Problémy so synom - deviatakom
Ahojte žienky,
zrejme potrebujem trosku iny uhol pohladu na nepríjemnost ktorá sa dnes stala. Mám syna deviata, skola mu ide priemerne, zatial nejaké výrazne problemy v škole s ním neboli..Obcas nejaka poznamka ohladom otacania dozadu, vyrusovania..No dnes co sa stalo v skole poznamka na pol strany s odporucenim navstíviť odbornika...(zrejme psycholog, psychiater). Jednoducho v skole hrali hru kde vytlieskavali slovicka..MOj syn sa pomylil tak si dal facku po líci. Zrejme nie silnu. Na to pani ucitelka ze si ma dat silnejsiu..Tak si dal....Ucitelka znova ze silnejsiu tak si dal dalsiu...toto sa este zopakovalo asi 3x..( podla slov syna) Bol vyluceny z hry a musel sediet na opacnej strasne lavice. Ked sa pytal ze preco tak bez vysvetlenia pani ucitelky.."ze lebo som povedalal". Do konca hodiny bol ticho...Po zvoneni sa to uz neriesilo dalej. Mala som so synom dlhy rozhovor kde vacsiu cast preplakal, odmietol sa zajtra pani ucitelke ospravedlnit lebo vraj nebol ani drzy, ani vulgarny ani neodvraval..Urgovala som triednu nech mu dohodne stretko s ucitelkou, co ma zarazilo ze bud. tyzden je rodicko ze to tam budeme riesit no napokon na moje naliehanie ze skusi vybavit skorsi termin u dotycnej ucitelky. Mam zmiesane pocity neviem co mam ocakavat od toho stretnutia... V ziackej knizke bolo uvedene ze naschval sa tvari ze nepozna farby po slovensky a ine veci ohladom vyucby co syn uplne poprel. Priznal len ze si daval facky ked ho o to ziadala ine veci ze vedel co sa ucenia tyka. V poznamke je uvedene ze sa to deje kazdu hodinu a ze jeho spravanie bude zohladnene v znamkovani predmetu. Ja som dnes v takom strese ze ani neviem ci zaspim. Neviem ci som nieco zanedbala vo vychove alebo co mal tento dnesny vystup znamenat. Este syn priznal ze pred prazdninami kvoli tomu ze nevedel jedno slovicko dala pisomku celej triede so slovami podakujte sa XY. Poznamky od ucitelov ze je schopny len chodniky zametat si vraj uz ani nevsima....Ze mu to vraveli najma minuly rok: A to som sa tesila ze ako si pekne opravil znamky a celkom sa mu dari tento rok. Neviem co to malo znamenat. Dakujem
A este by som sa opytala aj spoluziakov ale nie jeho kamaratov ale takych neutralnych. Niekedy zo strachu deti hocco zataja ci povedia len polovicu. A ucitel tiez.
Je to tazke.
Ja sama som ucitelka a zazila som ze dobre dieta bezproblemove na mna doma hovorilo ze na nom sedim ze sa ma boji atd atd
Nikdy som nevedela preco. Rodicia boli za mnou a ked zbadali aka som nechapali. Ueobili sme jednoduchu vec. Ja dieta aj rodicia sme sli do 1 triedy a tak chceli aby sme sa konfrontovali. Dieta zrazu vsetko poprelo a hanbilo sa ze to vobec nie je pravda aby sa ma bal a td atd. Rodicia boli v soku.
Boli aj u mna na hodine a to nahodne bez dogody a teraz sme s mamickou kamaratky a dodnes nechapeme preco to vsetko jej syn robil a ani to asi nezistime.
DETI SA INAK SPRAVAJU DOMA A INAK V SKOLE.
BOHUZIAL AJ UCITELIA SU KADEJAKY A MAM KOLEGINU KTORA URAZA NA HODINE DETI KED IECO NEVEDIA. NIEKEDY STACI LEN ZE SA JEJ NEPOZDRAVIA, PRICOM SI JU NIEKEDY LEN NEVSIMLI.
Takze chcem povedat ze pokojne moze byt problem aj naraz v oboch stranach.
Pohovorye si teda naozaj aj este s tretou nezaujatou stranou. Nejakou spoluziackou ktora choi do skoly pravidelne. Cize bola svedkom kazdodenneho spravania.
Tot moja rada
@lukrec dakujem, no to zrejme nebude mozne, no uvidime...Urgovala som na co najskorsom stretnuti nie az ked bude rodicovske...Uvidime..Neviem co to malo znamenat, no ocividne ma posielaju s nim za odbornikom nie je jasne ci psychiatrom ci psychologom. Nebranim syna, viem ze s nim trieska puberta no taketo vykyvy az nemal( myslim v skole )
@tanecnica82 tak snad tento vas problem neplanuje ucitelka riesit na rodicku pred vsetkymi rodicmi. To si zisti a urcite na to nepristup. Preco rovno nezavolas ucitelke ktorej sa to tyka a nepoziadas ju slusne o stretnutie, cas nech navrhne ona. Nie je dovod cakat na rodicko.
@tanecnica82 urcite by som isla za učiteľkou aj bez termínu co najskor a vklude sa s nou porozpravala lebo je to neštandardne správanie zo strany učiteľa ked mu kázala aby si daval facky. Drzim palce
@ada274 nemam k dispozicii telofonne cisla ucitelov. Len triedneho ten o danej veci vedel ale nic neriesil. Musela som si doslova vydupat stretko s dotycnou lebo vsak poznamka zapisana a rodicka su na to. Pritom chodim na kazde jedno rodicko a vsetko v poriadku nijake problemy..
@shaga musime mat dohodnute terminy s ucitelmi lebo inak nemaju cas, prip. po jednej uz v skole nie su..
@tanecnica82 ahoj no ja mam napriklad zo strednej skoly taku skusenost ze moja triedna bola psycho a vymyslala ziakom problemy ,hlavne mne. Bolo to velmi tazke lebo rodicia nam neverili ,az dovtedy ked boli s nou v kontakte tak to pochopily. Zazila som aj napriklad ze jedna ucitelka ma obvinila ze som ju poslala do pi.e aj ked to ostatni popreli dosltala som 3 zo spravania a podmienku.
No nakoniec ucitelku vyhodili zato ze pisala riaditelke vyhrazne listy. Takze tak. Niekedy su rozne situacie a tazko sa to riesi. Drzim palce ,ale na tvojom mieste stojim pri synovi ak mas pocit ze je to spravne.
@tanecnica82 Po 1 v skole nie su?moj ty dochodok,tazky zivot ucitela 🙂
Ona, to s nou nebude riesit pred celu triedou, plati u nas na gymku, ze ked je rodicko,sme tam vsetci. Triedny v triedach a ak ma niekto potrebuje riesit nieco individualne , po rodicku v triede ide do zborovne, kabinetu a tam to riesi s konkretnym ucitelom. V tomto pripade treba vypocut obe strany, ono pravda je niekde uprostred.
Ucim pubertiakov a tak viem, ze vedia rodicov zmanipulovat jedna radost, ale nepopieram, ze poznam aj ucitelov ( kolegov), co by som im odporucila lexaurin a zmenu zamestnania. Tu sa asi nakopilo viac a toto bola len kvapka. Nechapem ako si syn sam mohol dat facku, skor chcel byt za vtipneho, mozno pritom hodil nejaky provokacny ksichtik, ucitelka to riesila fakt nevhodne a proste uz vykypela. Treba si vypocut obe strany.
@tanecnica82 volaj do skoly, zisti kedy neuci a pytaj si ju k telefonu. Ak by sa ti nepodarilo dostat ju na telefon chod do skoly osobne s tym, ze ju prosis o termin stretnutia. Ako pise Persica, treba to riesit v klude a bez emocii.
Odporucam pozriet film Ucitelka. Ked som povedala, ze si to povedala tak si to povedala.
@ada274 volala som triednej zajtra mi da vediet ci sa bude dat stretnut skor ako o tyzden
@tanecnica82 urcite stoj pri synovi. Su aj správni učitelia ale aj takí psycho a spytala by som sa podla coho usúdila to odporúčanie navštíviť odbornú poradňu ci len z tohoto jedného incidentu.
@tanecnica82 počkať, preto že nevie si musel dať facku?
@erickatt nieeeee. Proste hrali hru nevedel cosi tak si sam dal mimovolne facku ...potom ho hecovala ucitelka ci ako to nazvat
Nerozmýšlali ste nad t6m že tá učiteľka môže na nom "sedieť" ? Mala som takú učitelku na základnej škole a priznám sa tá mi robila celí 9 ročník peklo. Pokiaľ som to s nej všetko nevyhúkala. Môže byť že váš syn sa nechcel zapájať do hry alebo sa len bavil s kamarátmi predsa je už 9 puberta. Áno môže byť aj syn na vine ale aj p.učiteľka treba vypočuť obe strany ale aj pani by sa mala zamyslieť nad sebou. Komu čo rozkáže nechápem prečo to urobil váš syn. Možno kôli tomu lebo je prísna a bál sa ale takto sa predsa veci neriešia 🙂
@tanecnica82 to bolo on nej hlupe, tie decká sú v puberte, ale toto sa nerobí. Isto tam choď. Držím palce
ono je to tazke dokazovanie..Syn doma povie tak ucitelka v skole inak a ja som tam ako taky somar. Raz sme riesili matiku ohladom vyrusovania..A dopadlo to presne takto syn povedal ze sa len otocil po pero ucitelka ze sustavne sa otacal a pravdy sa clovek nedopatra. Poobede tam deti nie su aby ste sa opytali spoluziakov a ani to nikto nikdy nenavrhol. POdpisete papier ze ste tam boli a hotovo nikto pravdu nehlada....Ucitelka si povie svoje a hotovo. Lenze toto mi pride ako pomerne cudna vec...ZO syna to slo dnes ako z chlpatej deky pokial som vobec zistila co sa deje, a to mame dobry vztah On zle nic nevidi, vsak len kazal co povedala...Ostatne deti sa nesmiali... hrali sa hru...Uz som predmesiacom mala naplanovane ist do skoly ohladom technickej vychovz mali tam zas cosi vyrezavat z dreva...kazdy bol v dvojici ci v trojici len syn sam..Ked sa ucky pytal ci nemoze byt s niekym v skupine , ze nie...Potom jej povedal ze mu to nejde velmi ci nemoze mu dat inu pracu..Ze nie...A NAKOniec poznamka ze nici material a dostal z toho stvorku..Pani ucitelka bola vtedy tehotna tak som to brala akoze hormony jej pracuju.....NO o mesiac teraz zas ina pani ucitelka a tento incident...Nechapem ci aj syn nie je na vine alebo co...
@tanecnica82 ako syn si dal facku cisto len zo srandy ze nevedel, furt som bola na skole s vela chalanmi v triede a mozno 3-4 dievky. Chcel proste posrandovat. Myslim ze vobec nemala dovod hecovat ho dalej kedze kazda v pohode ucitelka chape ze to bolo zo srandy.puberta..este z tohoto poznamka na pol strany???? Pane boze jej dal tu facku??a este chce riesit toto niekto na rodicku? Medzi ostatnymi?? Porozpravat sa choj ale dovod nespat urcite pre toto neni, ,,, ja by ju este zdrbala ze preco ho tolko hecovala,,, ak jej nevynadal a pod.nemala to tapka riesit vobec
@tanecnica82 V kazdom pripade by som stala na synovej strane a podporovala ho. Dala by som si tu namahu a aspon jedneho spoluziaka by som sa popytala nato ako to bolo. Urcite ti pomoze nestranny nazor. A az potom za ucitelkou. Urcite v takomto poradi aby si vedela argumentovat. Mam skusenost , ze treba doverovat svojim detom ale aj preverovat.
@tanecnica82 syn bezne place doma aby u teba nieco dosiahol? Lebo mne sa na tom celom nezda nic take, preco by musel plakat, ked ti o tom rozpraval. Takze podla mna bud plakal kvoli tomu, aby si ty bola na jeho strane alebo sa v triede deje nieco, o com nechce rozpravat. Mne ta situacia s fackou pride taka skratova, ze je v skole deptany, ucitelia maju poznamky na neho a nech robi co robi, tak je to zle. To ze si dal facku, tak jej chcel demonstrovat, ze aj ked spravi co chce ucitelka, tak aj tak je to zle. Ja by som sa s nim skusila este raz porozpravat, vysvetlit mu, ze potrebujes vediet pravdu, lebo sa chystas za ucitelkou. Rano by som pred skolou odchytila este nejake spoluziacky a spytala sa aj ich, co si o tom myslia a co sa u nich v triede deje. Pride mi, ze prave od spoluziakov zistis najlepsie co sa v triede naozaj stalo a ci je spravanie tvojho syna k ucitelom vporiadku a aj naopak, ako sa ucitelia spravaju k tvojmu synovi
@persica chce ist za kuchara. Neboli s nim problemy...Spravanie mal vzdy dobre. NIkdy nemal ani pokarhanie. Ja sa ho nezastavam len ked odporuci ucitelka odborne vysetrenie a je to pisomne v elektronickej ziackej knizke plus veci co vraj nedokaze napr. pomenovat farby v slovencine ( co syn jednoznacne poprel) tak neviem ako sa k tomu postavit. Ak si nie je ista tak by to hadam nepisala.
Akože dostal poznámku lebo si dal sám facku a učiteľka miesto toho aby ho usmernila, tak mu kázala sa fackať ďalej??? A učiteľka by si takto náhodou jednu struhnúť nechcela? To je čo za učiteľku? Ja som teda za to, aby rodičia učiteľky nezhadzovali a udržiaval sa voči ním u detí rešpekt, ale to čo je za učiteľku čo káže dieťaťu sa fackať a ešte je tak hlúpa, že mu o tom napíše poznámku? Ja by som na dohodnuté stretnutie nečakala.. išla by som rovno do riaditeľne a dotyčnú pani učiteľku si k rozhovoru vyžiadala.
@persica Najhorsie je ked sa medzi detmi robia rozdiely. Mam osobnu skusenost. A ostatne deti to vedia pekne zneuzivat. Ano, deti vedia vytocit ale od toho je pedagog aby to vedel ustrazit. A ked je vytoceny tak si to nemoze odniest prvi ktory pride do rany. Pozri si film Ucitelka. Svata pravda.
@jana121212
@jana121212
ssyn nezvykne plakat. Mame dobry vztah..Mal slzy v ociach ked som sa pytala asi mu to bolo trapne. ZaS nevidi nic zle na svojom spravani vraj len plnil copovedala.Ked som sa ho opytala co by robil na strane ucitela tak len skonstatoval ze asi by som sa mu nekazal bit

Treba vypočuť obe strany. Učiteľku a aj syna. Niekedy preháňajú deti, vyhovárajú sa, prikrášľujú, čo pravda nemusí byť tvoj prípad. No na opačnej strane vedia byť aj učitelia neprofesionálny, na niektorých si zasadnú, alebo hovoria veci ktoré sa žiaka dotknú.. Porozprávaj sa so synom ešte raz, a určite aj s učiteľkou. Budeš počuť dva názory a budeš vedieť viac o danej situácií. Veľa šťastia