icon

Správanie nadaného dieťaťa

runnerka1
15. jan 2023

Ma tu niekto dieta s vysokym iq v teenage veku? Bez poruchy osobnosti (Asperger). V com je ine ako jeho rovesnici? Teda co sa tyka spravania. Dakujem

Strana
z3
kofa77
17. jan 2023

V puberte je to tazke, my sa dost doma trapime. A aby sme sa nepozabijali, tak neprudim zbytocne, uz aj tak sa nezdoveruje s takmer nicim, tak nechcem, aby sa mi odcudzil uplne.

mira0611
18. jan 2023

@runnerka1 moj syn taktiez mudry, ale nedokazal sediet na zadku ani 3min., on mal zly sluch vplyvom ockovania.Napriek tomu nepocul dobre, aj ked bol vylieceny. Doktorka nam povedala, ze sa mu zastavil vyvin sluchu, vtedy mal 5 rokov, a potrebuje pohybovu terapiu.
Zacali sme teda chodit, najprv sme boli na merani v centre duha v Dun.Strede, ja sama som na vlastne oci videla, ake pohybove problemy ma moj syn. Nevedel pochodovat to znamena, ze lava noha hore, prava ruka hore a potom naopak, takto prejst 3m, nedokazal.
V tom case bol chory a preto sme ho do toho centra nedali, tam bola mes.platba 150 euro a ked bol chory tak peniaze nevratili, nasli sme mu skupinku, ktora toto iste robila za 7euro/2hod.kazdy pondelok, tyzdenne 1x musel chodil na tie 2 hodiny, viac nedoporucili, aby mal mozog cas spracovat impulzy, ked deti chodia viac, mozog sa moze pomiast a dieta sa na kratky cas dostane na uroven skolkara a moze sa aj v noci pocikat....
Taketo nieco som nasla pre Vas na nete:
https://www.artiscentrum.sk/sluzby/metody-a-ter...
Dufam, ze najdete nieco podobne vo vasom okoli nam to velmi pomohlo.

runnerka1
autor
20. jan 2023

@mira0611 zosuladit ruky a nohy ma moj syn tiez problem,hoci pocuje dobre. Tiez mi ho vysetrovali,ale inde a nechapala som,ake jednoduche cviky nedokazal urobit,hlavne kde je treba udrzat rovnovahu a koordinaciu. Len u nas toto vraj kvoli tym primitivnym reflexom,ktore ma.pokukam ten link.dakujem

runnerka1
autor
20. jan 2023

@mira0611 pozeram to.ponukaju aj inpp metodu,tu sme cvicili. Aky nazov mala vasa terapia?

kaktusik007
20. jan 2023

@runnerka1 no mladsi mal problem s rovnovahou brutalny... nam pomohla taka ta velka kolobezka zn.Kostka - som nakupila celej rodine a davali sme si kratke vylety --- casom uz potom syn vedel udrzat rovnovahu dlhsie a dlhsie a bolo... bicykluje sa ti v pohode?

mira0611
21. jan 2023

@runnerka1 ahoj, pohybova terapia.
Tu neide o to, ci dobre pocuje alebo nie. Tu je problem, pri tvojom synovi to iste ako mal aj moj, ze niektore casti mozgu nie su tak rozvinute ako ostatne a preto sa sprava inac ako ine deti.
Mne to tak vysvetlovali, ze je to dieta a citi, ze je ine nevie povedat vysvetlit a preto v sebe citi napatie a toto napatie tymto sposobom vydava zo seba.
Ja viem, co tie deti citia, mam 35 rokov a ked som bola mala tam som bola lavacka, matke sa to nepacilo a preto ma prinutila pisat pravou rukou a ver mi, ze som castokrat dezorintovana, ako mala som sa casto potkla aj vo vlastnej nohe. Cviky na pilates mi pomohli, ale bola to riadna drina.

mira0611
Autor odpoveď zmazal
azzflo
21. jan 2023

Akoby som citala o svojom bratovi a rodicoch 🙂 Uz sme dospeli, tak ak ta to ukludni, brat bol presne rovnaky a ma super pracu (samozrejme IT) a aj uplne normalnu priatelku. Ako dieta a pubertak privadzal rodicov do zufalstva, este aj v tom kostole co pises, uplne ako u nas... Rodicia nas tam nutili chodit do zaciatku puberty, brat nedokazal ticho sediet, stale sa pohyboval. Porozmyslaj ci ti to stoji za to. Zo syna na 99,9% nikdy praktizujuci krestan nebude - nie skrz to, ze neobsedi, ale preto, ze mu nabozenstvo nikdy davat zmysel nebude. Nasi rodicia su silne veriaci, ale zmierili sa s tym, ze ich deti nie. A bola to ulava aj pre nich, ked nemusei trpnut co vyvedie v kostole.
Ucitelky boli tiez zufale, pretoze aj v triede musel byt stale v pohybe. Platilo na neho ked mu dovolili sa cielene prejst, zotierat tabulu, pomahat rozdavat papiere atd. Ale pravidelne vybiehal bez dovolenie z triedy, sadal si na zem pocas hodiny, vyrusoval, prekrikoval ostatnych... no hroza. Ucitelky nonstop opravoval, vsetko vedel, mal nastudovane z knih, vzdy o 3 kroky popredu. Ale vyrastol z toho 😀
S pohybovymi problemami neporadim, to sa u nas neriesilo. Brat ale tiez nikdy nijako nesportoval, na telesnej ani nemohol hravat loptove hry lebo nezvladal byt v teame. Jedine co ho bavilo (tiez len docasne) bol bicykel.9
Takze neboj, zlepsi sa to. Vedte ho smerom, aby si po skole dokazal najst aspon dobru pracu, ktora ho uzivi (IT a pod.), zmiernite ocakvania, ktore od neho mate a ostatne sa casom upravi.

Strana
z3