Psychické problémy a škola

25. sep 2023

Dobrý deň chodím do 3 ročníka na strednej škole a už to nedávam . Chodím na hotelovú školu odbor kuchár. Na túto školu som nešla dobrovoľne. Prestávam do psychický zvládať. Hlavne prax . Do školy a aj na prax síce chodím s priateľom. Ale vôbec ma to nebaví a každý deň som čoraz viac a viac fyzicky aj psychicky vyčerpaná. Čo sa týka učenia nemám žiaden problém . Neviem čo už robiť . Po čase vždy ochoriem čiže na prax nechodím a potom mám v škole problémy .Nadávajú mi že som lenivá . Že to nedávam. Že sa iba flakam. Pritom mám najlepšie známky z triedy . Na praxi buď nerobím nič ( lebo kuchary si robia svoje ) alebo mi iba tak dajú niečo čo som nikdy v živote nerobila a keď sa na niečo spýtam, už som blbá . Na praxi sme od 7 do 2 . Z toho sa poriadne robí niečo od 9 do 11. Ostatok času si nemôžem ani sadnúť. Lebo náhodou ma niekto uvidí sedieť a to je zle . Chýbala som jeden deň, mala som svoje dni a nebolo mi najlepšie. Už som mala vyhrážky že ma stadial vyhodia. Že som nezodpovedná.
Neviem čo mám robiť aby som si to aspoň uľahčila alebo to zmenila . Brániť sa nemôžem lebo autorít je na mňa príliš veľa a nejakú 18 ročnú sopľu počúvať nebude nikto .

viestta
25. sep 2023

Zacnem od konca. Tisicky zien normalne funguju ked maju menzes, niektore napriek bolestiam normalne funguju. To, ze si nedosle kvoli menzesu do skoly, to je vyhovorka. Este desiatky rokov budes menstruovat a to sa vtedy nedostavis do prace?
Pax je zacvik do zamestnania. Mozn nikdy nebudes robit v kuchyni, ale do roboty sa nechodi vysedavat, do roboty sa chodi robit. Do roboty chodis robit aj veci, ktore ta nebavia, v robote stretnes aj neprijemnych ludi.
A co sa tyka autorit, tak aj s nimi sa da diskutovat (aspon z tymi normalnymi), ale treba to vediet. A treba si uvedomit, ze autorita tam je na to aby viedla prevadzlu, aby sa spravila robota, ktora ma byt spravena. Takze ked budes robit, to co sa od teba ocakava, nebudu sa do teba obuvat, nebudu sa ti vyhrazat, ze ta vyhodia. O chvilu budes dospela, zodpovedna za seba. Tak sa zacni spravat primerane veku a nie ako male dievcatko zo skolky.

senta_sofia
25. sep 2023

Z tvojho prispevku mi nie je jasne, v com je problem. Nedavas to psychicky. Chces si to ulahcit, tvrdia ze si leniva, co asi si, ked si to chces ulahcit. Skus napisat, ze v com ocakavas iny pristup alebo co je to, co nemozes zmenit, lebo autority. Lebo fakt som sa stratila.

colsami
25. sep 2023

Chodis do 3.rocnika, tak to uz jeden rok vydrzis, teraz sa zatni a nevzdavaj, narobis si viac komplikacii ak sa na to vybodnes. Najdi si psychologa a trosku popracuj so svojou nechutou voci skole, nech to dotiahnes.

autor
25. sep 2023

@senta_sofia napríklad taký že nebudú v škole riešiť môj osobný život že s kým som vo vzťahu, a rozprávať sa o tom s mojou mamou 🤦 lebo nevedia čo už na mňa povedať. Pritom mám vzťah už od základnej. Alebo riešiť to že mám tetovania že to sa do školy nehodí že som mala počkať. taký že mi budú hovoriť ako s ničím netreba pomôcť že mám počkať. A potom do mňa hustia že nič nerobím . A pritom sa opýtam aj 3-4 krát. V Tom že si nebudú zo mňa na pracovisku robíš srandu , nadávať mi , mať rasistické poznámky. A keď niečo poviem ja . Už je zle lebo som sa ubránila .

marsmykkok
25. sep 2023

No pozri si to z druhej strany, predstav si, že máš robotu nejakú ako zamestnankyňa a dávajú ti tam otrávených ľudí čo práca nebaví a nemajú záujem a ty akože ich máš učiť. Po čase stratíš motiváciu a budeš na to kašlať. Nejako už ten posledný rok vydrž, teraz končíš nie? A že mladá 18 ročná baba sa sťažuje že stojí 7 hodín to myslíš vážne? To sa chod sťažovať predavačkám, čašničkam a iným často aj vo veku 50 plus čo takto stoja aj 12-13 hodín denne...

dominikamacakova
25. sep 2023

Tak zmeň školu, evidentne ťa to absolútne nebaví. Ja by som to nemohla robiť ani deň 😳 Nemám vzťah ku kuchyni a určite sa tam ani nič neučíte, len robíte poskokov. Musí byť strašne frustrujúce takto zabíjať čas a život... nájdi si inú školu, alebo to tam ešte vydrž a za rok pôjdeš na výšku a budeš robiť niečo zaujímavejšie.

senta_sofia
25. sep 2023

Co sa tyka praxe, k nam do prace tiez chodia na prax a bohuzial dnesna generacia ma taky pristup, ze sa im aj bojis nieco dat spravit, pretoze vidis, ako sa im nechce a ani sa nesnazia. Presne ako to ty popisujes, ze nieco ti daju a je to blbost, ktoru si v zivote nerobila. Ty sa na to nepozeras ako na prilezitost naucit sa to, teba to zatazuje. Bohuzial, nemyslim si, ze je problem v skole alebo v praxi, problem je v tom, ako si nastavena ty. Samozrejme neschvalujem, ze ta maju pravo urazat a posmievat sa ti, ale da sa to riesit, staznost vies podat aj anonymne, keby si chcela poukazat na to, ake su podmienky vykonavania praxe. Len to tiez z tvojho prispevku neviem, ci mas tento problem len ty alebo viaceri. K zvysku prispevku sa nevyjadrujem, myslim si, ze ten len dokresluje tvoju celkovu nespokojnost s cimkolvek na okolo. Skus na svet pozerat menej tragicky.

autor
25. sep 2023

@senta_sofia nikde som nepísala že je to blbosť. Napísala som že keď sa opýtam ako sa čo robí aký je postup . Už mi hovoria aká som blbá . Čo sa týka toho majú ich viacerí. Rasistické poznámky, na niektore dievčatá čašníčky sexuálne narážky. Ja s naozaj snažím keď už niečo robím . Keď sa mi niečo nepodarí ospravedlním sa . Vždy pozorujem kuchárov ako sa čo robí aby som to nabudúce vedela urobiť aj sama , alebo aspoň časť.

autor
25. sep 2023

@dominikamacakova ja som bola na kozmetike 🙂 iba som si nesadla s kolektívom dievčat a chcela som ísť na túto školu kde je aj odbor kozmetika . Lenže moja mama mi povedala že nebolo miestom a hold som skončila v kuchyni .

petronelag
25. sep 2023

To si netreba všímať, že povedia, že si blbá, keď sa niečo opýtaš, treba byť ústretová a robiť to, čo povedia. Ani žiadne narážky si netreba všímať. Prax sa nadobúda pomaly, ale treba prejavovať záujem, keď sa naučí variť, dá sa to využiť aj doma.
A prečo si si nesadla ani s kolektívom dievčat na kozmetike?

autor
25. sep 2023

@petronelag tak mám trochu iný štýl 😅nemala som sa s nimi o čom baviť. Keď už doma a aj bavila tak ma iba ohovarali za chrbtom a neskôr došlo aj k šikane, či už cez sociálne siete alebo aj v reálnom živote. Sledovali ma domov . Stále mi písali cez cudzie profili. Skrivali mi veci (topánky sme mali v triede, alebo oblečenie na prax ) a tak som sa rozhodla prestúpiť na tme istý odbor . Ale ako som písala nemali miesto . A ja som si vybrala najmenšie zlo . Buď budem na škole ktorú mi vyberie mama . Alebo budem s priateľom v škole . Tak som si vybrala možnosť B .

petronelag
25. sep 2023

Tak keď si tam aj s priateľom, tak si pomáhajte, s ním je to lepšie, ako keby si bola sama, treba sa pred ním ukázať, že niečo dokážeš.

maros313
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lalenka33
25. sep 2023

Si sa trošku neskoro spamätala už v 3ťom ročníku...začni sa na praxi viac snažiť, niečo stále rob a už to dobojuješ. Ani do roboty sa nechodí len tak sedieť a stáť, tak sa uč robiť. Ja som mala v 1 ročníku pol roka prax v technických dielňach. Do dnes neviem načo a teda pre mňa to bolo utrpenie. Tiež som bola za blbú, keďže som sa na všetko pýtala lebo som nič nevedela. Prežila som.

gleep1
25. sep 2023

@viestta ja len tak BTW, PS ma v predvolebnom programe aj menštruačné platené voľno v práci... Každý mesiac ak máš bolesti potvrdene lekárom, takže pokojne možno už bude pracovat v progresívnej spoločnosti kde naozaj kvôli menštruácii nebude musieť pracovat 😉

Každopádne autorka, takto to dopadne keď ideš na školu na ktorú nechceš. A co by si robiť chcela? Aké vidíš ty nejaké možné riešenie ktoré by tebe vyhovovalo?

kittykat22
26. sep 2023

haha akoby som citala seba 😀 mama mi dohodila hotelovu akademiu - ako som tam ja strasne nechcela. To vies, ze sa nikto nepytal. Som celu tu skolu pretrpela - presne ako ty. Hotelova akademia je dobra skola - pre ludi ktori tam chcu studovat. Ako ti pisu,ze mas este rok vydrzat - nemas nahodou 5 rokov? My sme mali.
Co ti mozem poradit je, ostan. Nemen skolu. Vyhoda hotelovej akademie je, ze mozes z nej na akukolvek vysku - staci sa doucit predmety. Ja som sa dostala na uplne ine vysoke skoly a mam uplne ine zivotne zameranie. Dobre je, ze su tam jazyky a mozes do zahranicia niekde si zarobit peniaze. Nemusis robit v kuchyni - mozes v obchode skladat veci aby si sa lepsie naucila jazyk 🙂 Mozes robit v cestovke ak chces, mozes robit delegatku, mozes ist robit nieco na letisko. Po ukonceni ziskat maturitu a ta je vstupenkou na vsetky vysky - ako statne tak sukromne. Hlavne ukonci skolu s papierom a uvidis, bude to v pohode. Nastastie hotelovka nie je zdravotna sestra alebo kadernicka co by ta limitovalo v pracovnej sfere na urcitu poziciu. Je z nej pomerne siroke zamerania a v obchode, v kancelarii -- vsade budes v pohode.

viestta
26. sep 2023

@gleep1 ano, viem, ze maju aj menstruacne volno aj riesenie menstruacnej chudby

marsmykkok
26. sep 2023

@kittykat22 ona chodí na hotelovú akadémiu (škola) , ale ak chápem nie odbor hotelová akadémia, ale kuchár a kuchár je trojročný ukončený výučným listom.

marsmykkok
26. sep 2023

@viestta No ja mám prvý deň-dva bolestivý a silné krvácanie odvtedy čo som to dostala. No je to nepríjemné, ale hoci som pani svojho času-pracujem z domu, tak neležím v posteli alebo neoddychujem. Mám pocit že ak nič nerobím, tie bolesti sú ešte silnejšie. Ak robím (normálne pracujem, idem so psom, na nákup, upratujem), myslím aj na iné ako na bolesti a hlavne ten nepríjemný deň rýchlejšie ujde. Teda ja by som určite nechcela byť doma, radšej pracovať hoci to ide ťažšie a nech deň rýchlo ujde. Doma by som si kvôli bolestiam deň neužila a keby oddychujem pôjde to strašne pomaly.

autor
26. sep 2023

@marsmykkok nie není . Nastúpila som v čase kedy to bol ešte maturitný ročník . 🙂 teraz sa to u, zrušilo

miriam11
26. sep 2023

Pises, že dobrovoľne si nešla na tu skolu. Neviem, zjavne si nemala najlepši prospech, aby si si vybrala školu a to, čo by ťa bavilo študovať. Ty si za to môžes, nik iný.. Čo chces v živote dosiahnúť? Veď máš 18, si dospela a nevies sa zaradiť do zivota a pracovného procesu. Uc sa aspoň cudzie jazyky a choď po škole do zahraničia. Tam možno prídeš na to, že sa musí makať,aby si mala aspon na pečivo.

petronelag
26. sep 2023

@miriam11 Presne tak po 18 rokoch treba pracovať, tak aby to uživilo, mal na byt atď.,
nie ešte, že nezvláda ani prax a vadí mu každé upozornenie. Ale to som si všimla, že dosť veľa z týchto mladých si myslia, že všetko vedia, nikto ich už nemá upozorňovať, niektorí hovoria, že im stačí mať papiere a nemusia vedieť ani robiť. Už tu jedna písala, že sa jej nepáči robiť prax v obchode, tejto v kuchyni, len neviem, čím sa potom budú živiť.

akvi
26. sep 2023

Ja sa ti vobec necudujem. Dnesne stredne skoly vedia byt pekna otrava. A este ak ta to nebavi, tak to moze byt fakt hrozne. Radu asi nemam, len pochopenie. Kedze si uz v 3.rocniku, asi by som zatala zuby a vydrzala, obzvlast, ak este nevies, co chces v zivote robit, co by ta malo zivit. Je ine, ak by si uz vedela, mala nejaku pracu, brigadu..ale ty evidentne nevies, tak fakt uz len pretrpiet nejako..

Pre mna je zarazajuce, kolko mladych ludi dnes pretrpi tie stredne skoly a nic sa s tym nerobi..vacsina strednych skol zaspala dobu bohuzial a aj preto je to tak narocne pre mladych ludi. Vlastne ja nepoznam jedineho mladeho cloveka na strednej, ktory by tam chodil s tym, ze je nadseny, ze co sa tam ucia, ze ho to naplna, bavi, ze ho to realne pripravuje na povolanie. A to ich mam v okoli fakt dost, ale nepocujem pekne slovo na skolu. A vobec sa necudujem, ked vidim, co sa tam uci , ako sa to uci a aky velky nerespekt a nedovera tam vladne...