Prvý menzes 13 ročnej dcérky. Ako to mám zvládnuť?
Dcerka bude mat v juni 13. Dnes dostala prvy krat menzes a ja som uplne zufala. Uz som ju na to trochu pripravovala, rozpravali sme sa o tom. Ale ja som akasi nepripravena. Teraz mam maleho synceka, babatkovske casy, a teraz toto. Za posledny rok sa strasne zmenila. Z dievcatka na velku slecnu. Aj vy ste to tak zufalo prezivali? Myslim, ze aj ona sama to tak citi, hlavne ked ma vidi krutit sa okolo maleho. Casto si spominame, ako to bolo, ked bola mala ona, co robila. Nie je este typicka pubertacka, nechce sa o tom nejako extra bavit...
So mnou sa o tom mama nebavila vobec a bolo to zle ☹ nechcem, aby to tak dopadlo aj medzi mnou a dcerkou. Ale citim sa v tom taka stratena ☹ Tvarim sa akoze sa nic extra nedeje, vysvetlila som jej prakticke veci, tak medzi recou, v pohode... ale chce sa mi revaaaat, a zastavit cas ☹
@papricka33 Podľa mňa najlepšie bude, keď sa z toho nerobí veľké haló pred rodinou a známymi... ale zasa nech to ani nezostane nevypovedané. Mal by to byť podľa mňa taký rituál medzi ženami v rodine. Viem si predstaviť také uvítanie do "dospeláckeho života", nejaká večera alebo kino. Skôr urobiť z toho výnimočnú udalosť a brať to pozitívne.
mne ta otazka prisla najprv smiesna ze ako to mas zvladnut tak mas ten menzes ty ci ona? asi ho zvladla lepsie ako ty 🙂 bez urazky asi to prezivas viac hormonalne kedze mas babatko..
vek na to ma ja som ho dostala tiez v 13ke a to som bola asi medzi tymi poslednymi v triede...takze som sa hnet citila lepsie ze nie som daka divna nenormalna spomalena vo vyvoji...a dostala som ten prvy u starenky ani mama tam nebola musela som si od nej pytat vlozku a ta zazracne nasla daku v sufliku mega staru prachovu hrubu ako poleno 😀 potom sme sa na tom s mamou smiali...no a mama mi dala knizku o ludskom tele pohlavnom dozrievani sexualnej reprodukcii s obrazkami pre deti kde sa vsetko pekne vysvetlilo ked som mala asi 10rokov. Hoci vacsinu som uz dako vedela z tv a tak deti nie su slepe hluche ..Nejak extra sme sa o tom nebavili jej mama nepovedala nic a ked dostala menzes prvy krat myslela si ze umiera...nebud zufala a nerev netreba to tak prezivat je to prirodzena vec nie katastrofa...horsie by bolo keby menzes nedostala koli nejakej hormonalnej poruche a nemohla mat deti..
Mna by zaujimalo, kolko vam dcery vyrastli po prvej menstruacii. Moja dcera - ma takmer 10 rokov ju totiz prave dostala a viem, ze rast sa do tych 2- 3 rokov zastavi.Ma sice uz teraz 160 cm, ale dufam, ze to dotiahne aspon na tych 170 cm. Citala som, ze nastup prvej MS je priblizne v takom veku, ako bol vek matky. U nas to je presne tak. Aj ja som mala MS ako 10 rocna, ale ja som nastastie vyrastla este 15 cm a teraz mam tych 170 cm. Inak to spracovala uplne skvele, nastastie ju nebolelo prvykrat brucho a tiez krvacanie mala slabe. Dokonca som ju naucila pouzit mini tampony. Takze mam uz malu - velku slecnu doma. Co uz narobime s prirodou.
@vavjaj moja dostala tiez cca. v takom veku ako ja (skoro 12r.), ale je nizsia a urcite ma nedorastie, a to ja nie som nijaka zirafa, mam 168cm. Dcera ma tak 158, ms ma uz vyse roka. Ked dorastie cosi cez 160, bude dobre 🙂 Z otcovej strany ma takuto nizsiu genetiku - on ma sice cca. 175cm, ale cela jeho rodina je o kus nizsia (aj jeho otec, bratranci, zeny ani nehovorim).
@vavjaj tak to som aj ja zvedava. Za posledny rok sa uuuuplne zmenila s dievcatka na slecnu. Vytiahla sa na 164, ja mam 175 a muz 185. Predpokladam, ze este minimalne 10 cm potiahne 😉 a potom by aj stacilo. Teraz su tie decka ako zirafy 🙂
@papricka33 ahoj.no ja ti mozem povedat ake to bolo z mojho pohladu. Ja som to dostala po prvykrat v 11 rokoch. Bolo to presne na sestrine narodeniny. Bola u nas cela rodina. Predtym som nasla v kupelni vlozky, tak som sa pytala mamy na co to je. Len strucne mi vysvetlila co a ako. Tak som si jednu vzala a priznala som sa az vecer. Velmi som sa hanbila s kymkolvek o tom bavit. Tak som bola stastna ze to mama prilis nerozmazava 🙂 akurat ma znova poucila o zvysenej hygiene a viac sme sa o tom bavit nemuseli. A ja som bola velmi rada...... 🙂 mozno aj tvoja dcerka bude radsej ked ju nechas aby prisla sama s pripadnymi otazkami....
@papricka33 no, ako ktore 😀 moja je mala, ale je pravda, ze s tymi svojimi 158cm je jedna z najnizsich z triedy.

@papricka33 cize dcera je v pohode,ty nie,ale neboj,casom to prejde,nebrala by som tieto veci tak dramaticky,ak si sa chcela len vyrozprat,Ok