Rastú chlapci až do 18 rokov?
Ahojte, všade sa píše,že chlapci rastú do 18 rokov. Môj syn bude mať za 3 mesiace 15 rokov a už teraz má 190 cm. Mám strach,aby nemal cez dva metre🫣. Ja mám výšku 168cm a manžel 193cm. Za posledný rok sa neskutočne vytiahol, hádam aj 15 cm. Viem, najdôležitejšie je,keď je zdravý. Ale bojím sa aj toho, aby práveže nemal problém s chrbticou, keď tak rýchlo na
rastie....
Moja otázka: aj po 15 roku ešte rastú chlapci? Je pravda,že až do 18 roku?
Ďakujem za odpovede....
@mondolina Vie zistiť RTG vyšetrenie,kde zistia,či má uzavreté rastové štrbiny. Endokrinologia
@123_monika
tak ja to nepotrebujem vedieť, vysoký je dosť. len či niekto nemá skúsenosť. ďakujem
My sme sa s tým nabehali po lekároch. Ako som vyššie písala má aj vtáči hrudník a skoliozu. Doktorku už napadali rôzne syndrómy. Tak to bolo veselé.
Na endokrinologii nám povedala z tých rastových štrbin len odhadom koľko by ešte mohol narásť , tak to žiadny vierohodný údaj nebol.
Dokonca som sa stretla s tým, že v priebehu pár mesiacov sa meral 3x u detskej potom na to na endokrinologii kde mal o 1,2 cm menej ako u detskej a na antropometrii v priebehu mesiaca o 0,6 cm😀 Poďľa mňa to bolo zbytočné také niečo skúmať, lebo zo syndromov nemal žiadne symptómy.
Nakoľko je vyšší ako otec tal asi na neho preskočil gén od starého otca, ktorý bol vysoký aj údajne jeho otec a brat, ale tý zomreli v 2 svetovej. Po starom otcovi pokračovala ženská línia a ja som prvá, ktorá mala chlapcov
@anonym_autor neboooj boli chrbát všetkých vysokých ľudí môj bude mať o pár dni 14 a má 189 je to v pohode. Pokiaľ nemáte skoliózu v rodine alebo nemá už teraz s tým problém s 10 cm ďalších sa mu nič nevyvinie dievčatám sa to páči a ak bude chcieť posilňovať zmestí sa aspoň viac svalov. Nech pekne rastie❤️neboj
@anonym_autor ak chceš "spomaliť" jeho rast.. tak fitko

keď nerástol 2 roky môže ešte začať rásť?
@mondolina Vie zistiť RTG vyšetrenie,kde zistia,či má uzavreté rastové štrbiny. Endokrinologia