icon

Stredná škola pre dievča so srdcovou vadou

mon_soon
27. okt 2016

Ahojte,potrebujem radu pre kamošku keďže s týmto nemám skúsenosť.
Má doma skoro 14-rocnu dcéru,v 9 roč. na ZS. Dievča má vážnu srdcovú vadu ale inak je normálny predpubertalny tínedžer. Pekne kreslí,je šikovná na handmade ale najradšej cumi do telefónu alebo PC.
Problém tkvie v tom ze školský rok začne vždy jednotkami ale príde PN, týždeň doma a už to ide dole vodou. Douci sa tri predmety,schyta 4,5 z iného a takto dookola. Hlúpa rozhodne nie je,ale ani neviem vyprofilovat čo jej ide a čo nie - zlú známku schyta z matiky ale aj z dejepisu - potom opraví na 1-2 a zasa dostane 4 napr z angličtiny.
Keďže má obmedzený výber čo sa týka strednej školy,ako jej pomôcť aby tie známky udržala rovnomerne? A akú školu by mohla skusit-mate tip? Jediný mom výber je umelecká...lenže čo ak sa tam nedostane kvôli priemeru? Kam môže ísť? (upozorňujem na zdrav. hendikep- nemôže za čašníčku ani kaderníčku napr)

Strana
z2
mon_soon
autor
27. okt 2016

Ešte som zabudla ze rodicia sa s ňou učia,má doucko,skúšali aj zobrať mobil tablet,domáce väzenie...nič nepomohlo.

stardust
27. okt 2016

@mon_soon ma umelecke sklony? Na umelecku sa robia talentove skusky a tie tvoria tazisko pre prijatie uchadzaca. Nie jednotky z matematiky na ZS 😉

ziwka
27. okt 2016

pravda pravda na umeleckú sú väčšinou iba talentovky a potom vysvedčenia. Sama som chodila na umeleckú ale popravde ak v tom chce človek pokračovať alebo sa uchytiť musí byť inak namakaný. Ale na druhej strane je veľa odborov ako grafický dizajn, návrhárstvo a podobne. Ale podľa mňa by bolo fajn keď sa nevie človek rozhodnúť alebo nepozná úplne všetky možnosti ísť poradiť za pedagogicko psychologickým pracovníkom do školy alebo nejakého centra. Povedať čo je vo veci a nájsť nejaké riešenie. Dnes je veľa možností a toľko odborov aj na stredných školách, o mnohých človek ani netuší. Ja som sa po strednej a to dokonca bola učňovka ešte čiže som si robila nadstavbu rozhodla ísť na výšku. U puberťákov sa ťažko profiluje čo im ide a čo nie 🙂 sami to mnohokrát ešte netušia. Jeden deň sa jej chce naučiť angličtinu a druhý nie ale to neznamená že by jej nešla. Za seba poviem, že keby som nešla na výšku s umeleckou školou si veľmi neškrtnem . Na pedagogickej je napr. vychovávateľstvo, na niektorých je animátor voľného času, tam sa jej tiež zídu umelecké sklony a kreativita a podobne 🙂 treba využiť možnosti dňa otvorených dverí na školách 🙂 verím, že nájdete pre slečnu niečo čo ju bude aj baviť a bude pre ňu vhodné 🙂 dúfam, že som trošku pomohla 🙂

jeennyv
27. okt 2016

@mon_soon až na nejaké tie odborné školy podľa mna baba nemá obmedzený vyber gymnázium- napr tam su uz dnes často vyprofilovane triedy na niečo na jazyky napr alebo humanitný smer..na obchodnej sa vyhne niektorým predmetom takisto na zdravotnej je matika rok dva potom uz nie..podľa mna jej problém nie su vedomosti ale ta pn...určite sa nestíha všetko doucit a tak selektuje co je v danom okamihu potrebnejsie a dokazujú to aj známky že dôkaze mat aj dobrú známku ...ak v budúcnosti si bude musieť nájsť v uceni systém lebo je bežne že keď je toho veľa niečo jednoducho sa musí len prečítať alebo vypustiť , všetko sa naučiť nedá...

mon_soon
autor
28. okt 2016

Ďakujem za tipy 🙂 áno sú smery ktoré človek ani netuší ale tieto primárne školy vrátane umeleckej vyžadujú nejaký priemer ktorý ona raz ma,raz nemá lebo do vysvecka všetko nestihne opraviť. No a taká zdravotná (kde u nás nemá vysokú úroveň) neprichádza do úvahy keďže ona nemôže robiť žiadnu fyzickú pracu-zdravotna sestra je dosť ťažké zamestnanie. Jej mama si myslí že má gymnáziu by sa trapila pretože tá PN je niekedy týždeň za polroka a niekedy dva mesiace...

sendy1977
28. okt 2016

@mon_soon ak si podá prihlášky na 2 umelecké školy môže si podať aj na 2 "klasické" stredné školy. Takže si podáva na 4 stredné školy prihlášky. Pokiaľ ju umenie zaujíma, tak nech vyskúša umeleckú stred. školu. Tam sa aj prímačky, talentovky robia skôr. 🙂

wladka
28. okt 2016

@mon_soon sou mokrohajska v BA.. ta je pre vsetkych s postihnutim, teda rata aj s indisponovanim na urcity cas kvoli zdravotnym komplikaciam...odbor kozmeticka? Je s maturou.. Mozno najdete aj ine, treba to kuknut.. a viem, ze je tam aj gympel.. mala skupina, individualny pristup... Zvazte aj tuto moznost...

mon_soon
autor
28. okt 2016

No Bratislava má rozhodne viac možností ale my sme so ZA...ja kamarátku utesujem že bez školy ešte nikto neostal ale ju trápi ten princíp že decko hlúpe neni, doma vie a v škole hlúpe chyby,pac a 4ka...A talentovky ok,ale aj prijímačky a priemer berú a ten je na hrane...dokonca tuším na obchodnú vravela ze ju nevezmu kvôli srdcu...je to vôbec možné?

jankalukasova
28. okt 2016

ak tie zlé známky dostáva preto, že nestíha dobiehať, tak by nebolo zlé pristúpiť na individuálny štúdijný plán...

kaja0210
28. okt 2016

@mon_soon ja som chodila na obchodnu akademiu - preco by ju nemali zobrat? Je to hlupost ma chore srdce nie mentalne postihnutie. a tiez mam tazku srdcovu vadu, zvladla som aj vysoku na velmi dobre znamky - bolo to tazsie, cestovat, behat z prednasky na prednasku, ale ked clovek chce vsetko zvladne 🙂 dievcina si musi uvedomit, ze ma obmedzene moznosti a zacat na sebe viac makat napr.ja som ucitelka na skole, milujem tu robotu, fyzicky ju zvladam...musi sa zamerat na nieco a tomu sa venovat. Vybrat si 2.3 predmety v ktorych si bude drzat jednotky, dvojky a tym sa bude uberat dalej 🙂 pokial nechce byt na invalidnom dochodku doma cely zivot - aj to je moznost....

wladka
28. okt 2016

@mon_soon internat nikomu neuskodil...ani mne!! Ja som na tuto strednu chodila, a som tiez mimo BA... 😀

hettinka
28. okt 2016

@mon_soon ahoj, robím v školstve, dokonca bývam blízko ZA, tak pár odporúčaní
v prvom rade by som navštívila CPPPaP a poradila sa s nimi. Pokiaľ ona má zdravotný postih, je možné, že jej dajú odporúčania pre učiteľov, možno to bude aj na integráciu a v tom prípade učitelia budú musieť zohľadniť jej zdrav. stav aj pri samotnom zvládaní učiva, aj pri následnom hodnotení. Bude mať napríklad nárok na konzultácie, predlžený čas klasifikácie, aby si stihla učivo dobrať.
Pri prijímačkách by v prípade integrácie mala aj body navyše za to, takže by bola v istej výhode. Tá OA by bola možno celkom dobré riešenie...
V prvom rade je treba,a by sa venovala teraz SJ a MAT a napísala čo najlepšie Monitor, v prípade, že by mala obidva testy nad 90%, pôjde bez prijímačiek a tým párom je za vodou. A ak si vyberie školu, tým pádom bude mať aj profilové predmety a tie ostatné treba držať maximálne do trojky.
Dcéra končila minulý rok, takí, čo mali jednotky-dvojky, išli na gymnáziá. Zvyšok na OA (je aj bilingválna sekcie, niektorí sa rozhodli ísť tam), poľnohospodársku odbornú školy - odbor kynológia, chalani na priemyslovky, dopravnú a tak.... A ak má umelecké sklony, v ZA je aj konzervatórium, ale to neviem, či by zvládla, to je drina na celý deň.

hettinka
28. okt 2016

ešte ma napadla v ZA súkromná umelecká škola - tu maš info o prijímačkách http://www.skolaumenia.sk/prijmacie_skusky.php

v prípade rozhodnutia pre gymnázium odporúčam Gymnázium v Kysuckom Novom Meste, maličká škola s rodinnou atmosférou - 60 žiakov v ročníku, kde sa berie naozaj ohľad aj na zdrav. problémy, umožňujú aj individuálny študijný plán v prípade, že dieťa nemôže chodiť úplne denne.

ewisam
28. okt 2016

@mon_soon a ake zaujmy ma tvoja dcera... co by chcela robit? Ma nejaku predstavu? Nemaju v skole vychovneho poradcu?

mon_soon
autor
28. okt 2016

Baby,dakujem! 🙂 záujmy nemá vyprofilovane, je skôr taká nemastna neslana čo sa tohto týka...internát by nezvladla ani ona ani jej mamca 🙂 a jej mama ma.nervy z toho ze akoby so sebou dievča nič nerobí ale zas fakt je ze sa učí naozaj dosť len sa dostane do toho cyklickeho kruhu vždy. Ale to centrum skúsime a pozriem aj uvedené školy...

0silvia0
28. okt 2016

@sendy1977 ahoj, momentálne riešim niečo podobné, tak sa chcem spýtať, ak vieš: na dve bežné školy si môže dať uchádzať prihlášky len keď neuspie na dvoch talentových školách alebo si môže dať prihlášky na 2 talentové a 2 bežné školy bez ohľadu či uspel alebo neuspel na talentovkách? Lebo z tohoto mi to nie je jasné:
https://www.iedu.sk/zivotne_situacie/prijimacie...

sendy1977
28. okt 2016

@0silvia0 syn je prvák na SŠ, minulý rok v 9 ročníku sa to riešilo na rodičovskom. V februári podáš 2 na talentové a zároveň v apríli na bežné. Ak urobí dieťa talentovky na bežnú už nemusí isť. Synova spolužiačka urobila talentovky a v máji išla aj na skúšky na gymnázium, aj tam ju prijali. Nakoniec išla na umeleckú. V podstate môže isť až na 4 prijímacie skúšky. Ak urobí prijímacie skúšky na všetky 4 školy, ide na tú stred. školu, kde zanesie zápočtový list.

0silvia0
28. okt 2016

@sendy1977 Ďakujem Ti za vyčerpávajúcu odpoveď, a tvoj syn je na akej SŠ?

eeffka
28. okt 2016

@mon_soon nechcem vam brat iluzie ale umelecky nadane deti v jej veku si nie len pekne kreslia... mam 11r dceru. Umelecky nadanu.od 2.5 roka maluje.od 6chpdi na vytvarnu zusku.cize uz 6ty rom pod odbornym vedenim. Pletie.hackuje.drotikuje... ale nemam dojem ze by s tym urobila dieru do sveta. Takze sa na umelecku skolu nespoliehajte.vyberte beznu skolu idealne s individualnym planom.neviem preco mas dojem ze na umeleckej skole je lazo plazo

sendy1977
28. okt 2016

@0silvia0 na gymnázium.

buba183
28. okt 2016

Skuste sa informovat farmaceotcka skola v B.b priamo lubca

0silvia0
28. okt 2016

@eeffka a keď sa vás to bude týkať, budeš uvažovať o umeleckej škole pre svoju dcéru?
Môj syn tiež chodí na výtvarný odbor, tiež by chcel ísť na umeleckú školu, ale nejako neviem, či bude uplatniteľný, až taký úžasný sa mi nezdá. Tak neviem, či podporiť v tomto, alebo nasmerovať skôr na bežnú školu s normálnejším uplatnením...

eeffka
28. okt 2016

@0silvia0 nie povazujem to krasne hobby ktremu sa moze venovat popri beznej skole.dcera zacala tento rok chodit na 8r gymnazium tam z nej uz nieco vykresu ked sa tam dostala.

sendy1977
28. okt 2016

@0silvia0 ako som písala, kedže si môže žiak dať aj 4 prihlášky, tak kamarátkina dcéra si dala aj na umeleckú, ale to iba preto, lebo každú ju chváli ako pekne kresli, tak chcela mať nestranný názor. Skončila na 2 mieste, ale nenastúpila.

rutie
28. okt 2016

Ja by som vyberala skolu aj s ohladom na jej ochorenie. Neviem, aka je jej diagnoza aky sa predpoklada priebeh jej ochorenia v buducnosti. Ale ak tam je vysoka pravdepodobnost, ze bude mat znizenu schopnost pracovat - stresy, dochadzanie do prace, caste navstevy lekarov, bolo by dobre, aby uz od zaciatku rozvijala svoje vzdelanie a zrucnosti smerom k vhodnej praci, ktora sa da vykonavat na volnej nohe a najlepsie z domu. Moze to byt uctovnictvo (OA), prekladatelstvo (ale tam je idealne ak vela cita a rada pise slohy napr. - potom GYM a vhodna VS), programovanie, ale aj spominany graficky dizajn. Urobila by som vsetko preto, aby som nasla, co ju v tomto smere bavi a podporila ju - bez ohladu na skolu, ktoru bude navstevovat. Ked uz vysedava na tablete a PC, povzbudit ju nech si stiahne nejake programy a skusa aktivne s nimi pracovat (strihanie videa, titulkovanie, uprava fotiek...). Nech len pasivne neprijma, co jej socialne sieta ponukaju. Odhadnut, co bude o 10 rokov, ked bude dievca nastupovat na trh prace je nemozne, pri tempe, akym sa svet vyvyja. Skoly reaguju velmi neflexibilne na to, co sa deje a velmi by som sa neupinala na to, ze dieta pripravia na zivot. Pre mna by asi bolo najdolezitejsie dieta "prebudit, povzbudit, dobre nasmerovat." Strednu by som vyberala: Aby bola co najkomfortnejsia pre dieta z ohladom na ochorenie (minimalne dochadzanie) a s ohladom na potenciálnych spoluziakov (aby to boli deti z domu a ZS dobre vedene) a preto by som sa radsej (bohuzial teraz na Slovensku to je tak a nie je to dobre) snazila vyhnut ucilistiam.

eeffka
28. okt 2016

@rutie dobre pises..vidis aj som zabudla ze ta moja sikula uz aj na pc kresli.postahovala si dake programy...11r len oci som valila

missdiva
28. okt 2016

@mon_soon keby som bola na mieste tvojej kamosky dala by som ju na gymnazium. Asi na bilingvalne, ked nema ziadne konkretne zaujmy, nech sa dobre nauci jeden jazyk (to sa jej do zivota zide). V Ziline by som uvazovala nad SSAG, tam ma sancu, ze ju vezmu. Drzim palce nech sa rozhodne akokolvek 😉 .

sintra
28. okt 2016

ja som chodila na umelecku priemyslovku, "pekne kreslit" (to je tiez subjektivne) rozhodne nestaci. Z toho, co pises, by som jej urcite radsej doporucila nejaku OA.

0silvia0
28. okt 2016

@eeffka no hej, keď chodí na gymnázium, to je iné.. len môj syn nie je vôbec študijný typ, matematika mu nejde, je vynikajúci v angličtine, informatike a má tvorivé vlohy. Ale tá matika, och, štvorku mal na poslednom vysvedčení, chémia, fyzika ho nebaví, skôr biológia... takže ťažké rozhodovanie pre nás...

mon_soon
autor
28. okt 2016

Ja osobne mám 8rocne a už nikdy viac...viem zo všetkého niečo a dohromady prd-specializovane školy vás naučia účtovať,programovať alebo iné. U nej je naozaj vysoký predpoklad zníženej možnosti sa uplatniť kvôli srdcu a žiaľ problém nastáva pri tom,že ona je pasívna a nie je nič čo by "zrala" takže bilingválne gym neviem lebo to je vraj ťažké...ona ide všetko dobre až kým sa nestane že ochorie alebo proste nie je v škole..potom to ide dole vodou a už na striedačku vyťahuje známky.

Strana
z2