere co maju priehradky ak ma rada omacku na mase.
Vypilple zo stehna polku masa a druhu polku nechce – nech si oddeli maso od kosti a da na svoj tanier take ktore sa jej paci a ostatne necha v hrnci.
Ona nie je fajnovka. Ty si general, ktory trva na tom ze bude po tvojom.

deninka233
23. feb 2023

@autorka stačí ti zaviesť zopár drobných pravidiel, napíšem naše na inšpiráciu, aj keď zmena sa ti bude robiť ťažšie ako nám, čo to máme už zavedené dlho. Mám dve deti, vegánku a velice prieberčivého mäsožravca:
1. Jedlo sa nevyhadzuje, vyhodiť môžem len ja, “autor jedla” vyhadzujem len splesnivené/zničené veci
2. ak deti (a aj pre nás s mužom to platí) nedojedia, uloží sa tanierik do chladničky a pri najbližšom jedle sa zohreje v mikrovlnke a doje. Kým sa to nedoje, iné sa neje. Stalo sa, že syn mal 2 lyžice halušiek v chladničke, chcel rožok s medom na večeru, tak pekne najprv dojedol halušky a potom zbaštil aj rožok.
3. Ak si niektoré dieťa nie je isté, či bude dané jedlo jesť, dám mu najprv ochutnávkovú lyžičku. Ak odsúhlasí naberám, ale tiež len pár lyžíc, môže si potom dať duplu. Duple milujú, majú aj dve, ak im chutí. Aj dupla je len pár lyžíc, vždy úmerne menej s počtom duplí
4. Naberám vždy jedlo ja (prípadne iný autor jedla, ale väčšinou ja), oni by si nakydali, podľa “očného hladu”. Ja už to mám v oku a keď nie, dupla. Vždy naberám radšej menej aj keď je to oblúbené jedlo
5. Deti jedia, čo im chutí. Varím variabilné jedlá napr. som. uvarila špagety, sebe som pripravila carbonara, muž si otvoril mortadellu, dcéra si dala kečup a kukuricu, syn si dal smotanové s mojou slaninou z carbonary. Bežne u nás bolo, že ryža s mäsom, syn zjedol mäso, dcéra ryžu s mrkvovým šalátom.
6. Syna mám približne vo veku tvojej dcéry, má povolený budget na tieto “hlúposti” z vreckového (druhá časť vreckového ide na autobus). Raz si prejedol aj autobus, išiel domov pešo, 7km to má zo/do školy, kým nebol nový termín vreckového iné nedostal (má týždenné). Velice si to odvtedy stráži.
7. Doma nič mimo ovocia na zobkanie nedržíme. Ak by sme aj, nepomohlo by nám to, manžel zežere nekriticky všetko (chudáci Mikuláši 🫣😫) Ak ideme robiť filmový večer raz mesačne v piatok, pochutiny sa nakúpia ale aj hneď zjedia. Komoru ani nemám, ale ak by som mala, bola by plná múk, zemiakov a konzerv.
Snáď ti moje zhrnutie pomohlo. S mojimi ofrnencami, kde každý je dačo iné, som si zvykla počítať za super úspech aj zedenie holých cestovín. Aj také obdobie bolo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
fadama
23. feb 2023

Tiež jem dokopy 5 jedál som príliš vyberava. No a čo. Nechaj ju, hádam ju nebudeš nútiť jest to čo jej nechuti

panelacikova
23. feb 2023

autorka - čítam postupne, ak to tu bolo spomenuté, tak sa ospravedlňujem. ešte mi napadlo, že ak teda jesť chce, daj jej na tanier iba trochu, polovičku toho kuracieho stehna napríklad. a čo sa týka rozhodovania o oblečení, niečo som zahliadla, že to uvádzaš ako niečo, čo si jej "dovolila", nuž, moja má 13 a od 12 si vyberá ráno zo skrine, čo si chce obliecť. na nákup chodí väčšinou s babkou, lebo babka jej kúpi hocičo, je finančne veľmi dobre zabezpečná. dcéra sa však vždy väčšinou poradí aj so mnou, dá na môj názor. a práve teraz, tesne po 13-ke si zapýtala iné veci, než nosievala doteraz, ale stále ešte v štýle, ktorý mám rada aj ja. proste len ju upútal iný druh a obrázky. stále však športový štýl, čomu som teda rada, lebo ja nosím tiež také 😀 ale keby chcela sukňu a sako, tak jej to proste dovolím, pretože mi je jasné, že sa už začína objavovať a chce skúšať. a to má čerstvých 13. nehnala by som to ozaj do absolútnych krajností. možno naozaj to jej "fuj" na jedlo fakt vyplýva z toho, že si nenašla ten správny prístup k momentálne totálnej puberťáčke :( skús povoliť z niektorých svojich požiadaviek a uvidíš, či to nezaberie. naozaj s ňou skús byť viac kamarátka a parťáčka (samozrejme s istými hranicami), než prísna mama. ja som teda dosť prísna mama, respektíve bola som, ale s príchodom puberty som fakt upustila od mnohých vecí, na ktorých som predtým trvala. lebo inak by to bol boj.

autor
23. feb 2023

Asi mate pravdu.. nechám ju tak.

panelacikova
23. feb 2023

@deninka233
@elizabet173 dievčatá, mne sa u dcéry stáva hlavne ráno (neviem, asi stiahnutý žalúdok, veľmi toho nezje, ale trvám aspoň na mále, lebo by v škole vyžrala hlúposti z bufetu) 😀 že teda nezje celé. väčšinou jej urobím len polovičku rožka s džemom alebo teda niečo iné v podobnom "objeme" jedla. a stane sa, že nezje. ešte mi povie, chúďa, že: mami, ale asi to celé nezjem, nejak mi nechutí. tak jej odpoviem, že nevadí, prikryjem a dáme do chladničky. a buď jej to ponúknem na večeru alebo ak nemá na to chuť, dojem to na večeru ja. striktne na tom netrvám ani ráno, aby to vopchala do seba nasilu, ale ani večer, ak na to práve nemá chuť. vyhodiť to nevyhodím, buď to zje ona alebo ja. dávam jej normálne na výber. faktom je, že ona sama je smutná z toho, ak sa jej má zvýšiť, ona sama sa BOJÍ, že ja by som to náhodou mohla vyhodiť. našťastie. čiže nemám problém, aký má autorka.
čiže milá autorka - rád si tu dostala dosť, v podstate všetky boli fajn, aj tie prísnejšie, ale aj tie povoľnejšie. keďže doteraz si dosť trvala ty na svojom (myslím si), skús tie povoľnejšie verzie. skús s dcérou spolupracovať, nie s ňou bojovať. verím tomu, že si k sebe nájdete cestu a ona začne opäť normálne jesť 🙂

panelacikova
23. feb 2023

autorka, ešte mi napadla jedna otázka.... to dieťa, ktoré je na ceste, je plnohodnotný súrodenec tvojej dcéry alebo ide o dieťa s iným partnerom, než je otec dcéry? lebo v tom prípade môže jej rebélia veľmi úzko súvisieť naozaj aj s očakávaným prírastkom do rodiny...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
oslo1
23. feb 2023

Ja som ako dieta Bola tiez zly jedak,naucila som sa jest az ked som si Sama varila. Proste niektore jedla, co moja mama varila mi nechutili.
Moj syn je taky isty.
Nema rad zeniaky, v akejkolvek forme, tak mu ich nedavam. Ma rad hole cestoviny, alebo cestoviny s hocicim. A tiez ryzu.
Tak ked robim rezne, chicken nuggets (robim ja, nekupujem), tak mu k tomu nedavam ziadne carbohydrates, to tam urcite nepotrebujem, dam mu uhorku.
A takto fungujem.
Zivot mam velmi stresujuci, nebudem sa Este aj so synovym jedenim rozculovat.
Jemu varim, to co lubi.

elmivelmi
23. feb 2023

ale ty ju dost premaznavas sa mi zda,ma ma maniere ako noje 4r deti,A ro ked nedoje ze fuj,preco chodi po skrinkach,?To jej dovolis,?Ved ju neries tolko,nevaimaj si to je uz skoro dospela,nebude jest,nech ale cipsy by sim jej zatehla a nic nedala okrem nedojedeneho taniera.Aj ti pomaha?Ci len rozkazuje a nakupuje a triedi si svoj volny cas a aktivity?Proste problem je to,.ze teba to vytaca,a potom robis ustupky.Ale neboj sa jeden den o hladu,dva a vylize aj z podlahy.Len ju nezasobuj somarinami.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
23. feb 2023

@elizabet173 no ona väčšinou ráno nemá chuť vôbec. ja jej ale vždy niečo pripravím, aby mala niečo "teplé" do žalúdka. väčšinou je to sprevádzané teplým čajom alebo mliekom. a nie, netrvám. vždy urobím niečo také, čo viem, že dojem v pohode aj ja 🙂 ale ona je iný level, než autorkina. ona mi inak normálne zje v podstate všetko, čo nezje ju. len ráno je trošku problém. skôr psychický. neviem príčinu, ale nerobím nátlak. napríklad keď zje všetko, že jej chutí, nedokáže si umyť zuby, lebo ju napína 😀 ak nezje takmer nič, umyje si v pohode zuby. niečo tam robí šarapatu v tej hlavičke a ja netlačím. buď sa naje a ústa len opláchne vodou alebo neje a umyje si poriadne zuby. nechávam to na nej. ale ona mi inak pekne zje, aj v škole. viem to veľmi dobre, lebo pôsobím v rovnakej, do ktorej chodí ona 😀 😀 a viem, že ak aj nezje, že ju samu to veľmi trápi, že nedojedla. vždy mi povie: mami, ja som ale nezjedla to mäsko, bolo dosť tvrdé. a čaká, čo ja na to. no a ja jej poviem: nevadí, fakt bolo tvrdé (lebo bolo) 😀 ale na 90% zje absolútne celý obed. ako v škole, tak aj doma. akože, je to puberta, niekedy si lezieme poriadne na nervy, ale inak si myslím, že je fajn vychovaná a že je to dobrá duša. len rebeluje. asi ako aj autorkina, len tá si zjavne nenašla správnu cestičku. snáď sa jej to podarí.

deninka233
23. feb 2023

@elizabet173 ja na tom netrvám, oni sú už tak naučení od malička. Už to majú automaticky, robím to tak aj ja, aj manžel, videli nás, už ako malí hovorili, mami odlož mi to alebo si odkladali sami. Chcela som tým napísať, že kľudne si dá, na čo má chuť ale najprv doje. Navyše sa to stáva tak max. raz do týždňa, my veľmi málo nedojedávame všeobecne.

andreatytler
23. feb 2023

Este jedna vec mi tu rezonuje... to vyhadzovanie do kosa.
U nas vsetko po synovi dojedam ja a ak ja nechcem tak muz. Mozno si niekto povie ze sme ako prasiatka ze po sebe dojedame, ale podla mna lepsie ako vyhadzovat.

lujza123
23. feb 2023

Nechaj ju tak, nech si princezná sama vari . Mám doma 13 a pol ročnú, keď nechce čo je navarené spraví si niečo jednoduché sama .
Aj keby je každý deň suché špagety je mi to UPLNE JEDNO , trápilo ma to keď mala 4 roky.
Jogurty ma nakúpené na každý den keď si ich zje naraz holt smola, sladkosti ani junk food doma nemáme…

Čo by ma vytočilo je to fuj a vyhadzovanie jedla. Veď nech si naloží koľko chce a čoho chce, keby mi vyhodí pred očami polku kuracieho stehná do kosa tak ešte ten večer by musela herečka šlapať pešo do obchodu a kúpiť cele stehná zo svojho vreckového. A keby mi hovorí fuj pri jedle večerala by osamote, určite by som si nechcela kaziť večeru počúvaním nejakého fujkania.

elmivelmi
24. feb 2023

@andreatytler to nieje spravne dojedat po detoch,radsej im menej nalozit,ja to nemam rada.Uz len kvoli kilam navyse ale aj chorobam.Je to dost nebugienicke.

andreatytler
24. feb 2023

@elmivelmi Pre mna to nehygienicke nie je, ale chapem ze pre niekoho ano.

elmivelmi
24. feb 2023

@andreatytler ale pockaj kym ti zacne chodit do skolky a bude soplave a chore,isto sa odnaucite po nom dojedat😉

andreatytler
24. feb 2023

@elmivelmi Uz chodi druhy rok do jasli. Byvali sme vsetci chori, uz sa to zlepsilo. Ludia co spolu ziju sa nakazia aj ked nedojedaju jeden po druhom.

aja143
24. feb 2023

Zatiaľ nijako.... Naposledy aj krv v poriadku. Školské obedy sme odhlásili, snažím sa uvariť vždy niečo aj také, aby aspoň niečo zjedla. Ale chipsy môže tiež, aj fast food by si dala, ale to sa snažíme obmedziť. Ale je to na nervy😩

lotaskuno888
Odpoveď bola odstránená
som_realistka
24. feb 2023

Puberta je tazka😀 my sme tiež riešili tento problém, ale dcéra pitvala aj kuracie prsia, že sú tam šľachy, a je to "tukovite" a z príloh sa priberá, pomohlo zapojenie do plánovania a varenia, a rozhovor, a našťastie v tom období sme mali aj preventívnu u lekárky a so sestričkou sme sa rozprávali o vhodnej strave, pre pubertiaka je niekedy cudzí názor lepší ako mamin😀

mamkalentedkova
24. feb 2023

Tiež som to niekedy tak prežívala ,že niekomu doma nechutilo ...teraz keď Varín každý druhý víkend pre 6 ľudí som to riešiť prestala .Snažím sa uvariť tak ,aby chutilo všetkým ,ale vždy sa nedá trafiť každému do chuti.Kazdy zje toľko ,koľko chce a vyberie si to ,čo im chutí ..inak by som sa asi zbláznila .Muž okrem kuracích pŕs a karé iné mäso nezje ,syn zas nechce tarhonu,tak mu vtedy upeciem miesto tarhone k mäsu zemiaky ..proste ,snažím sa nájsť kompromis .Tiež vyjedla sladkosti a chipsy keď ostane sám doma ,ale v puberte sme neboli iní .Našťastie ,inak ,čo sa jedla týka ,sa práve teraz ľúbi najesť .Najmenšia ,rok a 8 mesiacov vymýšľa ,je veľmi slabý jedák..navariť tak,aby bolo pre všetkých je ozaj umenie ,ale nebudem sa kvôli tomu rozčuľovať .Vždy je nakúpené , každý má ruky a vie si zobrať ,čo má rád ..Keby som sa mala zakaždým kvôli jedlu rozčuľovať ,asi umriem veľmi mladá 🤦‍♀️. A bohužiaľ ..stane sa ,že sa aj niečo vyhodí ..Našťastie ,so zeleninou ani jedno z detí nemá problém ,ani s ovocím,takže keď si dajú nejaké tie chipsy alebo nugetky a podobne ,nevidím to ako obrovský problém .Syn športuje ,má obrovský výdaj energie ..ani jedno z detí nie je obézne ..

ropucha6
24. feb 2023

@oslo1 tiez poznam take zeny. To, co navarila mama, im proste nechutilo…a sa ani necudujem, niektore zeny nevedia varit. Aspon mali motivaciu sa naucit skoro varit.

oslo1
24. feb 2023

@ropucha6 vsak to. Viem,ze varim dobre, ale taktiez viem, ze niektore jedla mi syn nezje. Tak ho nenutim.
Moja mama tiez varila ok, ale proste mi to nechutili.
Aj dnes mam jedla, ktore nezjem, alebo povyberam,co mi nechuti.