Stredná škola IT

siskasdetmi
10. jan 2023

Ahojte, hľadám pre syna vhodné strednú školu. Máte nejaké odporúčanie na strednú školu -zameranie IT. Programovanie, práca so servermi a sieťami. V bratislavskom alebo trnavskom kraji. ďakujem

luccija
10. jan 2023

Pozri na stránke kam na strednú.sk

siskasdetmi
autor
10. jan 2023

Ďakujem. Tam som pozerala. V Ba sú viacmenej SPSE Halova, Zochova, Adlerka. V trnavskom som nič zaujímavé nenašla. Chcela by som nejaké referencie, ako sú študenti spokojný so školou, či majú aj prax.

hiro
10. jan 2023

Tipujem nejaka priemyselna elektrotechnicka. Neviem v akom stave je vyucovanie IT v dnesnej dobe ale my sme mali vypoctovu techniku mozno 2 hodiny do tyzdna, inak klasicky 4x do tyzdna matematika, slovencina, ... + nejaka elektrotechnika, elektronika, prakticke vyucovanie atd. Bieda. Tie osnovy su uplne mimo toho co potrebuju dnesne firmy.

simsalabim
10. jan 2023

Sos masmedialna ma nejaky podobny odbor https://sosmis.sk/studium/informacne-systemy-a-...

hiro
10. jan 2023

@simsalabim To je nieco uplne mimo: "zameraná na oblasť informačných procesov, služieb, systémov, tvorbu informačných produktov, na základy ekonomiky, práva, prácu s informačnými technológiami, sociálnu a mediálnu komunikáciu a výchovu. "
Takze tipujem plnenie webovych stranok o novinkach a sprava FB stranky.,,
"a to vo funkcii knihovníka a informačného pracovníka vo všetkých typoch knižníc"
"najmä v oblasti tvorby, vyhľadávania, získavania, spracovania, ochrany, prenosu a sprístupňovania informácií a dokumentov z tradičných aj elektronických informačných zdrojov i v oblasti informačného prieskumu, rešeršnej stratégie, informačnej analýzy, informačnej výchovy, manažmentu a práce s novými médiami. Absolventi vedia pracovať s grafickými programami, tvoriť webové stránky a všetky druhy multimediálnych prezentácií"
A toto je bude asi nieco ze im ukazu google a powerpoint. Ani informatika ani umelecka cinnost.

simsalabim
10. jan 2023

@hiro ok 😉

scorpionflower1
10. jan 2023

@siskasdetmi na IT je v BA zamerana SOŠ Hlinícka 1 v Rači. Programovat sa tam ale moc nenauci, su tam odbory ako Mechanik PC sieti, Technik - informatik, potom Elektrotechnik...Programovat sa ucia, ale len tak jednoducho. Ak chce ist na VS dala by som ho na gympel, v BA najdete snad nejaky, ktory ma technocky zamerane triedy. Ak chce ist na univerzitu odporucam urcite gymnazium aj kvoli matematike, ktora na technicky zameranych odboroch VS je dost narocna a na SOŠkach je na biednej urovni.

siskasdetmi
autor
10. jan 2023

@scorpionflower1 Máte osobné skúsenosti so školou SOŠ Hlinícka ?

hiro
10. jan 2023

@simsalabim No. To je to ze informatiku si da do vyuky X skol lebo to je moderne mat. Ale realne tam maju nejakeho starsieho ucitela co jeho vedomosti koncia pri PMD-85 alebo ucitelky co ucia Word. Nemyslim si ze nejaky odbornik z praxe/firiem sa zrazu rozhodne ist ucit na strednu skolu a ucit aktualnu problematiku... A kto iny by vedel ucit nieco co teraz treba v IT? Tam sa technologie menia kazdych 5 rokov - kym by sa pripravili materialy ci ucebnice uz by pojednavali o zastaralych veciach.

scorpionflower1
10. jan 2023

@hiro Súhlsím, no zažila som počas svojej praxe (učila som), že prišli aj nadšenci 🙂 jeden z nich nechal manažérsky post v Samsungu a išiel učiť, o dva roky ho nominovali na učiteľa roka. Ale to bol skôr ojedinelý prípad. S učiteľmi informatiky je konštantný problém všade.

siskasdetmi
autor
10. jan 2023

@hiro Rozumiem tomu. Môj syn sa učí sám programovanie a učí sa robiť v linuxe. Takže nespolieham sa len na školu. Len by som mu rada vybrala školu, ktorá mu aj niečo odovzdá a posunie ho niekam ďalej.

scorpionflower1
10. jan 2023

@siskasdetmi Napísala som vám súkromnú správu. Ak máte otázky, napíšte mi ich tam.

koniarova
10. jan 2023

@siskasdetmi chce ísť na VŠ potom? Ak áno, určite gympel.

ankare
10. jan 2023

@siskasdetmi existuje ešte stále odbor na gympli so zameraním na informatiku?

koniarova
10. jan 2023

@ankare áno. Sú také gymple.

ankare
10. jan 2023

@koniarova tak aj to je teda riešenie. Ja som taký gympel vychodila. Mali sme na výber buď všeobecny smer, alebo informatiku.

koniarova
10. jan 2023

@ankare áno. To je výborné riešenie. V tých väčších mestách určite sú.

hiro
10. jan 2023

(este by som podotkol ze IT prax sa malokedy - mozno tak ked niekto robi cisto web - vyskytuje bez casti elektroniky a komunikacii - mat tieto predmety popri informatike je velke plus)

januarova
10. jan 2023

@scorpionflower1 nepamätáš si meno toho učiteľa?

selema
10. jan 2023

@siskasdetmi viem, že si spomínala ine mestá. Ale, čo tak https://www.sos-it.sk/
Chodí tam syn a je maxi spokojný.
Je to top škola na SK.
Intrák majú spojený so školou.
Super profesori. Strava vynikajúca.
Synovi je až ľúto, že už tento rok maturuje.
Teraz rozmýšľa pokračovať na VŠ https://www.paneurouni.com/fakulta-informatiky/...

Viem, že je to ďaleko od Tvojich požiadaviek, ale možno by to stálo za to.

scorpionflower1
10. jan 2023

@januarova pamätám, ale nepoviem :D nechcem tu o ňom vypisovať z pochopiteľných dôvodov.

simsalabim
10. jan 2023

@hiro pravdupovediac som to necitala 🤷‍♀️ Len som si na to spomenula, ze som daco take videla pred casom, ked sme s dcerou vyberali SS 🙈

zlatovlaska123
11. jan 2023

Máte niekto prehľad kde sa dá uplatniť s vyštudovaným odborom Informačné a sieťové technológie na elektrotechnickej priemyslovke? Dá sa nájsť dobré uplatnenie či aj tak treba ísť na výšku?

scorpionflower1
11. jan 2023

@zlatovlaska123 podla mna sa da s tym uplatnit, mozno napr. ako administrator siete v nejakej firme alebo IT technik, ti su v kazdej väcsej firme.

hiro
11. jan 2023

@zlatovlaska123 Ist na vysku sa oplati z jedneho dovodu - kazda IT firma rada zoberie studenta - daleko mensie naklady a ak bude trosku sikovnejsi tak pracu ma istu (aj keby tu skolu neskor nechal).

elia112
11. apr 2024

Môj manžel chodil na odbor elektrotechnika , programovať sa učil sám doma z kníh , ktoré si kupoval .. po skončení SŠ ho hneď vzali a robil v jednej IT firme - elektronické cenovky , rôzne systémy pre obchody atď . Väčšinu sa ale naučil ako samouk , ale chváli si, že na tej elektrotechnickej škole sa naučil veľa veci potrebných do života .. Gympel som študovala ja osobne .. V tvojom prípade by som neodporúčala , už skôr fakt tu elektrotechniku .. Gympel je skôr pre taký všeobecný prehľad , zbytočne sa syn bude učiť predmety , ktoré nikdy nevyužije a možno ho ani nebudú bavit .. Nech si ide radšej cestou programovania / elektrotechniky . 🙂

elia112
11. apr 2024

Ešte dopíšem , muž po skončení elektrotechniky študoval výšku - aplikovanú informatiku .. Programovanie však po 5 rokoch nechal a uplatnil sa v jadrovej elektrárni - v blokovej dozorni jadrového reaktoru .. a fakt keď si hľadal prácu , mnohé firmy mu na základe zverejneného zivotopisu volali samé od seba ..