Problémový 17-ročný syn
Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Neviem co so 17 ročným synom. Cele dni sedí iba za monitorom , nic ine ho nezaujíma ani nebavi. Po nociach s manželom nevieme spávať lebo celú noc hra hry a kričí do monitoru. Už v minulosti mal syn problémy s alkoholom ale to sa našťastie už napravilo no teraz ma trápia tie jeho hry. Ledva ho dostanem do skoly a hned co príde sada za komp a sedi tam aj do polnoci. S manželom sme sa mu to snažili vysvetliť, chceli sme ho brat aj na výlety lenže on nie a nie odtrhnut sa od kompu.😕Sme naozaj zúfalí prosim o radu🙏🙏🙏
@morgane1975 ano, kedysi male deti s otvorenymi ustami pocuvali pribehy, ktore im stari rodicia hovorili. Dnes stari rodicia s otvorenymi ustami a vyplestenymi ocami sleduju, co vnucata dokazu a nikto ich nedokaze zastavit-ano, chora doba. Nastastie nie vo vsetkych rodinach sa tato pliaga rozmohla.
@tilly presne.Tiez sa len pousmejem nad radami, ze vypnut wifi a pod. Moj syn je tak zbehly v tychto veciach, ze by wifi vypol skor on mne, ako ja jemu, 12 rocny sa s kamosom naburali do MHD systemu v meste a napisali na SAD-ku, ze to maju tak zle zabezpecene, ze sa tam nabura kazdy blbec.. Skoro ma piclo a cakala som, ze sem nabehne policia kazdu chvilu.. 🙄
A nie, ani pohorsovanie sa nad neschopnymi rodicmi a otrasnou dobou problem nevyriesi. Blahozelam vsetkym idealnym supermatkam, ze zvladaju vychovu bez zadrhelov a prajem im, aby nic podobne nikdy riesit nemuseli. Mam niekolko kamosiek, co uz mame dospele/takmer dospele deti a neraz si veru povzdychneme, ze ako je mozne, ze v jednej rodine sa vyskytne dieta, ktore je ukazkove a bezproblemove a druhe/tretie, je problem pomaly od narodenia. Taketo kamosky mi vravia, ze su radi, ze maju dve deti, lebo ak by mali len to problemove, tak by sa povazovali za totalne neschopne matky a asi by ich piclo. Niektore damy tu na MK ani netusia, ze probelmove deti nie su len o "zlej" vychove. Kazdy si nesie svoje bremeno a ja vzdy vravim, pan Boh nalozi na plecia len tolko, kolko clovek unesie. A rodicom problemovych deti nalozil, ale zvladnut to budu musiet.. A fakt "pomaha", ak si pridu po podporu a dozvedia sa akurat to, ako zlyhali.
@akvi No myslim ze ucty za wifi platie rodicia. To ze nieco dokaze a vie urobit, neznamena, ze to ma/moze urobit. A na to su rodicia, any tie hranice urcili.
@simca06022011 koľko dospelých detí máš? Už si vychovala 17 ročného chlapca??? Môžeš robiť a hovoriť čo chceš. Môžeš mu celý život dávať hranice, mantinely, v istom okamihu sa všetko zmení. My sme sa deťom venovali nadštandardne, všetko sme im prispôsobili, nastavili hranice, učili sa a aj tak je v 17 problém... takže kým si tým neprejdeš, nesúď...
@akvi krasne si to vystihla. Milujem dokonalé matky dokonalých 5 ročných detí. Keď si spomeniem, aký bol môj, keď mal 5 rokov... anjelik, ktorý poslúchal na slovo. Nikdy sa mi neohazdal o zem, pochopil každé vysvetlenie, občas čertil, ale v porovnaní s inými bol super. Je úspešný športovec, aj tak si ho neduhy našli. A také, že nedám, nebudeš mať, to je na smiech. Keď chce, ku všetkému sa dostane...
A to sa desim, čo bude s mojim 13 ročným, ktorý ten šport nemá až na takej úrovni...
@simca06022011 hm, moj zaraba v 17-tich presne tolko, co ja, popri studiu.. Moze si zaplatit ine veci, nie blbu wifi za 10 ecok..
@akvi Tak ok nech si.plati 😂
@tilly ale tu nejde o drobnost, ake závislosť. Tak.netreba riesit.nic? alkohol, pc, najbližšie začne.nieco lepsie.este? O tom ze nerespektuje doma nic, nočný kľud a pod ani nehovorím 😂
Tiez sme boli v puberte, tiez sme riešili kadečo ale neviem o tom ze rodičia sa len tak pozerali
@simca06022011 ved si plati, neboj sa, nielen to..
Nik nepise, ze to nema autorka riesit, ide o to, ze nepotrebuje blbe rady supermatiek 5 rocnych deti. To, ze niekde sa nieco posralo, to vie aj autorka, netreba jej to hovorit a nepomoze jej to. Ale riesenia, ze vypnut wifi a pod., su fakt smiesne. Problem je ovela hlbsi a je mozne, ze bude potrebovat pomoc a podporu. Tak si ju sem prisla vypytat.. A dostala nalozene..Ale to sme si tu uz zvykli, takze sa necudujem..
@ritta86 trvá to cca 3 mesiace 🙂
@akvi dakujem…
@simca06022011 nechápeš o čom hovorím. Nehovorím, že to nemá riešiť, len hovorím, že stať sa môže aj v naj rodinách, hlavne po dvoch rokoch kovidu, keď socializácia detí dostala na frak, keď sú plné psychologické aj psychiatrické ambulancie. Rady, štýl nastav hranice, vypni wifi, sú na prd. To nefunguje. A urážať niekoho, že zlyhal, kým si si tým neprešla, je úplne zle. Nikdy nevieš, ako sa vyvinie tvoje dieťa. To ti hovorím ako matka, ktorá dala do detí všetko, ako rodina, kde majú deti, aj lásku, podporu, čas, energiu, objatia, vysvetlenia, učenie, peniaze, značkové veci, cestovanie... skrátka všetko. Povedala by si, že decko s takou podporou, takým zázemím bude 100%, ale hop, ono to tak nie je
Iny pohlad na hranie hier, davam na vyvazenie vsetkych tych negativ, ktore vacsinu rodicov mataju.. https://zena.aktualne.cz/deti/michal-bozik/r~ae...
Jednu zavislost vystrieda druha a potom tretia. Zial, aj ked rodicia chcu pomoct, nepomozu. To musi prist od neho. Je uz skoro dospely. Kym si to neuvedomi sam, ze mu v tom nie je dobre, bude to pretrvavat az kym zavislosti nepodlahne uplne alebo precitne resp. zazije nieco, co mu “otvori oci” a potom vyhlada pomoc a zahlbi sa do seba. Zisti, co je spustacom a zacne na sebe pracovat. Vacsinou su to “tazke emocie”, ktore zazival a nevedel, co s nimi, tak sa dal na alkohol. Zistil, ze tie “stavy” alkohol prekryje a jemu je v tej chvili fajn. Aj ked sa z alkoholu dostal, evidentne ten problem je stale tu a tentokrat je to ten PC a hry. Ako to tu uz bolo spominane, tyka sa to prezivania a “nakladania” s emociami z detstva. Rodicia za to nemozu. Kazdy z nas je tu a kazdy z nas “riesi” nieco ine vo svojom zivote. Ani jeden z rodicov nemohol ani len tusit, ako bude ich dieta vediet spracovavat emocie a ze mu do zivota pride aj zavislost.
Rozhovor o zavislosti (sice ide o alkohol) odporucam pozriet. Zavislosti ci uz latkove alebo nelatkove maju spolocne dovody.
https://www.youtube.com/watch?v=QdLU_0EcCJ4@zuzulienka084 asi si to chcela písať autorke
@zenablesku zájsť za psychiatrom..je to vážna závislosť.. kamarátkin syn tak skončil na psychiatrii,je tam už 6 tyzdnov..držím palce
@zenablesku dávno mal dostať po ústach keď nerešpektuje pravidlá.. Absolútne by som sa s ním nebavila, ci vypnem internet. A aby som nespala aj s mužom, lebo on hra hry? Kokos to kde sme? By PC letel z okna aj s hrami.
Aj u nas bol taky problem.Horsie bolo,ze ho v tom podporoval exmanzel kedze hraval do noci aj on. Ak som vypla net,zbalil sa ze odchádza zit k babke...a viete co nakoniec pomohlo? Ze si nasiel frajerku a s nou aj brigadu. Takze teraz ked nie je v skole je s nou alebo v praci.
@zenablesku no ak ste začali bicykel a iné aktivity riešiť v synovej sedemnástke, asi ste niečo zanedbali. Dieťa má mať pohybové záujmy od detstva. Teraz si už s dospelákom ťažko poradíš. Už len môžeš dúfať, že sa raz tým hraním hier uživí.
@janamoto78 vies moj mal zaujmy dokonca na sutaznej urovni robil šport,a aj tak hned ako prisiel domov zapol pc a do druhej rana kazdy bozi den
@sherynkamalinka tak to je tiež chyba rodiča. Žiadna povinnosť doma, rovná sa zapnutie pc pubertiakom 🤷🏼♀️
@januska12323 tiez si myslim ze to nenoze byt realne . A hlavne ked citam, ze mal predtym problem s alkoholom.
Autorka a ako ste vyriešili problem s alkoholom? Kedze ku psychológovi ste ho nedostali?

@dskjhfdlkdjhl dneska je taká móda… deti rozkazuju rodičom. Ja poznám rodinu kde 5 ročný fafrnok stavia do pozoru ešte aj starých rodičov.. chorá doba 🤷