Ahojte máme doma osmaka a je to teda des... neustále papuluje, prevracia očami, do všetkého čo nemusí sa stará do coi, "breše po nás, navyše zvyšuje stále na nás hlas keď nie je po jeho a hlavne keď nie je muž doma .. najväčší problém nastáva keď sa jedná o školu (príprava)...vobec sa mu nechce učiť, je to pre neho úplný trest...aj keď sa učí nesústredí sa , to isté v škole žiadne sústredenie..doma.to ako tak vie a z písomky dostane 4-5... Je pravda že má poruchu pozornosti aj adhd ale testy boli robené v treťom ročníku a u psychiatra prip neurológa neboli potvrdené...absolútne sa s ním nedá doma fungovať..vždy vybuchnem aj ja aj on...
Zákazy akosi nepomáhajú alebo fakt len minimálne...
Nemala som v rodine chalana neviem či je to normálne..ako s ním vychádzať aby sme sa denne nehádali... ďakujem
Prečo boli testy naposledy robené v 3. ročníku? Neposielali Vás zo školy opäť na vyšetrenie? Je syn IVP? 5 rokov sa nič nedialo?
@dismonika neposielali vôbec... nieje integrovaný...ma len nejaké ulavy ale už to ani nerešpektujú učitelia nejak
Aha, rozumiem
Ahoj, môžem ťa upbezpečiť, že je to najhoršie obdobie. Začína Vám peklo s názvom puberta. Prešli tým mnohí, ale toto obdobie s technoílógiami a dosptupnými informáciami a všetkým tým, prináša nové výzvy pre rodiča. 13 až 15 ročné dieťa, je to obdobie, kedy si niektorí rodičia cekom objektívne a hlavne subjektívne sebaspytujú vedomie a kladú si otázku: Bolo mi toto treba?! Lebo ked do ich podvedomia kedysi búšila neodbytná myšlienka na potomstvo, nemali na mysli, nervného pubertiaka, vrieskajúceho: "neznášam ťa matka/otec!!!, ani ovracaný tieň v opare nikotínu, či vracajúceho sa v sprievode polície, ani 15 poznámok za mesiac ani pravidelné návštevy školy, ani nekonečné debaty o prísune peňazí na predražené značkové Jordany a pod. atd..(ved to poznáme).
Ako matky - úspešné absolventky píšu a hovoria: Treba vydržať!
Dobré správy: Domácnosť so 16 ročnými a viac pubertiakmi sa už dá vydržať. Je to lepšie.
Ak chceš rady:
1. Nekrič. Nemá to absolútny význam.
2. Ak kričí on, otvor si pomyslený dážnik, obrň sa, zatvor dvere pusti si hudbu, opusť izbu. Možno sa ti zdá, že utekáš, ale nie je to tak. Dávaš mu /jej tým najavo, že nemôže s tebou počítať, keď sa takto správa, a že budeš, keď sa začne správať slušne.
2. Povedz, čo potrebuješ a otoč sa.
3. Zaved family link, (ak sa dá), ak nei obmedz ho na internete, dá sa jeho telefon určiť aktivitu a od ktorej, do ktorej (kludne by som zavolal informatka a zainvestovala do toho, ak to neviete).
4. nájdi si skulinku a vždy ked sa to dá, rozprávajte sa! Je to dôležité. Nenechaj preseknúť tú pomyslenú niť medzi vami.
5. Vynechaj učenie a zlé známky, kašli na to. Kontroluj len, aby nedošlo k najhoršiemu. Chalani sa uplatnia aj s horšími zámkami a motivácia krikom sa aj tak nedá nanútiť. Zvoľ doučovanie, by si sa divila, ako sa syn učil matiku ked ho doučovala pekná gymnasistka
6. Klop , ked vchádzš do jeho izby, nechaj mu jeho bordel tam.
7. Nájdi niečo, čo nechaáš v jeho rukách. Ranné zobúdzanie, desiatu, školu, izbu ...hocičo.. On chce samostatnosť a potrebuje priestor, poskytni mu ho.
8. Nájdi hocičo, za čo ho môžeš pochváliť!
9.zatváraj oči a ústa nad nepodstatnými vecami. Urči si najdôležitejšie veci, za ktoré nepôjdeš, ale obmedz to. Ostatné vypusť. Napr. ako sa oblečie, či je, alebo neje.. (prvda, ak to nie je práve o tom) je jeho vec, či sipripravil veci do školy , jeho vec..a tak podobne.
Určite je toho viac.. Držím palce. Skutočne ťa chápem. Prešla som si tým. Nezabili sme sa a rozprávame sa, čoraz viac a dôvernejšie. A sú chvíle, ked to moje neohrabané chlapča ľúbim viac, ako keď bol malinký. Len nestratiť niť!
Odporucam zacat uzivat elektrolyty (magnezium atd. Ale najlepsie nejaky complex kde je toho viac!). Tvoja podrazdenost, nervozita a precitlivenost na stale sa opakujuce "drobnosti" (krutenie ocami a pod.) moze byt sposobena aj nedostatkom zivin nervovej sustavy. Tiez zelezo (nedostatok sposobuje podrazdenost a nervozitu) a vitamin C (nedostatok sposobuje zle vstrebavanie zeleza). Niekedy len tak malo chyba aby si clovek vedel udrzat nadhlad a trpezlivost. Ja som mal presne tento problem, ale pri manzelke. Vyrastal som v prostredi kde mama bola permanentne nervozna a podrazdena bez priciny (pricinu si samozrejme vzdy nasla) kricala, tak mi v tom amoku nepride nenormalne kricat, potom ked sa ukludnim tak uz mi to normalne samozrejme nepride. To iste ucis prave svojho syna, do podvedomia mu vstepujes programy ako sa v situaciach spravat. Nie je podla tvojho tak kricis, on nerobi nic ine nez to len opakuje po tebe. Zacal som uzivat doplnky a uz po par dnoch sa na veciach kvoli ktorym som predtym chytal amok hnevu a kriku zabavam pridu smiesne.
Teraz sa pri vychove syna vyhybam slovam "musis", "mal by si", "nemozes", "nesmies". Uz pri 2rocnom synovi to je obrovsky rozdiel ako reaguje na veci. Ved predsa nic nemusime ale vsetko ma svoje dosledky. "ked chceme aby toto, tak treba spravit toto" "Ked neurobime toto, tak sa moze stat toto. Vsak skus uvidis" (ked nejde o zivot a zdravie samozrejme, vtedy som razny a trpezlivy a opakovane vysvetlujem to iste dokola, ale zakazdym inymi slovami.) velakrat som sa pristihol ze som pouzil nejaku frazu ktoru mi mama stale dokola opakovala a az teraz som ju pochopil, pamatam si ako mi ta fraza vtedy nic nehovorila a ja som na nu reagoval presne naopak nez mama chcela. Preto treba skusat vysvetlovat tu istu vec roznymi sposobmi.
@stefan0 view nejaký komplex odporučiť?
No len jemu tie dôsledky nedochádzaju...poviem mu ak sa nenaucis nebudeš mať notebook on sa nenaučí nemá a ho je mu to jedno...
No akurát, že ak sa nenaučí, dôsledok je, že nebude vedieť. A nie to, že mu vezmeš notebook. To, že mu vezmeš notebook, to je trest. A tresty nefungujú, obzvlášť nie na puberťáka, akurát ničia vzťahy, resp. u menších detí spôsobujú strach z rodiča/autority.
A stefan0 radí dobre s tým magnezkom. Mne funguje bisglycinat a acetyltaurat. Ten bisglycinat mi je lepší na "telesné" prejavy, ako kŕče a stuhnutosť, napätie. A ten taurat zase na vypnutie hlavy, lebo mne hlava srotuje vkuse, neviem vypnúť tok myšlienok a s tým magnezkom ma vie vypnúť a oddychnem si.
Ovonex Mineral drops
Magnezium je len jeden elektrolyt, najviac znamy, to nemusi stacit. Je tam aj este vela stopovych prvkov.
Suhlasim s tym co pise akvi. Zobrat notebook je Vami vytvoreny dosledok, nie realny. Vo Vasom pripade treba najskor popracovat na ziskani dovery spat, inak mu mozte vysvetlovat zbytocne. Potrebuje vo Vas vidiet lasku k nemu, iba tak Vam bude vediet doverovat. Co vo Vas mohol vidiet doteraz ?
Absolútny základ prežitia puberty (pre obidve strany) je pochopenie tohoto obdobia, toho co a prečo to robí.
Spomeň si ked mal rok, dva a plakal, kričala si vtedy po ňom? Nie, lebo si vedela ze je maličký a nevie sa ovládať. Ver tomu ze teraz je to podobné, puberta je hormonálny roler coaster, sama to isto poznáš pár dni pred menštruáciou ake to je ked máš nervy či precitlivenosť úplne bez príčiny.
Mozog puberťáka je iny než ten detsky, ale iny než dospelý, inak vyhodnocuje veci, situácie. Obzvlášť ak ma ADHD, tam je to prežívanie puberty dosť extrémne hlavne co sa týka emócii. Niektoré prejavy sa mu isto zmiernili oproti detstvu ale prišli ine …
Dôležité pre teba je prestať sa samonasierat a štartovať koli banalitám typu hundranie, odvravanie, pretáčanie očami, lenivosť, tvrdohlavosť (ze robí niektoré veci totálne nelogicky) proste toto sú úplne typické prejavy rannej puberty, každe jedno dieťa to tak robí, toto je úplne bežný prejav ktorý proste v tomto obdobi bude aj keby sa pokrájas na kocky. Ako ti tu už baby písali, to prejde ked bude trochu starší
Skús pokiaľ sa ti dá trochu sa vzdať sústavnej kontroly, daj mu viac priestoru. V tomto obdobi veľmi funguje motivácia formou vreckového, väčšej voľnosti a slobody a naopak ako trest ked toto môže stratiť.
Napríklad s tým učením, naozaj ho už nenaháňaj, nekontroluj denne toto je úplne kontraproduktívne . Daj mu pevne pravidla - normálne znamky (v jeho možnostiach) splnená pravidelná domaca povinnosť (co máte zaužívané či umývanie riadov, vynášanie smeti) a za toto bude mať svoje vreckove, neobmedzenú víkendovú vecierku, wifi mobil k dispozícii koľko len chce…
Nesplní niečo môže prísť o výhody a. ešte si aj pohorsit, napríklad pride s 5 kou zo skoly týždeň sa s ním budeš hodinu denne učiť s ním v izbe, ver tomu ze predstava na hodinu nasackovanej mamky v izbe je pre puberťáka peklo. U nás dosť funguje ze ked zabúda na svoje domáce povinnosti dostane prihodenu nejakú navyše, to si veľmi rýchlo rozmyslí co sa jej oplatí viac.