icon

Správanie dospievajúcej dcéry počas puberty

23. nov 2023

Mám doma puberťáka dcéru. Strašne sa zmenila. Hovorím spolu stále aj to čo sa deje v škole aj o všetkom lebo hovori mi, ze nezapadla keďže musela zmeniť školu ale, že jej to nevadí pretože sa ma čas učiť. Ale väčšinou dôjde zo skoly veľmi unavená hneď si ide ľahnúť ani nejde jesť ( v škole neoveruje). Nechávam ju tak hodinku a potom jej kažem sa učiť lebo škola do ktorej chodí nieje ľahká. Nauci sa a aj tak nedostane dobrú známku. Ja ani manžel ju za to netrestame len hovoríme, ze by sa mohla viac snažiť. Keď sa naučí ide pozerať niečo na telefóne alebo si číta knihu. Prvý krát čo ide jesť je až večer. Okolo 8 a to tiež zje tak polovicu potom povie, že jej to buď nechuti alebo je plná. Desiatu podľa všetkého zje, neraňajkuje lebo jej to je potom ťažko na žalúdok. Taktiež ani moc nepije odkedy príde zo skoly tak ide pit nejakú vodu tiež až večer. Poslednu dobu ju strašne boli hlava. Ja jej hovorím že je to tým že cely deň nepije ale ona mi vždy povie že na to zabúda. Ráno skoro vždy vstane neskoro musí ísť o 7 na autobus a vstane tak 6:55 lebo zaspí a potom nestíha. Neviem čo je s ňou vypravam sa s ňou o všetkom ale toto fakt neviem.

Strana
z2
sissik
23. nov 2023

sleduj velmi pozorne co a kolko zje. Ak je to nabeh na poruchy prijmu potravy, vedia to velmi dobre maskovat. Sleduj, ci sa nahodou nejak neposkodzuje - rezne rany, spravidla na skrytych miestach. Ak ma PPP, bude vsetko zatlkat a klamat ,len aby nejedla. Ak ju budes nutit, zhorsis to a ked ju donutis nieco zjest, pojde to vyvratit. Sleduj, ci nadmerne necvici. Strasit nechcem, ale presli sme si tym, podchytili sme uplne na zaciatku, este nebola vyhladovana na kost, ale ked sme nevedeli co robit, skoncili sme na pohotovosti. Overene info od odbornikov, kontakty na psychologov tu: https://chutzit.sk/

autor
23. nov 2023

@radacak moja 16

autor
23. nov 2023

@sissik nosi krátke tričko lebo je u nás teplo nemá žiadne našťastie v škole papa pretože mi to hovoria kolegyne keď ju vidia, necvici lebo ma dosť malo na učenie tak sa radšej uci samozrejme chodí sa prejsť aby aspoň nejaký pohyb mala

radacak
Autor odpoveď zmazal
veselo_neveselo
23. nov 2023

Pozri, jedna z veci co nozes, je mat pre nu pripraveny olovrant ked pride zo skoly; a ovocie, vodu ci caj.

Sprav jej to jednoduchsie, zavolaj ju, ked si oddychne, nech si da jogurt, alebo oblozeny chlebik, trochu polievky. A potom nech sa ide ucit. Jablcko jej nakrajaj, mandarinku osup, daj na tanierik nech si zobka pri uceni - aspon zatial, pokial si nenavykne nieco zjest po skole. Ak si doma rano, pomoz jej aj rano - ved vidis, ze sa trapi, tak jej pomoz to zvladnut lepsie. Stale je to dieta...a kazdemu sa lrpsie cstava, ked ho caka teply caj, alebo kakao, lupacka k tomu. Ak treba, tak do termosky teply caj tiez moze mat so sebou.

Flasu na vodu nech nosi so sebou - nemusi si kupovat v bufete, tym padom nemusi rozhodovat o tom energetaku.
Porozpravajte sa o tych energetakoch, co robia s telom a so zazivanim. Inak by som aj napisala do skoly, aby to v bufaci vobec nepredavali - na niektorych z nich nie je napisane ze su nevhodne do 16r?

A k tym znamkam, ked sa doma uci, nikam nechodi, ako sa ma este viac snazit? Namiesto takych reci (co su fakt skodlive pre dospievajucu dusu), sa radsej ponuknite ze si s nou ucivo zopakujete, alebo ze vam moze porozpravat o tom, co sa naucila, alebo ked jej ti nejde, tak dohodnut doucko - to je aktivna rodicovska pomoc. A nie, ze nech sa viac snazi - akoze ako? Musite jej pomict hladat riesenia, a nie ju v tom nechavat samu.

A ona aj pookreje, ked raz dostane podporu, pochvalu ze sa snazi, ked bude vidiet trochu uspechu zo svojej snahy a ze to niekam speje.

autor
23. nov 2023

@veselo_neveselo áno dávam jej teplý caj do skoly len že vraj jej to nestačí preto si kúpi tu vodu

autor
23. nov 2023

@veselo_neveselo a tie energetaky nekupuje v bufete ale v obchode cestou

oslo1
23. nov 2023

Ja neviem, rano s nou vstan, aby nezaspala. Nachystaj jej lunch box, u Nas v UK sa bezne uz Malym detom chysta, synov sen, ale chodi v skole na obedy.
Bud jej nachystaj sandwich so synom a sunkou, alebo cestoviny, bud na studeno, alebo v predhriatej termoske.
K tomu litrovu flasu s vodou, popripade mensiu vodu a dzus, nejake ovocie a sladkost.
Ja si tiez balim lunch box do roboty. Vsak jasne ze je unavena, ked neje cely den.

autor
23. nov 2023

@oslo1 ráno neje lebo jej to nesprávi dobre to pochopím, desiatu je a keď jej nestačí kupi si ešte rohlik alebo niečo v bufete, potom po škole je už to zložitejšie neviem či jej nechuti to čo varím ale minule som sa jej pýtala čo uvarim a to iste

miggy
23. nov 2023

To že si niečo kúpi v bufete, lebo vie, že známa ti povie, neznamená, že ten rohlík aj zje. Tiež som v puberte v triede mala kamošku, ktorá skončila v nemocnici so 40 kg. Aj ona si chodila po obed do dózy, akože zje doma, lebo kuchárka bola ich suseda. A pred jedálňou dala dozu spolužiakom. Ale nikto sme to nepovažovali za problém, veď komu by chutila školská strava? Nám tvrdila, že sa naje doma, doma zase, že jedla v škole. Trvalo to viac ako jeden ročník, ale pamätám si, že po lete prišla chudšia, bledsia, každú chvíľku brala nejaké analgetiká, necvixila na telesnej.....proste, celé zle.

Ale prikláňam sa k babám. Daj si aj ty budík na 6tu, zobuď ju, dajte si spolu aspoň čaj alebo kakao. Dávajte na ňu pozor. Je na ňu tlak kvôli škole. Nezapadla do kolektívu, v tomto veku sa už možno trápi aj kvôli nešťastnej láske....a doma neviem či trávite čas aj spoločné, či si vyjdete niekedy spolu len tak do kina alebo na nákupy....píšeš, že sa stále učí, ale dokelu. Má najkrajšie roky života, sama by som ju poslala niekam medzi ľudí. Z tej predošlej školy má nejaké kamarátky?

autor
23. nov 2023

@miggy len oni to aj moje kolegyne vidia že ho je lebo majú dozor a vidia to požiadala som ich o to lebo som sa bála o ňu

autor
23. nov 2023

@miggy áno trávime spolu čas raz mesačne ju vezmem do cukrárne do kina na nákupy ale ináč trávime čas každý večer buď nejaká hra, film

veselo_neveselo
23. nov 2023

Toto si si z toho vzala? Ze energetaky nema z bufetu ale z obchodu? 🤔

autor
23. nov 2023

@miggy áno ma aj sa dohodli že pôjdu von zajtra ja ju milé rada pustím vidím že potrebuje nejaké kamarátky.

autor
23. nov 2023

@veselo_neveselo povedala mi to a v bufete ich nepredávajú povypravala som sa s ňou o tom a sľúbila mi že už ich nebude brat a sľúbili sme si že ju po škole počkám a pôjdeme na spoločný obed buď von alebo aj doma

luccija
23. nov 2023

Má strašnú stravu:(nie je anemicka?veď vstan s ňou skôr a malé raňajky a nie Bebe kekse do autobusu.Aspon jogurt, kúsok rohlika ja mám 16 r a vstávam ráno aj, keď nemusím a robím desiaty, raňajky nechcem, aby jedla hlúposti..musíš ju trocha ustriehnuť a hlavne nech nechodí večer neskoro spat

ivangeline
23. nov 2023

A vy (rodicia) sa stravujete zdravo?

negymama
23. nov 2023

ja chodim do prace az o pol deviatej, ale vstavam uz o siestej so vsetkymi a chystam deckam ranajky, desiatku ako komu, niektore si vezmu sami, niektorym nachystam, ked nestihaju.
Ranajkujeme takmer vzdy vsetci, je to zvyk, mat na tanieriku aspon pol chlebika s pomazankou a k tomu zeleninu. Sem-tam jedna dcera neranajkuje, ked si napr. rano umyva vlasy a podobne. Ale inak vsetci. Je to o zvyku, ked stale ranajkujes, potom ti to chyba ak ranajky nemas.
Poobede ked pride tvoja dcera, nech nieco zje. ty si daj olovrant, jej nieco teple aspon polievku a ptom skus dcere nosit do izby aspon nejake zajedky...banan, jogurt, nech to hoci aj v izbe zje, ale do vecera byt od dsiatovania hladna urcite nie je dobre. Moje deti su vsetky stihle a zjedia tri x tolko co tvoja. Pri takom slabom jedeni by odpadavali. maju od 12 do 19 rokov.

supermatka05x
Odpoveď bola odstránená
ghoul_
1. dec 2023

Tak nak si dá budík na 6:00 alebo 5:30 keď nestíha

eva_krenjugova
17. dec 2023

napadlo vás, že možno to správanie naznačuje nejaké psychické problémy? Keď už vraj nezapadá do kolektívu v triede a podobne? Trebalo by sa s dcérkou porozprávať, normálne, asertívne, ako žena so ženou☺️😄

prasiatko30
17. dec 2023

Si doma, nevyrazas z domu skorej ako ona - preco ju nezobudis skorej, nepripravis cerstvu kavu, nejaky dobry toast/domacu babovku a nenarajkujete sa spolu? Po prichode zo skoly to iste- vies o kolkej sa vrati, pripravim nieco co ma rada, prestriem na stol a sadnem si s nou a naobedujete sa spolu - a mlada navynecha hlavne jedla. Ked uz vynecha veceru alebo si da len jogurt tak budis. Ale ty si doma, mas moznost ju “nevinne” kontrolovat a donutit jest a ty len povies, ze to nestiha alebo nechce🤔🤷‍♀️.

kikuska_wedge
17. dec 2023

spravte si spoločné Novoročné predsavzatia. 1. príprava raňajok (jeden deň chystáš ty, druhý deň) 2. spoločné raňajky (spoločne si v kľude sadnite, naraňajkujte sa, porozprávajte sa. Nech to aj dlhšie trvá, radšej si privstaňte) 3. súťaž o to, kto vypije viac vody (spravte si tabuľku na chladničku a zaznamenávajte si to tam) 4. podvečerné prechádzky vašej rodiny (ak je vonku veľmi škaredo, môžete dať spoločné cvičenie, kúpte si cvičiace podložky a vyskúšajte niečo na youtube) xy. iných bodov, ktoré napadnú dcéru alebo teba. Ak sa nedarí dodržiavať, nevzdávajte to. Povzbudzujte sa navzájom. Plus by som odporučila, aby pozvala ku vám nejakú spolužiačku na pyžamovú párty s pizzou a lakom na nechty a nechutne romantickým filmom

autor
18. dec 2023

@prasiatko30 nieje jedináčik nemôžem stále robiť len to čo ma ona rada. Samozrejme že varím a keď dôjde domov tak jej aj dám jesť. Zje a asi štvrťku nechá so slovami že už nechce. A raňajkovať neraňajkuje preto lebo mi došla niekoľko krát zo skoly domov skorej kvôli žalúdku že ju boli lebo jej to zle sadlo nie preto lebo by som jej nerobila alebo nechcela robiť.

prasiatko30
18. dec 2023

Vsak to je vporiadku ale pokial mas strach o tom ako sa dieta stravuje tak asi by som sa chvilu nadstavila na iny rezim aby som mala urcity dozor nad dietatom - my skoro kazde rano spolo ranajkujeme , ja si sadnems detmi a najeme sa, pbedujeme vsetci spolu ked sa vratime z roboty/skoly ja viac menej viem co moje dieta zje kazdy den a to ich nekontrolujem ale proste stravujeme sa spolu - na stastie to mozme robit. A ty sa mi zda, ze mas tiez dost casu na to aby si si mozno na nejaku dobu pokial mozes upravila ten cas jedenia takaby si bola pri dietati a spolu si pokecali a najedli sa

Strana
z2