icon

Puberta 17-ročných chlapcov

15. sep 2023

Ženy, matky kedy prestanú byť chalani vzpurni, presadzovať si svoje?Ja už neviem ako na môjho syna.
Strašne bojuje všetko čo poviem zneguje.Dnes ma bolí hrdlo chceli sme si podvečer grilovať a mal napacovat s mužom mäso, lebo celý deň sedí v izbe za PC.Muz umýval auto, vysával a, keď prišlo k tomu, že to s ním napacuje nejdem, nechce sa mi...muž je slaboch ten vždy pošle za ním mňa a potom sa pohadame.Muz je alibista nenakrici naňho, nevysvetlí radšej sklopí uši a spraví si to sám.Toto vidím ako obrovsku chybu, lebo ja som potom doma tá zlá, ktorá niečo požaduje.Posli ho,povedz mu...
Že ho otravujeme, máme ísť z domu preč chce byť sám, stále po ňom niečo chceme opak je pravdou ešte ako krava som mu upratala skriňu😂už neviem ako komunikovať úplne vidím ako nami pohŕda pritom sa má ako vo vaticke.Je domased málokedy niekam chodí.Od 13 r sa pýtal kedy môže brigádovať a teraz si nič nehľadá.Dnes pri grilovacke som mu povedala, že bude lepšie, aby chodil cez víkendy na brigádu, aby bol doma kľud.Strasne som z toho všetkého smutná on bol taký dobrý teraz len zduta tvár, všetci mu krivdia bude to ešte niekedy v poriadku?Učí sa výborne, vonku vyzerá, že si nevie ani lístok vypýtať na autobus a doma sa s nami rozpráva

autor
15. sep 2023

Ako s handrami.Muz je flegmatik a mňa vždy vyprovokuje.Potom sa pohadam ja s mužom.Co robiť ignorovať?Podľa mňa by sa ma mal muž zastať a dat mu hranice vlastne som nasratá na obidvoch.Vcera sme boli dedovi pomôcť v záhrade jednorazová záležitosť na 2 hodiny, ze tam bol naposledy a prečo by mal ísť pomôcť?.Stal sa z neho neuveriteľný sebec, az sa pýtam samej seba kde sa stala vo výchove chyba.Prejde to je to puberta?mám jedného syna nemám s čím kým porovnať, ale medzi nami bolo také puto a teraz má každý deň s niečím prekvapí, zraní.Pohlad muža je, že provokujem mám ho nechať tak.Ved to nevadí, že má 3 t v izbe prádlo do skrine muž neprejde do protiutoku ani mu nepovie rázne ako otec, že mama Ti povedala, že to máš upratať a do zajtra to bude hotové.Neda sa po dobrom ani zlom.Vase rady, skúsenosti?Teraz sme každý vo svojej izbe a všetci vytoceni.Muz má na všetko odpoveď má pubertu a pozerá si kľudne TV.

autor
15. sep 2023

Ešte mi syn s úsmevom povedal, že s otcom nemá konflikty iba ja som problém.Ved samozrejme s ním je menej času a prehodia 3 vety.Citim sa doma ako slúžka a, keď chcem niečo výnimočne pomôcť rozpúta peklo.Podla toho čo počúvam kolegyne syn začal odvravať a všetko negovať neskôr až minulý rok oni sa sťažujú, že už 12-13 r chalani sú oprskli.Zakazat mu mobil, PC, dohovoriť?

dadis
15. sep 2023

Nema skor nejake psychicke problemy, napr. depresiu, smutok, uzkosti? Preco nikam nechodi? Kamarativ, dievcata nema? Moj ma 16 a v 13-14 mal pubertu, teraz sa s nim da normalne. Ale ja teda sa k nemu nechovam ako k decku - ze skrinu, izbu upratat - to si robi sam, bez toho, aby som sa do neho starala. Ved keby mu chybalo ciste oblecenie, by sa prebral. Na nakup ide so mnou, to ma aj rad, ze si moze v obchode vybrat, co ma rad vynesie mi nakup, poodklada...ale tiez je lenivy, ked je obcas doma, ale nehadame sa..ved je uz skoro dospely..

eva8
16. sep 2023

Presne:
A prečo by som ti mal všetko hovoriť?
A prečo by som im mal pomôcť?
Prečo by som mal ísť s tebou von?

Na dverách jednej izby u rodiny som videla nápis : "Moja izba, môj bordel." Odvtedy nechávam synovu izbu bez komentára. (niekedy sa nezdrzim) Keď chce, si uprace, keď nie, má neporiadok.

Myslím si, že tento vek poznačila pandémia, čo sa týka sedenia za počítačom. U nás sa prešlo do extrému. Syn po lockdowne začal veľa času tráviť von s kamarátmi, on bol medzi nimi najmladší, tak ostával vonku aj v noci. Teraz má čerstvých 18.

Celkovo - dôverujem mu. Ľúbim ho. Viem, že keď niečo je nevyhnutné spraviť, spraví, postará sa. Keď nemusí, smejem sa, že v budúcnosti, keď bude mať celú domácnosť na starosti on, tak sa ešte narobí 🙂 Technológie napredujú, tak možno ani nie.

Vieš čo robí syn na počítači, s kým sa rozpráva? Ja som bola nešťastná kvôli vulgarizmom, na Tom sme sa vždy hádali. Ale potom som si uvedomila, že tým sa odreagoval, svoju negatívnu energiu vyventiloval a potom bol ako baránok. To bolo počas lockdownu a krátko po ňom.
Ale všimla som si, že cez počítač vysvetľoval predmety, ktoré ovláda, kamarátom. A rôzne videá pozeral. A spoločne tiež pozerali rôzne filmy, videá, pesnicky, futbal, oblečenie, športové potreby, "blbosti"... Teraz je nebezpečné stávkovanie od MS v Qatare. A aj kasina, treba dať pozor.
Veľký pozor treba dať na omamné látky, ako tie nikotinove vrecká (silné návykové, ani si nevsimneme) , zo začiatku účinkujú povzbudzujúco, potom vyvolávajú zmeny nálad, predáva sa tabak v obchodoch s rôznymi látkami.
Možno aj preto sedí tvoj syn doma, ako svojvolná prevencia, aby nezapadol medzi spolužiakov, ktorí skúšajú aj alkohol, fajčia elektronické cigarety. Mládež v tomto veku trpí depresiami, nevedia z čoho maturovať, kam po strednej, "čo so životom" a fajčenie im odbúrava stres, nie je to vždy len z frajeriny.

Poznáš synovych spolužiakov, kamarátov? Keď je samotár, nevadí, ak mu to vyhovuje, ale ak by si hľadal útočisko vo virtuálnom svete, to by bol už problém. Určite zisti, čo robí na počítači, možno sa skús zapojiť do "akcie", keby to šlo. U nás, keď sa spýtam "Jeeej, môžem pozrieť s tebou?" je odpoveď: "Nie."

Tínedžeri veľa spia. Potrebujú to. Aj z vývojového hľadiska. V škole sa kladú na nich nároky, majú pocit, že každý od nich niečo chce, chcú mať pokoj od všetkého, byť pánmi sami sebe, svojho času. No, učia sa ako zvládať zivot. Treba veľa trpezlivosti. Poznáš svojho syna. Môj bol ten najlepší chlapec, cez pandémiu veľmi zodpovedný až na tie výstupy pri počítači, potom veľmi rozbehany a na rodinu, pomoc v domacnosti "nemal čas"....

Keď je doma spi, alebo sedí za počítačom. Cez letné prázdniny od 16r. brigádoval cez pracovný týždeň, cez Sk. rok nie. Doma "lenivý", zaujíma ho len to svoje. To nie je sebeckosť, hľadá sa, buduje svoje zázemie.

Neporiadok v izbe tvojho syna by som nechala na neho, pomoc u starých rodičov v záhrade - to by som pritlačila na manžela, nech mu vysvetlí, že to treba, ľudia si majú pomáhať. Pomoc v domácnosti - neviem, ja ho nechám tak, lebo naozaj viem, že v núdzi pomôže a kým zvládam, spravím ja.

Z mojej skúsenosti - skús sa s ním nehadat. Uvedomila som si to, keď som "rezignovala". A nehadaj sa ani s manželom. Si unavená, že všetko robíš sama v domácnosti, popros manžela, nech pomôže, keď ten syn je podľa neho len v puberte a možno zmení nazor 🙂

Neviem akým spôsobom, ty vieš, poznáš syna, určite prezved, či ho niečo netrápi, čo robí na počítači, ako v škole, akých má kamarátov, bude chodiť na nejaký krúžok? Na rodičovskom choď za učiteľkou, čo nové.
Opakujem sa v mojom vypísaní, bola som i ja veľakrát "bezradná", viem, že ešte budem 🙂 , ale tiež viem, že to dáme. Raz som zavolala ex, veľmi som ho prosila,, nech si všetci traja sadneme, vysvetlila som mu situáciu a on zavolal synovi, že sa hnevám na syna a bolo po dôvere medzi synom a mnou 😔 Pritom som exovi, tak isto ako synovi predtým, vysvetlila, že sa vôbec nehnevám, len chcem vyriešiť jeden problém, syn vedel, že chcem jeho otcovi zavolať. Hlavne nestrat dôveru u syna. Nech cíti, že hocico urobí, má teba, otca. Môj vie, že mu vynadam, ale podrzim ho pri riešení jeho problému, že si musí svoje zliznut. To je dôležité, dôvera. Možno sa k tebe bude istú dobu správať, že si "nič", vydrž to, deti som učila, že úcta je dôležitá. Jedine ma vie nahnevať vyvysovanie sa nad druhými, ponižovanie druhých...

Neviem, či ti moje litánie pomohli, s mojím prístupom k synovi v puberte som spokojná, tým preskakanim vselicoho sme sa učili obaja. K obom mojim deťom som sa snažila správať ako rovnocenný partner. Obdobie, keď som bola direktivna, bolo to najhoršie obdobie. Postupne nájdeš opäť spoločnú reč so synom aj v tomto spurnom období. Ja teraz prežívam obdobie, že sa veľmi vzdalujeme od seba, dosť sa toho desím, ale verím mu, že má dobré základy. Tak isto, ako tvoj. Ver mu.

kofa77
17. sep 2023

neporadim, zazivam skoro to iste,ale aspon ma tesi, ze v tom nie som sama. u nas necelych 15 rokov, tajne dufaam, ze v 1😠7 uz bude PO, akoze ta predstava toto zazivat este 2 roky ma netesi

jarkam721
21. sep 2023

Pridávam sa. Ale bohužiaľ a to vďaka synovi nemám silu dnes niečo o tom ako fungujeme a aký je hnusný písať. Prepáčte. Ale bohužiaľ zažívam to denne . Hádky krik a rypanie až kým ma nedodrbe úplne. Moju psychiku jemu je jedno ze som tehu s prikázaným kľudom. Žiadny rešpekt úcta, nič. Nevládzem. Neverím ze sa niekedy zmení a "dostane rozum ,dospeje"