Problémový 17-ročný syn
Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Neviem co so 17 ročným synom. Cele dni sedí iba za monitorom , nic ine ho nezaujíma ani nebavi. Po nociach s manželom nevieme spávať lebo celú noc hra hry a kričí do monitoru. Už v minulosti mal syn problémy s alkoholom ale to sa našťastie už napravilo no teraz ma trápia tie jeho hry. Ledva ho dostanem do skoly a hned co príde sada za komp a sedi tam aj do polnoci. S manželom sme sa mu to snažili vysvetliť, chceli sme ho brat aj na výlety lenže on nie a nie odtrhnut sa od kompu.😕Sme naozaj zúfalí prosim o radu🙏🙏🙏
@zenablesku Toto uz bez pomoci asi nezvladnete. Ja by som sa skontaktovala so osychologom,ktory sa venuje zavislostiam a isla tam sama,nech mi da rady ako nanho a ako vydrzat a nepolavit,ako sa s nim rozpravat,co robit,ked ma amok a je agresivny a co robit,aby neusiel z domu a nehral niekde poza skolu. To je tancovanie na tenkom lade. Musis byt pevna a rozhodnuta. Kamoska mala 11 rocneho zavislaka a to bolo strasne ho zvladnut. Neviem si predstavit davat do normalu 17 rocneho. Je to aj obrovsky strach o jeho zdravie. Ale prosim,co najskor konaj.
@zenablesku ani ho nic ine nemoze bavit, ked sedi za PC a zije hrami.Ver, ze ak by si ho vypla bude si musiet najst inu zabavu.Mna, ked dcera nahneva beriem mobil ma 15 r a vie, ze to presvihla.Vie zrazu aj napiect, citat knihu ci vsimnut si, ze sme doma ci ist von so psom..Su zavislaci od neho necakaj, ze to dobrovolne vypne.Ty to musis spravit a,, ked sa nehanbi, ze mu rodicia daju rodicovsky zamok jeho hanba.Hlavne to sprav bude zduty, bude zurit...ale ine nepomoze
@marca12 dakujem ako som spomínala skúšali sme už kopec veci . Kontaktujem odborníka a dúfam že sa konečne napraví aj keď to urcire nebude ľahké🙏
@zenablesku Mnohé píšu že máš vypnúť internet a podobne... Ja prispejem trošku iným spôsobom. Hovorí sa, že čo vložíš do dieťaťa do veku 6 rokov, žneš v puberte a dospievaní. Vy sami viete ako syn vyrastal, ako poslúchal, neposlúchal, komunikoval, spolupracoval, ako ste fungovali ako rodičia. Keď som chodila na VŠ, mali sme prednášky z vývinovej psychológie, sociálnej patológie, závislostí a pod. Spolužiaci-rodičia sa najviac pýtali ako uchrániť dieťa od drog a závislostí. Chceli počuť instantnú radu, hlavne rýchlu, čo najľahšiu a bez práce. Múdry pán profesor odpovedal že univerzálna poučka neexistuje, avšak z rokov praxe môže potvrdiť že najšťastnejšie deti sú tie ktoré majú hranice a šťastná rodina je tá, v ktorej fungujú pravidlá. Svätá pravda. V tvojom príspevku je cítiť zúfalstvo, manipuláciu zo synovej strany, citové vydieranie. Vieš ako sa to volá? Nitky spoluzávislosti. Ťaháte tu káru spolu so synom. Trpí spánkový režim, fungovanie rodiny ako celku, komunikácia, rešpekt, asertivita. Toto by nebavilo nikoho a úplne vás chápem. Píšeš že syn mal problémy s alkoholom. Určite ste šťastní že syn nepije. Omyl. Alkohol nahradil inou závislosťou, ktorá funguje na tom istom princípe. Útek, únik z reality, masírovanie centra odmeny v mozgu- dopamín, žiadna zodpovednosť za svoje konanie. Hranie hier vyzerá na prvý pohľad nevinne. Nie je to pravda, môže to veľmi rýchlo skĺznuť do gamblingu, alebo inej látkovej prípadne nelátkovej závislosti. Syn má 17 rokov. Do veku 18 rokov je to stále vo vašich rukách. Potom ste skončili. Syn sa stále môže liečiť, ísť na liečenie na 3 mesiace napr. na Prednú horu. Áno, aj toto sa tam lieči. Treba kontaktovať všeobecného lekára, ten vás nasmeruje, psychológ, psychiatria, stacionár, svojpomocné skupiny.. Nedá mi ešte... vo vývinovej psychológii sa popisujú štádia vývoja dieťaťa. Prvé je orálne- dieťa je fixované na matkin prsník, fľašu, uspokojuje svoje potreby ústami, Druhé je análne- dieťa je fixované na konečník, vyprázdňovanie. A prečo to píšem? Štúdie aj prax potvrdzujú, že závislí ľudia sú zafixovaní v tomto období, vývinivo ostali v tom období. V období keď sa vykakali do nočníka a rodičia tlieskali a robili okolo hovienka tančeky vďačnosti. (upútavanie pozornosti, slasť-pochvala) Bežne zaužívané, avšak veľká chyba. Netlieskame dieťatu za to čo je normálne. Dnes sa u vás deje to isté, syn prostredníctvom závislosti (nech je akokoľvek zlá) upútava vašu pozornosť a vy okolo neho tancujete tanečky, len aby bol pokoj, len aby sa neurazil, kúpime mu bicykel... Nie, ešte raz nie, on potrebuje hranice, zodpovednosť a profesionálnu pomoc. Profesionálnym prístupom sa dá prísť na koreň veci. Traba si položiť otázku, prečo syn spadol do závislosti? Vo všeobecnosti -Nikdy to nie je preto, že od dobroty, lebo všetko mal, lebo nemal, lebo sa nudil.... Vždy sú za tým nezvládnuté vzťahy v rodine, pocit sebahodnoty, integrity, prijatia atď. Problém si treba zverbalizovať, uvedomiť si chyby, nerobiť si výčitky. Pracujte aj vy ako rodičia so sebou, je to aj o vás. Krik, vyhrážky, obviňovanie, prosby, kupovanie si pozornosti nikam nevedie. Nastavenie zrkadla, priznanie reality je dobrý prvý krok k riešeniu vášho problému. Veľmi držím päste, prajem vám aby ste s manželom boli team ktorý nepovolí a vašim heslom bude vytrvalosť, trpezlivosť, spojenectvo a láska k dieťaťu.
Tak ale to nie skusat. Bude to tak a hotovo. Nijak inac. Proste o takej a takej hodine sa vypne net pre vsetkych a hotovo. 🙂 To par tyzdnov potrva,pokym si najde inu cinnost a nebude nahnevany.
@zenablesku pozri si dokumnet The Wisdom Of Trauma . Aby si pochopila, preco vznika zavislost. Ty ako matka sa zamysli potom, kde sa mohlo co "pokazit". Niekedy je to velmi na pohlad "nevinne" nieco. Nejdem ti dalej pisat, ale som asi jedina, kto si nemysli, ze je to nejaka chyba vychovy. Je to suhra viacerych okolnosti a jedno je iste, tvoj syn je velmi nestastny.
@jamimo ďakujeme. keď bol syn menší vždy posluchal, učil sa chodil s nami po rôznych výletoch. Okolo 16 mal problémy s alkoholom to sa našťastie vyriešilo no onedlho prišiel ďalší problem…
@ivangeline najde si inu zavislost. Treba riesit pricinu. V tomto momente by som bola radsej, ak by to bola zavislost na PC a mala to dieta doma. Lebo on si najde nieco dalsie, mozno drogy, mozno opat alkohol, automaty, nakupovanie, adrenalinove zazitky.. Je malo pravdepodobne, ze zacne behat, ci tvorit nieco, citat a pod..lebo aj to mozu byt zavislosti..
@zenablesku ved chalan chodi do skoly, ako moze do noci kricat do monitoru? Ved rano vstava do skoly. Treba pevne pravidla. Cez tyzden vypnut internet o deviatej, do noci nech hra v piatok, sobotu.
@0silvia0 veď práve že sa ani nevyspi poriadne…
@zenablesku najrelevantnejsie rady ti dala
@jamimo .... Naozaj treba rodinnu radu, pevne pravidla. Nelatkove zavislosti su take iste zavislosti ako ine, nech vam do toho chalan uplne nespadne.
Spanok je pre kazdeho velmi dolezity, musi spat.
@jamimo
@zenablesku
odporucam tento rozhovor... suvislost zavislosti a traumy z detstva
@zenablesku ak vypnes wifi, tak si ju pusti. Nema 5 rokov. Predpokladam ze router nemas pod poduskou. Podla toho co tu baby pisu, si myslim, ze teenagerov nemaju ani nahodou. Je zavislak, zije vo virtualnom svete lebo si nevytvoril dostatok realnych vztahov. Priciny mozu byt rozne. Ak sa da, a mas znameho IT, preheslovat wifi a nastavit pristupy aby sa jeho zariadenia- mobil a pocitac vypinali vo vami nastavenom case. Vacsina deciek v tomto veku este o 22:00 riesi skolske ulohy a kamosov online, do 23:00 by mu malo stacit az az, aspon podla mojej skusenosti. Ak chce byt online dhsie cez vikend, nech sa paci, az po sedeni zo psychologom.
@zenablesku je to prirodzená reakcia.. Každý závislá bude bojovať o svoju dávku.. On o hranie.. Vidí ze na vás platí jeho uráža nie tak sa bude urážať... Bude mať aj abstinenčné príznaky... Ale tu ie odznejú a bude dobre.. Riešte to... Bez ľútosti vypnúť a hotovo...
@zenablesku ja som v jeho veku do 3:00 rano citala knihy. Tak sa nevyspi, uz nie je malinky. Vyspi sa inokedy, predpokladam ze nevstava cez vikend o 7:00 rano. To by som ako argument nevytahovala. Bude mat pocit ze ho vidis ako male decko. A on sa uz vidi ako chlap predsa😉
@dada5000 nie je to argument a myslím že závislosť na hrách a čítanie kníh je niečo celkom ine
@zenablesku si starostliva mama, a tak to ma byt. Len si vyberaj voci nemu argumenty tak, aby sa necitil ako decko.
@dada5000 podaktori 17 rocni obabru aj IT ckara. Mam skoro 14 rocneho, ktory je v niektorych veciach lepsi nez jeho otec, programator a vystudovany kybernetik. Ako 11 rocny prehodil rodicovsku kontrolu z rodica na seba, takze on "kontroloval" aktivity svojho otca 😀 Skratka, niektore decka zaheslovanie nezastavi...
@akvi ...kazdy je sputavany a zavisly
. su vsak zdravsie verzie. Tak mnisi niekde v Tibete alebo na samotke nie.. ;)
@dada5000 v jednej rodine najprv vypínali wifi tlačítkom na routri, ale dieťa rýchlo našlo kde ho zapnúť. Potom som tam nastavoval Wifi tak, že podľa MAC adresy telefónu dieťaťa bol nastavený týždňový časový plán kedy sa povolí a kedy zakáže prístup na internet. Prvé dni po vypínaní bolo dieťa agresívne a nenávidelo rodičov. Na routri bolo zmenené heslo, aby sa nedostalo do nastavenia.
V inej rodine pri menšom dieťati mali Mikrotik router, a tam si vedeli nastaviť vopred na každý deň iné heslo. Heslo bolo vlastne výsledok matematického príkladu, takže ak dieťa vyriešilo príklad na ten deň, malo v ten deň internet.
Predpokladám že 17 ročný nepotrebuje WiFi, ale je pripojený káblom, ak by to aj nastavili na routri vie si ho resetovať a prestaviť podľa seba.
Na router by som dal takýto týždňový časový spínač https://casove-spinace.heureka.sk/elektrobock-z... nastavíte si kedy pôjde a kedy sa vypne a router mať zamknutý, aby k nemu nemal fyzický prístup.
Ale niektoré hry môže hrať aj offline, nemusí byť na nete.
@maranco my take mame, zapina nam to v urc. castiach dna filtraciu na bazene alebo zavlahu. Zavlahu vieme aj apkou z prace riadit.
ale tu v tomto pripade vidim uz vaznejsiu hlbsiu zavislost. Ak mal predtym problem s alkoholom v takom mladom veku a teraz toto... samotne vypinanie pomoze len kratkodobo a neriesi problem. On sa moze odstahovat v 18stich alebo po skole a dalej gemblit. Alebo z hier prejde na nieco este horsie 😢
@zenablesku co mu vlastne spustilo ten alkohol? bol v nejakej partii? alebo pil sam?
@negymama zla partia, sam nepil iba keď bol s nimi

@tiika aj to je pravda.