Skúsenosti s prestupom na inú strednú školu
Dobry den, obraciam sa na vas s prosbou a pomocou, ma tu niekto skusenost s prestupom na SŠ. V pondelok som nastupil do 1. rocnika na SZŠ na odbor maser. Trieda je velmi mala, je nas v nej 20 a miesto na sedenie s lavicou maju iba 18. Vcera som si siel sadnut na miesto kde som sedel predosle dva dni. Videl som ako si tam jedna dievcina sada tak som sa jej spytal ze co robi ze tu sedim ja. Ona hned vybehla ze mam si sadnut tam a pohlad jej smeroval na stolicky z chodby. Su to tie modre stolicky ktore su aj v cakarni u lekara. Samozrejme pri nich neni lavica, skola uz nema dostatok lavic… Tymto by som mohol aj povedat ze tam neni dobry kolektiv a skoro furt som sam. Neviem ako sa zapojit do nejakej dlhsej konverzacie kedze skoro vsetci sa tu spolu poznaju zo skol a zo svojich miest. Ja dochadzam a z mojho mesta v mojej triede nie je nikto. Neviem ci je toto iba o adaptacii alebo by som mal radsej prestupit niekde do mojho mesta. Ma tu niekto skusenosti s prestupom? A ak ano, boli by mojim rodicom vratene peniaze z triedneho fondu a na ucebnice(100€)? Nie sme bohaci tak sa pytam…viem ze peniaze nie su vsetko. A viem ze som tej dievcine mal nieco povedat… nechcel som rozvijat hadky hned prvy den skoly. Vedel by mi niekto pomoct? Za pomoc velmi pekne dakujem
Moj syn tiez je prvak na strednej a dnes mi povedal ze je tam vsetko zle.nechce tam chodit z nikym sa nebavi.cez prestavku len sedi v lavici.na zakladnej boli velmi dobra partia aj po skole chodili do mesta.som mu povedala ze nech tomu da sancu a ak to bude zle tak bud zmena triedy alebo prestup na inu skolu.Mal by si aj ty dat tomu sancu a ak to nepojde tak prestup
@kio0986 A dnes to ako vyzeralo v škole?
ešte prešiel len týždeň a deti sa už rúcajú? v novej triede to nemusí byť lepšie, môj syn bol vlani prvák na strednej a ešte v januári mi hovoril, že niektorí spolužiaci od septembra nepovedali ani slovo, len sedia sami v lavici... tak asi je to tak trochu problém tých detí, že sa neozvú, nikoho neoslovia, len pasívne čakajú
@petronelag rovnako ako pominule dni
reagovala som na iný príspevok, nie na teba... jasné, že je to veľká zmena, ale skamarátite sa a bude lepšie, len po týždni utekať ozaj nie je riešenie - a už si sa rozhodol či chceš byť masér?
@kio0986 to rozhodnutie je len a len na tebe. Takúto vec nemôže za teba rozhodnúť cudzí človek na nejakom fóre, aj keby ti poradiť veľmi chcel, nemôže to za teba rozhodnúť ani rodič, napriek tomu, že pre teba chce len to najlepšie. Ale áno, ak prestup, tak ideálne tento týždeň.
Spíš si napríklad na papier všetky klady a zápory. Skús vynechať emócie, pretože teraz môžeš mať pocit, že si do kolektívu nezapadol, že ti je zle v triede, lebo nemáš lavicu, ... Ale vzťahy v triede sa len budujú, už o mesiac to môže byť úplne inak. Na gymnáziu by možno boli lepšie, možno by si tam hneď našiel nejakú spriaznenú dušu, ale možno nie a možno by bol kolektív ešte horší. Takže toto do úvahy neber. Skôr iné veci. Písal si, že po prijímačkách ťa prijali aj na gymnázium, aj na túto školu. Na základe čoho si sa vtedy rozhodol pre túto školu? Zmenilo sa odvtedy niečo?
Držím palce, aby si sa rozhodol správne.
Ozaj, ako dopadla dnes lavica? Vyriešilo sa to nejako, či zase musel niekto sedieť bez nej?
Hanba takej škole, že nevie/nechce zabezpečiť základné veci, aj v Tanzánii už dostali lavice.
„Lavice jsou jednou z položek, která chybí na tanzánských státních školách nejvíce. Děti se musejí mačkat nebo posedávat na podlaze, kterou je někdy jen udusaná hlína. Nové lavice umožní žákům, aby se učili alespoň o něco pohodlněji.
https://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/afri...
@kio0986 zváž všetky plusy a mínusy.
Áno, gymko je náročná škola na učenie, a bez pokračovania na VŠ aj problémové uplatnenie. Ale zas vieš si urobiť súčasné štúdium maséra v rámci nastavby, ak by nevyšla VŠ.
S aktuálnou školou budeš mať základ, ale aj tak budeš potrebovať skúsenosti, ďalšie vzdelávanie sa..
Vyzerá, že si veľmi šikovný, rozumný mladý človek. Ak máš možnosť prestupu na gymnázium, dokonca v tvojom meste, bez dochádzania, určite by som aspoň premýšľala.
neboj sa ísť za školskou psychologičkou, na to tam je, aby ti poradila a ak ju poprosíš, aby nič nehovorila lebo sa ešte potrebuješ rozhodnúť tak nevidím dôvod, aby to šírila ďalej
@kio0986 1. psychológ je viazaný tajomstvom. A keby s náhodou pýtali spolužiaci, nič ich do toho nie je a prípadne si vymyslíš, že kontrola nejakých osobných údajov.
Pokiaľ ide o nadstavbu, myslela som, že ak by si nešiel z gymnázia na VŠ, tak z gymnázia je aj takáto možnosť.
A určite o tom otvorene hovor s rodičmi, tí ťa poznajú najlepšie a vidia vaše pomery, tvoje možnosti,..
akurát som na teba ráno myslela, že ako to dopadlo, teším sa, že si ostal a držím palce v štúdiu

@pietra dakujem, prave teraz som zistil ze na gymnaziu v tv maju volne miesto, mal by som prestupit alebo pockat? Mama by chcela aby som prestupil a co najrychlejsie