icon

Problémové jedenie 14-ročnej puberťačky

23. feb 2023

Ahojte,
Chcem sa poradiť s rodičmi, ktorých dieťa moc nedá jedeniu. Teda aby som bola presná. Moja dcéra bude mať 14 rokov. Mala rôzne obdobia od takého, že jedla všetko, cez také, že sme jedenie podporovali rôznymi sirupmi na podporu chuti.
Teraz sa s ňou už asi rok neskutočne trápim. Všetko, čo uvarím, je fuj. Žiadne jedlo nedoje normálne, veľmi veľa vyhadzuje a mňa ide z toho potrhat. Vie, koľko stoja potraviny, vie, aké je všetko drahé, o všetkom som sa s ňou rozprávala aj keď reakcia bola iba pregulene oči.
V škole nechodí na obedy lebo jej nič nechutilo. Skončilo to tak ďaleko, že mi kradla peniaze a po skole si kupovala čipsy a kolu.
Raňajky sú fuj, rohlik, šunka, saláma, pomazánka.. všetko prehodnotí slovom fuj. Ešte parky sú ok.
Obed povybera niečo z taniera a zbytok fuk do koša.
Ale sladkosti a čipsy to by jedla stále, samozrejme. Jasne, ze jej nedám ale v tomto veku už je problém ju ustriehnut. Príde zo školy, pozrie do chladničky, a radšej si v toustovaci zapečie chlieb. To by jedla nonstop.
Ako by ste to riešili?

Strana
z5
zuzzinka
24. feb 2023

@adrianka2606 no lebo zje velmi malo, vybera prebera a potom vyjeda somariny. Tak sa snazim, aby zjedla normalne jedlo co najviac. Ak syn nechce alebo povie, ze ma dost. Jeho necham tak. On zje aj zeleninu/ovocie, ona nie. S nou bojujem o kazdy kusok mrkvy v polievke.

kp7333
24. feb 2023

nech si vari sama. ja som bola tiez vyberave decko, mama mi vzdy odlozila kusok masa, nech si sama uvarim podla svojich chuti. aspon som sa naucila varit.

breznica
24. feb 2023

@elizabet173 pred pár desiatkami rokov by ich to ani nenapadlo?😁 moja mama už je dôchodkyňa a len pred pár rokmi sa mi priznala,že ako decko jeden čas jedavala len horalky😅 holt,posledné dieťa s už pomaly dospelými súrodencami, tak bola rozmaznana. A vyrástla z toho🤣

michmich
25. feb 2023

@katka700 toto je ako cez kopir moja 19 rocna dcéra. Presne tie iste jedla + halusky a špagety so syrom. Z polievok len vyvar a kapustnicu bez všetkého 🤦‍♀️
Bojujeme s jedlom od detstva. Vyvar s masom volala spinava polievka. Nove jedla do jedalnicka odmieta dat, odmieta co i len skusit. Je dookola to iste. Maso len kuracie obcas a tiez to pitvá a vyberie si len niečo. Omacka sa nesmie dotknut prilohy... Najlepšie nemat ziadnu. Tajne si kupovala sladkosti. Ja som to chcela riesit u obvodnej. Ona jej len zobrala krv a kedze mala vysledky dobre, tak to neriesila. Ze z toho vyrastie. No nevyrastla 🙄
U nas sa rozhoduje ona sama uz od detstva. Vybrala si skolu, isla v 17 tich na rok do Ameriky. Tam sa musela starat a rozhodovat sama. Tam mala prisnu rodinu, snazili sa vsemozne za to jedlo. Boli na nu tvrdy, mali väčšiu autoritu ako ja. Nepomohlo 😔 Ja uz fakt neviem. Najhoršie je, ze syn zacina mat tie iste maniere a to ked bol bábätko tak spakoval všetko.

veronicka88
25. feb 2023

@michmich nič s tým neurobíš....mňa napína nad niektorými jedlami dodnes ...ak nechceš ani neovonaiam nieto ešte ochutnať....sú veci ktoré si ťahám z detstva...a naučila som sa veľa veci jesť až keď sme s manželom začali žiť sami a keď som si ich uvarila podľa seba....napr.moju paradajkovú polievku zjem aj s čipkou,klasiku?ble nikdy🤣🤣🤣🤣plnení papriku😩a podobne smakocinky nikdy....moje pečené mäsové guľky v červenéj omáčke aj štyri dni za sebou🙈a to mamina s otcom a ozaj výborne varili ale proste toť ak bolo....neviem koľkokrát sa trápila kvôli tomu,ale ja som nikdy nepovedala nič že fuj alebo čo...jednoducho som si nedala a v takom veku ako je tvoja už som vedela že keď jej to zhejtujem zranil jej city. Tak som jednoducho nezjedla a bodka.nekomentovala som....mám uja ktorý nezje takmer nič a aj keď teta navaril dá si na to polmkila soli. Kamoskin manzel nezje nič len vývar a kruacie soté a to čo navarí mamička🙈ona rezignoval a už doma vari len pre seba a synov(ti už ale odkukavaju od manžela).a to sa bavíme o ľuďoch 36r a 51r☝️

sandyan
25. feb 2023

Nemyslim,ze to zavana anorexiou.. ja som bola taka ista😁len nie zapeceny toust ale hranolky boli moje top,,doma navarene vzdy polievka aj druhe..nie ja son si radsej dala hranolky s tatarskou trvalo to mozno 2 roky..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
barbora19911
25. feb 2023

Ja som presne v tomto veku keď som mala 14 robila to isté dokonca som jedla len jedno jedlo každý deň cize asi rok to isté ..mama mi musela nosiť z restiky gnocchi s lososom a špenátom 🤣 ...až teraz keď mam 23 tak zjem toho viacej ale nieje to stále to čo by malo byť proste jem len to na čo mám chuť a jedálniček vytváram pre priateľa ja inak by som to nezjedla keby boli zemiaky v omáčke namočené tak to nezjem takisto soté nezjem ..ale je to lepšie oveľa lepšie teda ako v tých 14 :D a chute sa menia a vykrištalizuju ..veď koľki z nás v škôlke nejzedli špenát a teraz v dospelosti ho jeme ? 🙂

breznica
25. feb 2023

@elizabet173 prečo by vyhadzovali jedlo? Boli 4 deti,2 rodičia, 2 starí rodičia a chovali hydinu,prasiatka... myslíš,že vyhadzovali jedlo kvôli tomu,že jedno decko sa nezmestilo do kože?

gabika20
25. feb 2023

Pokiaľ ti zje aspoň pár jedál je to fajn, podľa mňa je to obdobie a prejde to.. ja mám doma dcéru čo nejedla, nič (anorexia), boli sme len na Nutridrinkoch..a to je aj bol problém, čo by som za to dala keby zjedla čipsy,sladké, a colu 🙈 ale držím palce, tento vek je náročný pre dievčatá ale aj pre náš rodičov 😘 kým nezačne normálne jesť treba nejak aspoň umelo doplniť vitamíny, C,D a pod.

michmich
25. feb 2023

@veronicka88 a nemas zdravotne problémy z toho? Dcere davam vitaminy ale niektore latky vo vitaminoch nie su.

veronicka88
25. feb 2023

@michmich čo s atyka KO nič okrem nižšieho železa...ale ja dnes už zjem nonked som bola pubertacka tak ani zeleninu a z ovocia len jablko...ale jedla som mäso no zas....ale nebolo moderné to nejako extrémne prežívať....proste sa stalo ako píšem vyššie a bolo vybavené...nemám z toho ani traumu ani nič.a to som mala veľmi prísnu vychovu

Strana
z5