Problémy so stredným dieťaťom: Rady a skúsenosti
Ahojte . Pre priblíženie situácie . Normálna rodina , finančne bez problémov , zdravé vzťahy v rodine .
Máme tri deti .
13 ročný pubertiak , fyzicky si psychicky je popredu približne o dva roky ( chodili sme na endokrinologiu ,a navštevujeme cppap kôli poruchám učenia ) avšak syn je od malička bezproblémový ,pôrod úžasný ,minimum bolesti , chlapec kľudný od bábätka , radosť s ním chodiť na dovolenky či do spoločnosti . rozumný,zodpovedný ,samostatný , veľmi rozumné názory začína s nami rodičmi zdieľať . Samozrejme ,občas puberta zauraduje ,ale nie je to nič drastické .
Najmladšia má 3 roky . Občas trochu jedlivá , tvrdohlavá ,ale všetko v rámci normy ,
Stredný syn ide do školy od septembra. Už pôrod bol iný , najviac bolestivý , vrtkavy ,dlho vyzeralo ,že sa neotváram, doktor sa šiel najesť ,a ked vošiel do výťahu , zrazu syn zo mňa doslova na jedno vytlačenie vyletel zvládla som to teda bez lekára . Syn bol od bábätka náročný , ani do obchodu , návštevy mimo domu nehrozili , neskôr všetko zničil , obuchal ,rozbil , ale teda nie vždy , mal také akoby amoky . V škôlke detto , avšak učiteľky ani spec.pedagogicka nemali podozrenie na to ,že by potreboval návštevu odborníka . Vždy sme to uzavreli tak ,že je emočný , cholerik , zivelny.(Pokračujem v momente )
@lianka123 😀 zasmiala som sa, podobne to mame doma, v našom okolí majú živé deti, ale keď ľudia poznajú našich a poviem co dokázali urobiť tak nechápu, nechcem moc konkretizovať, lebo by ma mohol niekto poznať, ale áno aj u nás to bolo podobne a aj je vytopenie rôzneho druhu a rôznych izieb, rozbitie spotrebičov, či iných drahších veci, diery ci poškodenia v rôznych častiach bytu, rôzne úrazy atd.
@beata_k bože , znie to Blbo ,ale som rada ,že nie som sama . Píšeš úplne o nás . Presne tie situácie
Aj tvoje dieta neznesie prilis hlucne prostredie?
@lianka123 áno aj syn je obľúbený . Majú ho radi . Povedia ,že to je taký výkvet ich . Vrátili sme sa z dovolenky .ako píšeš ,oči na ňom nonstop . Aj tak sa mi vo Florencii na námestí plnom ľudí vytrhol z ruky ,že on sa za ruku nebude držať a hneď 20 metrov pred nami . Ska som za ním s tým ,že zabudnem na to ,čo sa stalo ,a že je oduty . Že ideme na zmrzlinu , a ak sa odmieta zabávať s nami , tak môže sedieť ticho . Že teda buď si ten deň užijeme naplno , a večer zakončíme v bazéne ,alebo sa môžme na seba hnevať a otrcat a trucivat .
A on ? Nič . Oduta pusa .aj som ho odfotila ,ale radšej nebudem dávať foto ,až zachovám aspoň trochu anonymitu kôli niektorým susedam , ktoré mi syna ohovárajú , a v včas pozerajte cez prsty ,že je to celý jeho strýko , ( taka ťažká povaha tiež , ) .
Dnes napríklad celý deň super . Boli sme v bazéne , hral sa so sestrou , pekne poslúcha ,a ja sa snažím vyberať správne slová , hladkať ho , pýtať sa ho . Ale viem ,že stačí ,keď sa menej budem kontroly cat ,poviem mu nech sa naje a pôjdeme von .a jemu to sadne na nos , vezme to ako príkaz , a odpovie mi ze " nie " ... Len ,aby ukázal ,že ma nebude poslúchať .
@beata_k vôbec mu hluk nevadí . Ani veľa ľudí , nemá problém v škôlke vystupovať na javisku pred stovkou rodicov , na dovolenke tancoval na pláži s cudzími talianmi .
Ja som bola stredné dieťa, a síce nie taký extrem ako tvoje ale aj negatívna pozornost bola pre mňa pozornosť. Mama síce tvrdila ze mášala rada rovnako ( to nepopieram) ale pozornosť sme nemali rovnako... Bud sa venovala mladšiemu bratovi lebo bol najmladší alebo staršiemu bratovi lebo potreboval pomôcť s učením a ja som sa kvázi viezla popri nich.... A keď to dobre co som spravila sa bralo ako samozrejmosť alebo niečo co nestalo za pozornosť tak som papullvala, vtedy sa mi pozornosti dostalo, síce nie takej ako som chcela ale bola to pozornosť
@beata_k práve toto . V mojom okolí mám dosť autistov ,aspergerov , skrátka rôznych PAS, adhd ...
Aj v rodine . Porovnávam , pozorujem . V škôlke máme učiteľku , špeciálnu pedagogicku ,mala ho v triede 4 roky a povedala ,že by bola prekvapená ,ak by mal syn nejakú podobnú dg . Keďže som sa jej na to viac krát pýtala .
Povedala mi ,že je živý , že je emočný, je cholericky , ale nemyslí si ,že to bude niečo s dg .
Dve testovania školskej zrelosti detto . Povedali ,že na to je iné testovanie , ale tiež sa im nič nezdalo .
Aj môj syn vydrží dlho pri činnosti a neviem o Tom . Práve číta knihu ,čo dostal na rozlúčke zo škôlkou . Alebo si stava lego , hra sa vonku v piesku , to vydrží hodiny , len ma také amoky a obdobia ,kedy je ako vymenený
ja by som v situácii, keby nešiel k stolu k obedu povedala, keď neprídeš k stolu ostaneš hladný. bodka. niekedy si musia uvedomiť následok svojho konania.
Inak ti odporúčam diagnostiku a pokec so psychológom, najmä čo sa tvojho (resp. rodičovského prístupu) týka.
Skus pozriet opozicno vzdorovita porucha. Mozno ho v tom najdes.
Presne akoby si o mojom pisala, ja sa vzdy smejem,že on sa mal volať Denis 🙂
Co on dokáže vymyslieť, to je niekedy neuveriteľne a vzdy musím byt “2 kroky” pred ním myšlienkami.
Ale u nás bol manžel rovnaký prípad.
Napr mi povedal,že sa naučil tak plávať, že proste skočil na jazere do hlbokej vody a kopal kopal až kým nevyšiel na hladinu, lebo videl ako skáču ostatní.
@beata_k počujem to prvý krát . Ale nesedí to . Syn nie je pomstychtivy . A keď niečo vyvedie ,ľahko sa prizná a povie ,že to urobil on , neklame mi v tomto . Napríklad mal trenera plávania , a toho mal ako modlu. Pol roka nič iné ,len tréner sem ,tréner tam .. občas vraj nepočúvol presné inštrukcie ,čo má aktuálne plávať ,ale inak poslúchal .
Viac poslúcha chlapov.
To nemusi sediet v kazdom bode. Ale zase netvrdim, ze je to vas pripad.
@beata_k ešte sa spýtam . V auguste idem do centra pedagogickom psychologickej prevencie a poradenstva . Tam, na testovaní , by už mohli vedieť , či je naozaj len živý a je to v jeho povahe ,alebo môže mať nejakú dg , však ? Keďže sa im denne premenu desiatky diagnóz , skôra budú vedieť nasmerovať dúfam .
Do školy sa teší , on chce byť stále už veľký . Len mám mierny stres ,ako to bude celé fungovať
To ti neviem povedat.
V cppap ta budu vediet nasmerovat k akemu odbornikovi dalej ist. Cca by mohli odhadnut diagnozu, ale myslim, ze zaver ti nepovedia. Teda aspon u nas to tak bolo. Mozno ma tvoj maly zvyseny intelekt - ten sa prejavuje takymto spravanim a toto ti v cpppap budu vediet povedat, vratane testov.
Moj už ma vyšetrenia za sebou, my sme mali problémy v skolke. Je to dieta nadpriemerne inteligentne.
Co otec? Ako reaguje v problemovych situaciach? Kolko sa venuje on chlapcovi? Podrzi Ta? Porobi poriadky ked sa k Tebe sprava syn neuctivo?
@jurly áno podrží , písala som vyššie má kôli práci je s deťmi menej ako ja ,ale snaží sa , keď to počuje robí poriadky . Často si bráva stredného so sebou aj do práce , či idú spolu na chlapske jazdy na motorkách .
Pred pol hodinou som zistila ,že syn mi obral polovicu zelených nezrelých paradajok zo skleníka a ohadzoval sa s nimi so susedom . 😭 A to som ho dnes poobede chválila ,že posledné dni je veľmi dobrucky ,aj na kúpalisku má poslúchal .
Moj stredny to ma velmi podobne. A to ma este len 3. Ale tiez som uz riesila, ci nevyhladat psychologa alebo zistovat ci nema nejaku poruchu. V skolke bol "problemovy", ale nespelo to k tomu, aby videli nejaky problem co sa tyka poruchy(u niektorych deti ano). Velmi sa mu snazim venovat, ukazat mu co moze a nemoze ked je v strese/hneve, ale je to pomala cesta. Je tam sice zlepsenie za posledny rok, ale skor by som len povedala, ze ustupilo typicke obdobie vzdoru a ostala "len" povaha. Kazdopadne prajem pevne nervy a za stretnutie s psychologom vam moze pomoct lepie pochopit synceka.
Uplne presne to je aj unas síce tretia ma len rok tak ešte presne neviem aká bude aj keď teraz je dosť náročné bábätko. Najstaršia ma 12 to je tak rozumne a poslušne dievčatko... Presne ako u vás má problém z učením ale inak je úžasná.... Stredná dcéra 7 rokov je presne to co popisujes ty o svojom strednom. Neplatí nanu nic....
Tak dávam update . Zatiaľ 12 dní bez amoku a nejakého výbuchu . Jasné , stihol si rozbiť koleno na bicykli , a na druhý deň prišiel od otca s tým ,že spadol zo slivky a celý odrety , ešte sa mu to nezahojilo a dnes skákal z jeho domčeka na záhrade , a po milióntom.zakaze opäť skočil a našťastie len odrete ruky a hrca na hlave .zeny ,on momentálne vyzerá ,ako keby prišiel z frontu . Ale co sa týka správania . Snažím sa ho viac stisat a mojkovať . Netravim s ním separovane viac času ,len si ho viac k sebe tulim , a zatiaľ sme pár vypätých situáciou zvládli a predišli výbuchu hnevu ,či nejakým prehnaným negatívnym emóciám . Možno to bude cesta . Uvidím ,keď tomu dám čas .
Pre tie ,ktoré písali . Aktualizujem info.
Boli sme na tri krát u psychologicky ( v ccpap ) testy vyšli stále v rámci normy .oslabená sluchova pamäť, sústredenie iscilovalo . A časť testu syn doslova odmietol vyplniť ,a časť vyplnil ...nooo výberom .
Zavolala si ma teda psychologická dnu , že podľa bodového hodnotenia by spadal syn do mentálnej subnormy až retardacie ( keďže nevyplnil všetko a časť doslova zbojkotoval ) . Ale zec test je vlastne zmarený . A keďže tam pracuje aj bývalá synovia učiteľka v škôlke , vedeli ,že syn určite nie je ani len v subnorme ,nie to ešte v retardacii .
Syn sa potom opýtal na konci psychologicky ,že načo chce od neho vedieť také hlúposti ,že on sa zle vyspal a nemá náladu na citujem " somariny " ,a že tá stará bola lepšia ( myslel predošlú psychologicku ,ktorá testovala jeho pripravenosť do školy ) .
Baby ja som sa tak hanbila . On sa vždy javí na začiatok ako veľmi plachý .
Takže prvý mesiac v škole za nami .poznámka jedna ( po ceste na obed sa zasekol v plote rodinného domu )
Pochvaly má vypísané na celú stranu žiackej knižky .podľa slov učiteľky ,je živý ,ale nič ,čo by nezvládla .
Úlohy si doma robí rád a dobrovoľne . Matematiku má veľmi rád a chce sa vždy učiť viac ,než mu v škole zadajú.
Uvidíme časom ,no správanie sa veľmi zlepšilo . Musím povedať ,že aj ja sa snažím si na syna vydelit osobitný čas ,napr včera chcel hrať len somnou piškvorky ( miluje to ) , predvčerom zas rozprávka pred spaním odomna ( musela byť vymyslená ) . Viac sa objimame ,a častejšie príde zamnou mi dať pusu .
Pomohli ste mi niektoré v tom pochopiť ten syndróm stredného dieťaťa . Vďaka

ahoj, ja mam dvoch synov. oboch takych ako popisujes, doslova saju energiu, nepotrebuju psychologa len su proste zivi.
u nas doma: jeden sa zavesil na dvierka od rury a utrhol ich, ked som ich nechala kupat sa tak jeden vytiahol sprchovu hlavicu a vytopili kupelnu, cela izba je pokreslena, od leta sme mali uz dva vaznejsie urazy (cize si posedis tri hodky na urgente), urvali vchodove dvere za asi 2000 euro, barove stolicky olupali z koze, vytiahli si rebrik a preliezli k susedom, to ze ked cestujeme tak na letisku sa obaja musia drzat za ruky a nespustam ich z oci.
u nas brutalne pomohol sport, maju dost tazke treningy a napriek tomu co som tu popisala tak same jednotky na vysvedceni, obaja strasne oblubeni v kolektive, u uciteliek aj u trenerov. oni si proste vedia uzit zivot