icon

Prvá menštruácia u 12 ročnej

milka7068
25. júl 2016

Ahojte... Minule som pridala diskusiu o tom že mám hnedý výtok...
Po asi 2-3 mesiacoch som pred 2 dňami rano zistila že mi ide krv... Mama povedala ze to je uz normálne a ze po pár dňoch to prejde... Ale bojím sa ci to nie je nieco iné... Nemám žiadne bolesti len niekedy ma pichne buď na ľavej, pravej strane pod bruškom.... Ale bojím sa či je mormálne veľa krvàcať... Vždy keď idem na WC mam celu vložku plnú.... Bojím sa ci je to normálne. Mam to uz 3 dni a mam veľký strach... Prosím vas poraďte mi poprípade napíšte ako vy ste to dostali... Ďakujem

P.S mám 12 ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

sissy27
25. júl 2016

@milka7068 no, mama ti toho tuším veľa nevysvetlila...
ale áno, krvácanie pár dní každý mesiac je normálne... intenzita je individuálna, a tiež nie je vložka ako vložka 🙂 no a neviem, napr. ak by som si menila vložku (v mojom prípade tampón) len vtedy, keď idem na wc kvôli potrebe, tak by bolo dosť neskoro 🙂
to, že nemáš bolesti - buď rada 🙂 niektoré baby sú aj tri dni úplne nefunkčné a na tabletkách...
hlavne prvý rok ti to môže ešte chodiť všelijako nepravidelne, aj krvácanie môže byť raz slabšie, inokedy silnejšie, ale približne do roka by sa to malo všetko ustáliť 🙂
ak sa nedá o tom hovoriť s mamou, tak sa spýtaj detskej lekárky, v 12 by si mala absolvovať preventívku... síce mama pôjde s tebou, ale lekárky sa môžeš opýtať čokoľvek v tomto smere 🙂

sibalka21
25. júl 2016

Ked sa velmi bojis preco sa neporozpravas s maminou? Ona ta ukludni 🙂 Neboj sa je to normalne, a casom si zvyknes... Budes mat horsie aj lepsie mesiace 🙂 Sem tam niekde pichne alebo zaboli..... Budes krvacat vela alebo malo... Vsetko je ok neboj sa 🙂 Za par dni to prejde a bude vsetko zase normalne 🙂 hlavne si zapisuj prvy den kedy si dostala MS a posledny kedy ti skoncila .... A na buduci mesiac aspon budes vediet ktory den priblizne dostanes znovu 🙂

rossio
25. júl 2016

@milka7068 je to v pohode neboj 🙂 Ja ked som dostala prvykrat kramy tak som si menila vlozku kazdu hodinu 😀 😀 😀 az si to vsimla mama a potom mi to vysvetlila 😀 😀 😀 jednoducho sa spytaj mami ak mas obavy. Ale vobec nemas mat z coho. Niekto ma pritom silne bolesti, naopak ine vobec. Je to este len zaciatok tak sa telo čistí, neboj každá farba je ok, stalo sa to každej z nás nato si zvykneš, len chces to cas. Niektoré ženy krvácajú až 7 dní. Obvykle je to 4-7 ja som zo zaciatku tiez mala dlho ale potom sa to ustalilo na 3-4, ale to chce čas. Záleži aj od toho akú maš vložku malu hrubu ? Niekedy vlozka nieje naozaj plná len to tak vyzerá, oni znesú vela len musíš mať dobrú značku. Postupne ju budeš mať slabšiu až skončí, a o mesiac môžeš čakať zas 😉 Neobvykle by bolo ak by trvala menštruácia viac ako 8 dní, čo však ale nieje tvoj prípad. Ak by si este niečo chcela vedeiť kludne napíš aj IP 😉

pukita
25. júl 2016

Vsetko co opisujes je v poriadku. Vsak nie je mesiac ako mesiac. Porozpravaj sa s maminou. Ale aj tak sa vela veci naucis na vlasnej kozi, casom. Ja som pred prvou menstruaciou mala take bolesti ze som myslela ze uz umieram, tak to si na tom este vlastne dobre. A presne patrim medzi ten tym zien co tu uz bol spomenuty tj ze su 2-3 dni uplne vyradene zo zivota pre bolesti. Takze silne krvacanie je uuuplne v pohode.

sandokanka36
25. júl 2016

@pukita tak si mozme podat ruky, ja to mam tak isto ako aj vy. Su to nesmierne bolesti ale viem ze to po case prejde a nic ine nam neostava iba to predychat, no nie?

pukita
25. júl 2016

@sandokanka36 predychavat alebo sa nadopovat liekmi aby clovek mohol ist do prace. No niekedy nepomaha ani to 😞

sandokanka36
27. júl 2016

@pukita vies co mne nepomaha ani nadopovat sa liekmi. Vies co mne pomaha? Ked si dam za malinky poharik domaceho, az vtedy ma prejdu bolesti. Len toto je nevyhoda ze ked idem do roboty, tak si to dovolit nemozem