Sexuálna výchova len so súhlasom rodiča
Čo si myslíte o tom, že na školských aj mimoškolských aktivitách, kde sa bude rozoberať sexuálna výchova, sa bude na školách vyžadovať súhlas každého rodiča? Ako to vnímate? Že vlastne rodičia budú rozhodovať o tom, čo sa má deťom na školách (ohľadom takejto výchovy) prezentovať a učiť ich?
Ja by som bola za vyber, rozhodnutie rodica, tak ako ked sa ziak prihlasi na eticku, alebo nabozenstvo, neviem sice, co by alternovalo so sexualnou vychovou? Mozno nejaka moralka, etiketa a nech sa rodicia kludne rozhodnu.
@zuzana76 polka triedy bude mat sexualnu vychovu, druha polka bude moralizovat, ze fuj, to je nieco hnusne, a deti nosi bocian
@zuzana76 polka triedy bude mat sexualnu vychovu, druha polka bude moralizovat, ze fuj, to je nieco hnusne, a deti nosi bocian
@natalyya ucili by sa etiketu, ako sa spravat atd...Co s takymi detmi, ktore by tam same chodit nechceli. Predsa len nie kezdy je vyvinuty rovnako. pre jedneho 12 rocneho su dolezite este hracky a druhy uz pomaly sexuje. Nemozes dat takto rozdielne vyvinute deti do jednej skupiny. Kym jeden by bol zhrozeny a doma by mozno plakal, inemu by to bolo malo a chcel by dalsie detaily.
@natalyya a z tohto dovodu schvalujem moznost vyberu, ja ako siedmacka, osmacka, deviatacka by som nechcela pocuvat nieco viac na tuto temu. Menstruovat som zacala az ako 16-rocna na gymnaziu.
Som proti skoremu vystaveniu deti takymto informaciam, deti, ktore na to nie su mentalne pripravene. Pokial dieta odvracia zrak, napr pri filme, ked sa dvaja ludia bozkavaju, zakriva si usi, ked nahodou zacuje zvuky vo filme, odide prec z miesta, kde sa takato tema zacne rozpitvavat, tak rozhodne nie je pripravene a samo nechce byt takymto informaciam vystavene. A operovat tym, ze ide o vychovu k rodicovstvu atd...ucila som a viem coho su deti schopne, ten ucitel moze mat dobry umysel a aj nejake body a nebude chciet zachadzat za nejaku hranicu, ale je tam kopec skusenych deti, ktore sami vedia vela a tie radi svojich spoluziakov poucia. Budu vykrikovat atd.. tomu sa na hodine neda vyhnut, takze ucitel odpovie a zoznami ziakov mozno aj s tym, co predtym nemal v plane a nechcel az tak detailne. Preto schvalujem moznost vyberu. Niektorym citlivym detom by to viac uskodilo ako pomohlo. Niekto je pripraveny na taketo informacie az v 16-18 rokoch a je to uplne normalne.
Som proti skoremu vystaveniu deti takymto informaciam, deti, ktore na to nie su mentalne pripravene. Pokial dieta odvracia zrak, napr pri filme, ked sa dvaja ludia bozkavaju, zakriva si usi, ked nahodou zacuje zvuky vo filme, odide prec z miesta, kde sa takato tema zacne rozpitvavat, tak rozhodne nie je pripravene a samo nechce byt takymto informaciam vystavene. A operovat tym, ze ide o vychovu k rodicovstvu atd...ucila som a viem coho su deti schopne, ten ucitel moze mat dobry umysel a aj nejake body a nebude chciet zachadzat za nejaku hranicu, ale je tam kopec skusenych deti, ktore sami vedia vela a tie radi svojich spoluziakov poucia. Budu vykrikovat atd.. tomu sa na hodine neda vyhnut, takze ucitel odpovie a zoznami ziakov mozno aj s tym, co predtym nemal v plane a nechcel az tak detailne. Preto schvalujem moznost vyberu. Niektorym citlivym detom by to viac uskodilo ako pomohlo. Niekto je pripraveny na taketo informacie az v 16-18 rokoch a je to uplne normalne.
@zuzana76 napíšem ti príklad. Ide film, dvaja sa bozkávajú, matka vyháňa deti preč,nemajú to čo pozerať. O pár rokov neskôr... dvaja sa bozkávajú, matka odchádza z obývačky. Súčasnosť... 3dospeli synovia dvaja pred 50tkou jeden pred 40tkou. Slobodní, bez náznaku ženy v ich živote. Na otázku, či mu nechýba žena je odpoveď a načo by mi bola.
@zuzana76 napíšem ti príklad. Ide film, dvaja sa bozkávajú, matka vyháňa deti preč,nemajú to čo pozerať. O pár rokov neskôr... dvaja sa bozkávajú, matka odchádza z obývačky. Súčasnosť... 3dospeli synovia dvaja pred 50tkou jeden pred 40tkou. Slobodní, bez náznaku ženy v ich živote. Na otázku, či mu nechýba žena je odpoveď a načo by mi bola.
@tetapetra ja pisem o tom, ze deti same nie su v stave taketo informacie spracovat, su im neprijemne a nechcu to same. Nevidim nic zle na slobodnych a bezdetnych ludoch. Mam slobodne kamaratky a ziju si spokojne. Bez naznaku muza, ani ho nechcu, hanbili by sa byt s muzom, nikdy muza nemali, nemali o to zaujem, aj taki ludia su. Od prirody neinklinuju ku vztahu s opacnym ani rovnakym pohlavim.
@tetapetra schvalujem vyber, som proti nuteniu deti a ludi vseobecne zit podla niekoho normy, ked sa on na to neciti.
@tetapetra ja pisem o tom, ze deti same nie su v stave taketo informacie spracovat, su im neprijemne a nechcu to same. Nevidim nic zle na slobodnych a bezdetnych ludoch. Mam slobodne kamaratky a ziju si spokojne. Bez naznaku muza, ani ho nechcu, hanbili by sa byt s muzom, nikdy muza nemali, nemali o to zaujem, aj taki ludia su. Od prirody neinklinuju ku vztahu s opacnym ani rovnakym pohlavim.
@zuzana76 ja píšem o jednej rodine. Takto to dopadne,keď máš bigotnu matku. Stávaju sa z nich cudaci. Asi si nečítala pozorne o čom som písala
@zuzana76 ja píšem o jednej rodine. Takto to dopadne,keď máš bigotnu matku. Stávaju sa z nich cudaci. Asi si nečítala pozorne o čom som písala
@tetapetra ale citala, to nie je o vychove, to je aj o nastaveni cloveka, a oni sami povedali, ze naco by im bola. tak radsej nech su slobodni, ved by nevedeli, co maju so zenou robit. Preco by sa mal niekto ozenit a mat zenu, lebo sa to patri? Ved oni su zjavne spokojni.
@tetapetra aj ja som cudacka a som vydata
@zuzana76 nie je to o výchove. Je to potláčaní sexuality. Vyháňať deti, len preto,že sa niekto bozkavava.Bol tam aj náznak vzťahu u najmladšieho,ale ...(Matka) Nechápem však prečo sa tu rieši sexuálna výchova,keď na Slovensku žiadna sexuálna výchova nie je, len sa o nej už najmenej 30rokov rozpráva.
@zuzana76 nie je to o výchove. Je to potláčaní sexuality. Vyháňať deti, len preto,že sa niekto bozkavava.Bol tam aj náznak vzťahu u najmladšieho,ale ...(Matka) Nechápem však prečo sa tu rieši sexuálna výchova,keď na Slovensku žiadna sexuálna výchova nie je, len sa o nej už najmenej 30rokov rozpráva.
@tetapetra ale prosim ta, so mnou sa doma o nicom nerozpravali a viem co treba, akurat dnes mame 26 vyrocie svadby s manzelom, ja som tiez netolerovala tieto sexualne veci ako dieta a som tu, vydata, stastna a matka 2 deti.
@tetapetra ale mam zvlastnost, nechcela som rodit vaginalne, mala som sekciu, jednoducho toto nie, ziadna sexualna vychova by to nezmenila, je to vo mne. Preto pisem, ze u niekoho by nieco take napachalo viac skody ako osohu. Sama som si pozrela priebeh vaginalneho porodu aj sekcie a rozhodla som sa, ze sekcia je pre mna prijatelnejsia. Sme rozdielni.
@tetapetra presne ja by som bola typ dietata, ze by som doma mame plakala, ze tam nechcem chodit, co by si robila ako matka? Ja som jej doma dokonca plakala, ze nechcem ist na okresne kolo olympiady z ruskeho jazyka. 🙈 Musela ist za ucitelkou, ze nech ma nikam neposiela. Ja som typ, ze mna nemoze nikto do nicoho nutit, lebo nastupi neprekonatelny odpor a nikto so mnou nepohne. Je dost mozne, ze keby som sexualnu vychovu muslea mat, tak nemam ani deti, lebo by som sa tak zatala, ze by som sa ani na muza nepozrela.
@tetapetra ale mam zvlastnost, nechcela som rodit vaginalne, mala som sekciu, jednoducho toto nie, ziadna sexualna vychova by to nezmenila, je to vo mne. Preto pisem, ze u niekoho by nieco take napachalo viac skody ako osohu. Sama som si pozrela priebeh vaginalneho porodu aj sekcie a rozhodla som sa, ze sekcia je pre mna prijatelnejsia. Sme rozdielni.
@zuzana76 toto čo píšeš, tiež nie je ok.
@tetapetra ale to je moje vnutorne nastavenie, deti som chcela, rodit nie. A keby mi mali niekde vtlacat do hlavy, ze ake je to prirodzene a krasne, tak sa tam asi pozvraciam. Preto pisem, nemozeme ist proti prirodzenemu nastaveniu cloveka. Ja mam s manzelom krasny vztah, respektujeme sa, obaja sa starame o rodinu a nase deti a som stastna. Vsetko je tak, ako ma byt, mozno toto nastavenie ma ochranilo pred nejakym inym nestastim, ze by ma niekto nutil ist proti sebe a ja by som nedokazala porodit a prisla by som o dieta.
@tetapetra nie je to ok pre vacsinu ludi, je to odchylka od normy, tak ako je vacsina heterosexualov, napr. a homosexualita je odchylka, tak su aj zeny, ktore chcu mat vlastne deti, otehotniet im nerobi problem, ale su zasadne proti prirodzenemu porodu.
Ono presne, že keď dajme tomu príde do školy nejaké divadlo, predstavenie, v ktorom je ukázaná a prezentovaná téma LGBT alebo: si chlapec a cítiš sa ako dievča - čo s tým, tak by podľa mňa mali vedieť a dať súhlas rodičia k tomu či chcú aby sa ich dieťa na takomto niečom zúčastnilo (lebo deti sa formujú a čím častejšie budú sledovať napríklad aj takéto veci, tak ich to môže ovplyvniť ísť práve touto cestou). Preto som aj ja za súhlas rodiča.
@jednoduchomirka Trans sa nestaneš, trans sa narodíš, rovnako aj gayom či lesbou. Také fiktívne predstavenie, ktoré spomínaš, môže pomôcť deťom pochopiť pocity, trápenie "tých iných", scitlivieť k inakosti, pomôcť proti šikane. A na druhej strane deťom, ktoré sa cítia iné, môže príbeh pomôcť v tom, že pochopia, že v tom nie sú sami.
@tetapetra https://www.modrykonik.sk/forum/porod/existuje-moznost-vyberu-sposobu-porodu/?page=5#post-89628381 citaj napr tu, pise tam aj dr - gynekologicka, v Nemecku uz dost bezna situacia, taktiez aj v Lat. Amerike.
@natalyya a z tohto dovodu schvalujem moznost vyberu, ja ako siedmacka, osmacka, deviatacka by som nechcela pocuvat nieco viac na tuto temu. Menstruovat som zacala az ako 16-rocna na gymnaziu.
@zuzana76 jasom mala prvu menstruaciu v 11tich, a bola som rada, ze som vedela, co to je a preco to je
@zuzana76 jasom mala prvu menstruaciu v 11tich, a bola som rada, ze som vedela, co to je a preco to je
@natalyya ale samozrejme, preto vravim, vdaka za moznost a volbu, ja som sa v 11 hrala s babikami a o menstruacii nic nevedela a hnusilo sa mi, ked som videla len naznak sexualnej aktivity nahodou v nejakom filme
@natalyya to tu vysvetlujem, ze nesmieme deti nutit predcasne dospiet a predkladat im veci, na ktore nie su mentalne pripravene, kym ty si uz menstruovala, ja som este dalsich 5 rokov zila zivot dietata a este v 15 som sa hrala s babikami. O tomto pisem.

@kylie1983 myslim si, ze by sme na tej hranici stali obidve
@viestta baby,to by nás bolo viac 😁