icon

Puberťák a platby na hry cez net

mamakaja
26. nov 2014

nechcem citat komentar od maminiek co maju 5rocne deti doma,toto je pre maminy co maju takychto skoro dospelych, mlady hra hry na pc, zobral uz niekolkokrat s dovolenim niake peniaze z uctu,kedze to mal v ramci vreckoveho nerisili sme nic,ale teraz sa stalo ze zobral bez dovolenia,da sa zablokovat iny ucet na posielanie z nasho uctu,riesili sme bez pc, ale stále to nepojde ,kde sa chcem ochranit do buducna ,riesili ste niekto? ucet je na muza ten skor doma nie je jako je...takze jako na to?ist do banky?s majitelom uctu?

wena
26. nov 2014

Akože z vášho účtu to zobral? A to má k nemu odkiaľ prístupové údaje?

vroni
26. nov 2014

kupis pre-paid kartu (napriklad Google-play alebo priamo v banke), pristup na ucet pre syna zrusis (obvykle staci zmenit pristupove heslo - aj doma od stola) a hotovo. Ina verzia je, zalozit ucet synovi a bude si platit zo svojho uctu.

vroni
26. nov 2014

@wena, staci mat zaktivovane cookies a slabu ochranu platby a uz to ide (vacsina ludi to ma nastavene takto, lebo im to tak ide najrychlejsie)

stefka33
26. nov 2014

@vroni Čo je to za kartu? Mohla by si mi prosím obšírnejšie napísať na čo sa dá použiť?

vroni
26. nov 2014

@stefka33, no, kupis normalne ako kartu na telefon (v elektre, tescu ci na pumpe), do pocitaca natukas kod zo zadnej strany (namiesto bankovych udajov) a pripise sa ti suma, ktoru si za kartu zaplatila (obvykle 15 €, ale daju sa kupit aj ine). Z tej sumy potom platis hry, hudbu, filmy, appky, proste vsetko, co stahujes na PC. Ked minies, musis kupit novu kartu alebo nekupit nic 🙂

stefka33
26. nov 2014

@vroni Pripíše sa mi kam?? Na nejaký účet, alebo....?? Vieš nechcem IB na bežnom účte, ale zas sem tam by som rada objednala niečo z netu, ale to treba ísť do banky, platiť manipulačné poplatky.... Hľadám inú cestu. 🙂

vroni
26. nov 2014

@stefka33, pripise na tvoje virtualne konto, nie bankove (na google ucet). Ale toto je fakt len na hry a stahovanie, na normalne objednavanie veci z internetu tato karta nefunguje. Na to potrebujes kartu z banky. V principe sice existuju aj prepaid (predplatene) kreditky, ale obavam sa, ze na Slovensku ich este ziadna banka neponuka, resp. ponuka len jednorazovo (kupis si predplatenu kartu raz a minas, kym nie je prazdna, neda sa dobit) - a dost draho (Tatrabanka chce za kartu cca 14 euro poplatok, co mi teda pripada riadne mastne) Takze na nakupy na nete len kreditku alebo IB. Alebo paypal.

stefka33
26. nov 2014

@vroni Aha, tak ďakujem, skúsim pogoogliť. 🙂

monca1982
26. nov 2014

Vytvoriť účet pre syna (Zuno, mBank - zadarmo). Tam mu posielajte vreckové. Čo si s ním spraví je na ňom. Hlavne mu zablokujte prístup k vašim účtom. Je blbosť, že ich vôbec má. :/

Ak bude chceť viac peňazí - povedzte mu, nech si ich zarobí. Decká dnes vedia veľa vecí. Možno si pár eur navyše privyrobí na jaspravim.sk a pod.

A ešte jeden nápad som čítala na nete - urobte ho správcom domácnosti na mesiac. Dajte mu k dispozícii váš mesačný budget na chod domácnosti. (Pošlite mu ho na účet, nie aby ste mu zase dali prístup!) Bude na ňom, za koľko sa nakúpia potraviny, aké potraviny sa kúpia, resp. čo sa do domácnosti kúpi. Ak peniaze rozfláka, tak nebudete mať na potraviny alebo na cestovné alebo na pomôcky do školy. Mladý si rýchlo uvedomí, že nemá čo jesť a že je blbosť dávať toľko peňazí na onlinovky. Má to aj nevýhodu - možno budete musieť hladovať s ním. 🙂))

monca1982
26. nov 2014

Ak sa k vášmu účtu dostal tak, že si prehliadač pamätá heslá do IB, tak potom navrhujem vytvoriť užívateľské kontá na počítači. Pričom nebude mať administrátorské práva. Tým pádom sa nedostane k vašim súkromným dátam a stále bude môcť pohodlne používať počítač. Samozrejme o každej inštalácii vás ale bude musieť informovať, pretože nebude mať práva na jej vykonanie a bude to musieť spraviť niekto z vás dvoch.

Prípadne mu kúpte nejaký lacnejší notebook a máte pokoj.

saurian
26. nov 2014

@mamakaja
na to aby ti niekto poradil, je dolezite vediet akym sposobom to platil - ci cez internet banking zvlast (ze si tie hry kupoval), alebo priamo cez bankomatovu kartu alebo inym sposobom (virtualnou kartou a p)
ak cez internet banking, tak si len zmenis hesla, a tym padom zabranis tomu. ak cez PK, kde zadaval len cislo karty + to cislo trojmiestne na druhej strane, tak ti zostava bud ustrazit syna, alebo zrusit kartu.
co sa tyka "vychovneho" problemu, to si musite samozrejme vydiskutovat doma, do buducna by bolo vhodne uvazovat ze mu zalozis ucet (banky ponukaju "detske"), kde mu budes davat vreckove a sam si bude hospodarit - tym mu das aj moznost platit veci z vreckoveho, ktore idu platit cez internet.

mamakaja
autor
26. nov 2014

@saurian dakujem ale rozmyslam ci vobec odpovedat,vychova super,platby cez hru cez ktoru uz platil takze si pametaju hesla a cisla,staci ze napise číslo karty a vykonalu platbu automaticky...heslo si na banking zmenit viem.dik za pomoc vychovny problém vydiskutovane ,a nepomohlo. vreckove nemá a aj keby mal nedovolila by som mu ho dat na hry,dostava iba za nieco,ak nerobi nic nemá nic..ale dik aj tak pa

mamakaja
autor
26. nov 2014

@monca1982 dakujem ti