Stredná škola pre deviatačku
Ahojte,
Privitam vsetky rady a inspiracie.
Mam dceru, onedlho 15r, konci 9ty rocnik.
V skole ich testovali z CPPaP. Bohuzial nemam vysledky na papieri, len individualne ich hovorili ziakom. Vraj jej vysla orientacia na socialnu oblast, IQ 105.
Jazyky jej idu celkom fajn, dejepis, biologia, geografia nic moc, matika, chemia jej moc nejdu, ale ked sa nadrilujeme, vie to zvladnut perfektne.
Uci sa na 1,2, obcas 3.
Je vsak uplne odtrhnuta od reality, vobec si nevie predstavit, na aku skolu ist, kde pracovat, ani si nechce nechat poradit. Pani z CPPaP jej odporucila cestovny ruch. Ona si to "prelozila" tak, ze ona bude cestovat po svete, stretavat celebrity a chodit po party. Este pred rokom chcela byt pilotka lietadla, pred polrokom zachranarka, pred mesiacom ucitelka v ms (realne deti neznasa, nevie s nimi komunikovat). Ked si pozerame skoly, totalny nezajem, ked jej zistujem kriteria prijimaciek, mozem si to rovno nechat pre seba, lebo ma ani nepocuva.
Jasne, plieska nou puberta a to riadne.
Na druhej strane, je velmi lahko ovplyvnitelna prostredim, nepozorna, nestala, ako fakt si neviem predstavit, co by mohla robit a ako "zabezpecit", aby sa nedostala do zlej partie. Ak by studovala so slabsimi ziakmi (ucnovka a pod), bojim sa, ze ju budu tahat dole a uspokoji sa s horsimi znamkami, resp.flákanim aj ona.
Kym nebola v puberte, bola velmi velmi snaziva, hoci od tej cca 4.triedy si musela dobre vysledky vydriet. Ale od tej 6.triedy uplne vypusta snahu...
Ako by si písala o mojej dcére. Čaká nás to o rok. Moju to tak ešte láka k policajtom. Ale to je iba nadstavbové štúdium, čiže maturitu musí mať. Už teraz ma z toho hlava bolí.
Moja dcera tiez nevedela resp.vobec nemala zaujem ved vy mi poradite, neviem...vsetci ma presviedcali, ze gymnazium, lebo je mudra, ma dobre znamky, to iste jej vyslo v profile od psychologicky...ale pohodlna flegmoska🙂 co som pocuvala deti co chodili na gymnazium sa museli doma vela ucit a to ona nebude.Ona pocuva v skole a doma sa uci len pred pisomkou.Nema snahu, nejaku priebojnost, ciele...ja som bola z toho na nervy, lebo jej spoluziacky vedeli co chcu a isli si za tym.
Moja dcera sa zacala ucit mesiac pred prijimackami cez koronu pisala kade tade po papieroch nevedela si najst z coho sa ucit, za 2,5 r boli v skole velmi malo.Ale cely rok mala online doucovanie z matematiky, lebo som vedela, ze vsade budu prijimacky z mat.Obchodnu nechcela, zdravotnicku, pedadogicku tiez nie.Velmi uvazovala nad chemickou, lebo ju bavila.
Na chemickej bol v Ba aj bilingvalny rocnik.
Nakoniec si dala prihlasku na ekonomicku, gymnazium a 2 bilingvalne gymnazia.Ak chces bilingval moze si dat 4 prihlasky resp.na skoly kde su talentovky.Na "normalne skoly" 2 prihlasky.
Takze sme zvysili sancu na prijatie, lebo robila prijimacky na 4 skoly...na ekonomickej spravila velmi zle matematiku, SJ vyborne.Nakoniec sa dostala na bilingval doma sa vobec neuci coho som sa bala ako ma kazdy strasil, ze 2 hod bude sediet nad knihami a to viem, ze by boli doma len hadky tempo stiha, znamky super, velmi sa jej tam paci.Ale dostala sa tam ako 27 z 30 deti, takze ledva ledva.Tych deti co maju vyborne znamky, cielavedomych je velmi vela vela z nich sa dostalo na skoly po monitore bez prijimaciek.To potom banovala, ze nechodievala z geo, chemie na olympiady a chybal jej kazdy bod.Prijimacky z matiky spravila vyrazne horsie ako zo SJ na kazdej skole.Na gympli pisali este nejaky logicky test a vseobecny prehlad to ju zachranilo.Moja je ako tvoja ved nejako bude, ziadny stres...ja som vytlacala testy, kupovala knihy na pripravu na prijimacky, zhanala doucovanie, ak by som ju netlacila, az teraz uznala, ze by sa na skolu nedostala a potom polka triedy zhanala kde zostali volne miesta a vela z nich islo kde nechceli ist.A to boli dvojkari triedna povedala, ze roky uci, ale minuky rok bol velmi nestastny, online vyucovanie, vela deti, malo miest.Na ekomomicku sa hlasilo 170 deti a brali 30.
Ake ma vysvedcenie?
Moju bavili jazyky, bio, chemia.Nedovol, aby to brala na lahku vahu musi zabrat tento pol rok do prijimaciek.Ked ste z NR tam ten naval deti nemusi byt tak velky.Ja som nikdy nebola premotivovana matka znamky, skoly, ale potom uz aj mna chytil stres, ked som pocuvala ako deti pomaly rok chodia na doucovanie.A to, co pises, ze my, ked sme si vyberali skolu ake to bolo...no take ako pises tiez som nevedela a radila mi mama....chcela som ist na hotelovku zle som spravila matematiku tiez som bola skor na prirodne vedy a chcela som byt pekne namalovana a mat kostym a to recepcne mali🙂ved som mala 14 r tiez hlava uplne inde ako vediet co chcem raz robit.Na ekonomickej som spravila prijimacky, ale nechcela som tam ist.Nakoniec som isla na dopravnu priemyslovku, lebo mi to poradil sused logistika, ekonomika a roky som robila v kamionovej doprave a bolo to vyborne rozhodnutie.Dobre platene a zaujimave aj jazyky som vyuzila...
Ja by som ju tlacila, ked ma dobre znamky neviem kolko dvojek ma na gymnazium.Dostane sa medzi dobrych ziakov, trocha dospeje a bude mat prehlad z kazdeho rozka, troska.Za 4 roky sa vyprofiluje co ju bavi.Moja mavala 2 dvojky na vysvedceni a vzdy jej hrozila solova 3 z matematiky teraz na gymnazia ma 10 bodov z 10 pre mna neuveritelne za 5 r na druhom stupni nemala jednotky z matematiky.Tak zalezi aj od ucitelov...
Gro maju jazyk a predmety co ju bavia.
Dni otvorenych dveri byvaju december, november...a robi to kazda skola.
gympel neodporucam podla popisu, neviem si to moc predstavit. skor myslim jej motivaciu a predpoklady nez IQ, ktore nemusi byt smerodatne v kazdej situacii. ak sa nim chces riadit mna natestovali na 129 a makala som na bilingvalnom gympli ako kon, spoluziaci detto, vsetci mega sikovni, ale zadarmo uspechy neboli. aj tak som sa niekedy citila tupa :D a na gympli tiez vies mat ,zaujimavu' partiu. opijacky, sisa, sex bezne, v kazdej triede na gympli bola taka skupina. podla tvojho popisu mi tiez pride najvhodnejsia hotelova akademia. Obchodna neviem... ako by na tom bola s pracou s cislami
@luccija v NR sa zvykne hlasit 150-200 deti a brali 35. takisto prijimacky zo sj, matiky a talentovky. sama som absolvovala bilingvalny v Nitre a ucili sme sa neskutocne vela (nielen ja, fakt vsetci - kamaratky mam odtial doteraz a este stale maju niektore nocne mory :D ucievali sme sa po skole 3-6h denne). IQ sme mali v triede medzi 110 a jeden chalanisko az 160. vsetko nadpriemerne decka a aj tak museli makat. je super, ze dcera ma inu skusenost, bodaj by aj moje studium nebol taky mega stres. Ale autorke, ak ne z NR, isto neodporucam spanielsky bilingvalny na Parovciach, pretoze tam clovek naozaj musi makat. a nechaju robit aj komisionalky. nic sa neodpusta. Kamoska musela robit komisionalky z matiky, ked sa ucievala minimne 2 hodiny denne vratane vikendov matiku...
@missviolet na spanielsky bilingvalny som chodila ja 🙈😇😁 nemusela som sa ucit takmer vobec, mala som cely cas 1...tie odborne predmety v spanielcine boli podla mna slaby odvar toho, co sa ucili v slovencine na vseobecnom. Ani som nemala spoluziakov, co by odtial vyleteli, mozno 2 sa dali preradit na vseobecne, ze to nezvladali..mne sa to zdalo pomerne jednoduche studium. Ake mam IQ, netusim, za mojich mladych cias sa taketo depistaze nerobili 🙈🤣 ani som nechodila pred prijimackami na doucko, nic...takze ono je to velmi individualne. Pre dceru som zvazovala to ang bilingvalne na Golianku, keby nahodou, ale teda asi skor na to nema. Resp.nikdy jej neslo ucenie samo 🤷♀️ musela by zabrat a to je to, ze ta snaha u nej absentuje. To ma asi najviac trapi.
@missviolet tak je tam len 2m, ale cakala som horsi nabeh.Tak potom aj u Vas sa hlasi velky pocet deti asi vsade to je zle.Jej asi aj dost pomohlo, ze jej vychadzaju zle roky a isla z 9 roc. polka deti isli z 8 a rodicia sa stazovali na rodicovskom, ze sa ucia s detmi Bio, ch do vecera a, ze z jednotkarov su trojkari co je pre mna nonsens, aby sa rodicia ucili este s gymnazistami.Mozno o pol roka bude tempo rychlejsie zatial som spokojna.
Autorka najlepsie je vytlacit jej par testov, aby vedela o com to je a pomaly sa pripravila.Ja som razila teoriu bud na to ma, alebo nie.Stresovat som zacala 2m pred prijimackami, lebo tie testy robila velmi zle a to som ja musela iniciovat cez vikend nech si ich pozrie.Po prvych prijimackach pochopila aj ona a vlastne az tyzden pred tymi dalsimi sa zacala ucit.Presne ako pises taku mam doma je mi to jedno, tak pojdem inam svet sa nezruti.A potom mi tu vyplakavala, ze to zanedbala a ja som nemala chut ju tlacit.Mala velke stastie ona je ten typ, ze az, ked je v uzkych vie zapracovat.Lenze z toho bol len stres a hadky.Vratit cas dohliadnem na to, aby sa ucila vopred.Ale ma 15 r dokedy jej budem stat za chrbtom a posuvat ju?Bola som z celeho monitoru a humbuku kvoli prijimackam znechutena.
Ucitelky sa len vypytovali ci chodia na doucovanie,lebo vela zameskali.
Na hotelovu isla kamaratkina dcera bol to jej sen potom jej vadila prax, ze robili v hoteli najpodradnejsie veci na praxi..mala velke plany ako pojde do Prahy na VS hotelovy management.Po strednej isla pracovat ako recepcna uz zabudla, ze chcela stufldovat VS to jej vadilo, ze musi robit vikendy, sviatky nocne...vydrzala pol roka a isla do socialnej poistovne do kancelarie, lebo mohla byt o 15 doma.Daj si pozor, aby si hotelovu neidealizovala.A zly kolektiv drogy a pod su vsade.
Ja som tiez pocuvala, ze inu povinnost ako sa ucit nemaju a mam byt prisnejsia.Lenze mne je to proti srsti a nebudem sa s pubertackou natahovat.Chcela som, ze je to prva velka vec a ma si to vybojovat sama a vysledok bol, ze som sedela vikendy s nou nad testami.Ona vie, ze vie a nepotrebuje sa hlasit za kazdu znamku a zucastnovat sa olympiad.Potom videla, ze kazdy jeden bod za vysvedcenie jej bol dobry.Ja som jej povedala, ked sa nedostanes kde si chcela pojdes na zdravotnu, pedadogiku to, co zostane volne a aj s tym mali jej spoluziacky problemy.Asi 4 chceli ist na umelecku, bilingvalna ekonomicka vysoko rubali a potom bolo specialne rodicovske, lebo polka triedy sa nedostala a isli na dalsie kolo v juni a rodicia obvolavali skoly kde je volne.Oni to brali ako hotovu vec sem chcem ist a prijmu ma.Ja, ked som si pozerala vysledky bolo velmi vela deti, ktore mali same 1, monitor nad 90% a mohli ist bez prijimaciek a ti zabrali hned polovicu triedy volnych miest.
@oli18 ahoj, a ake odbory prosim vystudovali? Alebo aspon oblast.
@oli18 dakujem 😊 ano, aj to su moznosti, ktore riesime 😊 no uvidime...
fakt? ved ale prave na bilingvalnom na Parovciach nas nahnali vsetkych na iq testy tak neviem 😂fakt sme sa drtili vsetci ( niekto 2h, niekto 2x tolko...) a viaceri mali komisionalky.... ake roky si bola? podla veku dcery urcite skor, ja nemam ani 30 este. tak mozno na nas pritvrdili neskor, matika bola univerzitny level (spoluziaci uz mali z biling naucene tak dobre, ze na vyske mali prve tri roky matiku skor len opakovanie, takze aj podla toho sme porovnavali, ci naozaj bola tazka, alebo sa nam len zdalo). chemia naopak bola uplne o nicom aj za moje roky, len spanielske nazvoslovie dokola. Biologia dobra uroven, dostali sa s viaceri na medinu, fyzika poslabsie, tam bolo treba doucko. ale matika velmi silna bola v mojich rokoch - zalezi aj od lektora velmi. ked sa jeden rok vymenil lektor, velmi to bolo poznat.
rada by som bola v tvojej pozicii,ze si to dala lavou zadnou 🙂
a teda dcere drzim palce, nech vyberiete tal, aby ste vsetci spokojni boli 🙂
ahoj. my sme tento proces absolvovali dvakrat. starsi syn vedel, ze chce ist na bilingvalny gympel a vedel aj, ze inam ist nechce, a ze nechce ist za ziadnu cenu do deviny. mne sa zdalo blbost nedat dve prihlasky, jemu sa zdalo, ze je blbost pripravovat sa na prijimacky. na vysvedcku maval 2 - 4 dvojky a bol fakt, ze lajdak. doma ked robil testy, tak s odporom a mizernymi vysledkami. nakoniec sme dali prihlasky na bilingvalny gympel, kde bol v prvej tretine, a na bilingvalnu oa, kde bol stvrty. nezdal sa mi s jeho pristupom ako typ na gympel. ale o inom nechcel pocut. pristup zo zs si podrzal aj na gympli. lajdak, co sa nenaucil cez vyucko, doma nedobiehal. v prvom a druhom rocniku mal tusim vzdy z dacoho trojku na vysvedcku. a v tretom zrazu po 2 dvojky. dal si prihlasku do dk na ib program a teraz je tam. pricom, ked som sa pomaly od prveho rocnika pytala, ci by chcel ist na rok do spanielska, tak nie, on do zahranicia ist nechce. a zrazu si to vybavil uplne sam, ledva sa o tom doma zmienil. cize vyvijaju sa tie decka. sma kamosa, trojkar na zs, ledva sa dostal na strednu, kde je dnes premiant. po prvom polroku menil odbor na najziadanejsi na tej skole, lebo mal skvele vysledky.
mladsi robil prijimacky minuly rok. on zas na gympel v ziadnom pripade, do deviny tiez nie. studijny typ nie je. ale manazuje sa sam, narozdiel od starsieho v jeho veku. skoly, kam pojde skusit prijimacky, sme mu vybrali my. a ze teda nebolo velmi z coho. skusal na bilingvalne technicke lyceum na elektrotechnickej a strojnickej. na elektrotechnicku by sa nedostal, ani keby urobil prijimacky na plny pocet bodov. chybali mu olympiady a body, co skola dava za pripravu a pod.
je na strojarine, mam pocit, ze sam nevie ako, ani co z neho bude. ale neslo to nechat na neho uplne. mne by sa pre neho tiez pozdava zdravotka, ale to z 8. nebolo mozne. ani on velmi nechcel.
ked je dcera v 9. tak odporucam pripravu, do prijimaciek to snad vydrzi (aj ty), mozno aj monitor sa podari. a urcite dat 4 prihlasky. drzte sa. my to berieme o dost horsie, ako decka. co je asi dobre.
@missviolet hej, no som takmer o desatrocie starsia 😇 ucili nas sestricky Maria Luisa a Teresa (ale to len v 1.rocniku na niektorych hod spanielciny), Guillermo kvazi matiku (tiez len v 1.roc., aby sme si osvojili nazvy matematickych operacii v spj a tak) a vo vyssich rocnikoch uz boli odborne predmety s inymi lektormi. Inak na statniciach som mala tiez takmer plny pocet bodov, takze pripravili nas dobre. Ja som ale typ cloveka perfekcionistu, rada na sebe makam, na hodinach som vzdy bola pozorna, na rozdiel od tohto mojho zenskeho potomka 🤪😅 (asi je po otcovi 🤣🤣). A vtedy sme zas nemali take lakadla, ako su dnes (mobily, soc.siete), takze ta pozornost nebola taka rozpoltena...
Tak tu je problem...perfekcionistka🤣ano, je to tazke s tymi teenegermi ja nie som perfekcionistka, ale mam rada veci premyslene, info pozistovane..ale mam neuveritelne premotivovane kamaratky jedna z nich ma kamaratku ucitelku na inom gymnaziu a tie ma uplne dostali vsetkymi statistikami kolko kde prijali minuly rok aka skola co ponuka...projekty, zahranicne staze, kruzky ja som info tak dopodrobna neoverovala a stale som si pripadala ako neschopna a malo informovana matka😅 ktorej nezalezi na tom, aby dieta islo na "dobru" skolu.Ja si poznam dieta jej by museli este zaplatit, aby isla na vymenny pobyt vobec nema take ambicie, kruzky na skole detto, ona ma skor taky pristup tak chodim do skoly chcu odo mna toto...splnim to a mam pokoj.Ona je velmi zvlastna povaha a nespravi ani o kusok viac ako musi, lebo nevie preco by mala...naco?Niekedy mam pocit, ze ma crty aspergera.V kazdom pripade trocha ju potlac oni su len lenivi, pohodlni je skoda, aby si vybrala nejaku skolu, ktora jej neda nic len preto, ze ma teraz pubertu a matka ju otravuje nech si nieco vyberie ved vieme ako to beru....

Skuste sa poradit s triednou a " skolskou" poradkynou. Ona ma trosku vacsi prehlad a vie odhadnut ci s jej znamkami tu a tu skolu da. Podla mojej skusenosti ta moze velmi prekvapit. Casto sa stava ze ak trafite skolu co ju bude bavit bude excelovat a moze ist na vysku. A lajdaci a flakaci su aj na " dobrych" skolach. Takze toto by som vobec tatko neskatulkovala. Ale drzim palce nech sa dcerka " najde". - Mne by sa pačil aj cestovny ruch. Viem ze tam maju staze pocas roka a prazdnin kde si mozu pekne zarobit naucit jazyky atd... pre cestovky je velky bonus ak delegati okrem svetovych jazykov vedia aj menej " svetovy"