icon

Ruské básne na súťaž

baboadel
10. sep 2023

Ahoj vie mi niekto poslať link na ruskú literatúru hlavne básne pre stredoškoláka.

Strana
z2
akvi
17. sep 2023

Hm, zvláštne myslenie majú niektorí. 🤔 Len tak na okraj - od vypuknutia vojny na Ukrajine som ubytovala 4 ukrajinské rodiny, hádajte, koľke z nich rozpravali po rusky, nie po ukrajinsky 🧐 Práve východná Ukrajina celá hovorí po rusky, či sa to niekomu páči, či nie. Som veľmi rada, že ruštinu som nezabudla a mohla s nimi bez problémov komunikovať. V školách na vychode Ukrajiny sa učilo ešte donedávna v ruštine. Aj pre mňa to bola vcelku nová informácia. A ak by to aj tak nebolo, akože vedieť ďalší jazyk nikdy nie je na škodu. Nechápem tieto predsudky, čo niektorí majú, smutné.

baboadel
autor
17. sep 2023

@jajka257 Moja chodí na angl. bilingvu a druhý jazyk má ruštinu. Som rada, že v pohode zvládla azbuku. Teraz sa chce zúčastniť na prednese ruskej poézie a tiež na Puškinovom pamätníku. Takže to máme presne naopak🙂 Tiež nepochopím ľudí, ktorí do všetkého, teda aj do vzdelania miešajú politiku. Držím tvojej dcérke palce k štúdiu.❤

jajka257
17. sep 2023

@baboadel presne. Nechápem toto myslenie. Dcére držím palce.

baboadel
autor
17. sep 2023

@akvi Áno je to smutné. Sú ľudia, ktorí prijímajú len jednostranné informácie a aj to len prezentované médiami.

vevesh
17. sep 2023

@akiana s tebou je zbytocne, kedze tvoje argumenty su akurat tak rusofil a "rusky mokry sen". Ja nepotrebujem wiki, aby som vedela s cim a co sme robili v danych instituciach a na co sa specializuju jazykovedne prisediace institucie pri medzinarodnych organizaciach, kde som studovala. A kto chce, tak si to obejktivne vyhlada, co su a boli najvyhladavanejsie jazyky na tlmocenie- a nemcina teda medzi nimi figuruovala a figuruje minimalne.

akiana
17. sep 2023

@vevesh Uplne presne som vedela, ze toto napises 🤣 na oficialnych weboch su nespravne informacie, ty vies lepsie a Rustina je oficialny jazyk ako EU tak NATO, napriek tomu, ze to nedava ziaden zmysel 😁

jankalukasova
17. sep 2023

Čo sa všetci tak zavzdušňujú.... Poznať reč nepriateľa je rovnako dôležité ako poznať reč priateľa. A dosaďte si to ako chcete.

vevesh
17. sep 2023

@akiana ty oficialny web...vygoogli si co je napriklad NRPJC ci nasledny citat eu parlamentu:
In addition to the official languages, the languages of the candidate countries are also very often used, as well as Russian, Chinese, Arabic, Japanese, etc.

Interpreting enables Members of the European Parliament to understand and communicate with each other.

lalala94
17. sep 2023

@akvi ja som úplne šokovaná z tejto diskusie, aká tú vládne zadubenosť a malosť. Zrejme mali všetci študenti bilingválnych gymnázií, kde sa vyučuje ruština opustiť školy akonáhle Rusko začalo vojnu s Ukrajinou. Každý cudzí jazyk je plus a človek nikdy nevie, kedy sa mu zíde. A vôbec to nemusí znamenať, že autorka, resp. jej dcéra sú nejaké rusofilky. 😀 My sme fakt neskutočne zadubení národ. Inak, keď začala vojna na Ukrajine, pomohli sme viacerým ukrajinským rodinám či už potravinami, vybavením do domácnosti alebo pracovne (chodila k nám upratovať jedna pani z Ukrajiny) - a presne ako píšeš, ona a jej deti boli dvojjazyčné - plynule rozprávali ukrajinsky aj rusky, keďže pochádzali z východnej časti. Žijem v KE, kde bola kopa Ukrajincov a ak niekto vedel po rusky, tak to veľmi uľahčilo komunikáciu medzi nimi a nami.

zuzulka558
17. sep 2023

Keď to tu čítam no porucha asi niekde je 😅 takto otočiť diskusiu klobúk dole

zuzulka558
17. sep 2023

@baboadel no na hlavu ze tie komenty 😅 moja dcéra ma už 7 rokov od škôlky spoluziaka Ukrajinca, doma sa rozprávajú rusky a už vedia aj Slovensky a popritom anglicky,, chlapec vie doteraz azbuku a rusky malej sa ten jazyk páči ak bude chciet nemám problém,, nebudem medzi nich ťahať politiku 🤷‍♀️🤷‍♀️ tak mi na hlavu nehrabe ako si perfektne rozumejú tak odrazu im zakazem lebo vojna, politika atď 🤷‍♀️ chorá doba,, to pri svokre ho nemôže ani spomenúť lebo ta je takáto slepica

mikitilik29
17. sep 2023

@baboadel nevšímajte si tie trápne komenty o ruskom jazyku. Nechápem načo komentujú keď nezodpovedajú otázku autora diskusie🤦‍♀️

pkgirl30
17. sep 2023

to vážne dokážete z jednej nevinnej otázky urobiť konflikt Rusko proti svetu? Preboha ľudia veď autorka iba chcela nejakú ruskú literatúru, všade treba riešiť geopolitické problémy?

cafelatte
17. sep 2023

Ruský jazyk je krásny, ich piesne a hymna ani nevravím. Sama som sa ju začala učiť, áno po vypuknutí konfliktu a co?

baboadel
autor
18. sep 2023
Strana
z2