icon

Stredná škola pre dievča so srdcovou vadou

mon_soon
27. okt 2016

Ahojte,potrebujem radu pre kamošku keďže s týmto nemám skúsenosť.
Má doma skoro 14-rocnu dcéru,v 9 roč. na ZS. Dievča má vážnu srdcovú vadu ale inak je normálny predpubertalny tínedžer. Pekne kreslí,je šikovná na handmade ale najradšej cumi do telefónu alebo PC.
Problém tkvie v tom ze školský rok začne vždy jednotkami ale príde PN, týždeň doma a už to ide dole vodou. Douci sa tri predmety,schyta 4,5 z iného a takto dookola. Hlúpa rozhodne nie je,ale ani neviem vyprofilovat čo jej ide a čo nie - zlú známku schyta z matiky ale aj z dejepisu - potom opraví na 1-2 a zasa dostane 4 napr z angličtiny.
Keďže má obmedzený výber čo sa týka strednej školy,ako jej pomôcť aby tie známky udržala rovnomerne? A akú školu by mohla skusit-mate tip? Jediný mom výber je umelecká...lenže čo ak sa tam nedostane kvôli priemeru? Kam môže ísť? (upozorňujem na zdrav. hendikep- nemôže za čašníčku ani kaderníčku napr)

Strana
z2
mon_soon
autor
28. okt 2016

A teda nič v zlom ale z učiva na základnej škole mať štvorky...či biológia alebo angličtina alebo matika...nedokáže to všetko dohnať proste a známky kazia priemer a už problém. Na každý pád ďakujem za tipy,predsa len som múdrejšia 🙂

stardust
28. okt 2016

Podla mna znamky ani nie su tak problem, ako jej laxny pristup a chybajuce zaujmy. Ucnovka urcite nebude zlym vyberom a vybrat sa tam da hocico.

mon_soon
autor
28. okt 2016

Áno presne...lenže rodicia prosili,trestali,vysvetľovali...A prístup stále rovnaký...tak ako na ňu?

rutie
28. okt 2016

@mon_soon Ved cielom gymnazia nie je aby ziak ziskal konkretne zrucnosti. Ma rozvinut v ziakovy schopnost logicky a kriticky uvazovat, dodat ziakovy zkaldny knowlege base na ktory nadviaze na VS. A moznost preniknut do viacerých oblasti by mala pomoct studentovi ujasnit si, cim sa chce v zivote zaoberat. Kto ocakava konkretne zrucnosti, nech nejde na GYM.

Nebude u dievcata problem niekde inde - napr. ma vyraznu sluchovu pamat a preto zvlada ucivo, ked sa zucastni na vyucovani, ale z ucebnic a poznámok to nezvlada? Ma jej kto pomoct s doberanim uciva? Nepomohlo by, keby sa jej niekto aktivne pomahal doberat si ucivo pocas choroby, nie dobiehat az ked dostane zle znamky? Den za dnom? Nie vsetko naraz? Tiez vidim vacsi problem v apatii ako v znamkach.

hettinka
28. okt 2016

@mon_soon ja som psíala o bilingválnej OA, to je niečo iné ako biling. gymnázium, predsa len, idú tam horší žiaci a je to "ľahšia" škola. Druhá vec je, ako sa z takej OA uplatní, ked v bežnej administratíve, aj ako asistentky dnes už pracujú takmer výlučne vysokoškoláci.

Ak rodičia nezvládajú výchovu, nevedia ako na nu, dávno mali byť u psychologa a mali mať konkrétne odporúčania pre zvládanie učiva, vybavené úľavy v škole. Nechápem, že to takto nechávajú... Ak ma srdcovú vadu, tieto deti bývaju ovela viac unavené, takže možno nie že nechce, ale nevládze. Ale na druhej strane, my máme aj žiakov, čo chýbajú polku z roka a maj výborné známky ... a iný tam sedí a známky podpriemer.

mon_soon
autor
28. okt 2016

Obaja rodicia sú zamestnaní,vysoko vzdelaní a deťom sa venujú ako bežní rodicia (podľa možnosti a schopnosti)-rozhodne by som netvrdila že výchovu nezvládajú...majú lekárov plne zuby,dievča je možno trochu rozmaznané kvôli srdcu ale nič dramatické...psychológa som radila už dávno a veru sa mi vidi aj názor väčšiny že proste musia zabrať ešte viac aj rodicia...

hettinka
28. okt 2016

psychológ nie je lekár ... a písala si, že nevedia, ako na ňu, takže podla mňa majú problém a sami ho nevedia riešiť. neviem, nakoľko spolupracujú so školou, či to skôr nechávajú plynúť a nech sa doučí. No ak je chorá, má nárok na špeciálny prístup ... a to nie je rozmaznávanie, len vytváranie vhodných podmienok.

mon_soon
autor
28. okt 2016

Lenže napríklad ona mala samé jednotky a teraz bola týždeň chora (chrípka) a už zase nachytala za 10dni školy dve štvorky a päťku...to srdce je skôr o tom ze zužuje výber stredných škôl...ale áno,bola som zvedavá na skúsenosti ostatných a stale mi z toho vychádza že psychológ resp dáke centrum na to určené...oni sa jej snažia pomáhať ale tým že chodia stále po doktoroch tak toto akoby už chceli vyriešiť svojpomocne...

denisadem
28. okt 2016

Ahoj, kedze pracujem v pedag.psyxol.poradni tak by som navrhovala, aby navstivili taketo zariadenie najlepsie sukromne. Tam uz bud psyxolog, alebo spec.pedagog posudi, ci vie sa naucit, nevie..isto nemusi ist vobec o laxny pristup. Ak xces napis mi int.postu. pa 🙂

hettinka
28. okt 2016

@mon_soon práve, ak by vybavili integráciu, tak by učitelia nemohli takto skúšať hned po chorobe, ale mala by nárok na individuálny prístup, konzultácie a čas na dobratie učiva ... lenže to bez návštevy CPPPaP naozaj nejde

tajka1986
28. okt 2016

@mon_soon a co obchodna akademia? Nie je to narocna skola. Predpokladam ze bude neskor na invalidnom dochodku a pribivyrobi si par euricok v nejakom kancli. Tomu umeleckemu smeru by som velku sancu nedavala. Ja mam tiez problem so srdcom,sice ziskany nedavno ale dakujem Bohu ze mam ekonomicke vzdelanie a mozem "sediet na zadku"a peniazky si zarobit viem. Keby som mala SOU alebo nieco kde musim fyzicky robit,asi by som nemala z coho zit kedze akakolvek namaha mi musi byt cudzia.

Strana
z2